• No results found

Leerling 1

Leeftijd: 13 jaar

Land van herkomst: Colombia Hoelang in Nederland: 2 maanden

Technisch lezen

Gemiddelde: 40 wrd/min De leerling las hardop. Inschatting docent: 1 Alinea 1: 26 woorden 27 seconden Alinea 2 79 woorden seconden Alinea 3 45 woorden seconden Alinea 4 92 woorden seconden Alinea 5 27 woorden seconden Woordenschat

Weekend Logeren Gegaan Gekletst

Gesprekken Weglegt Wedstrijd makkelijker

Geweest Toekomst veranderen

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: We hebben spelletjes gedaan en we zijn naar buiten gegaan. Alinea 3: Ik heb de telefoon niet nodig om leuke dingen te doen.

Alinea 4: Daarna heb ik in de bus met een meisje gepraat.

Alinea 5: Iedereen zou het een keer moeten doen: een week zonder.

Voorspellen

Welke foto’s kiest de leerling?

Ze kiest foto’s van leerlingen met een telefoon en van vrienden die een spelletje spelen, zonder telefoon. e

Betekenis woord vinden

De leerling kent het concept van een woordweb niet. Ze vult hem niet in. Ze kan niet de betekenis van het woord ‘gesprek’ uit de tekst halen.

Leesbegrip

Alinea 2: Ze pakt foto’s van een meisje die filmpjes kijkt, van een verboden telefoon bord, van een tiener zonder telefoon, van een vriendengroep die spelletjes doet.

Alinea 3: Ze pakt een foto van een verboden telefoon bord, voor ‘zonder telefoon’. Bij de zin ‘het is handig om contact te hebben’ pakt ze een plaatje van een wereldbol met mensen die met elkaar in contact zijn.

Alinea 4: Ze kiest een foto van een man die zijn telefoon in de prullenbak gooit, die doet ze weg. Ook kiest ze een foto van tieners die op hun telefoon zitten, ze zijn verslaafd. En ze kiest een foto van meisjes die praten in een bus.

Alinea 5:

Interview

De leerling vindt lezen leuk. Ze begrijpt alleen veel woorden in het Nederlands niet, daarom vindt ze lezen moeilijk. In het Spaans vindt ze lezen makkelijk. In Nederlands zijn de klanken heel anders.

Leerling 2

Leeftijd: 15 jaar Land van herkomst: Sierra Leone Hoelang in Nederland: 4 maanden

Technisch lezen

Gemiddelde: 82 wrd/min

De leerling las stil, maar fluistert zachtjes mee. Inschatting docent: 3 Alinea 1: 26 woorden 31 seconden Alinea 2 79 woorden 53 seconden Alinea 3 45 woorden 29 seconden Alinea 4 92 woorden 62 seconden Alinea 5 27 woorden 16 seconden Woordenschat

Logeren Hadden Gedaan Geleerd

Vroeger Gewoon Natuurlijk Gekletst

Gesprekken Makkelijker Geleerd

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: Toen ik de eerste dag wakker werd dacht ik: ‘Oh help, ik kan een week niet kijken.’ Alinea 3: Ik heb de telefoon niet nodig om leuke dingen te doen.

Alinea 4: Ik ben best wel verslaafd aan social media. Alinea 5: Dat wil ik in de toekomst veranderen.

Voorspellen

De leerling voorspelt niet, kiest foto’s bij de inleiding. Welke foto’s kiest de leerling?

De leerling kiest een foto van een meisje in de klas met haar telefoon. Ze koos deze foto bij het woord ‘klas’.

Betekenis woord vinden

De leerling vult een woordweb in bij het woord ‘gesprekken’. De leerling kent het idee van een woordweb niet. Ze komt uiteindelijk niet tot de betekenis van het woord.

Leesbegrip

Alinea 2: De leerling zoekt een foto van iemand die een filmpje kijkt op Youtube.

Alinea 3: De leerling kiest een foto van een verveelde tiener zonder telefoon bij de zin: “ik heb de telefoon niet nodig om leuke dingen te doen.”

Alinea 4: De leerling kiest een plaatje van een man die zijn telefoon in de prullenbak gooit, omdat ook de tekst gaat over iemand die social media niet gebruikt. Ook kiest ze een foto van tieners op hun telefoon, om de zin ‘ik ben best wel verslaafd aan social media’. Ook kiest ze een foto van meisjes die in de bus praten.

Alinea 5:

Ze zoekt per zin een foto.

Interview

De leerling vindt lezen leuk. Nederlands praten is moeilijk en lezen helpt met het verbeteren van het Nederlands en het Engels. Ze leert nieuwe woorden door lezen. Ze leest in allebei de talen. Lezen in Nederlands en Engels vindt ze verschillend, er zijn woorden die soms niet te vertalen zijn. Voor het lezen in het Nederlands is meer concentratie en geduld nodig. Ze wordt wel beter in lezen in het Nederlands. Ze leest liever in het Engels, want dat is makkelijker. Thuis leest ze in het Nederlands. Ze leest stil.

Leerling 3

Leeftijd: 14 jaar Land van herkomst: Syrië]Hoelang in Nederland: 6 maanden

Gemiddelde: 29 wrd/min

De leerling las stil, maar fluisterde zacht mee. Inschatting docent: 1 Alinea 1: 26 woorden 95 seconden Alinea 2 79 woorden 186 seconden Alinea 3 45 woorden 119 seconden Alinea 4 92 woorden 120 seconden Alinea 5 27 woorden 46 seconden De leerling blijft lang hangen bij sommige woorden, leest de tekst telkens opnieuw en is snel afgeleid.

Woordenschat

filmpjes Wakker Eerste Werd

Dacht Toen Logeren Gedaan

Buiten Gegaan Voorbij Geleerd

Nodig Vroeger Hadden vind

Gewoon Handig Verslaafd Social media

Wilde ’s ochtends Pakken Natuurlijk

Daarna Gepraat Busreis Gekletst

Krijgt Gesprekken Beetje wedstrijd

Geweest Zomer Want Kun

Meer Buiten

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: Ik kan een week niet kijken. Alinea 3: Geen belangrijke zin.

Alinea 4: Daarna heb ik in de bus met een meisje gepraat. Alinea 5: Geen belangrijke zin.

Overig: Weet niet zeker of hij de opdracht begreep.

Voorspellen

Welke foto’s kiest de leerling?

De leerling kiest een foto van een meisje die in de klas op haar telefoon zit. Hij koos deze foto bij het woord ‘klas’.

Betekenis woord vinden

Leesbegrip

Alinea 2: Hij kiest een foto van een meisje in het donker met een telefoon. Dit kiest hij bij ‘filmpjes kijken’. Ook kiest hij een foto van een blij kijkende jongen voor ‘snel voorbij’. Alinea 3: De leerling kiest een foto waarop er vijf tieners op een rij zitten, allemaal op hun telefoon. Hij zegt hierbij: “telefoon en vrienden.”

Alinea 4: De leerling kiest een plaatje waarop mensen verbonden zijn met hun telefoon, hij zegt hierbij dat het over social media gaat, over de eerste zin van de alinea. Ook kiest hij een foto van een meisje dat op de bank ligt met haar telefoon.

Alinea 5:

Interview

De leerling vindt lezen wel leuk. Leest het liefst in het Arabisch, in het Nederlands lezen vindt hij moeilijk. Hij vindt lezen in het Nederlands en Arabisch heel verschillend, omdat ze hele verschillende klanken hebben. Hij leest het liefst stil, waarbij hij wel fluistert.

Leerling 4

Technisch lezen Gemiddelde: 71 wrd/min De leerling las Inschatting docent: 1 Alinea 1: 26 woorden 19 seconden Alinea 2 79 woorden 68 seconden Alinea 3 45 woorden 34 seconden Alinea 4 92 woorden 83 seconden Alinea 5 27 woorden 22 seconden Woordenschat

logeren Leven Wilde Gekletst

Toekomst iedereen

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: Ik kan een week niet kijken

Alinea 3: Ik heb de telefoon niet nodig om leuke dingen te doen Alinea 4: Ik gebruik WhatsApp, Instagram, YouTube en Snapchat. Alinea 5: Ik ben veel te vaak online.

Voorspellen

Welke foto’s kiest de leerling?

De leerling kiest een foto van een meisje die in de klas op haar telefoon zit.

Betekenis woord vinden

De leerling kent het idee van een woordweb niet. Hij kan niet de betekenis van ‘gekletst’ uit de tekst halen. Ook als ik hem op de goede zinnen wijs.

Leesbegrip

Alinea 2: De leerling kiest een plaatje van iemand die naar zijn telefoon kijkt, bij de zin: “kijk ik altijd filmpjes op YouTube.”. Ook kiest hij het plaatje van mensen die verbonden zijn door hun telefoon.

Alinea 3: De leerling kiest een foto van polsen die worden gebonden door een

telefoonsnoer, geboeid door de telefoon. Dit kiest hij bij de zin: “ik heb de telefoon niet nodig om leuke dingen te doen.”

Alinea 4: De leerling kiest een plaatje van mensen die verbonden zijn door hun telefoon, bij ‘WhatsApp’. En hij kiest een foto van meisjes die in de bus samen kletsen, hij weet niet waarom hij dit kiest.

Alinea 5:

Interview

De leerling vindt lezen leuk. Hij leest zowel in het Nederlands als in het Spaans. Lezen in het Spaans vindt hij makkelijk, lezen in het Nederlands moeilijk. Lezen in het Nederlands is moeilijk omdat de klanken heel anders zijn in het Spaans dan in het Nederlands. Hij leest vooral op school. De leerling leest hardop, zowel in het Spaans als het Nederlands.

Leerling 5

Leeftijd: 16 jaar Land van herkomst: Iran Hoelang in Nederland: 7 maanden

Technisch lezen

De leerling las hardop. Inschatting docent: 2 Alinea 1: 26 woorden 15 seconden Alinea 2 79 woorden 67 seconden Alinea 3 45 woorden 33 seconden Alinea 4 92 woorden 104 seconden Alinea 5 27 woorden 18 seconden Woordenschat

Dingen Verslaafd ’s Ochtends Wedstrijd

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: We hebben spelletjes gedaan en we zijn naar buiten gegaan. Alinea 3: Mijn ouders zeggen: “vroeger hadden we ook geen telefoon.” Alinea 4: Ik ben best wel verslaafd aan social media.

Alinea 5: Ik ben veel te vaak online.

Voorspellen

De leerling denkt dat de tekst gaat over het leven zonder telefoon. Welke foto’s kiest de leerling?

Hij pakt een foto van een verboden telefoon bord.

Betekenis woord vinden

De leerling komt niet achter de betekenis van ‘verslaafd’ op basis van de tekst.

Leesbegrip

Alinea 2: De leerling kiest een foto bij de zin: “wij hebben spelletjes gedaan.”

Alinea 3: De leerling kiest een foto bij de zin: “wij hadden vroeger ook geen telefoon.” Alinea 4: De leerling kiest een foto bij de zin: “Daarna heb ik in de bus met een meisje gepraat.”

Alinea 5: De leerling kiest een foto bij de zin: “Ik ben te vaak online.”

Interview

De leerling vindt lezen leuk. Hij leest alleen in het Nederlands. Lezen in het Nederlands is een beetje moeilijk, een beetje makkelijk. Hij komt veel moeilijke woorden tegen. Als hij een woord tegenkomt wat hij niet kent, vraagt hij het aan de docent of hij zoekt het op. De leerling leest liever stil, maar fluistert daar wel bij, zowel in het Nederlands als het Perzisch. De leerling leest elke dag.

Leerling 6

Leeftijd: 18 Land van herkomst: Eritrea Hoelang in Nederland: 11 maanden

Technisch lezen

Gemiddelde: 89 wrd/min De leerling las hardop

Inschatting docent: 3 Alinea 1: 26 woorden seconden Alinea 2 79 woorden seconden Alinea 3 45 woorden 26 seconden Alinea 4 92 woorden seconden Alinea 5 27 woorden seconden Woordenschat

Logeren Zonder Gekletst

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: We hebben spelletjes gedaan en we zijn naar buiten gegaan. Alinea 3: Maar het is handig om contact te hebben met vrienden. Alinea 4: -

Alinea 5: -

Voorspellen

De leerling snapte de inleiding niet, omdat hij ‘zonder’ niet begreep, na een hint pakt hij de foto met het ‘telefoon verboden’ bord.

Welke foto’s kiest de leerling?

Betekenis woord vinden

Leesbegrip

Alinea 2: De leerling zoekt een foto bij ‘filmpjes kijken’, hij kiest een foto van een meisje dat in bed naar haar telefoon kijkt. Ook pakt hij een foto van een vriendengroep die een spelletje doet.

Alinea 3: De leerling weet het niet.

Alinea 4: Hij pakt alle foto’s bij het woord ‘social media’, ze zijn verslaafd, ook pakt hij een foto van een meisje in de klas met haar telefoon en een foto van meisjes die praten in de bus.

Alinea 5:

Interview

De leerling vindt lezen leuk. Hij leest thuis soms boeken. Hij leest in het Nederlands of in het Engels. Soms vindt hij lezen moeilijk, soms makkelijk. Als hij een woord tegenkomt dat hij niet kent dan vertaalt hij dat woord. Hij leest ongeveer 1 keer in de week. Hij leest het liefst stil.

Leerling 7

Leeftijd: 16 jaar Land van herkomst: Eritrea Hoelang in Nederland: ± 1 jaar

Technisch lezen

Gemiddelde: 74 wrd/min

De leerling las stil, maar fluistert zachtjes mee. Inschatting docent: 4

Alinea 1: 26 woorden 15 seconden Alinea 2 79 woorden 64 seconden Alinea 3 45 woorden 32 seconden Alinea 4 92 woorden 87 seconden Alinea 5 27 woorden 20 seconden Woordenschat

Hadden Logeren geleerd verslaafd

Gekletst

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: We hebben spelletjes gedaan en we zijn naar buiten gegaan. Alinea 3: Ik vind het gewoon handig die telefoon

Alinea 4: Ik ben best wel verslaafd aan social media. Alinea 5: Ik ben veel te vaak online.

Voorspellen

De leerling denkt dat de tekst gaat over zonder telefoon leven. Welke foto’s kiest de leerling?

De leerling kiest een foto van een verveelde jongen zonder telefoon.

Betekenis woord vinden

De leerling probeert de betekenis van het woord ‘gekletst’ te achterhalen, maar dit lukt hem niet.

Leesbegrip

Alinea 2: De leerling kiest een foto bij de zin ‘YouTube kijken’ – hij kiest een foto van een meisje die in bed naar haar telefoon kijkt en een meisje op de bank met haar telefoon. Ook zoekt hij een foto van slapen. Hij kiest een foto bij ‘moeilijk’, waarop een vrouw aan het schreeuwen is. Ook kiest hij foto’s bij ‘spelletjes’ en ‘buiten spelen’.

Alinea 3: De leerling zoekt een foto bij ‘telefoon niet nodig’ en ‘contact met vrienden’. Alinea 4: De leerling kiest een foto van twee meisjes die in de bus aan het praten zijn, hij kiest dit bij ‘daarna heb ik in de bus met een meisje gepraat’.

Alinea 5: De leerling vertelt dat het meisje uit de tekst te vaak online is. Hij kiest een foto van een meisje in de klas met een telefoon.

De leerling zoekt foto’s per zin.

Interview

De leerling vindt lezen leuk, maar leest alleen op school. Hij vindt lezen in het Tigrinya makkelijker dan lezen in het Nederlands. In het Nederlands vindt hij luisteren makkelijk, maar lezen moeilijk. De leerling fluistert het liefst zachtjes als hij leest, dit doet hij zowel in het Tigrinya als het Nederlands.

Leerling 8

Leeftijd: 17 jaar Land van herkomst: SyriëHoelang in Nederland: 9 maanden

Technisch lezen

Gemiddelde: 93 wpm wrd/min De leerling las hardop.

Inschatting docent: 4

26 woorden

20 seconden 79 woorden47 seconden 45 woorden 27 seconden 92 woorden 64 seconden 27 woorden16 seconden

Woordenschat

Logeren Gekletst online

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: De week ging toch snel voorbij.

Alinea 3: Maar het is handig om contact te hebben met vrienden. Alinea 4: Deze wedstrijd was makkelijker geweest in de zomer. Alinea 5: Ik ben te vaak online.

Voorspellen

De leerling denk dat de tekst gaat over een leven zonder telefoon. Zij vertelt dat ze niet kan leven zonder telefoon.

Welke foto’s kiest de leerling?

Ze kiest een foto van een meisje die in de klas op haar telefoon zit, ze heeft deze foto gezocht bij het woord ‘klas’.

Betekenis woord vinden

Ze weet ‘gekletst’ niet, maar doet wel een poging om erachter te komen. Ze denkt dat het betekent ‘tot het einde van de reis’. Bij het woordweb vult ze in: gepraat, weglegt,

gesprekken Ze kan enigszins relevante woorden uit de tekst halen, maar de betekenis van het woord achterhalen lukt niet.

Leesbegrip

Alinea 2: De leerling vertelt dat het meisje de eerste dag moeilijk vond, dat ze niet zonder telefoon kon in de ochtend. (na aanmoediging) De leerling vertelt dat Tuu naar buiten ging en spelletjes ging doen. Ze kiest een foto van een vriendengroep die een spelletje doet.

Alinea 3: De leerling vertelt dat telefoon nodig is om contact te onderhouden en dat ouders vroeger ook geen telefoon hadden.

Alinea 4: Ze kan niet zonder YouTube leven en zonder social media. Dat ze elke ochtend filmpjes kijkt. Maar dat ze nu in de bus ging praten met een meisje, de hele busreis. Alinea 5: Ze heeft geleerd dat ze te veel online is.

Interview

De leerling vindt lezen leuk, omdat ze wil leren. Ze leest nu alleen in het Nederlands. Ze heeft geen boeken thuis, dus leest alleen op school, maar schrijft thuis. Lezen in het Arabisch is volgens de leerling moeilijker dan in het Nederlands, schrijven in Arabisch is heel moeilijk. Ze vindt lezen in het Nederlands meestal niet moeilijk, maar dikke boeken wel. Ze leest liever hardop, dan kan ze zichzelf horen. Hardop lezen is ook makkelijker.

Leerling 9

Leeftijd: 14 Hoelang in Nederland: 1 jaar, 1 mnd.Land van herkomst: Sri Lanka

Technisch lezen

Gemiddelde: 53 wrd/min De leerling leest hardop Inschatting docent: 1

70 woorden

86 seconden 85 woorden95 seconden 39 woorden31 seconden 35 woorden40 seconden 43 woorden60 seconden 73 woorden76 seconden

Woordenschat

Branderig Bijziend Wordt Afgeeft

Slaaphormonen Nachtrust Ongelukkig Nauwelijks

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: Want je ogen passen zich aan om dingen te bekijken die dichtbij zijn. Je hebt dan

een bril nodig om verder weg te kijken.

Alinea 3: En veel zitten is slecht voor je gezondheid.

Alinea 4: Ook geluidjes uit je telefoon kunnen je wakker houden.

Alinea 5: Mensen die bijvoorbeeld veel gamen zijn vaker angstig en somber dan mensen

die niet of nauwelijks gamen.

Alinea 6: Gebruik 's avonds in bed geen telefoon. En leg hem niet naast je bed.

Voorspellen

De leerling kiest foto’s bij enkele woorden in de inleiding. Ze voorspelt niet waar de tekst over zal gaan, maar kiest foto’s bij de tekst die ze gelezen heeft. Bij het lezen van alle titels van de paragrafen kiest ze ook weer foto’s, hier voorspelt ze beter waar dat stukje over zal gaan.

Welke foto’s kiest de leerling?

Ze kiest foto’s over social media voor ‘YouTube’

Ze kiest een foto van een man die in zijn bed naar zijn telefoon kijkt voor ‘de hele avond’ en ‘kijkt naar een filmpje’.

Ze kiest een meisje die naar haar telefoon kijkt op de bank voor ‘de hele dag’

Betekenis woord vinden

De leerling vult een woordweb in rondom het woord ‘bijziend’. De leerling vult hier de woorden in: ogen, kijken, branderig, gevoel, probleem, dichtbij zijn, bril, bekijken en ogen. De leerling komt tot de conclusie dat ‘bijziend’ moet betekenen dat iemand goed kan zien. Bij ‘scherm’ heeft ze wel de context van een zin gebruikt om achter de

betekenis te komen.

Leesbegrip

Alinea 2: Ze kiest foto’s van een meisje bij een opticien en een vrouw die hoofdpijn heeft.

Alinea 3: De leerling kiest de foto van een vrouw met nekklachten. Alinea 4: De leerling kiest drie foto’s die gaan over slapen.

Alinea 5: De leerling begrijpt de tekst niet doordat ze het woord ‘ongelukkig’ niet begrijpt.

Alinea 6: De leerling kiest een foto van een vrouw die met een telefoon in bed ligt. Ze vertelt dat het niet goed is om je telefoon naast je bed te hebben.

Interview

De leerling vindt lezen niet leuk. Ze vindt veel woorden moeilijk. Ze vindt lezen in haar eigen taal ook niet leuk. Ze kan het wel lezen, maar niet heel goed. Lezen in Tamil of Nederlands is wel hetzelfde. Ze leest soms thuis, maar gaat wel elke week naar de bibliotheek. Daar haalt ze makkelijke boeken, zo leest ze nu Jip & Janneke. Ze leest het liefst stil.

Leerling 10

Leeftijd: 13 Hoelang in Nederland: 9 maandenLand van herkomst: Kaap Verdië

Technisch lezen

Gemiddelde: 68 woorden per minuut De leerling leest hardop

Inschatting docent: 3 Alinea 1: 70 woorden 62 seconden Alinea 2 85 woorden 73 seconden Alinea 3 39 woorden 29 seconden Alinea 4 35 woorden 35 seconden Alinea 5 43 woorden 31 seconden Alinea 6 73 woorden 72 seconden Woordenschat

Bijziend Terwijl Kwart Zwaarder

Nachtrust Nauwelijks Beeldscherm

Strategiegebruik

Hoofdgedachte vinden

Alinea 2: Je hebt dan een bril nodig om verder weg te kijken Alinea 3: En veel zitten is slecht voor je gezondheid

Alinea 4: Ook geluidjes uit je telefoon kunnen je wakker houden