• No results found

8.4 Bijlage 4: Oorspronkelijk protocol

8.4.5 Bijlagen bij oorspronkelijk protocol

8.4.5.1 BIJLAGE 1 BIJ OORSPRONKELIJK PROTOCOL: TOESTEMMINGSFORMULIER

Ik, ondergetekende, ……… verklaar hierbij dat ik, als proefpersoon bij een onderzoek van de Universiteit Gent,

(1) de uitleg over de aard van de vragen, taken, opdrachten en stimuli die tijdens dit on- derzoek zullen worden aangeboden, heb gekregen en dat mij de mogelijkheid is gebo- den om bijkomende informatie te verkrijgen

(2) volledig uit vrije wil deelneem aan het wetenschappelijk onderzoek

(3) de toestemming geef aan de proefleider om mijn resultaten op anonieme wijze te be- waren, te verwerken en te rapporteren

(4) op de hoogte ben van de mogelijkheid om mijn deelname aan het onderzoek op ieder moment stop te zetten en dit zonder opgave van reden

(5) weet dat niet deelnemen of mijn deelname aan het onderzoek stopzetten op geen en- kele manier invloed heeft op mij

Gelezen en goedgekeurd op ……… (datum), Handtekening

De proefpersoon

Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Campus UZ Gent, Decanaat Gebouw K3, 3de verdieping Corneel Heymanslaan 10, B-9000 Gent, tel.: +32 (0)9 332 41 93 www.UGent.be

FACULTEIT GENEESKUNDE EN GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN

ONDERZOEKER SANNE UYTTENDAELE

8.4.5.2 BIJLAGE 2 BIJ OORSPRONKELIJK PROTOCOL: INFORMATIEBRIEF Geachte mevrouw/mijnheer

In het kader van de opleiding tot Master of Science in de ergotherapeutische wetenschap, wordt een onderzoek uitgevoerd over de verwachtingen van therapeuten in verband met het gebruik van revalidatietechnologie in de thuissituatie.

Revalidatietechnologie kan kort worden omschreven als: “…verschillende technologieën voor mensen met lichamelijke beperkingen… De patiënten kunnen deze technologieën inzetten voor training en ter ondersteuning of vervanging van aangedane lichaamsdelen.” Een aantal voorbeelden van revalidatietechnologie staan hieronder, al is deze lijst niet volledig en kunnen andere voorbeelden van revalidatietechnologieën uiteraard ook aan bod komen

- Virtual Reality: Nintendo, Wii, Gesture Xtreme, IREX, YouGrabber, etc. - Specifieke toestellen: UniTherapy, TagTrainer, etc.

- Specifieke computerprogramma’s: Embedded Arts, Computer Assisted Arm Rehabili- tation, etc.

- Revalidatie games: Elinor, TARGET, Kinect Games (Microsoft Kinect), etc. - Self-instructional DVD of video’s op een website, tablet, etc.

- Fitbit, stopwatch, hartritmemonitor, etc. - Etc.

De kennis over revalidatietechnologie groeit, al is er nog weinig geweten over implementatie ervan in de thuissituatie. Daarom is het doel van het onderzoek om de verwachtingen van therapeuten i.v.m. het gebruik van revalidatietechnologie in de thuissituatie en de bijkomende randvoorwaarden te exploreren.

Om dit onderzoek mogelijk te maken willen we, Sanne Uyttendaele (student), Annemie Spooren (promotor) en Els Knippenberg (copromotor), uw medewerking vragen.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een interview waarbij gepeild wordt naar uw verwachtingen als the- rapeut bij het gebruik van revalidatietechnologie in de thuissituatie. Het gesprek zal doorgaan wanneer dit voor u en de onderzoeker past. De plaats waar dit gesprek doorgaat, wordt samen besproken.

Het gesprek wordt opgenomen met een audiorecorder. Dit doen we omdat noteren tijdens het gesprek dan overbodig is en omdat het analyseren van de gegevens op deze manier correcter en gemakkelijker verloopt.

Vertrouwelijkheid van de gegevens

De verwerking van de gegevens gebeurt volledig anoniem. De interviews worden eerst uitge- typt. De namen van de geïnterviewden worden daarna gecodeerd waarbij geen gegevens ver- meld worden die aan u gelinkt kunnen worden. Nadat het onderzoek is afgelopen, worden de audiobestanden gewist.

Vrije deelname en stopzetting van deelname

U bent volledig vrij om deel te nemen aan het onderzoek of niet. U kan ook steeds beslissen om uw deelname aan het onderzoek te beëindigen. Als u hierbij wenst dat uw opgeslagen gegevens gewist worden, worden deze verwijderd uit het onderzoek.

Ethische commissie en risico’s

FACULTEIT GENEESKUNDE EN GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN

ONDERZOEKER SANNE UYTTENDAELE

Voordelen

Deze studie biedt geen voordeel voor uzelf, maar de bekomen resultaten kunnen de imple- mentatie van revalidatietechnologie in de thuissituatie beïnvloeden.

Kosten

De deelname aan de studie zal voor u niets kosten, maar het biedt ook geen financieel voor- deel.

Voorwaarden

Als deelnemer moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

- U maakt gebruik van revalidatietechnologie in de intramurale en/of ambulante praktijk. - U hebt minimum 6 maand ervaring met de technologie.

- De patiënten die u hiermee behandelt hoeven geen specifieke aandoening te hebben. - U moet Nederlands kunnen begrijpen en spreken.

Als u bereid bent om deel te nemen aan dit onderzoek, vragen we u om het toestemmings- formulier (informed consent) te ondertekenen. Ook na het ondertekenen van dit formulier, bent u steeds vrij om te beslissen om uw deelname aan het onderzoek stop te zetten.

Indien u extra informatie wenst over het onderzoek of over uw eventuele deelname, kunt u steeds contact opnemen met Sanne Uyttendaele, student Master of Science in de ergothera- peutische wetenschap, via het volgend e-mailadres: Sanne.Uyttendaele@UGent.be. Zij is de onderzoeker die de interviews zal afnemen.

Alvast bedankt voor uw interesse in het onderzoek Annemie Spooren (promotor)

Els Knippenberg (copromotor)

8.4.5.3 BIJLAGE 3 BIJ OORSPRONKELIJK PROTOCOL: INTERVIEWLEIDRAAD Tabel 12: Interviewleidraad

Introductie:

Goedemorgen/-middag/-avond, ik ben Sanne, een studente van de master in de ergotherapeuti- sche wetenschap. Ik wil u alvast bedanken voor uw deelname aan deze studie. Voor dit onderzoek voer ik een kwalitatief onderzoek uit omtrent de verwachtingen van therapeuten bij het gebruik van revalidatietechnologie in de thuissituatie. Op deze manier probeer ik een algemeen beeld te creëren van deze verwachtingen. Vanuit dit onderwerp zou ik u graag een paar vragen stellen. Nog even een korte vraag: Zoals ik eerder vermeldde, neem ik dit interview op, maar worden de gegevens anoniem verwerkt. Dat is in orde voor u? U kan ook tijdens het interview altijd aangeven wanneer u het interview liever beëindigt.

Openingsvraag:

Kan u zichzelf voorstellen?

Doorvragen: Wat doet u van werk? Welke aandoeningen behandelt u? Welke revalidatietechnolo- gie gebruikt u? Hoe lang gebruikt u deze al in de intramurale en/of ambulante praktijk?

Inleidingsvraag:

Stel dat u op korte termijn revalidatietechnologie zou inzetten in een thuissituatie. Hoe beeldt u zich de eerste maand van dat gebruik in? Hoe zal dit verlopen?

Transitievragen:

- Wat is de belangrijkste reden voor u om revalidatietechnologie wel of niet in te zetten in de thuissituatie? Wat wil u ermee bereiken?

- Welke positieve effecten verwacht u?

- Welke hindernissen en/of negatieve effecten verwacht u? Sleutelvragen:

- Welke effecten op de functionele outcomes van de patiënten verwacht u bij het gebruik van revalidatietechnologie in de thuissituatie?

- Aan welke criteria moet de technologie volgens u voldoen vooraleer ze praktisch en effectief kan ingezet worden in de thuissituatie?

- Zijn er patiënten die volgens u niet in aanmerking komen voor het gebruik van revalidatietech- nologie in de thuissituatie? Zo ja, aan welke voorwaarden moeten deelnemende patiënten vol- doen?

- Verwacht u dat u als therapeut belemmeringen zal ervaren bij het gebruik van revalidatietech- nologie in de thuissituatie? Zo ja, op welke vlakken denkt u dat die belemmeringen zich zullen voordoen?

- Verwacht u van uzelf of derden weerstand tegen het gebruik van revalidatietechnologie in de thuissituatie? Zo ja, hoe zal die weerstand zich volgens u uiten en waarom?

Besluitende vraag:

[Samenvatting] zijn de voornaamste punten die u hebt aangehaald. Klopt dat?

- Hoe staat u in het algemeen tegenover het idee dat revalidatietechnologie steeds meer in de thuissituatie geïmplementeerd zal worden?

9 LIJST VAN TABELLEN EN FIGUREN

Hieronder staat een overzicht van alle tabellen en figuren die in dit document aan bod komen. Deze staan in volgorde van vermelding.

Tabel 1: Onderdelen ECLIPSE-onderzoeksvraag Tabel 2: Voorbeelden revalidatietechnologie Tabel 3: Zoektermen en voorbeeld zoekstring Tabel 4: Definities data-items

Tabel 5: Onderzoeksdesigns met bijhorende critical appraisal tools Tabel 6: Definities op GRADE-methode gebaseerde criteria

Figuur 1: Flowchart selectieproces Tabel 7: Kenmerken individuele studies

Tabel 8: Onderzoeksdesign, doelgroep en kwaliteit van geïncludeerde studies Tabel 9: Methode, interventie(s) en resultaat van geïncludeerde studies

Figuur 2: SaeboReJoyce

Tabel 10: Voorbeelden revalidatietechnologie Tabel 11: Selectiecriteria

Tabel 12: Interviewleidraad