• No results found

B2.3 Kwalitatief onderzoek 34 casegemeenten

In document Evaluatie Buurtsportcoaches (pagina 197-199)

In de tweede helft van 2016 tot begin 2017 heeft het Mulier Instituut bij de 34 casegemeenten een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. In elke gemeente is een interview gehouden, waarbij zowel de ambtenaar sport/eindverantwoordelijke van de Bic in de gemeente, als de lokale coördinator van de buurtsportcoaches aanwezig was. Tevens zijn groepsgesprekken met betrokken partijen in elke casegemeente gehouden. Het doel van het kwalitatieve onderzoek was om in kaart te brengen hoe gemeenten en hun lokale partners de Bic hebben geïmplementeerd. Hierbij is onderzocht welke doelen gemeenten hebben opgesteld, welke lokale partijen betrokken zijn, wat de Bic lokaal teweeg heeft gebracht en welke factoren hierbij een beïnvloedende rol hebben gespeeld.

Methode

De implementatie van de Bic bij de casegemeenten is onderzocht door middel van deskresearch, interviews met beleidsambtenaren en coördinatoren van buurtsportcoaches en groepsinterviews met lokale organisaties. Deze activiteiten vonden plaats in het najaar van 2016 en begin 2017.

Voor het deskresearch zijn relevante (beleids)documenten zoals beleidsnota’s en uitvoeringsnotities bij de casegemeenten opgevraagd en bestudeerd. Na het deskresearch hebben interviews plaatsgevonden met de beleidsambtenaren die verantwoordelijk zijn voor (de implementatie van) de Bic in de gemeente en met de coördinatoren van de buurtsportcoaches die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Sommige respondenten waren zowel beleidsambtenaar als coördinator. Ook kwam het voor dat de lokale coördinator tevens zelf buurtsportcoach is. Bij deze interviews met beleidsambtenaren en coördinatoren stond centraal hoe de decentralisatie-uitkering in de gemeente vorm heeft gekregen. Samen met de gemeente is (achteraf) nagegaan voor welke doelen de gemeente de buurtsportcoaches heeft ingezet, welke activiteiten daarbij zijn ondernomen en tot welke resultaten en effecten dit heeft geleid. In het bijzonder is uitgelicht welke invloed deelname aan de Bic had/heeft gehad op het lokale sportbeleid en de lokale sportpraktijk.

In de casegemeenten vonden één tot twee groepsgesprekken plaats met vertegenwoordigers van organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van de Bic22. In samenwerking met de gemeenten zijn organisaties geselecteerd die de rol van intermediair (cofinancier, werkgever) en/of eindgebruiker (zie de begrippenlijst in de bijlage) vervullen met betrekking tot de buurtsportcoaches. Net als bij

gesprekken met de gemeenten is aan organisaties gevraagd welke activiteiten door de buurtsportcoach zijn ondernomen en tot welke resultaten en effecten (uitkomstmaten) deze hebben geleid, zodat we de interpretaties van de verschillende groepen respondenten kunnen vergelijken.

Onderzoekers van het Mulier Instituut hebben de interviews gepland en uitgevoerd. Bij de interviews met de gemeente en betrokken organisaties zijn vierdejaars studenten van de betrokken Sportkunde- opleidingen zoveel mogelijk aangesloten. Zij konden de informatie uit de gesprekken gebruiken als voorbereiding op het kwalitatieve onderzoek onder buurtsportcoaches (zie bijlage B2.5).

Topiclijsten

Voor de interviews met de gemeenten en betrokken organisaties zijn topiclijsten ontwikkeld. De werkwijze en ontwikkelde interviewhandleidingen zijn akkoord bevonden door de klankbordcommissie. Voor het opstellen van de vragen- en itemlijsten en protocollen is vooraf deskresearch uitgevoerd. We hebben bestaande onderzoeken naar de inzet van buurtsportcoaches geraadpleegd en gebruikgemaakt van de theoretische inzichten in hoofdstuk 2. In de (groeps-) interviews zijn stellingen opgenomen, die dienden als aanleiding voor een dialoog met de respondenten. Tevens is aan de beleidsmedewerkers en coördinatoren van buurtsportcoaches gevraagd een organogram van alle betrokken partijen bij de Bic te tekenen. De oefeningen werden door de respondenten zeer op prijs gesteld en gaven aanleiding voor discussie over de werking van de Bic in de gemeente. Op basis van de eerste interviews zijn de topiclijsten verder aangescherpt. Tijdens de uitvoering van het onderzoek hebben de onderzoekers wekelijks hun ervaringen met het interviewen uitgewisseld, zodat thema’s die bij de een naar boven kwamen, bij de ander aan de topiclijsten konden worden toegevoegd. De topiclijst voor de interviews met beleidsmedewerkers en coördinatoren is hier te vinden. De topiclijst voor de groepsinterviews met betrokken organisaties is hier te vinden.

Respons

In iedere casegemeente (totaal 34) heeft een gesprek plaatsgevonden met (minimaal één)

beleidsambtenaar en coördinator van de buurtsportcoaches. Wanneer het niet mogelijk was om een gesprek gezamenlijk met de beleidsambtenaar en coördinator van de buurtsportcoaches te plannen, vond het tweede interview telefonisch plaats. Bij de groepsinterviews met betrokken organisaties was de respons verschillend. Het aantal respondenten per groepsinterview varieerde van twee tot zeven. In totaal zijn 165 vertegenwoordigers van lokale organisaties gesproken en 71 beleidsambtenaren en/of coördinatoren (tabel B2.7).

Tabel B2.7 Respons casegemeenten en lokale organisaties (in aantallen)

Aantal geïnterviewden

Beleidsambtenaren en/of coördinatoren 71

Lokale organisaties 165

Totaal 236

Analyse

Gesprekken zijn opgenomen met goedkeuring van de respondenten, zodat deze voor de verslaglegging en ter controle konden worden gebruikt. De interviews zijn eerst volledig uitgewerkt in Word.

Vervolgens zijn de data ingevoerd in een speciaal daarvoor ontwikkelde online invoertool. Deze tool is ontwikkeld in opdracht van het Mulier Instituut, zodat de data konden worden voorgestructureerd. Deze tool was bereikbaar via de website www.evaluatiebuurtsportcoaches.nl na invoeren van een

wachtwoord.

De gespreksverslagen zijn geanalyseerd met behulp van het programma MaxQda en de ontwikkelde online invoertool. Dit is een analyseprogramma voor kwalitatief onderzoek, waarbij het mogelijk is variabelen toe te wijzen aan tekstfragmenten en de tekstbestanden daarop te analyseren. Bij de analyse is het onderscheid naar kleine (<5 fte bsc), middelgrote (5 tot 15 fte) en grote gemeenten (>15 fte bsc) aangehouden. Het aantal fte buurtsportcoaches van gemeenten is daarbij weer als belangrijkste criterium gebruikt, aangezien dit dikwijls meer zegt over de omvang van de Bic in een gemeente dan enkel het aantal inwoners. Bij de resultaten zijn citaten ter illustratie toegevoegd. Om de leesbaarheid te vergroten, zijn waar nodig de citaten enigszins aangepast of ingekort. Daarbij is secuur omgegaan

met de tekst zodat de inhoud van de citaten niet verandert om de betrouwbaarheid van dit onderzoek te kunnen waarborgen.

In document Evaluatie Buurtsportcoaches (pagina 197-199)