• No results found

Uitkomsten

Interviews personeel Arkin

 De bereidheid van medewerkers om mee te werken aan het onderzoek.

 De aanwezigheid van korte beslislijnen. Er vindt een snelle bekrachtiging van beslissingen plaats.

 De procedures zijn helder. Er is sprake van een goede aansluiting bij de bestaande werkwijze.

 Vanuit het preventieve karakter van CVZ, hebben zich geen opnames voorgedaan van patiënten die aan alle voorwaarden voldeden en waarvan de instroom via het Acuut Behandelteam plaatsvond.

Het project wordt gedragen door het management.

Er is voldoende expertise aanwezig binnen de uitvoering.

Er is grote betrokkenheid onder de medewerkers van het project.

Het project geniet op grond van het doel bestaansrecht.

Interviews

personeel PCS

De bereidheid van medewerkers om mee te werken aan het

onderzoek is groot. Er vindt een snelle bekrachtiging van beslissingen plaats.

De procedure is helder. Er is sprake van een goede aansluiting bij de bestaande werkwijze.

De aanwezigheid van korte beslislijnen.

Vanuit het preventieve karakter van CVZ, hebben zich geen opnames voorgedaan van patiënten die aan alle voorwaarden voldeden en waarvan de instroom via het Acuut Behandelteam plaatsvond.  Het verkrijgen en hanteren van een standaard declaratieformulier,

naar het voorbeeld van het declaratieformulier van het Acuut Behandelteam. Hierdoor kan het ‘weglekken’ van inkomsten tot een minimum worden teruggebracht. “Ik heb gevraagd aan mijn

counterpart in Nederland van ‘bestaat er een verrichtingen lijst in Nederland, mogen we die verrichtingenlijst krijgen?.

En …. ik weet

56

niet waaraan het ligt, maar ik heb het nooit gehad. Er zal wel duidelijkheid zijn bij hulpverleners in Nederland wat ze allemaal moeten noteren.”

Het project wordt gedragen door het management.

Er is voldoende expertise aanwezig binnen de uitvoering.

Er is grote betrokkenheid onder de medewerkers van het project.

Het project geniet op grond van het doel bestaansrecht.

De gestelde doelen zijn bereikt. ‘Op zich hebben we de doelen wel

bereikt ja.’

Er is onduidelijkheid over het remigrerende patiënten en tijdelijk in Suriname verblijvende patiënten.

 De samenwerking met de contactpersonen in Nederland wordt als goed ervaren. ‘Ik vind het wel goed zo, eigenlijk hor. Het is ook niet

zo dat je een heel team erachter moet gaan zetten.’ Een andere

medewerker zei het volgende:’ ik bekijk het vanuit twee kanten, dat

beide organisaties dichter bij elkaar komen qua zorg en aanbod, maar aan de andere kant, dat mensen, dat cliënten die in

behandeling zijn bij beide organisaties, dat ze de zorg krijgen die ze behoeven, toch. Ik bekijk het van twee kanten.’

 Er is een verbeterde relationele sfeer.

De relatie tussen beide organisaties is beter geworden na deze vernieuwing, tenminste door dit project.”

Focusgroep Suriname

 De bereidheid van medewerkers om mee te werken aan het onderzoek is groot.

 Vanuit het preventieve karakter van CVZ, hebben zich geen opnames voorgedaan van patiënten die aan alle voorwaarden voldeden en waarvan de instroom via het Acuut Behandelteam plaatsvond.  Het project wordt gedragen door het management.

 Er is voldoende expertise aanwezig binnen de uitvoering.

 Er is grote betrokkenheid onder de medewerkers van het project.  Het project geniet op grond van het doel bestaansrecht.

 Informatie over CVZ kan geplaatst worden op de website van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. “Vanuit de focusgroep wordt

aangegeven dat op de website van het SPA staan, beter is dan nergens staan. Ook al is het breder dan het SPA. In klinieken zou meer reclame gemaakt kunnen worden. Het is daar niet zo bekend. De ambulante zorg is meer op de hoogte dan de klinieken zelf. Dit geld ook voor huisartsen.”

Focusgroep Nederland

 De grote bereidheid van medewerkers om mee te werken aan het onderzoek.

 Vanuit het preventieve karakter van CVZ, hebben zich geen opnames voorgedaan van patiënten die aan alle voorwaarden voldeden en waarvan de instroom via het Acuut Behandelteam plaatsvond.  Het project wordt gedragen door het management.

 Er is voldoende expertise aanwezig binnen de uitvoering.

 Er is grote betrokkenheid onder de medewerkers van het project.  Het project geniet op grond van het doel bestaansrecht.

 Het op dit moment toelaten van nieuwe, partijen aan de samenwerking in het kader van CVZ. ‘Er zijn een aantal die

belangstelling hebben om als een soort spin-off te zijn, waar de tbs- instelling ophoudt en mensen eigenlijk juridisch terug naar Suriname moeten. Doordat de psychiatrische zorg die na de tbs nodig heeft niet geregeld kan worden vanuit de tbs-instelling, kunnen de mensen ook niet terug naar Suriname. Deze mensen blijven in een semi-illegale status in Nederland, in allerlei instellingen zweven. We kijken of we deze mensen via het project in zorg kunnen krijgen in Suriname om

57

zo de remigratie te kunnen bevorderen.’

 De benadering binnen CVZ, richting de patiënt is systemisch. “De

contactpersoon moet bekend moet zijn. Meestal reist er een familielid mee met de patiënt naar Suriname. Er wordt gezorgd dat de naam, adresgegevens en telefoonnummer van waar de patiënt gaat verblijven en van de contactpersoon bekend zijn. Als de patiënt niet op de afspraak verschijnt, wordt er contact opgenomen met de patiënt en met de contactpersoon om te vernemen wat er speelt.”

 De handelingssnelheid van PCS is groot. ‘Het proces rond de aanmelding was prettig en is snel verlopen, er werd op korte termijn op huisbezoek gegaan.’

Dossieronderzoek  Van alle deelnemers aan CVZ, was een aanmeldverslag terug te vinden.

 De zorgtoewijzing van patiënten die hebben deelgenomen aan CVZ blijft na het beëindigen van het behandelaanbod, soms veels te lang openstaan. De zorgtoewijzingen is met regelmaat op een verkeerde organisatorische-eenheid ingeschreven, waardoor de inkomsten niet ten goede komen aan het project CVZ. en worden daarnaast lang niet altijd

 Het project geniet op grond van het doel bestaansrecht.

Overig  Arkin en PCS zijn lerende organisaties.

Het project CVZ geeft vele stimulerende prikkels om nieuwe zaken te ontdekken. De benadering is systemisch van aard, de handelingssnelheid waarmee gewerkt wordt is groot. Het enthousiasme onder het uitvoerend personeel en de leiding van beide instellingen is groot. In het algemeen lijkt men erg tevreden te zijn over de gang van zaken.

58

5.2 Beantwoording van de hoofdvraag

De hoofdvraag

Hoe verliep de samenwerking in het kader van Continuïteit Van Zorg tussen Arkin en PCS, welke knelpunten deden zich voor en welke aanbevelingen kunnen er gedaan worden voor de toekomst?

Figuur 12. De interactie van de activiteitssystemen die worden gevormd door Arkin en PCS, met in het midden een gedeeltelijk gedeeld object (CVZ), (Miedema en Stam, 2010, p. 45).

Binnen de beantwoorden van de hoofdvraag heeft de samenwerking centraal gestaan

Arkin en PCS hebben de handen in een geslagen om Continuïteit Van Zorg te ontwikkelen. Hoe het er op dit moment voorstaat, staat afgebeeld in figuur 5.1.

Ik gaf ik in mijn beschrijving in hoofdstuk 3 aan dat een individu of een groep individuen het subject vormen dat handelt en waarbij het streven is om het object zo goed mogelijk tot stand te brengen. Hieronder volgen de belangrijkste uitspraken die vermeld zijn tot het subject, die de respondenten gaven tijdens de interviews en focusgroepen. In het onderzoek is gekeken hoe de samenwerking verliep, wat de samenwerking inhield, wie allemaal onderdeel uitmaakten van het domein van deze samenwerking.

“Uiteindelijk denk ik dat de belangrijkste actoren op het Arkin’s niveau zitten. Dus dat zijn in Nederland, de behandelaar, die verwijst, die op de hoogte moet zijn van de mogelijkheid tot verwijzen. Daarnaast denk ik dat wij van het ABT als contactpersoon een belangrijke factor zijn. En de collega’s aan de andere kant van de oceaan, die klaar moeten staan om een patiënt op te vangen, op het moment dat de patiënt aankomt in Suriname, dat hij in de problemen komt in Suriname.”

“Ik weet niet wat er gebeurd precies is, maar het is niet zo makkelijk om die informatie te krijgen over de, over de cliënten. Dus eigenlijk vraag ik me af: ‘waarom?’ of ik weet niet hoe wat er precies een rol heeft gespeeld.” De klacht betreft patiënten die geen deel uitmaken van

CVZ.

“Ik denk dat het heel belangrijk is, dus bij, dit soort zaken, …er zijn afspraken die je maakt

Arkin

PCS

Object 1

Object 3

Object 2

Tools

Tools

Subject

Regels

CoP

Arbeidsdeling

Regels

Subject

Arbeidsdeling