• No results found

– Horizontale dialoog

2.4 Ontwikkelingen kwaliteitszorg

2.4.1 Kwaliteitszorg algemeen

Visie en ambitie

In de notitie Kwaliteit in Perspectief wordt de visie van ROC Nijmegen op kwaliteit beschreven in vier perspectieven:

1. Wij maken onze ambities en beloften waar.

2. Wij zijn een professionele leergemeenschap.

3. Wij voeren een professionele dialoog.

4. Wij betrekken stakeholders.

Ambities

en beloften Profesionele leergemeenschap

Profesionele dialoog Betrokkenheid

stakeholders

Kwaliteit

De kaders van de Inspectie van het Onderwijs worden gezien als de basiskwaliteit.

Daarnaast hebben we eigen ambities geformuleerd in het Strategisch

meerjarenbeleidsplan en in ons Kwaliteitsplan 2019 – 2022. Cyclisch werken volgens de PDCA-cyclus blijft de norm.

Three Lines Model

Voor onze onderwijskwaliteit werken we met een systeem dat is gebaseerd op het Three Lines Model van The Institute of Internal Auditors 2. Hierin onderscheiden we rollen in drie lijnen:

– De eerste lijn is primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van onderwijs en proces, en de processen en structuren die daarvoor zorgen. De eerste lijn geeft leiding en sturing aan acties die de instellingsdoelen realiseren. Directie en management vervullen de eerstelijns-rollen.

– De tweede lijn voorziet in aanvullende expertise, ondersteuning, monitoring en een kritische blik op risicomanagement. De tweede lijn ontwikkelt en implementeert systemen die de kwaliteit en compliance monitoren en borgen, en verstrekt analyses en rapportages over kwaliteit, zowel op resultaat als systeem. Kwaliteitszorgmedewerkers vervullen de tweedelijns-rollen.

– De derde lijn is onafhankelijk van het management en rapporteert rechtstreeks aan het CvB. De lijn geeft onafhankelijke en objectieve adviezen aan

management en CvB over toereikendheid en effectiviteit van governance en risicomanagement (inclusief compliance en interne beheersing), en voert waar nodig waarborgen in. De derde lijn bestaat bij ROC Nijmegen uit Business Control, Audit en de Centrale Examencommissie.

De drie lijnen werken onderling nauw samen.

Kwaliteitszorg en audit

Vanuit de tweede lijn werken de centrale kwaliteitszorgmedewerker – aangesteld in de directie Onderwijs- en Organisatieontwikkeling – en de decentrale

kwaliteitszorgmedewerkers in de onderwijsdirecties nauw samen. Gezamenlijk ondersteunen ze directies, management en teams.

In de derde lijn verzorgt een team van zes interne auditoren, onder leiding van de concernauditor, de interne audits van ROC Nijmegen. De keuze voor een interne auditpool komt voort uit de ambitie een lerende organisatie te zijn. Het team van auditoren zorgt voor een onafhankelijk en objectief oordeel over de onderwijskwaliteit en hanteert daarbij de visie dat kwaliteitsverbetering het uiteindelijke doel van een interne audit is. De insteek van de audits is waarderend.

Leidt een audit tot noodzaak of wens om meer ondersteuning, dan is de overdracht naar kwaliteitszorgmedewerkers en de eerste lijn warm.

P&C-cyclus

Wij beschouwen kwaliteitsmanagement niet als een separaat bedrijfsproces. Het is geen doel op zich, maar een integraal onderdeel van de planning- en controlcyclus. We kiezen niet voor een specifiek kwaliteitsmanagementsysteem, maar stellen dat het cyclisch werken en het rond maken van de PDCA (plan, do, check, act) op alle niveaus van de instelling herkenbaar moet zijn. Die systematiek verloopt via de jaarlijkse cyclus van concernplan, directieplannen en teamplannen en de inrichting van de planning- en controlcyclus. In onderstaande figuur is het cyclisch werken weergegeven:

De planning- en controlcyclus geven we als volgt vorm:

– Het Strategisch meerjarenbeleidsplan beschrijft, voor de komende jaren, de ambities en doelstellingen van de instelling met daarbij de beoogde resultaten aan het einde van de looptijd.

– Het Kwaliteitsplan beschrijft de ambities, die we met behulp van de financiële impulsen vanuit de kwaliteitsgelden in de periode 2018 – 2022 willen realiseren.

– Het jaarlijkse Concernplan benoemt de focus voor het komende kalenderjaar en de daarvoor beschikbare middelen. Het geeft de beoogde resultaten weer, gekoppeld aan de doelstellingen en prestatie-indicatoren uit het Strategisch meerjarenbeleidsplan.

– Het Directieplan geeft aan hoe de directie een bijdrage levert aan de beoogde resultaten van de instelling. Het directieplan betreft het contract tussen bestuur en directeur.

Concern control Auditor

Centrale- en decentrale examencommissie Interne- en externe audits Midterm en eindreportage

– Het Teamplan beschrijft de bijdrage van het team aan de instellingsdoelen en de wijze waarop het team zich verder wil ontwikkelen. Het is een contract tussen de teammanager en de directeur. Ieder team stelt, op basis van een zelfevaluatie, een teamplan op. Het bevat concrete actiepunten waar het team mee aan de slag gaat. In 2021 is ook het nieuwe onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs verwerkt in het format voor de teamplannen. Tot slot kan het team specifieke teamambities opnemen.

– Het Jaarplan van de Centrale Examencommissie beschrijft op welke wijze de centrale examencommissie invulling geeft aan haar wettelijke taken en bevoegdheden zoals het borgen van de kwaliteit van de examinering en diplomering, het vaststellen van exameninstrumenten, het verlenen van vrijstellingen, het handelen bij onregelmatigheden, fraude en klachten en het opstellen van een jaarverslag.

– Het Borgingsplan van de Decentrale examencommissie beschrijft de jaarcyclus die de decentrale examencommissie hanteert voor de borging en evaluatie van de examinering.

Het bestuur, de directeuren, de teammanagers en de onderwijsteams brengen samenhang aan in de verschillende plan- en control documenten en tussen de verschillende lagen in de organisatie. Door beleidsdoelstellingen consequent door te vertalen, ontstaat eenheid in te voeren beleid binnen de organisatie. Een beleidsrijke planning- en controlcyclus biedt zo samenhang tussen alle instrumenten en tussen alle actoren van de professionele organisatie.

Het goede gesprek en informatie

Onze professionele dialoog over kwaliteit vindt plaats op en tussen alle niveaus van de organisatie en met diverse stakeholders, medezeggenschap en de interne

toezichthouder, zowel op formele als informele basis. Tijdens deze gesprekken staan de volgende vragen centraal: doen we de

goede dingen? Doen we de dingen goed? Hoe weten we dat? Vinden anderen dat ook? En wat doen we met die

wetenschap?

De dialoog over onderwijskwaliteit wordt gevoed door verschillende informatiebronnen die

inzicht geven in de voortgang van de beoogde resultaten en de kwaliteit van het onderwijs.

We maken hierbij onderscheid in drie type bronnen: informatie in relatie tot de kpi’s en normen; interne en externe audits en tevredenheidsonderzoeken.

Financiers

Leveranciers Overheid

Mbo/ROC

Scholen

Personeel Ouders

Deelnemers Alumni

Werkveld