• No results found

Conclusies uit de open vragen

4.3 Leertest en leerresultaten

4.3.2 Conclusies uit de open vragen

De drie vragen die ik gesteld heb komen uit het richting en actie model van Tiggelaar. Over de richting hebben ze op zondag na kunnen denken. De actievragen heb ik in de leertest gesteld. In bijlage 19 staan de antwoorden van de mannen.

Wanneer ik naar de eerste vraag kijk dan zijn de antwoorden globaal in een aantal thema’s te verdelen. Het eerste thema is dat veel mannen zich als doel hebben gesteld om hun eigen financiën te bekijken en aan te passen. Zo zegt één van de deelnemers: ‘Ik wil opnieuw kijken naar ons uitgavenpatroon en ik wil met mijn vrouw bespreken of we dit anders kunnen aanpakken.’

Daarnaast is er een groep die wil kijken hoe ze in Nederland aan sociale gerechtigheid kunnen werken. Sommigen van hen kiezen voor huwelijken, anderen voor weduwen, wezen, zwervers, enz. Een andere groep wil kijken hoe ze hun gemeente of vrienden hiermee kunnen beïnvloeden. Zo zegt een deelnemer: ‘Ik ga familie en vrienden aanmoedigen om kinderen te sponsoren.’ Anderen willen bekijken wat ze nog meer voor Afrika kunnen betekenen.

Als laatste is er een groep die nog geen duidelijke doelen voor ogen heeft. Ze willen de reis rustig op zich in laten werken en met hun vrouw overleggen voordat ze concrete doelen gaan stellen.

Wanneer ik kijk naar de gestelde doelen dan ben ik er van overtuigd dat de impact van de reis verder gaat dan de 300.000 euro die we als groep hebben opgehaald. Vijf van de tweeëntwintig mannen hebben geen concreet doel geformuleerd. Dat is veelbelovend als je kijkt naar mijn doelstelling voor dit afstudeerproject. Mijn doelstelling was dat bij meer dan de helft van deze mannen dit terug te zien is in tenminste één concrete verandering in hun dagelijks leven. Als ik dan de doelen bekijk die de mannen na de reis hebben dan geloof ik dat dit ook daadwerkelijk hun dagelijkse leven zal beïnvloeden.

Bij de tweede vraag heb ik de mannen gevraagd welke prikkels ze nodig hebben om daadwerkelijk deze doelen te bereiken. De meeste mannen antwoordden dat ze andere mensen daarin nodig hebben. Dit kan hun vrouw zijn, vrienden of andere mannen. Een paar anderen noemden nog de Bijbel, boeken en preken. Een van de deelnemers schreef: ‘Ik heb mensen nodig die mij scherp

90

houden en ik heb input nodig door middel van boeken en preken.’Als laatste is er een groep die aangeeft dat ze vanuit zichzelf genoeg prikkels krijgen om hiermee aan de slag te gaan.

De antwoorden bevestigen mijn mening dat een marathon organiseren rondom het thema sociale gerechtigheid, mannen ook daadwerkelijk helpt om met sociale gerechtigheid aan de slag te gaan. Je hebt elkaar nodig om elkaar scherp te houden en er voor te blijven gaan. In zo’n voorbereidend jaar doe je dat heel intensief met elkaar.

De grootste terugvalsituaties zijn drukte, de sleur van het leven, uitstel en dat het geleerde op de achtergrond raakt. Veel deelnemers hadden een antwoord wat leek op dit antwoord: ‘De stress en drukte van mijn werk en de sleur van het dagelijkse leven.’ In Rwanda zijn we continue met dit thema aan de slag geweest en dan zijn de gevaren die de mannen noemen heel reëel. Het is goed dat de mannen zich hiervan bewust zijn.

5 Conclusies en aanbevelingen

5.1 Conclusies.

De lijn van de overdenkingen en van de werkvormen voor het project waren minder samenhangend en ook minder diepgaand dan de overdenkingen en de werkvormen tijdens het project. Dit is ook logisch, omdat je elkaar maar steeds kort ziet. De werkvormen zou ik een volgende keer anders doen om meer diepgang te creëren.

Wanneer ik terugkijk op het project dan is de koppeling tussen de ontmoeting met mensen in nood, onderwijs vanuit Bijbels oogpunt en reflectie op wat dit met jou doet een levensveranderende combinatie. Los van elkaar zijn het sterke componenten; samen versterken ze elkaar waardoor de leerervaring groter wordt. De toespraken zouden zonder de ontmoeting met de noden ook impact hebben gehad. Alleen lang niet zo groot nu je erover hoort en dit tegelijk meemaakt. Zelf ben ik vaker in Afrika geweest en ben daar geconfronteerd met armoede. Maar door de reflectie en de toespraken ging ik, en de andere mannen met mij, veel bewuster om met de armoede en de invloed daarvan op de levens van de mensen. De combinatie van inhoud, ervaring en daarop reflecteren is krachtig. De mannen worden door een ervaring als deze op zoveel manieren geprikkeld. Het komt binnen door wat ze zien, wat ze horen, wat ze denken, wat ze voelen en wat ze ruiken. Ze worden zowel inhoudelijk als praktische geconfronteerd met het thema. Dit werkt diep door in de levens van de mannen die zijn meegegaan.

Het mooie was dat dit ook terugkwam in de werkvormen die ik had gekozen. De leercirkel van Kolb gaat in op wat je meemaakt, denkt, voelt en wilt. Door de werkvormen kwam alles bij elkaar. Ik kan concluderen dat de werkvormen tijdens het project goed gekozen waren. Het hielp mannen om op henzelf te reflecteren. Door dit veelal in groepjes te doen, groeide de eenheid en openheid waardoor ook bij andere onderwerpen er een grote openheid kwam.

De opbouw en de inhoud van de devotions waren goed. Elke devotion maakte iets los bij de mannen en bracht een verdere verdieping aan in hun geestelijk leven. De devotions sloten goed bij elkaar aan, zodat we samen steeds een stap dieper gingen.

Achteraf gezien is het verstandig om op bepaalde momenten geen devotions te plannen. Het is sowieso goed om flexibel om te gaan met de devotions. Uit deze reis kunnen we ook weer leren voor een volgende reis. Op donderdagavond kwamen we bijvoorbeeld vrij laat aan in het hotel, dat was vooraf al duidelijk. We hebben toen de devotion niet door laten gaan omdat iedereen moe was. Vrijdagavond hadden we een moment, maar die heb ik voortijdig afgebroken omdat het te lang duurde met verhalen van Rwandezen. Ik merkte dat iedereen moe was. De volgende dag moesten we vroeg op voor de marathon. Op een volgende reis zou ik op dat moment alleen nog een praktische meeting invoegen over de marathon. Zodat iedereen naar bed kan wanneer hij wil. Op maandagochtend hadden we nog een meeting met studenten gepland. Deze hebben we op zondag afgezegd. Dit hebben we in goed overleg gedaan. De mensen van Compassion gaven aan dat dit totaal geen probleem was en dat ze zelf ook het idee hadden dat het wel genoeg was geweest voor zowel hen als voor ons. Voor ons was het de juiste keuze om deze meeting niet door te laten gaan. Het was belangrijk om de tijd te nemen om als team goed af te sluiten. De volgende keer zou ik op de vertrekdag geen extra meetings met anderen meer plannen.

De doelstellingen van het project zijn gehaald. Meer dan 80 procent van de mannen is veranderd in zijn leven door dit project afgaande op de leerresultaten. Daarnaast hebben 77 procent van de mannen concrete doelen gesteld om wat te gaan doen met sociale gerechtigheid in hun levens. Dat overtreft het doel van 50 procent waar ik voor ging.