• No results found

Bestemmingsplan ‘Bodegraven Centrum 2022’

Vastgesteld, d.d. 23 februari 2022

Binnen deze bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de waterlopen toegestaan. Het bevoegd gezag kan middels een omgevingsvergunning afwijken voor het oprichten van gebouwen en bouwwerken. Er wordt getoetst of het bouwen ten behoeve van de onderliggende bestemming de hoofdwatergang of het onderhoud hiervan zal schaden. Alvorens bij omgevingsvergunning een afwijking te verlenen wordt advies ingewonnen bij het Hoogheemraadschap.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

In hoofdstuk 3 worden de regels inzake terrassen, evenementen en standplaatsen, en de veiligheidszones weg en buisleiding geregeld. Hieronder volgt een toelichting.

Evenementen Huidige situatie

Voor het organiseren van evenementen in Bodegraven-Reeuwijk geldt de Algemene plaatselijke verordening. In de meeste gevallen is een vergunning nodig tenzij het om een kleinschalig evenement gaat. Bij vergunningverlening wordt getoetst aan het dan geldende evenementenbeleid. Alle evenementen worden één keer per jaar geïnventariseerd door middel van een evenementenkalender waarop evenementen worden aangemeld. Een aanmelding kan niet worden gezien als een aanvraag maar kan meespelen bij de toewijzing van locaties en werkt volgens het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Er geldt nog een bijzondere categorie evenementen zoals kermissen, circussen en braderieën. Hieraan zijn regels gesteld omtrent de frequentie in de vorm van een maximumstelsel.

Kader en beleid

De rijksoverheid is bezig met een grondige herziening van het stelsel van omgevingsrecht: de Omgevingswet. In aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet kan al veel met de nieuwe mogelijkheden gewerkt worden onder vigeur van de Crisis en herstelwet. Dit bestemmingsplan is in het kader van de laatstgenoemde wet aangemeld voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Het aanwijzen van een evenemententerrein met bijbehorende regels is noodzakelijk als gevolg van jurisprudentie. Een aantal regels staan nog in de APV die van toepassing blijft als het gaat om regels die betrekking hebben op de openbare orde. De veiligheidsregio Hollands-Midden heeft voor risicobeheersing een Kader Evenementenveiligheid vastgesteld waarbij evenementen worden onderverdeeld in klassen.

Gewenste situatie

In de centrumvisie Bodegraven zet de gemeente in op meer levendigheid in het centrum onder voortzetting van het huidige beleid. Voorwaarde daarbij is dat er voor bewoners in het centrum sprake blijft van een prettige woonomgeving zonder te veel overlast.

86 levendigheid in het centrum te stimuleren en te dereguleren wordt een locaties aangewezen waar onder specifieke voorwaarden een evenement gehouden kan worden, te weten de Oude Markt, het Raadhuisplein en overige locaties binnen het plangebied. Evenementen hebben te allen tijde een meldingsplicht. Dat gebeurt via een door het college van Burgemeester en wethouders vastgesteld formulier. Indien een evenement niet voldoet aan de gestelde voorwaarden die gelden op de beoogde locatie, dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd en verleend, alvorens het evenement kan plaatsvinden. Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning of bij de melding worden de volgende documenten overlegd: een draaiboek, situatietekening, veiligheidsplan, verkeersplan en akkoordverklaring van de rechtmatige eigenaar van de gronden waarop de activiteit wordt verricht.

Wanneer wordt gesproken over de grootte van evenementen wordt onderscheid gemaakt in kleinschalige (250 tot 500 bezoekers) en grootschalige evenementen (500 tot 1500 bezoekers).

1. Raadhuisplein

Het Raadshuisplein is de belangrijkste evenementenlocatie van Bodegraven. Voor relevante evenementen op het Raadhuisplein is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. In het akoestisch onderzoek “Geluid in de omgeving ten gevolge van evenemententerreinen te Bodegraven” (bijlage 4) zijn de geluidsniveaus binnen woningen bepaald. Hiertoe zijn metingen verricht aan de geluidswering van gevels van 17 woningen gelegen rondom het Raadhuisplein. Met behulp van een akoestisch rekenmodel is de geluidsbelasting op de gevels van omliggende woningen berekend waarna door middel van de gemeten geluidswering het binnenniveau bepaald is. De gemeten geluidswering van de gevels van omliggende woningen varieert tussen de 22 en 29 dB(A). Vervolgens zijn voor verschillende (podium)locaties de geluidsniveaus op de gevel berekend en uitgaande van de gemeten geluidswering het binnengeluidsniveau vastgesteld. Met een geluidsniveau van 90 dB(A) op het publieksvlak treedt bij diverse podiumlocaties een overschrijding op van een normaliter maximaal geluidsniveau van 50 dB(A) tijdens een muziekevenement.

Om geluidshinder van evenementen op het Raadhuisplein te beperken, dient het aantal evenementen te worden gelimiteerd. Hiervoor is aansluiting gezocht bij jurisprudentie. In het algemeen wordt toegestaan dat de standaardgrenswaarden maximaal 12 keer per kalenderjaar voor bepaalde typen activiteiten worden overschreden. Op het Raadhuisplein wordt 75 dagen per kalenderjaar de mogelijkheid gegeven om een evenement (grootschalig of kleinschalig) te organiseren. Deze dagen worden verdeeld over maximaal 5 grootschalige en maximaal 10 kleinschalige evenementen. Van die 75 dagen wordt tijdens 4 dagen het binnengeluidsniveau van omliggende woningen van 50 dB(A) overschreden. Het gaat daarbij om ten hoogste 4 uur per dag waarbij het binnengeluidsniveau 60 dB(A) bedraagt. Hiermee wordt voldaan aan het maximale aantal van 12 dagen overschrijding. In de regels wordt dit geborgd door het opnemen van onder andere het aantal evenementendagen, de geluidsniveaus en de tijden.

Evenementen op het Raadhuisplein mogen gehouden worden op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 07:00 en 23:00 uur en op vrijdag en zaterdag tussen 07:00 en 24:00 uur en op zondag tussen 13:00 en 20:00 uur.

In de regels wordt het geluidsniveau in een dB(A)- en een dB(C)-waarde vastgelegd. Het geluidsniveau in dB(A) geeft de sterkte van het geluid voor de gevoeligheid van het menselijk oor weer. Het geluidsniveau in dB(C) is bedoeld om hinder door dreunende bassen (lagere tonen) in het muziekgeluid te beperken. Hierdoor wordt het binnengeluidsniveau van 50 dB(A) geborgd. De geluidsniveaus ter plaatse van woningen in de regels wijken af van de geluidsniveaus zoals berekend in het akoestisch rapport. Dit komt omdat de gevelreflectie in de geluidsnorm is verdisconteerd.

Bestemmingsplan ‘Bodegraven Centrum 2022’

Vastgesteld, d.d. 23 februari 2022

Uit de rekenresultaten blijkt dat het binnengeluidsniveau minder dan 12x per jaar boven de 50 dB(A) uitkomt. In de regels zijn aanvullende beperkingen voor deze evenementen opgenomen. De evenementenlocatie van het Raadhuisplein is gelegen in het centrum van Bodegraven waar tevens de warenmarkt wordt gehouden en ook horeca is gevestigd. Dit speelt tevens een rol bij de afweging om enkele keren per jaar af te wijken van de waarde van 50 dB(A) binnengeluidsniveau.

Op basis van het voorgaande is beoordeeld dat sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

Afbeelding 8.1: Aanduiding raadhuisplein (blauw) 2. Oude Markt

88

Bestemmingsplan ‘Bodegraven Centrum 2022’

Vastgesteld, d.d. 23 februari 2022

Ook op de Oude Markt zijn zowel kleinschalige als grootschalige evenementen mogelijk.

Voor relevante evenementen op de Oude Markt is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. In het akoestisch onderzoek “Geluid in de omgeving ten gevolge van evenemententerreinen te Bodegraven”

(bijlage 4) zijn de geluidsniveaus binnen woningen bepaald. Hiertoe zijn metingen verricht aan de geluidswering van gevels van 6 woningen gelegen rondom de Oude Markt. Met behulp van een akoestisch rekenmodel is de geluidsbelasting op de gevels van omliggende woningen berekend waarna door middel van de gemeten geluidswering het binnenniveau bepaald is. De gemeten geluidswering van de gevels van omliggende woningen varieert tussen de 16 en 32 dB(A). Dit resulteert, rekening houdend met de gemeten geluidswering van de gevels van omliggende woningen, tot een binnengeluidsniveau van ten hoogste 50 dB(A) voor alle omliggende woningen.

Om geluidshinder van evenementen op de Oude Markt te beperken, dient het aantal evenementen te worden gelimiteerd. Hiervoor is aansluiting gezocht bij jurisprudentie. In het algemeen wordt toegestaan dat de standaardgrenswaarden maximaal 12 keer per kalenderjaar voor bepaalde typen activiteiten worden overschreden. Op de Oude Markt wordt 32 dagen per kalenderjaar de mogelijkheid gegeven om een evenement (kleinschalig of grootschalig) te organiseren. Deze dagen worden verdeeld over maximaal 4 grootschalige en maximaal 4 kleinschalige evenementen. Dit betekent dat het binnengeluidsniveau van omliggende woningen ten hoogste 50 dB(A) mag bedragen in de dag- en avondperiode. In de regels wordt dit geborgd door het opnemen van onder andere het aantal evenementendagen, de geluidsniveaus en de tijden.

Op zondag zijn geen evenementen toegestaan op de Oude Markt.

In de regels wordt het geluidsniveau in een dB(A)- en een dB(C)-waarde vastgelegd. Het geluidsniveau in dB(A) geeft de sterkte van het geluid voor de gevoeligheid van het menselijk oor weer. Het geluidsniveau in dB(C) is bedoeld om hinder door dreunende bassen (lagere tonen) in het muziekgeluid te beperken. Hierdoor wordt het binnengeluidsniveau van 50 dB(A) geborgd. De geluidsniveaus ter plaatse van woningen in de regels wijken af van de geluidsniveaus zoals berekend in het akoestisch rapport. Dit komt omdat de gevelreflectie in de geluidsnorm is verdisconteerd.

Uit de rekenresultaten blijkt dat het binnengeluidsniveau aan de 50 dB(A) kan voldoen. Tijdens de 32 evenementendagen per jaar kan worden gesproken van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat ten aanzien van geluid. In de regels worden het aantal evenementendagen, het geluidsniveau en de tijden opgenomen om te waarborgen dat sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

Bestemmingsplan ‘Bodegraven Centrum 2022’

Vastgesteld, d.d. 23 februari 2022

Afbeelding 8.2: Aanduiding Oude Markt (rood) 3. Overige locaties in het centrum

Deze bepaling geldt specifiek voor het deel van het (plangebied, niet zijnde de locaties Raadhuisplein en Oude Markt. Jaarlijks mogen 5 grootschalige evenementen plaatsvinden. Voor kleinschalige evenementen is het maximum van 10 opgenomen. Tijdens de evenementen op deze locatie worden geen muziekoptredens toegestaan. Achtergrondmuziek wordt wel toegestaan bij de evenementen.

Daarnaast wordt 2x per jaar bij een evenement op de locatie kermisattracties toegestaan.

Op deze locatie zijn op maandag tot en met donderdag tussen 07:00 en 23:00 uur of op vrijdag en zaterdag tussen 07:00 en 24:00 uur, op zondag tussen 13:00 en 20:00 uur evenementen mogelijk.

Omdat op deze locatie geen relevante evenementen plaatsvinden is deze locatie niet in het akoestisch onderzoek meegenomen. Om te waarborgen dat sprake blijft van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat worden in de regels onder andere het aantal evenementendagen, de geluidsniveaus en de tijden dat de evenementen mogen plaatsvinden vastgelegd.

Horecaterrassen Huidige situatie

In de Algemene plaatselijke verordening Bodegraven – Reeuwijk geldt een vergunningplicht voor het exploiteren van openbare inrichtingen. Terrassen worden als onderdeel daarvan gezien. Op dit moment kunnen terrassen niet zonder meer in het centrum worden ingericht.

Kader en beleid

Het bestemmingsplan heeft een verbrede reikwijdte gekregen onder de crisis- en herstelwet waardoor er meer regels in het plan opgenomen kunnen worden. De APV stelt een vergunningplicht in voor horeca en dus ook voor terrassen als onderdeel daarvan. De crisis- en herstelwet en de Omgevingswet brengt met zich mee dat een aantal regels overgaan van APV naar bestemmings- en omgevingsplan.

Het gedeelte dat ziet op openbare orde valt nog steeds onder de APV.

90

De centrumvisie heeft de ambitie voor meer levendigheid in het centrum van Bodegraven uitgesproken.

In het licht van deze ambitie noemt de visie een aantal locaties waar meer ruimte wordt geboden aan activiteiten. Voor het Raadhuisplein spreekt de visie uit dat het facilitairen van een extra terras past binnen deze ontwikkelrichting. Ook de Oude Markt wordt genoemd als een plek van ontmoeting.

Vertaling in de regels

De regels in het bestemmingsplan nemen de APV als uitgangspunt. Vanwege de ambitie wordt op de in de visie genoemde locaties een terras toegestaan onder voorwaarden.

Een terras is omschreven als een buiten een gebouw gelegen gebied, behorend bij een horecabedrijf, waar zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken worden geschonken en/of etenswaren verstrekt. Een gevelterras is een horecaterras dat direct tegen de gevel van het gebouw, waarin een horecabedrijf wordt geëxploiteerd, is gepositioneerd. Deze terrassen zijn overal toegestaan binnen de bestemming Verkeer-verblijfsgebied. Hier gaat het dan om gevelterrassen vóór een horecabedrijf. Buiten deze locaties geldt een vergunningplicht waarbij aangesloten wordt op de APV.

Veiligheidszones weg en buisleiding Huidige situatie

Een deel van het plangebied ligt binnen het invloedsgebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen van de N11 en van de gasleiding A-515.

Kader/beleid

Volgens de Nota externe veiligheid 2013 is het niet wenselijk om gebouwen voor zeer kwetsbare groepen (basisscholen, zorgcentra, e.d.) te hebben binnen het invloedsgebied van wegen of buisleidingen met gevaarlijke stoffen.

Gewenste situatie

De gemeente heeft de ambitie om het huidige beleid door te laten werken in bestemmingsplannen.

Vertaling in de regels

In de begrippenlijst wordt het begrip 'zeer kwetsbare groepen' uitgelegd.

Op de verbeelding zijn twee gebiedsaanduidingen opgenomen, 'veiligheidszone – weg' en 'veiligheidszone – buisleiding'. Binnen deze gebiedsaanduidingen is verboden om gebouwen te gebruiken voor nieuwe voorzieningen voor zeer kwetsbare groepen. Bestaande voorzieningen voor zeer kwetsbare groepen mogen worden voortgezet mits het bruto vloeroppervlak niet toeneemt. B&W kunnen ontheffing verlenen van dit verbod mits de veiligheid voldoende gewaarborgd is.