• No results found

CET 1 kapitaaltekort en dividendbeleid 2012

Hoofdstuk 5: Analyse van de resultaten

5.4 CET 1 kapitaaltekort en dividendbeleid 2012

5.4 CET 1 kapitaaltekort en dividendbeleid 2012

Er worden veertien banken uit de sample van deze scriptie met een tekort aan CET 1 kapitaal vermeld op de website van de EBA. In bijlage 9 is een lijst met de desbetreffende banken opgenomen. Het tekort per 31 september 2011 van deze banken bedraagt gezamenlijk 49,5 miljard euro. Bijlage 10 bevat van de desbetreffende banken de gemiddelde winstreservering in de periode 2009-2011, de gemiddelde winst in de periode 2009-2011 en het tekort aan CET 1 kapitaal per 31 september 2011. Op basis van deze gegevens is de geprognosticeerde winstreservering voor het boekjaar 2012 berekend. Met behulp van deze reservering kan bepaald worden welk gedeelte van het tekort per 31 september 2011 met het dividendbeleid, betrekking hebbend op het boekjaar 2012, opgelost kan worden. Als er sprake is van een geprognosticeerd verlies in 2012 houdt dit in dat het tekort aan CET 1 kapitaal groter wordt.

De veertien banken hebben in de periode 2009-2011 een gemiddelde winst gemaakt van 27,7 miljard euro. De gemiddelde winstreservering van deze banken bedroeg in dezelfde periode 66%. De gezamenlijke geprognosticeerde winstreservering, betrekking hebbende op het boekjaar 2012, op basis van bovenstaande gegevens, bedraagt 20,6 miljard euro. De informatiedichtheid van deze totalen is niet toereikend, omdat enkele grote banken (zoals BNP Paribas) voor een groot gedeelte (29,78%) bijdragen aan de gezamenlijke geprognosticeerde winstreservering. Dit terwijl het eigenlijke CET 1 tekort van BNP Paribas 1,5 miljard euro bedraagt, met als logisch gevolg dat BNP Paribas enkel dit gedeelte hoeft te reserveren om te voldoen aan de CET 1 kapitaaleis. Mede hierom wordt later in deze paragraaf voor enkele banken het probleem omtrent het CET 1 kapitaaltekort zelfstandig geanalyseerd.

Opvallend is dat er een duidelijke tweedeling te zien is tussen banken in landen die het tekort (voor het grootste gedeelte) op kunnen lossen met het dividendbeleid betrekking hebbende op 2012 en banken waar dit niet kan. Banken waar het dividendbeleid het grootste gedeelte van het tekort op kan lossen zijn banken uit Duitsland, Frankrijk en Noorwegen. Banken waar het dividendbeleid ontoereikend is zijn banken uit Spanje, Portugal en Italië. Redenen hiervoor zijn dat het tekort per 31 september 2011 erg groot is (Banco Santander SA en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA) of dat het geprognosticeerde resultaat in 2012 een verlies bedraagt (Banco

52

Popolare en UniCredit SPA). Voor enkele voor het financiële systeem belangrijke banken en/of banken met grote tekorten wordt een gedetailleerdere casusspecifieke analyse uitgevoerd. De banken waarvoor dit gedaan wordt zijn Deutsche Bank, Banco Santander SA en UniCredit SPA. De keuze voor deze banken is gemaakt, omdat er door deze driedeling sprake is van drie soorten banken die drie categorieën vertegenwoordigen in de sample. Het betreft een bank die het CET 1 tekort geheel op kan lossen met het dividendbeleid betrekking hebbende op 2012, een bank waar enkel het dividendbeleid niet toereikend is, maar die wel deels bij kan dragen aan het oplossen van het tekort en een bank waar het dividendbeleid niet bij kan dragen omdat het geprognosticeerde resultaat in 2012 negatief is.

Deutsche Bank

Deutsche Bank heeft per 31 september 2011 een tekort van 3.239 miljoen euro aan CET 1 kapitaal. Met een geprognosticeerde winst in 2012 van 3.871,33 miljoen euro en een geprognosticeerde winstreservering van 82% blijft er een tekort over per 31-12-2012 van 71,10 miljoen euro. Het CET 1 tekort kan naar verwachting opgelost worden door een hoger percentage winst te reserveren. Als ervoor wordt gekozen om 83% van de winst te reserveren is het CET 1 kapitaaltekort volledig opgelost. Concluderend kan worden gesteld dat Deutsche Bank het CET 1 kapitaaltekort op kan lossen door middel van het dividendbeleid.

Banco Santander SA

De Spaanse bank Santander heeft per 31 september 2011 een CET 1 kapitaaltekort van 15.302 miljoen euro. De geprognosticeerde winst van 2012 bedraagt 8.217,63 miljoen euro en de winstreservering op basis van de voorgaande jaren is geprognosticeerd op 68%. Op basis van deze reservering kan Santander 5.547,23 miljoen euro aan het CET 1 kapitaal toevoegen, wat leidt tot een resterend tekort van 9.754,77 miljoen euro. Mocht Santander ervoor kiezen om geen dividend uit te keren over het boekjaar 2012 en dus het volledige bedrag aan winst te reserveren, dan blijft er een CET 1 kapitaaltekort van 7.084 miljoen euro over. Dit tekort van ruim 7 miljard euro aan CET 1 kapitaal zal op een andere manier opgelost moeten worden. Uit de ingeleverde plannen bij de EBA, van de 71 banken die een tekort aan CET 1 kapitaal hebben, blijkt dat naast het reserveren van winsten, maatregelen met betrekking tot het aantrekken van kapitaal en de RWA bij moeten dragen aan het oplossen van de CET 1 kapitaaltekorten. De mogelijkheid van

53

de aandelenemissie is niet waarschijnlijk. Volgens DNB is het economische klimaat momenteel namelijk zeer ongunstig voor aandelenemissies. Met behulp van ‘deleveraging’ kan een gedeelte van het resterende tekort opgelost worden. Uit de ingeleverde plannen van de banken blijkt dat 17,7% van het gehele tekort getracht wordt op te lossen met maatregelen die betrekking hebben op de RWA. Als dit onvoldoende blijkt te zijn zal er mogelijkerwijs een grotere mate van deleveraging plaats moeten vinden.

Geconcludeerd kan worden dat Banco Santander SA het tekort aan CET 1 kapitaal niet volledig op kan lossen met dividenduitkering betrekking hebbend op het boekjaar 2012. De bank moet zoeken naar andere mogelijkheden, zoals het aantrekken van kapitaal en deleveraging. Als de bank er niet in slaagt om met behulp van de markt aan de CET 1 eis te voldoen, zullen er andere financieringsmogelijkheden aangeboord moeten worden. De Spaanse overheid, financieel ondersteund met noodsteun van de eurolanden, kan een bijdrage leveren aan de herkapitalisatie van de Spaanse banken.

UniCredit SPA

De Italiaanse bank UniCredit SPA heeft per 31 september 2011 een tekort van 7.974 miljoen euro. Het geprognosticeerde resultaat in 2012 bedraagt een verlies van 797,42 miljoen euro. Dit leidt ertoe dat er geen winst gereserveerd kan worden en het tekort aan CET 1 kapitaal oploopt naar 8.771,42 miljoen euro. Bij de twee overige Italiaanse en één van de twee Portugese banken met een CET 1 kapitaaltekort is sprake van een vergelijkbare situatie. In het geval van een negatief resultaat in 2012 kan het dividendbeleid dus geen bijdrage leveren aan het oplossen van het CET 1 tekort. Hierboven is al uiteengezet dat het economische klimaat voor aandelenemissies slecht is. Verder kan deleveraging hier een bijdrage leveren aan het oplossen van het tekort. Geconcludeerd voor deze banken kan worden dat het dividendbeleid geen bijdrage kan leveren aan het oplossen van de CET 1 kapitaaltekorten. Een tekortkoming aan financiering in de markt zal opgelost moeten worden met behulp van andere financieringsbronnen. De eerder genoemde staatssteun is hier een voorbeeld van.