• No results found

7  Platform design

7.2 IT architectuur

7.2.8 Beheer

Een belangrijk onderwerp dat niet vergeten mag worden bij het ontwerpen van de IT architectuur van het platform is beheer. De vraag die dan ook centraal staat in dit gedeelte is:

Hoe kan er rekening gehouden worden met (toekomstig) beheer (updates enz.)?

In hoofdstuk 4.4 (De activiteiten onder verantwoordelijkheid voor TraceTech) kwam naar voren dat de activiteiten van TraceTech onder andere bestaan uit het faciliteren en beheren van het platform, het leveren en beheren van de vaste scanapparaten en het leveren van software die het mogelijk maakt mobiele apparaten fietsen te controleren en berichten te sturen naar fietseigenaren door de (overheids)instanties. Hoe rekening gehouden kan worden met het beheer (binnen beheer kan onderscheidt gemaakt worden tussen onderhoud en functioneel beheer) van deze diensten zal hieronder besproken worden.

• Onderhoud aan het platform:

Zoals te lezen valt in hoofdstuk 7.2.2 is er gekozen voor een networked computing IT architectuur. De servers zullen hierbij gecentraliseerd zijn. Voor het BikeSecure platform zullen de servers in een datacenter geplaatst worden.

In hoofdstuk 7.2.3 is naar voren gekomen dat de centrale servers (waar het platform op zal gaan draaien) gebruik zullen gaan maken van het Linux besturingsysteem. Deze software maakt het mogelijk om onderhoud en updates aan het systeem uit te voeren zonder deze uit te hoeven schakelen en vanaf een afstand.

Voor het beheer van de servers zal een service level overeenkomst worden gesloten met een dienstverlener. Deze zal naast het beheer van de software van de server ook het beheer van de hardware van de server gaan verzorgen. Een belangrijke kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat er een duidelijk onderscheid is tussen de zogenaamde “server software” en platformsoftware. De platformsoftware zal webbased zijn en als laag bovenop de server software draaien. Dit onderscheid is belangrijk om te maken omdat alleen het beheer van de “server software” uitbesteed zal gaan worden. TraceTech zal zelf als applicatiebeheerder optreden voor het beheer van de platformsoftware. Op het gebied van het beheer van de “server software en hardware” zijn er honderden bedrijven actief. Door de toegenomen servercapaciteit en de opkomst van virtualisatie, zijn de prijzen van het leasen van een “managed server” de laatste jaren erg gedaald. Naast het beheren van de hardware en “server software” zal de service provider ook gaan zorgen voor het backuppen van de data. De motivatie hierachter is in hoofdstuk 7.2.8 (outsourcen of inhouse?) te vinden.

97

De platform software zal door TraceTech zelf onderhouden en geupdate worden. Dit zal “remote”31 uitgevoerd kunnen worden. Om tijdig updates en onderhoud uit te voeren zal er in de implementatiefase een onderhoud- en updatebeleid ingevoerd worden. Onderdeel hiervan zal periodieke controle en evaluatie van de platform software zijn.

• Onderhoud aan vaste scanapparaten:

In hoofdstuk 4.5 (de activiteiten voor verantwoording van TraceTech) kwam naar voren dat de vaste scanapparaten geleverd en beheerd gaan worden door TraceTech. In hoofdstuk 7.2.2 kwam naar voren dat er gekozen wordt voor een networked computing architectuur. Dit betekent dat intensieve berekeningen lokaal plaatsvinden, maar de data centraal opgeslagen wordt. Voor de vaste scanapparaten betekent dit dat het softwareonderhoud centraal plaats kan vinden. Onderhoud aan de hardware zal echter op locatie moeten gebeuren. Doordat er gekozen is voor een networked architecture, zijn de clients simpel en vereisen ze relatief wijzig hardwarematig onderhoud ten op zichte van een meer gedecentraliseerde IT architectuur. Net zoals bij het onderhoud van het platform zal er in de implementatiefase een onderhoud- en updatebeleid ingevoerd worden. Ook zal er gebruik gemaakt worden van monitoring op afstand waarbij de fysieke staat en werking van de vaste scanapparaten op afstand uitgelezen kan worden.

• Onderhoud aan mobiele scanapparaten:

De (overheids)instanties die gebruik zullen gaan maken van de mobiele scanapparaten zullen zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de hardware van hun mobiele scanapparaat. TraceTech zal software ontwikkelen voor verschillende mobiele apparaten (zoals smartphones) waarmee een fiets op locatie gecontroleerd kan worden. De software zal voor aangesloten instanties beschikbaar gesteld worden als applicatie die via de centrale website (achter een login) te downloaden zal zijn. Onderhoud aan de software van de scanapparaten zal dan ook gedaan worden door een nieuwere versie van de applicatie op de website beschikbaar te stellen. Om het de (overheids)instellingen gemakkelijk te maken, zal de applicatie al vanaf de eerste versie voorzien zijn van een functie die periodiek checkt of er een nieuwe versie beschikbaar is. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, wordt de gebruiker genotificeerd en kan hij met één druk op de knop de applicatie upgraden naar de nieuwe versie.

• Functioneel beheer:

Nadat het BikeSecure platform ontwikkeld en in gebruik genomen zal zijn, zal er ook functioneel beheer plaats moeten vinden. Het grote onderscheid tussen functioneel beheer en onderhoud,

31

De term “remote” wordt in de IT vaak gebruikt om aan te geven dat voor het beheer van de server of applicatie geen fysiek contact met de server benodigd is. Het onderhoud kan hierbij dan buiten het datacentrum uitgevoerd worden.

bestaat voornamelijk op de focus van de activiteiten. De activiteiten van functioneel beheer zijn voornamelijk gericht op het beheren van de data (in de database) en toegang, terwijl onderhoud zich voornamelijk bezig houdt met het repareren of doorontwikkelen van software of hardware. Het functionele beheer van het BikeSecure platform zal voornamelijk bestaan uit het ondersteunen van de deelnemende organisaties (onder andere het aanmaken van nieuwe gebruikersaccounts, toekennen van rechten aan gebruikers, enz.) en het beheren van de gegevens in de database. Het functionele beheer van het BikeSecure platform zal door (een medewerker van) TraceTech zelf verzorgd worden.