• No results found

D E BELEIDSGEBIEDEN VOOR EEN NIEUWE START

EN VOOR WERKGELEGENHEID

2.3 2003-2005: RATIONALISATIE VAN DE JAARLIJKSE COÖRDINATIECYCLI VAN HET ECONOMISCH EN WERKGELEGENHEIDSBELEID

3.3. D E BELEIDSGEBIEDEN VOOR EEN NIEUWE START

De ambities van Lissabon worden niet opgegeven. Integendeel, de inzet om ze te behalen krijgt nieuwe impulsen en wordt versterkt met doelgerichtere actie en een vereenvoudigde en hiërarchisch beter ingedeelde procedure om zo de problemen van de vergrijzing en de mondiale concurrentie aan te kunnen pakken.

De vernieuwde Lissabon-strategie concentreert zich op twee hoofdtaken: sterkere en duurzame groei verwezenlijken en meer en betere banen scheppen. De Unie heeft immers een dynamische economie nodig om haar bredere ambities op sociaal gebied en inzake milieu te voeden.

De Europese Raad van maart 20055 heeft de mededeling van de Commissie goedgekeurd en heeft

verzocht om de Lissabon-strategie een nieuwe impuls te geven door opnieuw te concentreren op groei en werkgelegenheid. Europa moet immers de basis van zijn concurrentievermogen hernieuwen, zijn groeipotentieel en zijn productiviteit verhogen en de sociale samenhang versterken, door kennis, innovatie en de valorisatie van menselijk kapitaal centraal te stellen. Om deze doelstellingen te bereiken, moet de Unie een groter beroep doen op alle nationale en communautaire middelen (met name door aan de Unie de gepaste financiële middelen te verstrekken bij de aanname van een financieel kader voor 2007-2013) in de drie dimensies van de Strategie - met name de economische, de sociale en de ecologische - om de synergieën ervan beter aan te wenden in een context van duurzame ontwikkeling. Door partnerschappen te ontwikkelen zal de betrokkenheid van alle belanghebbenden bij de Strategie verhogen.

De Raad heeft de essentiële actiegebieden van de hernieuwde Lissabon-strategie bepaald: - van kennis en innovatie de motoren van groei maken;

- investeren en werken in Europa aantrekkelijker maken;

- groei en werkgelegenheid ten dienste stellen van de sociale samenhang.

5 Europese Raad (2005), Conclusies van het voorzitterschap, Europese Raad van Brussel, 22 en 23 maart 2005. U kunt het volledige document downloaden op de website van de Europese Commissie op het volgende adres: http://europa.eu.int/european_council/conclusions/index_nl.htm.

HRW - Verslag 2005

Om beter en concreter bij te dragen tot de groei en de werkgelegenheid moet het beleid van de Strategie verbeterd worden, wat inhoudt dat de Strategie zelf duidelijker en eenvoudiger moet worden, met een drievoudig doel:

- de bepaling van de prioriteiten vergemakkelijken zonder afbreuk te doen aan het algehele evenwicht van de Strategie en de synergie tussen de drie dimensies ervan; - betere toepassing van die prioriteiten in de praktijk, met een grotere rol voor de

lidstaten;

- de follow-up vereenvoudigen en stroomlijnen zodat de toepassing van de Strategie op nationaal niveau inzichtelijker wordt.

4. D

E

L

ISSABON

-

STRATEGIE WEER OP GANG BRENGEN

:

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR

2005-2008

De driejaarlijkse coördinatiecyclus voor het economisch beleid die in 2003 werd ingevoerd blijft bewaard, maar vanaf 2005 wordt die cyclus fundamenteel herzien: de verschillende beleidslijnen worden beter geïntegreerd en de tenuitvoerlegging van de rapportering wordt vereenvoudigd. Startpunt van de cyclus is een strategisch verslag van de Commissie. Voor de huidige cyclus 2005-2008 is dat de mededeling Barroso6.

Dit verslag wordt bestudeerd door de bevoegde organen (het Comité voor werkgelegenheid, het Comité voor sociale bescherming, het Economisch en financieel comité en het Comité voor economische politiek) en vervolgens legt de Europese Raad tijdens zijn voorjaarsbijeenkomst de beleidsprioriteiten vast. Voor 2005-2008 werden deze opgenomen in de conclusies van de Top van 22 en 23 maart 20057.

Op deze basis stelt de Commissie in april de geïntegreerde richtsnoeren (GRS) voor die, nadat ze door de bevoegde instellingen besproken en geamendeerd werden, in juni aangenomen worden door de Europese Raad. Deze GRS zijn samengesteld uit de GREB (met een macro- en micro-economisch luik, inclusief het werkgelegenheidsbeleid voorzover er interactie is met het macro- en microbeleid) en de WGR. Ze worden in het begin van de cyclus aangenomen voor drie jaar en kunnen worden aangepast aan het begin van het tweede en derde jaar van de cyclus. Dan stelt de Commissie een Communautair Lissabon-programma voor drie jaar op met alle maatregelen die ter bevordering van groei en werkgelegenheid op communautair niveau moeten worden genomen, en met duidelijk bepaalde prioriteiten. De lidstaten van hun kant stellen in samenwerking met alle regionale en nationale belanghebbenden een Nationaal, meerjarig hervormingsprogramma (NHP) op dat rekening houdt met de specifieke situatie en de nationale cycli. Dit NHP dient opgevat te worden als een afzonderlik beleidsdocument (30 tot 40 bladzijden) dat een op de toekomst gerichte driejaarlijkse strategie voor werkgelegenheid en groei8 bevat. Tijdens de uitwerking van deze nationale programma's zal voorrang worden

gegeven aan de bilaterale dialoog tussen de Commissie en de lidstaten. Op het niveau van de lidstaten zullen geschikte coördinatieprocedures dienen opgesteld te worden teneinde de coherentie, toepassing en opvolging van de NHP te garanderen. Hiertoe kan in elke lidstaat een "nationale Lissabon-coördinator" worden aangesteld.

6 Europese commissie (2005), Samen werken aan werkgelegenheid en groei - Een nieuwe start voor de Lissabon- strategie (COM(2005)24), Brussel, 2 februari 2005.

7 Europese Raad (2005), Conclusies van het voorzitterschap, Europese Raad van Brussel, 22 en 23 maart 2005. U kunt het volledige document downloaden op de website van de Europese Commissie op het volgende adres: http://europa.eu.int/european_council/conclusions/index_nl.htm.

8 Wat de cyclus 2005-2008 betreft, zullen de NHP ten laatste op 15 oktober 2005 aan de Commissie overhandigd dienen te worden. De structuur en inhoud van de NHP dienen te beantwoorden aan de bepalingen van de Commissie in het document "Working together for growth and jobs. Next steps in implementing the revised Lisbon strategy" (Sec(2005)622).

De uitvoering van het communautaire programma van Lissabon en de NHP's wordt door de Commissie beoordeeld in een jaarlijks voortgangsverslag, waarvan het eerste begin 2006 en het tweede in 2007 zal worden gepubliceerd. Aan de hand van dit verslag zal de Europese Raad elk voorjaar de vooruitgang toetsen en eventuele jaarlijkse aanpassingen van de GRS doorvoeren. Het zal tevens het door het Verdrag voorziene ontwerp van gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid bevatten.

De lidstaten leggen eveneens jaarlijks een follow-upverslag van de Lissabon-strategie voor dat de verschillende beleidsgebieden duidelijk van elkaar onderscheidt, en dat een overzicht schetst van de maatregelen die in de voorgaande 12 maanden ter uitvoering van de NHP's zijn genomen (dit gebeurt voor de eerste keer in het najaar van 2006, daarna in 2007). Tijdens het derde jaar wordt er vooral aandacht besteed aan de beoordeling van de beleidslijnen en hervormingen die ten uitvoer zijn gelegd. Deze nationale rapportageprocedure voor de GREB en de WGR is nieuw omdat de uitvoering van de GREB tot dusver niet het onderwerp vormde van een specifiek nationaal rapport.

Na afloop van de cyclus van drie jaar stelt de Commissie een nieuw strategisch verslag op (winter 2008) dat moet dienen als basis van de vernieuwing van de GRS (lente 2008), het Communautaire programma van Lissabon (zomer 2008) en de NHP's (najaar 2008).

In vergelijking met de huidige situatie betekent de vernieuwing van de Lissabon-strategie, op het vlak van de EWS, dat de nationale NAP's en de Cardiff-verslagen verdwijnen en in de NHP's vervangen worden door de hoofdstukken met betrekking tot respectievelijk de werkgelegenheidsprioriteiten en de micro-economische prioriteiten. Het deel betreffende de macro-economische prioriteiten zal op beknoptere wijze de in het Stabiliteits- en Groeipact in detail beschreven vragen behandelen, en laatstgenoemde zal nog steeds in de herfst als een afzonderlijk document voorgesteld worden.

De vereenvoudiging en rationalisering hebben eveneens betrekking op andere domeinen die onder de open coördinatiemethode vallen. Zo zullen de verslagen in de domeinen van de informatiemaatschappij en onderzoek en ontwikkeling met de NHP samengevoegd worden, alhoewel de andere elementen van de OCM behouden blijven (dergelijke praktijken, wederzijds leren, enz.). De gezamenlijke verslagen over de sociale bescherming en de sociale insluiting en het gezamenlijke verslag over Onderwijs en Opleiding 2010 daarentegen, blijven afzonderlijke documenten. Niettemin zullen de elementen van al die verschillende strategieën die onder de Lissabon-strategie vallen, overgebracht worden naar de NHP en bijbehorende follow-upverslagen. De uit de OCM voortvloeiende verslagen met betrekking tot de jeugd blijven evenwel afzonderlijk daar dit domein niet opgenomen is in de Lissabon-strategie.

5. I

NHOUD VAN DE NIEUWE

L

ISSABON

-

STRATEGIE

:

GEÏNTEGREERDE RICHTSNOEREN

Op 12 april 2005 heeft de Commissie een mededeling aangenomen over de geïntegreerde