• No results found

BELEVING/TOEGANKELIJKHEID Huidige situatie

In document planstudie Waterkwaliteit (pagina 120-123)

4 Huidige situatie en autonome ontwikkeling

4.10.2 BELEVING/TOEGANKELIJKHEID Huidige situatie

De huidige voorzieningen voor dag- en verblijfsrecreatie in het gebied rond het Volkerak-Zoommeer bestaan vooral uit jachthavens, verblijfsrecreatie (campings, bungalowpark) en een aantal andere voorzieningen. De jachthavens in het gebied, inclusief enkele kenmerken, zijn vermeld in tabel 4.13.

In de directe omgeving van het studiegebied zijn tevens een aantal locaties voor

verblijfsrecreatie aanwezig en een aantal andere recreatieve voorzieningen. In tabel 4.14 is een overzicht van de recreatieve voorzieningen gegeven.

De aanwezigheid van blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer heeft negatieve invloed op de beleving in het gebied (vanwege stank) en toegankelijkheid van het gebied (vanwege gezondheidsrisico’s enz.).

Vaarwater Havens Aantal ligplaatsen

Dintel Jachthaven Waterkant bv WSV de Dintel Steenbergse Vliet Jachthaven Steenbergen

WSV Volkerak

Jachthaven De Schapenput

100 45 150 Schelde Rijnkanaal WSV de Schelde

WSV De Kogge

150 155 Volkerak WSV Ooltgensplaat

WSV Oude Tonge

65 100

Totaal aantal ligplaatsen 1.800

Locaties voor verblijfsrecreatie Overige recreatieve voorzieningen

Camping Fort Prins Hendrik, Ooltgensplaat; Speelmansplaten (dagrecreatie) bij het Zoommeer;

Camping, Bungalowpark Volkerak, Ooltgensplaat; Fort Prins Henrik;

Bungalowpark ten zuiden van Oude-Tonge; Fort Sabina (inclusief vogelreservaat);

Natuurkampeerterrein “De Kreek” bij Nieuw-Vossemeer; Molenmuseum Assumburg;

Camping Mattenburg te Nieuw-Vossemeer; Een sportpark bij bungalowpark Oude-Tonge.

Akkermans Outdoorcenter – De Heen Tabel 4.13

Watergebonden activiteiten

De watergebonden activiteiten in het studiegebied bestaan uit grote watersport, duiksport, surfen, kano/roeisport, snelle watersport, vogels spotten, zwemmen, oeverrecreatie en sportvisserij (zie ook kader).

Autonome ontwikkelingen

De provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zetten in op een concentratie van recreatieve ontwikkeling. Dit betekent dat in principe geen nieuwe recreatieve

voorzieningen opgezet kunnen worden, met uitzondering van kleinschalige ontwikkelingen zoals het kamperen bij de boer. De algemene verwachting is dat de beoefening van

watersport zal groeien. Voor het plangebied zal groei met name kunnen plaatsvinden in de grote watersport en snelle watersport. Voor de andere watersporten wordt geen groei verwacht. Deze sporten zijn vooral afhankelijk van een goede bereikbaarheid van het water.

Er zijn weinig concrete vooruitzichten voor verandering van die bereikbaarheid.

De aanwezigheid van blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van recreatieve voorzieningen.

Verder zijn er nog enkele specifieke ontwikkelingen te verwachten in het gebied, die van belang zijn voor de beleving/toegankelijkheid:

ƒ Voor de Speelmansplaten wil de provincie Zeeland de recreatieve ontwikkelings-mogelijkheden nader bekijken. Deze ontwikkelingsontwikkelings-mogelijkheden worden door de provincie in haar nieuwe omgevingsplan nadrukkelijk afgezet tegen de kaders van de Vogel- en Habitatrichtlijn.

ƒ De Provincie Zuid-Holland gaat in het streekplan Zuid-Holland Zuid (2000) uit van nieuwe verblijfsrecreatie, aansluitend op het bungalowpark Oude-Tonge. Op deze locatie wordt ook een nieuwe jachthaven voorzien. Deze jachthaven zal een aanvulling vormen op de bestaande haven, die direct tegen de kern Oude-Tonge is gelegen.

In Ooltgensplaat wordt een nieuwe jachthaven voorzien, meer in de richting van het Hellegat dan de bestaande. De provincie is van mening dat in dit gedeelte van Goeree-Overflakkee vooral verblijfsrecreatie van belang is. Ontwikkelingen gericht op water, rust, landschapsgebonden sport zijn volgens de provincie mogelijk binnen de ringpolder, aansluitend aan de bestaande kern.

ƒ De provincie Noord-Brabant wil volgens het (uitgewerkte) streekplan in het Krammer-Volkerakgebied overdruk als gevolg van watersport voorkomen. In de nabijheid van het studiegebied ziet de provincie geen toeristisch attractiepunt of concentratiepunt voor de waterrecreatie van bovenregionale betekenis. Ter bevordering van de

watersportmogelijkheden op de grote rivieren en de kanalen mag in Bergen op Zoom het aantal aanlegplaatsen uitgebreid worden, in combinatie met realisatie van een bescheiden overnachtingsaccommodatie. Verder wil de gemeente Bergen op Zoom de komende jaren de nieuwe stadswijk Bergse Haven realiseren. Het plan bestaat ondermeer uit 2700 woningen en een jachthaven voor passanten in het gebied.

Recreatieve activiteiten in en rond het Volkerak-Zoommeer

Grote watersport - Deze categorie bestaat uit de grotere vaarmiddelen, zowel gemotoriseerd als niet-gemotoriseerd. Het gebruik in deze categorie loopt voor het studiegebied achter op andere gebieden in Nederland, zoals de Friese Meren en de Loosdrechtse Plassen. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat deze sport pas tot ontwikkeling heeft kunnen komen na de voltooiing van de Deltawerken.

Duiksport - De duiksport wordt in het plangebied beperkt beoefend. Gezien de betere waterkwaliteit, beter zicht en hoge natuurkwaliteit wordt vooral gedoken in de Grevelingen en de Oosterschelde. Ook de beperkte bereikbaarheid van het studiegebied kan een rol spelen bij de matige beoefening van de

duiksport.

Surfen - In de surfsport valt een verschuiving waar te nemen van het traditionele planksurfen naar het zogenaamde kitesurfen. Volgens het rapport ‘Kansen en bedreigingen voor de visserij en recreatie op het Volkerak-Zoommeer’ (Spring, 2005) wordt geconstateerd dat er in het studiegebied een verbod op kitesurfen is.

Kano/roeisport - De kano- en roeisport worden vooral beoefend op kleinere wateren als kanalen en riviertjes. Outdoorcenter Akkermans verhuurt ook zeekano’s om op het Volkerak te kanoën.

Snelle watersport - Sporten als waterskiën en jetskiën hebben fors aan populariteit gewonnen. In het Zoommeer is een aparte zone voor beoefening van deze sporten aangelegd.

Vogels spotten - Op een aantal plaatsen bevinden zich vogelkijkhutten om vogels te spotten. Ook op andere plaatsen is dat in het vrije veld mogelijk (Philipsdam, Dintelse Gorzen)

Zwemmen - Er is beperkt mogelijkheid om te zwemmen in het Volkerak-Zoommeer. Veel kustzones zijn niet of slecht toegankelijk. Bovendien maakt scheepvaart (zowel recreatief als professioneel) het zwemmen op een aantal locaties gevaarlijk. De Binnenschelde is wel specifiek aangemerkt als zwemwater.

Oeverrecreatie - Wandelen en fietsen is langs grote delen van het studiegebied mogelijk. Over verschillende dijken kan gefietst en gewandeld worden. De bereikbaarheid en daarmee zichtbaarheid aan het water wordt hier en daar vooral voor fietsers verminderd door de beperkte toegankelijkheid van natuurgebieden.

Sportvisserij - In het Volkerak-Zoommeer wordt door sportvissers vooral op Snoekbaars en Brasem gevist. De troebele wateren bieden hiertoe goede gelegenheid. In de nabij gelegen zoute wateren is een groot aantal sportvissers actief. Naast reguliere sportvisserij vindt er stroperij plaats op Snoekbaars.

4.10.3

SPORTVISSERIJ

Huidige situatie

Het Volkerak-Zoommeer heeft in de huidige situatie de functie ’water voor karperachtigen’.

In de Viswaterrichtlijn zijn waterkwaliteitsnormen gesteld waaraan het oppervlaktewater met deze functie moet voldoen. Deze normen worden als randvoorwaarden voor het waarborgen van een goede en evenwichtige visstand beschouwd. Deze normen zijn overwegend minder streng dan de MTR- en KRW-normen.

Op basis van de informatie die gebruikt is voor de beoordeling van de KRW-gerelateerde waterkwaliteitsparameters en de zwemwaterkwaliteit kan een indicatieve uitspraak over de geschiktheid van de waterkwaliteit voor de functie ’water voor karperachtigen’ worden gedaan. Aan de hand van de beschikbare gegevens voor 2007 wordt geconcludeerd dat de parameters pH, olie, fosfaat, zuurstof en zink voldoen aan de normen (Maas, 2008a; Maas, 2008b; RWS Zeeland, 2006; RWS Zeeland, 2007). Koper overschrijdt wel de MTR-norm, maar naar verwachting niet de norm voor karperachtigen. Voor de overige

beoordelingsparameters (temperatuur, gesuspendeerde stoffen, smaak, ammonium, BZV, ammoniak, residueel chloor en nitriet) kan dit niet met zekerheid worden vastgesteld, vanwege het ontbreken van de benodigde gegevens. Er zijn echter geen gegevens bekend die duiden op een onvoldoende waterkwaliteit voor de functie ‘water voor karperachtigen’.

In 2002 is in het Volkerak-Zoommeer vogelsterfte door blauwalgenoverlast geconstateerd.

Voor vissen was dit niet het geval (Visstandbeheercommissie Volkerak Zoommeer, 2007).

De blauwalgenproblematiek lijkt dus niet te leiden tot problemen voor de viswaterfunctie.

Autonome ontwikkelingen

Bodemwoelende vissoorten (met name Brasem) lijken in biomassa af te nemen. Onzeker is of deze ontwikkeling doorzet. Het volgen van deze ontwikkeling is van belang omdat een vermindering van de biomassa aan bodemwoelende vissoorten een omslag betekent in de trend van verdergaande vertroebeling van het water en afname van het doorzicht, door een toename van de concentratie gesuspendeerde stoffen. Wanneer deze omslag doorzet is dit een positieve ontwikkeling in het licht van de Viswaterrichtlijn en komt dit ten goede aan de biodiversiteit en de stabiliteit van het watersysteem.

4.11

WONEN

Voor het thema wonen wordt de overlast voor omwonenden door de aanwezigheid van de blauwalg beschouwd.

4.11.1

OVERLAST OMWONENDEN DOOR BLAUWALGEN

In document planstudie Waterkwaliteit (pagina 120-123)