• No results found

II Ambitie ‘Gelijke Kansen’

Maatregel 1:

Implementatie van een doorlopende leerlijn LOB in het beroepsonderwijs vmbo-mbo (NOVIA) Acties 2021 Status 0 situatie 2018 Behaalde resultaten 2021 Verklaring

van de

Er zijn afspraken tussen vmbo en ROC gemaakt over doorlopende leerlijnen (NOVIA).

Op het gebied van LOB ontbreekt deze doorlopende lijn.

In 2021 is gewerkt aan het verstevi-gen van de contacten met het vo/

vso en zijn korte communicatielijnen ontstaan. Daarnaast is de nieuwe gezamenlijke ontwikkelagenda NOVIA opgesteld. De ontwik-kelagenda beschrijft 4 soorten activiteiten:

– Onderzoeken welke rol keuzede-len kunnen hebben voor zowel leerlingen vmbo als voor de samenwerking tussen vo/vso en mbo. In 2021 werd een keuzedeel Expressief talent door het team Pedagogisch Werk aangeboden aan leerlingen van 2 vmbo-scholen in de regio. De scholen zijn met het ROC in overleg geweest over kaders en voorwaarden.

– Onderzoeken waar doorlopende leerlijnen gewenst zijn i.v.m.

een ‘gap’ of overlap tussen het onderwijs van het vo en dat op het mbo. De focus komt in ieder geval te liggen op rekenen (vanwege de nieuwe rekeneisen) en Nederlands (vanwege de toenemende achter-stand als gevolg van corona).

– Verkennen van kansen en (on) mogelijkheden van doorlopende leerroutes m.n. gericht op kwets-bare groepen leerlingen.

– In 2021 is door het team Sport en Bewegen en Kandinsky Molenhoek de intentie uitgesproken te komen tot doorlopende leerroutes op alle niveaus. In 2022 zal hier verder vorm aan worden gegeven.

– Activiteiten om de samenwerking te versterken

LOB-doorstroom is met het gebruik van Intergrip volledig geïmplemen-teerd en geborgd. In 2021 zijn nog meer scholen (vooral praktijkonder-wijs en vso-scholen) Intergrip en het bijbehorende digitaal doorstroom-dossier gaan gebruiken. Daarnaast wordt er nu ook gebruik gemaakt van een dossier voor mbo-mbo door-stroom en voor aanmeldingen niet vanuit onderwijs. Op deze wordt dus nagenoeg voor de gehele instroom gebruik gemaakt van Intergrip.

Studenten

Maatregel 2:

Educatie: Ontwikkelen van schakelprogramma voor studenten inburgering Acties 2021 Status 0 situatie 2018 Behaalde resultaten 2021 Verklaring van de

afwijking Beoogde beeld. De ervaring met schakelpro-gramma’s is nog beperkt.

Het schakelprogramma vanuit Educatie naar Entree-opleidingen en mbo niveau 2 opleidingen loopt tweemaal per jaar. De resultaten zijn goed.

Naast het schakelpro-gramma vanuit Educatie zijn er ook een aantal schakel programma’s gestart voor inburge-ringsstudenten vanuit Entree naar overige mbo- opleidingen.

In februari 2021 is gestart met het traject naar Mobiliteit en Logistiek en in september 2021 is gestart met het traject naar de opleidingen vanuit team TEIS. Tussentijds zijn de ervaringen van het traject bij Mobiliteit en Logistiek meegenomen in de opzet van het traject bij TEIS. Beide programma’s zijn gestart met ongeveer 10 studenten waarvan het merendeel het traject heeft volbracht en is inge-stroomd in de betreffende niveau 2 opleiding.

Gekeken naar de toekomst zal het traject bij de directie Techniek mogelijk breder worden getrokken voor alle techniekopleidin-gen. Bij Dienstverlening (directie Zorg en Welzijn) is de aansluiting voor deze studenten geborgd doordat een NT2-docent onderdeel is van het docen-tenteam. Ook bij Finan-ciële beroepen (directie Economie) is sinds kort een NT2-docent betrokken en zijn de overige docenten geschoold. Uit de erva-ringen en evaluatie blijkt het betrekken van een NT2-docent, al dan niet in een schakeltraject, cruciaal voor het verbeteren van de aansluiting op de opleiding voor deze kwetsbare groep studenten

Afhankelijk van of een blijvende financiering kan worden gevonden zal de investering in het verbeteren van de aansluiting voor studenten stromen naar mbo.

Naar behoefte doelgroep zijn er (schakel) program-ma’s ingericht.

Maatregel 3:

Entree: Het ontwikkelen van maatwerkroutes naar werk: Route naar arbeid Acties 2021 Status 0 situatie 2018 Behaalde resultaten 2021 Verklaring van de

afwijking Beoogde en het regionaal Werkbedrijf is nog onvoldoende op elkaar afgestemd.

Het vormgeven van een route naar arbeid en de nazorg die het roc kan bieden aan (kwetsbare) studenten die zijn uitge-stroomd met of zonder een diploma is een belangrijke opdracht waar meer tijd voor nodig is om het vorm te geven.

De route naar arbeid bij Entree is inmiddels volledig operationeel en ook voor studenten passend onderwijs wordt er gebruik gemaakt van een route naar arbeid. De komende periode willen we het traject uitbreiden naar niveau-2 opleidingen en mogelijk in de toe-komst ook naar andere opleidingen.

Ontwikkeling van het alumnibeleid draag ook bij aan het ontwikkelen van de route naar arbeid.

Er zijn verschillende kleinere initiatieven die goed lopen. Voorbeelden hiervan zijn:

– Een bel-actie naar oud-studenten vanuit 2 teams door een slb’er om na te gaan hoe we beter contact kunnen houden met alumni.

– Bepaalde delen van jobcoaching al eerder aanbieden.

Door middel van deze klei-nere initiatieven proberen we uit wat werkt, op basis daarvan bouwen we de initiatieven verder uit.

De samenwerking met het WerkBedrijf en met de gemeente verloopt steeds beter. Ook zij zijn op zoek naar waar de focus wordt gelegd in het opzetten van een route naar arbeid.

Het vormgeven van de route kost meer tijd doordat we de juiste weg willen bewandelen en aansluiting zoeken met alle betrokken partijen

De begeleiding door ROC Nijme-gen en regionaal werkbedrijf is geëvalueerd, gelet op regionale samenwerking, en uitstroomt naar de arbeidsmarkt en die binnen een jaar een baan van meer dan 12u. per week heeft neemt toe t.o.v. nul situatie 2018.

Maatregel 4:

Voorlichting LOB MBO-HBO

Acties 2021 Status 0 situatie 2018 Behaalde resultaten 2021 Verklaring van de

afwijking Beoogde

resultaten 2022 – Afhankelijk van

evaluatie en besluitvorming

Het aanbod van programma’s en mogelijkheden voor doorstroom mbo-hbo is onvoldoende in beeld. Er zijn geen keuzedelen voor de doorstroom mbo-hbo.

Het Keuzedeel Door-stroom mbo-hbo is één van de meest populaire keuzedelen binnen de n4-opleidingen van ROC Nijmegen. Ook het KD voor hbo-wiskunde en Pabo zijn populair.

Het generieke keuzedeel Doorstroom mbo-hbo is tussentijds geëvalueerd en op basis van de uitkomsten zijn onderdelen geüpdatet.

Er zijn professionaliserings-bijeenkomsten verzorgd omtrent vragen vanuit de keuzedeeldocenten (over o.a. feedback geven bij onderzoek, onderzoek coachen)

Er zijn contacten met de HAN tussen diverse opleidingen (ICT, FB en PW) waar men aan doorlo-pende leerlijnen werkt.

Doorstroom naar HBO ook toeganke-lijk voor studenten uit de zogenoemde kwetsbare groepen (Doorstroom naar het hbo is voor studenten afkom-stig uit kwetsbare groepen en/of lagere sociaaleco-nomische milieus geen vanzelfspre-kendheid. Als ROC zetten we ons in om samen met het hbo doorlopende lijnen op het gebied van onder-wijs en begeleiding op te zetten, zodat alle studenten die dat kunnen ook de stap durven te zetten naar een hbo-opleiding (AD of bachelor).

Zie hierboven Er zijn nog geen onderwijs-arran-gementen binnen de vavo specifiek gericht op de doorstroom naar het hbo.

Mbo-studenten kunnen kiezen uit 8 havo-vakken als keuzedeel (aardrijks-kunde, biologie, bedrijfs-economie, bedrijfs-economie, geschiedenis, scheikunde, natuurkunde, wiskunde a). Alle vakken worden aangeboden op een vast moment op de locatie Marterstraat. Bij voldoende aanmeldingen, wordt het vak aangeboden daarnaast apart aangeboden op de locatie Campusbaan. Dat geldt op dit moment voor biologie en wiskunde a.

B Betrokkenheid van de stakeholders

Betrokkenheid Bij welke activiteiten waren ze betrokken?

Studenten Warm Welkom: Het startpunt is sinds oktober 2021

opera-tioneel. Alle intake is afgelopen schooljaar via het Startpunt gelopen.

Docenten – BOM: In 2021 is de klankbordgroep 4 keer bij elkaar

geweest om de opbrengsten te bespreken. Hier zijn ook afspraken gemaakt over benodigde scholing. Daarnaast is de voortgang van het project verschillende keren gepresenteerd in de onderwijs MT’s.

– Warme Welkom: Onderwijsteams blijven betrokken bij het Startpunt om afstemming te borgen

– Taskforce NT2: De klankbordgroep is 3 keer bij elkaar geweest om de opbrengst te bespreken.

Bedrijven en maatschappelijke organisaties – Route naar Arbeid: Betrokkenheid van regionaal Werk-Bedrijf Nijmegen, leerplicht en RMC, UWV, pro/vso en Yuverta opleidingen.

IV Programmalijn 4 (HRD): professionalisering: leren om en