• No results found

Bijlage 3: Plan van Aanpak

In document Glamour (pagina 91-94)

13 Bijlagen 1 Afbeeldingen

13.7 Bijlage 3: Plan van Aanpak

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie

Student

Naam student: Laura Keuken Profiel: Redactie en Mediaproductie Studentnummer: 500635877 Groep: 409B

E-mailadres: laura.keuken@hva.nl Telefoonnummer: 0683692670

Paraaf voor akkoord student: Datum:

Naam eerste begeleider:

Bregitta Kramer

Naam tweede begeleider:

Aimee Kersten

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent: Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie: Datum:

Gegevens opdrachtgever: Bedrijf: Glamour

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Josephine Kay Functie: Senior Online Editor

Probleemsituatie:

Wat: is de aanleiding?

Wie: is de opdrachtgever of wie kan iets met de resultaten? Wanneer: is het probleem ontstaan?

Waarom: is het een probleem?

Waar: doet het probleem zich voor? Hoe/waardoor: is het probleem ontstaan?

Het tijdschrift Glamour wordt al bijna 10 jaar in Nederland uitgegeven. Glamour komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar het sinds 1939 door Condé Nast wordt uitgegeven. Glamour richt zich met haar tijdschrift op vrouwen die ‘27 zijn of zich 27 voelen’ en bovenmatig geïnteresseerd zijn in mode en beauty. Ook houdt ze van uitgaan, feesten, festivals, reizen, liefde en celebrities (G+J Media, 2015). In Nederland valt Glamour onder G+J Media, waar ook de bladen Vogue, Quest, Jan en National Geographic bijhoren.

Glamour is een maandblad met de pijlers mode, beauty, lifestyle, interieur en liefde en maandelijks wordt het door meer dan 230.000 vrouwen gelezen (G+J Media, 2015). Het is het grootste mode en beauty magazine van het land. Het tijdschrift heeft een betaalde oplage van 99.002 exemplaren en een verspreide oplage van 103.483 exemplaren (G+J Media, 2015). De enige vrouwen maandbladen in Nederland met een grotere oplage zijn Linda, met in 2014 een oplage van 200.000 exemplaren, Happinez, met in 2014 een oplage van 150.000 stuks en 100%NL, met in 2014 een oplage van 114.000 exemplaren. Echter zijn dit magazines met andere pijlers en een andere doelgroep dan Glamour (Communicatiekaart van Nederland, 2014).

Ook online is Glamour, met 450.000 unieke bezoekers en 1,5 miljoen pageviews per maand op de site, één van de grotere spelers (G+J Media, 2015). Sinds 2010 is Glamour actief bezig met de website en social media en lees je daar het laatste nieuws op het gebied van mode, beauty en celebrities. Minimaal ieder anderhalf uur verschijnt op de site van Glamour een nieuw artikel. Dit artikel wordt

komt, om de volgers over te halen tot lezen, een korte preview van het artikel met een bijbehorende afbeelding of foto en een link naar het desbetreffende artikel.

99 procent van alle bezoekers belandt op de website via Facebook en Twitter (Susan Lau, 2015). Er is dus bijna geen verkeer dat rechtstreeks naar de homepage van Glamour surft. Bijna alle bezoekers worden aangetrokken via de posts en links van Glamour op social media. Op Facebook heeft Glamour 70.000 volgers en op Twitter heeft Glamour 18.000 volgers. Van al deze volgers is 92 procent vrouw. 6 procent hiervan heeft een leeftijd van 13-17 jaar, 35 procent hiervan heeft een leeftijd van 18-24 jaar, 30 procent hiervan heeft een leeftijd van 25-34 jaar en 13 procent hiervan heeft een leeftijd van 35-44 jaar (Susan Lau, 2015). Hieronder volgt een uitgebreider overzicht van deze cijfers.

(bron: Glamour, 2015).

Het probleem is dat Glamour niet goed weet hoe zij zich op social media met haar content kan onderscheiden van haar concurrenten. “Glamour en concurrenten als ELLE, Vogue, Harpers Bazaar, NSMBL en Cosmopolitan plaatsen vrijwel dezelfde content op social media, vooral dezelfde nieuwtjes. Glamour gaat hierdoor op in de massa. Om zich te onderscheiden zal Glamour meer eigen content moeten

creëren, alleen is het niet duidelijk wat voor content dit zou moeten zijn,” aldus Senior Online Editor van Glamour, Josephine Kay.

Het is een probleem omdat Glamour, om haar volgers te behouden op social media, onderscheidend zal moeten zijn (De Contentkalender, 2014). De doelgroep, jonge vrouwen die zich interesseren in mode, beauty en celebrities, wordt

overladen met dezelfde nieuwtjes van Glamour en haar concurrenten en zal gaan kiezen welke vergelijkbare sites zij blijven volgen op social media, maar ook welke ze stoppen met volgen vanwege een overload aan dezelfde content. Glamour wil zich op social media meer onderscheiden met haar content, zodat zij niet opgaat in de massa met haar concurrenten. Met een nieuwe social media strategie kan Glamour haar content aanpassen en zich daarmee meer onderscheiden van concurrenten (Viral Media, 2015).

Dit is de centrale vraag waarop het onderzoek antwoord moet geven. Dit moet een open vraag zijn.

Met welke social media strategie is Glamour onderscheidend van haar concurrenten en kan Glamour dus de binding met haar bestaande volgers optimaliseren?

Doelstelling (het WAAROM van het onderzoek)

- Formuleer concreet wat het eindproduct van de afstudeeropdracht is. Glamour krijgt een nieuwe social media strategie in handen waarmee zij zich kan onderscheiden van haar concurrenten en de binding met haar bestaande volgers optimaliseert.

Deelvragen

Dit zijn de grote vragen waarin je de probleemstelling uitsplitst. De deelvragen zelf verdeel je weer onder in kleinere onderzoeksvragen. Minstens één deelvraag gaat over theoretische verdieping en bij alle deelvragen wordt, waar mogelijk, de internationale theorie en/of praktijk betrokken. De antwoorden op alle deelvragen bij elkaar moeten het antwoord vormen op de probleemstelling. De deelvragen komen overeen met je hoofdstukindeling en hier zit bijna geen verschil in. De deelvragen zijn dan de hoofdstuktitels en de onderzoeksvragen de paragraaftitels.

Deelvraag 1: Wie is Glamour? (Interne analyse)

In document Glamour (pagina 91-94)