• No results found

Biografieën van de onderzoekers

In document Gewoon Getrouwd (pagina 183-186)

Gemeenschappen als percentage van totale bevolking

Bijlage 5 Biografieën van de onderzoekers

Dr.mr. Esther van Eijk (1976) is werkzaam als postdoc-onderzoeker aan de rechtenfa-culteit van de Universiteit Maastricht. Zij studeerde rechtsgeleerdheid en Arabische Talen & Culturen te Leiden. Tijdens en na haar rechtenstudie werkte zij op het terrein van mensenrechten en gender, onder andere voor een Palestijnse NGO in Jeruzalem.

In 2013 voltooide zij een rechtsantropologisch promotieonderzoek naar het Syrische familierecht aan de Universiteit Leiden (een handelseditie van dit proefschrift zal april 2016 verschijnen onder de titel Family Law in Syria: Patriarchy, Pluralism and Perso-nal Status Laws; I.B. Tauris (London, UK).

Aan de Universiteit Maastricht participeert Esther momenteel in het NWO-project

‘Marital Captivity: Bridging the Gap between Religion and Law’; binnen dit project doet zij rechtssociologisch onderzoek naar de problematiek van huwelijkse gevangen-schap in Nederland. Van oktober 2013 tot de zomer van 2014 werkte zij tevens mee aan het onderzoek naar omvang en aard van huwelijksdwang, achterlating en huwe-lijkse gevangenschap, in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgele-genheid (uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, samen met het Verwey-Jonker Instituut en Femmes for Freedom). Esther’s onderzoeksinteresses en –expertise lig-gen op het gebied van (Syrisch) familierecht, islamitisch recht, katholiek huwelijks-recht, gender en mensenrechten, in het bijzonder op het kruisvlak tussen wetenschap en maatschappelijke praktijk.

Mr. drs. Lisanne Drost (1981) is bij het Verwey-Jonker Instituut werkzaam als onder-zoeker op het terrein van veiligheid, rechtshandhaving en rechtspleging. Aan de Uni-versiteit van Utrecht studeerde zij Nederlands Recht en tevens criminologie.

Binnen het Verwey-Jonker Instituut houdt zij zich voornamelijk bezig met onderzoek naar huiselijk geweld en aanpalende onderwerpen zoals seksueel geweld, huwelijks-dwang, eerwraak en verborgen vrouwen. Zo is zij onder andere betrokken geweest bij een landelijk onderzoek naar de aard en omvang van huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap en achterlating en was zij projectleider van de onderzoeken naar ver-borgen vrouwen in Amsterdam en Den Haag. Momenteel is zij onder meer betrokken bij een onderzoek naar de positie van het slachtoffer bij huiselijk geweld incidenten.

Lisanne Drost heeft veel ervaring met (kwalitatief) onderzoek onder groepen die niet makkelijk bereikt worden, zoals slachtoffers en plegers van (huiselijk)geweld, (illega-le) prostituees en slachtoffers van mensenhandel.

Dr.mr. Khadija Kadrouch-Outmany (1983) is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en Universiteit Maastricht. Zij studeerde rechtsgeleerdheid en wereldgodsdiensten te Leiden. Tijdens haar studie assisteerde zij in verschillende

stu-dies naar de institutionalisering van de islam in Nederland en België. Dit resulteerde uiteindelijk in een promotieonderzoek naar 'Islamic burials in the Netherlands and Belgium. Legal, Religious and Social Aspects.' aan het instituut Culturele Antropologie van de Universiteit Leiden. Haar onderzoeksinteresses en -expertise liggen op het gebied van identiteit en behoren in multiculturele en multireligieuze samenlevingen, islamitisch recht, rituelen, gender en antropologie. Zij is redactielid van het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid. Sinds 2014 is zij onderdeel van Denktank Islam in Ne-derland, waar zij zich bezighoudt met kwesties rondom moslims en islam in Neder-land.

Dr.mr. Susan Rutten (1960) is universitair hoofddocent privaatrecht aan de Universi-teit Maastricht. Zij heeft een langdurige onderzoeksexpertise opgebouwd op het ge-bied van islamitisch familierecht en familierechtelijke onderwerpen bij etnische min-derheden in Nederland en Europa. Zij begeleidt proefschriften op deze terreinen en coördineert projecten over onderzoek naar familierechtelijke vraagstukken en etni-sche minderheden en naar internationaal familierecht. Zij promoveerde in 1997 op de toepassing van Marokkaans erfrecht in Nederland, en publiceerde nadien veelvul-dig over onderwerpen waarbij de Islam (het islamitisch familierecht in het bijzonder) enerzijds en de Nederlandse rechtsorde anderzijds, samenkomen. Zij participeerde in het onderzoek naar omvang en aard van huwelijksdwang, achterlating en huwelijkse gevangenschap (“Rapport “Zo zijn we niet getrouwd” (2014), onderzoek verricht in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, door het Ver-wey-Jonker Instituut, de Universiteit Maastricht en de St. Femmes for freedom). Su-san Rutten is voorzitter van de Vereniging tot bestudering van het Recht van de Islam en het Midden Oosten (RIMO), lid van de Staatscommissie Internationaal Privaat-recht, werkzaam als raadsheer -plaatsvervanger bij de familiekamer van het Ge-rechtshof ’s-Hertogenbosch en doceert aan de Bestuursacademie Nederland.

Drs. Eliane Smits van Waesberghe (1974) werkt sinds januari 2009 als senior onder-zoeker en coördinator Internationale Zaken bij het Verwey-Jonker Instituut. Zij richt zich op de thema’s eergerelateerd en huiselijk geweld, huwelijksdwang, gender en burgerparticipatie. Ook heeft zij veel ervaring met het verwerven van Europese aan-bestedingen en werken in Europees netwerken. Eliane heeft ervaring met het mana-gen van grote, complexe onderzoeksprojecten.

Momenteel is zij betrokken bij een Europees project, in opdracht van het European Institute for Gender Equality (EIGE), waarin het ontwikkelen van ‘good practices’ van gender in onderwijs, arbeidsmarkt en huiselijk geweld centraal staat. Ook is zij expert in tender ‘Women and the Economy’ in opdracht van EIGE. In 2010 was zij als onder-zoeker betrokken bij onderzoek voor de procesevaluatie op huiselijk geweld binnen de G-4.

Van 2006 tot 2008 werkte zij op het Sociaal-Antropologische departement van de Universiteit van Zürich in Zwitserland waar zij een postdoctorale studie uitvoerde naar gender verhoudingen in stedelijk Jemen. Zij deed hiervoor acht maanden veld-werk in Jemen, ondersteund door het postdoctorale programma ‘Europa Asien’ van de Universiteit Zürich.

In document Gewoon Getrouwd (pagina 183-186)