• No results found

Allereerst worden hier de resultaten weergegeven van de interviews. Alle gegevens van deze interviews zijn terug te vinden in de bijlagen. In dit hoofdstuk zijn echter alleen de kernlabels en citaten weergegeven per vraag.

In paragraaf 4.1 staan de interviewgegevens van de 0-meting, in paragraaf 4.2 staan de gegevens naar aanleiding van de eindvraag. Deze eindvraag is gesteld naar aanleiding van de interventie met de spelmaterialen bak.

In paragraaf 4.3 en 4.4 zijn achtereenvolgens de observatiegegevens inzichtelijk gemaakt door middel van een staafgrafiek.

4.1 Resultaten interview leerlingen groep 1 t/m 5 1. Wat vinden jullie van het schoolplein zoals het nu is?

De meeste kinderen zijn tevreden over het schoolplein. Ze vinden het fijn dat het plein groter is geworden. De glijbaan en het klimrek zijn vooral leuk. Andere kinderen geven aan het saai te vinden omdat er weinig speelgoed is.

Lekker groot plein, meer kinderen, extra veel spullen Lekker groot plein, meer kinderen, extra veel spullen.

Bij elkaar, ook met andere klassen.

Het is heel erg groot, de Merlijn doet ook mee.

Geen hek meer, schuurtje weg Netjes, hek weg, lekker groot plein.

Beter dat het schuurtje weg, een grotere ruimte.

Glijden

Leuk om te glijden.

Materiaal

De wip vind ik leuk.

Leuk, want je kan er scheppen.

Saai, omdat er maar weinig speelgoed is.

Het klimrek vind ik leuk.

Mooi groot allemaal leuke spullen en twee zandbakken

Mooi, het speelplein is nu groter en nu kunnen we samen met andere klassen spelen. Ook de klassen van de Merlijn en dat vind ik leuk. We hebben nu onze spullen en die van de Merlijn.(2,2) Het samen spelen met de kinderen van de andere school is nieuw. Er zijn zo meer spullen om mee te spelen en

Het is leuker dan eerst omdat het groter is, daar waar het hek eerst stond. Daar mogen we nu ook spelen. Er is veel meer ruimte.(4,6) Uit dit citaat komt naar voren dat het kind het fijn vindt dat de hekjes weg zijn op hetschoolplein. Twee schoolpleinen zijn zo samengevoegd en dit zorgt voor meer ruimte. Dit ervaren de kinderen over het algemeen als prettig.

Ik vind het leuk dat we kunnen glijden op het schoolplein.(6,9) Op het klimrek zit een glijbaan. De kinderen klimmen daar graag op en glijden graag naar beneden. Wel zouden ze graag zien dat de glijbaan een beetje langer zou zijn.

Ik vind het ook een beetje saai ik zou willen dat het nog een beetje mooier wordt en dat we nog een beetje meer met spullen kunnen spelen.(3,4) De kinderen missen een extra klimrek waar ze meer in kunnen klimmen. Deze stond eerst nog op het plein van de Merlijn maar is weggehaald. Ze zouden wat meer spelmateriaal willen hebben maar dus ook een groter klimtoestel.

Het klimrek vind ik mooi. (1,1) De kinderen geven aan graag te klimmen en van het klimrek af te glijden en klimmen.

2. Wat zou je willen veranderen aan het plein?

Veel kinderen geven aan een groot klimrek te missen. Aan het klimrek moeten ze kunnen hangen, ze moeten kunnen klauteren en klimmen. Daarnaast wordt een schommel gemist, extra fietsen en karren en een voetbalveldje. Een aantal respondenten vond het moeilijk een realistisch plan te bedenken voor het plein.

Een schommel

Een schommel op het plein Een groter klimrek

Een groter klimrek met langere glijbaan Een speeltoestel met schommel en klimrek.

Een klimrek met bovenop een dak

Klimrek met een glijbaan, klimmen met een touw.

Een glijbaan Een langere glijbaan

Een dichte en ronde glijbaan,lang

Grote zandbak met daarin een grote glijbaan met een speelhuisje

Voetbalveldje Springkussen of trampoline

Veldje, voetballen met kleine goals. Een springkussen of een trampoline Meer spullen

Meer fietsen, steppen, dan minder ruzie Zwarte tegels, zachte tegels

Een speelhuisje waar je in kan Tenten op het plein

Zandbakrand een beetje kleiner

Ik zou graag een schommel willen hebben op het plein. In het parkje is ook een schommel en dat vind ik leuk.(1,1) Kinderen vinden het leuk om te schommelen. In het nabijgelegen parkje waar de

bovenbouwkinderen spelen is een grote schommel. Op het schoolplein is er echter geen schommel en dit missen een aantal kinderen.

Ik zou graag een groter klimrek willen waar je aan vast kan houden, waar je aan kan slingeren, met zo’n rood plankje met een trapje waar je naar de andere kant kan klimmen als een aapje.(5,7) Op het schoolplein staat een klein klimrek. Veel kinderen geven in het interview aan dat ze meer willen klimmen. Ze willen ook ergens aan kunnen hangen en kunnen slingeren.

die mooi versierd is en lichtjes en geluidjes van binnen heeft. In dit citaat staat ook nog de wens dat de glijbaan in de zandbak uitkomt.

Ik zou wel een soort stadion willen, ik bedoel een veldje waar je op kan voetballen met goals. Van die kleinere goals die je weg kan zetten(1,1)Met name de jongens spelen graag met een bal op het plein.

Hun favoriete spel is voetbal. Uit dit citaat blijkt dat het handig is om hier en apart veldje voor te hebben met goals.

Ik wil wel graag een springkussen of een trampoline,een springkussen kan niet maar een trampoline wel.(5,7) In dit citaat komt naar voren dat het kind het liefst een springkussen op het plein zou willen hebben. Na de vraag of dit haalbaar is komt het idee van de trampoline. Dit wordt door het kind wel als mogelijkheid gezien.

Een groter klimrek, een andere wip want deze gaat steeds kapot, leuker want nu ziet het er zo grijs uit, gekleurde tegels waren leuk, springen van tegel naar tegel met daartussen geen gekleurde tegel.

(12,20) Dit kind gaf aan het schoolplein een beetje saai te vinden. Wat meer kleur op het plein is wenselijk, waarbij de gekleurde tegels ook een functie hebben zoals een hinkelbaan.

3. Wat wil je graag op het plein beleven?

Welke spelletjes kinderen graag spelen op het plein is erg divers. Wel spelen jongens graag pakkertje, veel jongens en meisjes spelen graag op het klimrek. Deze zien ze wel graag wat groter met daaraan een langere glijbaan.

Tikkertje en pakkertje Op het klimtoestel spelen

Pakkertje spelen op het plein Op het klimtoestel spelen

Tikkertje spelen met anderen

Spelen met anderen en met materialen Fietsen

Rondrennen, samen spelen Fietsen op het schoolplein

Met vriendjes voetballen Op de wip spelen

Op zoek naar een schat in de zandbak Hoepelen vind ik het leukst

Koppeltje duikelen op het duikelrek Touwtje springen is leuk

Ik speel graag tikkertje en dan pakken we elkaar soms ook, dat is pakkertje. (7,11) De kinderen rennen graag rond over het plein. Tikkertje wordt op het plein vaak pakkertje. Het gevaar is daar dat ze elkaar gaan duwen en aan elkaars kleren gaan trekken. De leerkracht op het plein moet hier regelmatig even inspringen.

Ik zou graag een klimtoestel willen waar je bovenop kan klimmen met een dakje erop. En van die hangers. Bij een speeltuintje waar ik heel vaak speel kan ik van de ene kant naar de andere kant. (2,2)

zodat het echt een huisje is en waar je dan ook nog op kan klimmen. Ook zou ze leggers willen hebben waar ze aan kan hangen. Veel kinderen missen klim – en klautermogelijkheden op het plein.

Ik speel graag in de zandbak en dan ga ik op zoek naar een schat in de zandbak. Dan moet ik scheppen en ik maak een schatkaart.(2,2) Zodra het weer beter is dan zie je op het plein veel kinderen in de zandbak spelen. Dit meisje wil graag schatten opgraven in de zandbak, andere kinderen graven kuilen en gangen, bouwen een kasteel of maken taartjes. In de zandbak spelen jongens en meisjes van verschillende klassen door elkaar heen.

Ik fiets graag op het schoolplein.(7,11) Meerdere kinderen gaven in het interview aan graag te fietsen. Ze geven wel aan dat er soms te weinig fietsen zijn en de kinderen van groep 5 vinden het jammer dat ze niet meer mogen fietsen op het plein.

4. Wat heb je daarvoor nodig?

De kinderen missen voornamelijk een groot klimrek en een veldje waar ze kunnen voetballen. Verder worden er veel spullen genoemd die al aanwezig zijn op school.

Een groot plein

Een groot plein voor tikkertje, dat is er.

Verstoppertje, muren en een groot plein, dat is er ook.

Een groter klimrek

Een groter klimrek om aan te hangen Een groter klimrek met een lange glijbaan Een speelhuisje bij het klimrek

Kinderen en materialen

Een voetbalveld van gras, goaltjes en een hek Voor het duikelen een duikelrek, dat is er.

Meer zwarte zachte tegels Een fiets om te kunnen fietsen Een wip om te wippen, is er al Een knikkerbaan op het plein.

Stokken en lakens voor hutten

Een schommel op het plein. Teller voor verstoppertje

Voor tikkertje hebben we een groot plein nodig, maar dat is er al. En verder niks. (1,1) Dit kind geeft aan dat je ruimte nodig hebt om tikkertje te spelen. Ook geeft ze aan dat er voldoende ruimte is.

Ik zou graag een speelhuisje willen bij het klimrek zodat je in het huisje kan spelen. En ook een stoel

Ik zou wel graag een voetbalveld van gras willen hebben waar ik met mijn vrienden kan voetballen.

Een groter veld dan nu hebben we nodig en een hek eromheen zodat de bal niet steeds wegrolt.

Goaltjes en een tribune net als in een stadion.(3,4) Deze jongen speelt graag voetbal op het plein. Hij vindt echter dat er te weinig ruimte is en hij mist goaltjes en een hek.

5. Is het gezellig op het plein?

Over het algemeen hebben kinderen het erg naar hun zin op het plein. Ze spelen er graag met hun vriendjes en vriendinnetjes. Ruzie en plagerijtjes vinden ze vervelend en ook vinden ze het soms saai op het plein.

Buiten spelen is soms saai

Een beetje saai want dan loop ik maar een beetje rond Soms wel, maar soms hebben we toch niet veel te doen.

Het spel op het plein is leuk en gezellig

Best wel leuk, het is leuk om met elkaar te spelen.

Ja het is gezellig en leuk op het plein Pesten en ruzie is niet leuk

Niet zo gezellig als veel kinderen zeggen hou op hou op en dan door gaan ja, niet zo gezellig als grote kinderen komen en pesten.

niet altijd,gooien in de zandbak en duwen.

Niet gezellig als ik niet mee mag doen

Soms is het wel leuk op het plein maar ik vind het ook saai. We hebben dan niet zo veel te doen. We mogen niet meer op de fietsen en karren en er zijn maar een paar dingen. Heb klimrek, het duikelrek en de wip.(10,19) Dit meisje uit groep 5 geeft aan dat er voor haar niet zoveel te doen is. Ze mag volgens de afspraken van school niet meer op de karren en fietsen. Voor haar blijft er dan te weinig over.

Het is best wel leuk op het plein. Het is gezellig om met elkaar te spelen (1,1) Dit kind vindt het sociale aspect, lekker samen zijn en samen met vrienden spelen belangrijk.

Soms komen de grote kinderen van groep 6 t/m 8 op het plein en dat vind ik niet leuk. Zij gaan dan soms pesten en spelen de baas.(4,7) De kinderen van de bovenbouwgroepen mogen soms kiezen of ze in het parkje of op het onderbouwplein spelen. Dit kind geeft aan het niet prettig te vinden als de grote kinderen op het plein spelen. Zij bepalen dan wat er gebeurt en houden niet altijd rekening met de jongere kinderen.

6. Is er veel ruzie op het plein?

Hier lopen de meningen uiteen. Een aantal kinderen geeft aan dat er veel ruzie is, dat kinderen zich niet goed aan afspraken houden. Anderen geven aan dat er niet veel ruzie is. Ruzies ontstaan vaak bij pakkertje of wanneer er iemand niet mee mag spelen.

Niet veel ruzie op het plein

Nee er is niet heel veel ruzie meestal houden ze snel op Als ze iemand op de grond duwen

Ruzie is er wel, bij pakkertje

Niet iedereen houdt zich aan de afspraken.

We hadden ruzie,pauze voorbij, niet kunnen spelen Veel ruzie op het plein

Ja, er moet een boek met alle regels komen Er is wel heel vaak een beetje ruzie

Nee, er is niet zo vaak ruzie. Meestal houden ze wel snel op.(8,15) Dit kind geeft aan dat er wel conflicten ontstaan maar dat ze meestal weer heel snel zijn opgelost. Kleine conflicten worden hier misschien niet als ruzie bestempeld.

Er is best vaak ruzie. En weet je eigenlijk zou er een boek moeten komen met alle regels van school.

Dan gaan we in de klas elke dag een bladzijde omslaan.(3,6) Deze jongen geeft aan dat de regels van het plein duidelijk op papier moeten komen te staan en dat er in de klas aandacht moet zijn voor deze regels. Veel herhaling van de afspraken blijkt in de praktijk wel nodig te zijn in de onderbouw.

7. Verveel jij je wel eens op het plein?

Er zijn meer kinderen die aan geven zich wel eens te vervelen dan kinderen die zeggen zich nooit te vervelen. De redenen van verveling zijn het niet mee mogen doen bij een spel, niks om mee te spelen, of als er niet gevoetbald mag worden.

Verveling op het plein

Een beetje saai, loop maar een beetje rond.

Ja, veel kinderen op het klimrek en dan kan ik er niet in.

Ik verveel me als iemand me kliert Ja, als niemand met me wil spelen Ja als we niet mogen voetballen.

Wanneer kinderen van een paar klassen hoger er niet zijn.

Niks leuks te doen, en als de ander niet wil doen wat de ander wil

Ik ga meer met de kinderen om van een paar klassen hoger, voetballen en zo. Als zij er niet zijn dan verveel ik me want de andere dingen vind ik soms een beetje kinderachtig. (12,24) Deze leerling is wat ouder dan zijn klasgenoten, hij heeft meer contact met kinderen uit de hogere groepen. Hij geeft in het interview aan zich vaak te vervelen. Spelletjes van de anderen vindt hij vaak kinderachtig.

Ik verveel me nooit. Meestal ga ik voetballen en als mijn oude vrienden er zijn dan ga ik met ze

voetballen. En als ze er niet zijn dan speel ik met groep 4 verstoppertje.(12,24) Dit kind geeft aan altijd wel met anderen te kunnen spelen. En daardoor hoeft hij zich niet te vervelen op het plein.

8. Wat vind je van de pleinwacht?

Over het algemeen zijn kinderen tevreden over de rol van de juffen op het plein. Ze weten dat ze een probleem eerst zelf moeten proberen op te lossen. De juf helpt als dit niet lukt. Ook bij ongelukjes is het fijn dat er een juf is om te troosten.

Tevreden over pleinwacht Als er iemand huilt dan troosten ze Fijn dat ze kunnen helpen Mooi zandkasteel dan juf verrassen Goed, ze kunnen goed opletten Te weinig pleinwacht

Staan we ergens achter dan zien ze ons niet.

Soms met elkaar kletsen en zien ze het niet Ontevreden over pleinwacht

Nee niet nodig, bij een probleem dan roep je ze even binnen Ik vind het niet zo, ze zijn een beetje streng

Dan staan ze buiten een beetje bij het hek of klimrek en dan kunnen ze je goed zien en lopen ze naar je toe als er iets is.(7,14) Dit kind vindt het fijn dat als er wat gebeurt op het plein er altijd een juf is die naar je toe kan komen en je kan helpen.

Soms gaat het niet goed want dan staan de juffen met elkaar te kletsen en dan zien ze het niet.

(10,20) Het plein is nu groter dan voor de verbouwing. Er zijn altijd twee pleinwachten buiten. De kinderen geven aan dat het niet handig is als zij met elkaar staan te kletsen. Zo missen ze belangrijke gebeurtenissen op het plein.

Nee niet nodig, als papa aan het koken is dan kan ik het ook alleen. Bij een probleem dan roep je ze even.(8,16) Deze kleuter geeft aan dat hij het niet nodig vindt dat de juffen buiten zijn. Hij kan thuis namelijk ook alleen spelen. En bij problemen kan de juf even gehaald worden.

9. Waar speel je het liefst op het plein?

Hier zijn de antwoorden heel divers. Toch geven veel kinderen aan graag op het klimrek of in de buurt van het klimrek te spelen.

Klimrek met glijbaan

Ik speel het liefst bij het klimrek Bij de glijbaan

Duikelrek Op het duikelrek

Overige plekken schoolplein aan de zijkant van het plein Bij de wip

Bij de zandbak Op dit plein het veldje

Buiten het plein

Bij het parkje,allemaal dingen daar en schommels

Ik speel het liefst bij het klimrek. Daar kan ik op klimmen en bij de stang en de glijbaan er weer vanaf gaan. (3,6) Veel kinderen geven aan het liefst bij het klimrek te spelen. Daarnaast geven ze ook aan dat ze graag een extra klimrek zouden willen en een grotere glijbaan.

Op het duikelrek speel ik graag. We kunnen dan samen wasmachine doen. Dan draaien we met zijn tweeën aan het duikelrek.(11,22) Een paar meisjes geeft aan graag te spelen bij het duikelrek. Dit zijn kinderen van groep 3 en 4. Voor groep 1 en 2 is het duikelrek aan de hoge kant.

We spelen meestal aan de zijkant van het plein, bij het speellokaal met groep 5.(10,20) Dit stuk van het plein is vrij smal. De kinderen van groep 5 spelen daar regelmatig tikkertje, verstoppertje of een balspel. Dit stuk van het plein is door de pleinwacht niet zo goed te zien vanaf het midden van het plein.

Ik speel het liefst bij het parkje, daar is het heel groot, daar kun je schommelen en klimmen en goed verstoppertje spelen.(12,24) Het nabijgelegen parkje wordt in de pauzes door groep 6 t/m 8 gebruikt om er te spelen. Een aantal kinderen uit groep 5 geeft aan daar ook wel graag te spelen. Er zijn andere toestellen en er is een groot grasveld.

10. Welke spelletjes speel je het liefst op het plein?

Pakkertje, tikkertje en verstoppertje zijn de meest populaire spelletjes op het plein. Deze worden door zowel jongens als meisjes veel gekozen.

Pakkertje, tikkertje en verstoppertje zijn de meest populaire spelletjes op het plein. Deze worden door zowel jongens als meisjes veel gekozen.