• No results found

Antwoorden van de leertest

In document 4e Musketier Compassion - Marathon 2012 (pagina 98-101)

1. Heb jij jezelf doelen gesteld deze week als het gaat om sociale gerechtigheid in jouw leven? Zo ja, welk doel/welke doelen?

- Ik wil alleen nog maar fairtrade spullen kopen, en anders via marktplaats of de

kringloopwinkel. Daarnaast wil ik meer persoonlijke aandacht schenken voor onze drie sponsorkinderen. Ik wil niet meer voorbij gaan aan zwervers en daklozen. Ik wil ze ondersteunen met mijn tijd of geld.

- Ik heb nog niet hele concrete doelen, maar ik ben aangeraakt door de week in Rwanda en weet dat ik het werk van de 4e Musketier en Compassion wil blijven ondersteunen. Ook wil ik bewuster omgaan met de oneerlijke verdeling in de wereld nu ik weer thuis ben in het veilige Nederland. De openheid van de groep heeft mij gemotiveerd om verder aan de slag te gaan met mijn relatie met God.

- Deze week ben ik nog aan het acclimatiseren: het is best een shock om weer in Nederland te zijn. Wel wil ik een vervolg plannen in mijn dagelijks leven van wat ik heb meegemaakt, ik zoek alleen nog de juiste vorm.

- Ik heb geen doelen op korte termijn. Ik wil eerst alles laten landen en vervolgens weloverwogen keuzes maken.

- Ik heb als doel om binnen mijn omgeving een getuige te zijn en om mannen te bemoedigen om in geloof uit te stappen.

- Ik heb als doel om meer om te zien naar mensen in nood. Ik wil hen financieel, geestelijk of anderszins helpen. Ik wil niet meer wegkijken, maar in actie komen bij het zien van of het geconfronteerd worden met sociaal onrecht. Daarnaast wil ik mijn huidige sponsorkinderen bij Compassion trouwer gaan schrijven.

- Ik wil in Nederland weduwen, wezen en eenzame mensen opzoeken. Daarnaast wil ik met mijn vrouw overleggen wat we nog meer kunnen gaan doen in Afrika.

- Ik ga familie en vrienden aanmoedigen om kinderen te sponsoren. Ik wil zelf gaan kijken hoe ik anderen kan helpen wat ze nodig hebben, niet wat ik kan missen.

- Ik wil opnieuw kijken naar ons uitgave patroon, en ik wil met mijn vrouw bespreken of we dit anders kunnen aanpakken. Ik wil proberen om deze zaken aandacht te geven in mijn

gemeente.

- Ik wil mijn kinderen in de opvoeding leren hoe belangrijk het is om te geven. Daarnaast wil ik dat de opbouw en ontwikkeling van mijn geld en situatie er daadwerkelijk anders uitziet dan bij anderen. Als laatste doel heb ik om te groeien in het geven wat nodig is en niet meer te geven van wat ik denk dat ik kan.

- Ik heb nu geen doelen. Ik wil mijn visie nog verder bepalen en mezelf ontwikkelen.

- Ik wil graag onderzoeken hoe ik aan dit thema invulling kan geven. Mijn doel is sowieso om dit met mijn vrouw te bespreken. Ik zal ook getuigen over dit thema en mijn ervaringen in Rwanda.

1. Mijn eerste doel is dat ik samen met mijn vrouw huwelijkscursussen wil gaan opzetten voor mijn directe omgeving. Deels vanuit mijn eigen ervaring, en deels met professioneel materiaal en sprekers wil ik voorkomen dat huwelijken van mensen in mijn omgeving of vrienden mislukken/eindigen, zowel in hun eigen belang als dat van hun kinderen. 2. Ten tweede wil ik in onze gemeente actief aan de slag met mannen.

Avonden/weekenden/andere activiteiten organiseren om emoties te delen, bewustwording te creëren, voor fouten te behoeden en actie te stimuleren (a la 4e Musketier).

3. Ten derde wil ik op langere termijn zien of mijn expertise in de chemie wat kan bijdragen voor universiteiten in Afrikaanse landen, bijvoorbeeld in Rwanda, Tanzania of Nigeria.

2. Welke prikkels heb jij nodig uit jouw omgeving om ook daadwerkelijk deze doelen te bereiken?

- Ik krijg genoeg prikkels

- Ik wil betrokken blijven bij de projecten van Compassion en de 4e Musketier. Mijn ogen open houden voor het onrecht in de wereld, dichtbij of veraf. Verder natuurlijk regelmatig spreken met mensen van de groep en andere vrienden om het levend te houden.

- De prikkels van onrecht, nood en hulp die mensen nodig kunnen hebben.

- Als ik in de Bijbel lees dan vallen de teksten over recht en onrecht mij op. Deze teksten markeer ik en dit zijn prikkels voor mij. Daarnaast zijn acties die goed zijn voorbereid prikkels voor mij.

- Een herinnering in mijn hart met een diep verlangen om hier in te stappen. Daarnaast andere broeders met eenzelfde verlangen.

- Ik heb het nodig dat mensen mij vragen over mijn daden en acties. Daarnaast zijn de herinneringen van deze week prikkels voor mij.

- De prikkels van deze week waren voldoende. Mijn vrouw en kinderen staan volledig achter mij. De bedoeling is om met ons gezin de armoede op te zoeken om het zo bij ons allemaal binnen te laten komen.

- Ik heb zoveel prikkels gehad deze week. Het zou fijn zijn als mijn vrouw en mijn vrienden mij hierin willen helpen.

- Niet specifiek, ik heb intrinsieke motivatie genoeg.

- Ik heb mensen nodig die mij scherp houden met bijvoorbeeld acties en andere input door middel van boeken en preken.

- Vrienden en bevestiging.

- Ik heb de prikkels van mijn vrouw nodig. Verder bezit ik voldoende discipline om gestelde doelen te bereiken.

- Het zou mij helpen als mijn vrouw daar ook actief bij betrokken zou zijn. Daarnaast zoek ik naar concrete mogelijkheden en ik wil dit thema integreren in mijn relatie met God. - Ik heb mensen nodig die het mee gaan dragen.

- Een invloedrijk netwerk, vrienden, energie en tijd.

- Geconfronteerd worden en daarna met mijn vrouw pro-actief stappen zetten. - Stimulatie van anderen.

- Ik heb mannen in mijn omgeving nodig die mij helpen en aansporen. - Gezamenlijk optrekken in projecten en acties.

- Bij mijn eerste doel heb ik mijn vrouw nodig en mijn goede vriend Harmen. Het tweede doel pak ik met een vriend op uit de gemeente. Het derde regel ik zelf.

3. Wat zijn potentiële ‘terugvalsituaties’, waardoor je niet vol zou houden in je persoonlijke doel? Hoe zou je deze kunnen overwinnen?

- Me laten verleiden tot het ‘drukke’ leven met alles wat er bij hoort druk druk druk… Focus houden en momenten van rust inbouwen om echt aan de slag te gaan met mijn doelen, er stil bij staan.

- Ik moet me niet committeren aan Nederland maar zelf mijn plan trekken. Dit wil ik in gebed brengen voor ik een beslissing neem. Zo kan ik terugval voorkomen.

- Als de doelen menselijkerwijs te groot zijn, zou ik af kunnen haken. Dus is de overwinning te vinden in geloof en vertrouwen op de grootheid en almacht van God. Door mij heen wil Hij goede dingen doen.

- Tegenslagen en het moeizaam meegaan van broeders. Ik heb deze week geleerd om te overwinnen door op God te vertrouwen.

- Het normale ritme van alledag en te snel tevreden zijn met het leven wat ik heb. Ik wil God blijven zoeken en om zijn leiding en steun vragen in de acties die ik onderneem. Daarnaast wil ik de ervaringen van afgelopen week opslaan en dit steeds meer integreren in het alledaagse leven.

- De stress en drukte van mijn werk en de sleur van het dagelijkse leven. Door de dvd en de foto’s van Rwanda te bekijken, zal het mij helpen hieraan te denken. Ook bidden en praten met mijn vrouw, vrienden en mensen die mij de spiegel voor houden als ik weer ontspoor. Ik heb besloten mijn boot te verkopen en dit geld wil ik besteden aan de ‘derde wereld’. - Het vallen in het ritme van werk, gezin en andere dingen van het dagelijkse leven. - Drukte van alle dagelijkse bezigheden, lauw worden in geloofsleven, vergeten wat ik in

Rwanda heb geleerd. Ik kan dit overwinnen door Gods woord te bestuderen en mijn oog alleen te richten op Jezus, de overste leidsman en voleinder van mijn geloof.

- Mijn terugvalsituatie is drukte. Ik kan dit overwinnen door dit thema echt te integreren in mijn leven.

- De dagelijkse sleur. Dit wil ik overwinnen door de focus op het ‘ultieme’.

- Mijn focus verleggen naar andere doelen. Geen tijd vrijmaken voor gestelde doelen. Ik kan dit overwinnen door de focus vast te houden en discipline in te zetten.

- Opgeslokt worden door de drukte van de dag. Dit wil ik overwinnen door echte focus en commitment en door afspraken te maken en deze te evalueren.

- Een potentiële terugvalsituatie is dat het enthousiasme ‘lekt’. Deze kan ik overwinnen door een paar mensen met hart voor sociale gerechtigheid te stimuleren om zelf concreet ‘iets’ groots te doen.

- Minder is meer, te druk, te veel, te vol. Oplossing voor mij is dat een betere planning mij meer vrijheid geeft.

- Opgaan in dagelijkse beslommeringen, te snel besluiten nemen. Ik kan dit overwinnen door dingen op te schrijven en om samen met mijn vrouw besluiten te nemen.

- Te lang wachten, ik moet gelijk nu beginnen. - Ingehaald worden door het normale leven. - Mij af laten leiden door het onmiddellijke.

- Te grote drukte, door werk, kan een probleem worden. Uiteraard zal ik hierin de juiste prioriteiten moeten blijven stellen.

In document 4e Musketier Compassion - Marathon 2012 (pagina 98-101)