Toyota s volgende Full Hybrid Full Hybrid Auris

Hele tekst

(1)

1

‘Toyota’s volgende Full Hybrid’

Full Hybrid Auris

Introductiedocument Louwman & Parqui

4 maart 2010

(2)

2

Voorwoord

De nieuwe Full Hybrid Auris is de eerste hybride in een volumemodel. In de toekomst gaat Toyota ook andere modellen uitrusten met een Full Hybrid

aandrijving. Na de introductie van de vernieuwde Auris 2010 volgt nu de Full Hybrid Auris. Deze is volledig gebaseerd op de Auris 2010.

De belangrijkste doelstelling is dat de Full Hybrid Auris een belangrijke bijdrage moet leveren aan de CO2 reductie van Toyota in Europa. Daarnaast is hij een bevestiging van Toyota‟s leiderschap in hybride techniek.

De Full Hybrid Auris zal voornamelijk nieuwe klanten aantrekken. Prospects die wel de voordelen van een Hybride auto willen hebben, maar zich niet aangetrokken voelen door de unieke vormgeving van de huidige hybride auto‟s. Met deze andere doelgroep is hij dan ook complementair aan de Prius. De Full Hybrid Auris bezorgt Toyota additioneel volume waarbij we nu mogelijk andere, meer jongere kopers en zakelijke rijders ten opzichte van de huidige Auris, voor ons weten te winnen. De Full Hybrid Auris kan daarmee voor Toyota de doorbraak zijn in het zakelijke C-segment.

Deze auto is zoals gezegd ook ontwikkeld om een bijdrage te leveren aan de

Europese CO2 doelstelling van Toyota. Afbouw van CO2-uitstoot is en blijft actueel en overheden grijpen in met belastingmaatregelen om dit bij fabrikanten en

consumenten af te dwingen. Op de lange termijn worden brandstoffen schaarser en duurder. Dit besef is al bij veel consumenten doorgedrongen en te zien aan de substantiële groei van het aantal verkochte auto‟s met A- en B-labels. De Full Hybrid Auris beschikt net als de Prius over dezelfde meest geavanceerde aandrijflijn ter wereld.

Vanaf vandaag kunt u aan de slag. Nu zijn er extra redenen om een Full Hybrid Auris te gaan rijden. Geen BPM, geen motorrijtuigenbelasting, 14% bijtelling voor zakelijke rijders en investeringsaftrek. En zeker zo belangrijk: lage brandstofkosten.

Toyota‟s volgende Full Hybrid biedt extra verkoopkansen vandaag en morgen.

(3)

3

Inhoud

Voorwoord ... 2

Inhoud ... 3

1. De Full Hybrid Auris in de markt ... 5

1.1. Het C-segment ... 5

1.2. Verhoudingen binnen het C-segment ... 6

1.3. Belangrijkste concurrenten in het C-segment ... 7

2. Positionering en doelgroep ... 11

2.1. Positionering ... 11

2.2. Doelgroep ... 11

2.3. Het belang van de Full Hybrid Auris ... 12

3. Productbeschrijving ... 13

3.1. Exterieur ... 13

3.2. Interieur ... 14

3.3. Banden en velgen ... 15

3.4. Comfort ... 16

3.4.1. Climate control ... 16

3.4.2. Audio en audiobediening ... 16

3.4.3. Smart entry en startknop ... 16

3.4.4. Sensoren ... 17

3.5. Motor en transmissie... 17

3.5.1. Componenten Hybrid Synergy Drive®-systeem ... 17

3.5.2. 1,8 liter Atkinson-cyclus benzinemotor ... 17

3.5.3. 60 kW elektromotor ... 18

3.5.4. Vermogensregeleenheid ... 18

3.5.5. High performance batterijpakket ... 18

3.5.6. Keuze uit 3 rijstanden ... 18

3.5.7. Hybrid System indicator en Energy flow display ... 20

3.6 Veiligheid ... 21

3.6.1. Airbags ... 21

3.6.2. VSC met TRC ... 21

3.7. Navigatie ... 22

4. Modeloverzicht ... 23

4.1. Uitrustingsniveaus ... 23

4.1.1. Uitrusting Full Hybrid Auris Aspiration ... 23

4.1.2. Uitrusting Full Hybrid Auris Dynamic ... 23

(4)

4

4.1.3. Uitrusting Full Hybrid Auris Executive ... 24

4.2. Kleurenoverzicht ... 24

4.2.1. Exterieurkleuren ... 24

4.2.2. Interieurkleur ... 24

4.3. Opties ... 24

4.3.1. Fabrieksopties ... 24

4.3.2. Dealeropties ... 25

4.4. Uitrustingsoverzicht ... 26

5. Unique Selling Points (USP‟s) ... 29

6. Waarom er geen trekhaak onder de Full Hybrid Auris kan ... 31

(5)

5

1. De Full Hybrid Auris in de markt

De Full Hybrid Auris gaan we naast de reguliere Auris voeren in het C-segment. Dit segment is op te splitsen in de traditionele hatchbacks, sedans en wagons. Echter ook crossovers als de Nissan Qashqai kan men tot het C-segment rekenen.

Met de Auris bedienen we het voornamelijk het particuliere gedeelte van het C- segment. Met de Full Hybrid Auris moeten we onze positie in de particuliere markt verder versterken en eindelijk een doorbraak in marktaandeel in het lease gedeelte van het C-segment zien te bewerkstellen.

1.1. Het C-segment

Het C-segment is na een behoorlijke daling van 2000 t/m 2003 nu al jaren een relatief stabiel segment, zowel in aantal als in percentage. Zeker als je bedenkt dat de C-MPV en SUV-segmenten voornamelijk ten kosten zijn gegaan van het C- en D- segment.

Door de aanhoudende “milieu issues” en de naar verwachting blijvend stijgende brandstofprijzen zal de consument geneigd zijn om een relatief kleinere auto aan te schaffen maar wel een ruime. Daarom verwachten we dat het C-segment verder aantrekt door het downtraden van de zakelijke rijders uit het C-MPV-, SUV- en D- segment. Wel zullen veel downtraders opteren voor een wagon.

Al hebben we geen wagon uitvoering van de Auris, toch verwachten we door de grote fiscale voordelen van de Full Hybrid Auris, dat vele zakelijke rijders hiervoor zullen kiezen. Er zal zich een nieuwe groep klanten aandienen die voorheen in de hogere segmenten kochten. Dit zijn consumenten die gewend zijn hogere bedragen te besteden aan hun (lease) auto. Hierdoor zullen we meer uitvoeringen aan de bovenkant van het gamma verkopen dan voorheen, maar ook meer opties en meer kansen hebben voor „upselling‟ met accessoires.

(6)

6

1.2. Verhoudingen binnen het C-segment

Het aandeel diesel in het C-segment schommelde jaren rond de 35%. De introductie van de (milde) hybride Honda‟s lijkt ten koste te gaan van het diesel aandeel.

Het aandeel sedan was bijna het nulpunt genaderd, maar door de introductie van de Honda Civic Hybrid is dit marktaandeel weer geklommen tot bijna 10%. Het aandeel wagon is al jaren stabiel met 30%, dit wordt echter door relatief weinig modellen gehaald. Veel merken hebben namelijk geen wagon in hun gamma.

(7)

7 Het aandeel zakelijke rijders in het C-segment stabiliseert zich rond de 68%. Het lease aandeel in het segment is ondanks de crisis van het afgelopen jaar niet verder afgenomen en is al jaren rond de 44%. Met de Auris hebben we nog geen doorbraak in het lease segment kunnen bewerkstelligen. Na de zomer kunnen we met de Full Hybrid Auris hier additioneel volume realiseren.

1.3. Belangrijkste concurrenten in het C-segment

De nieuwe Auris is een totaal nieuw concept in de markt voor volume modellen. Het is het eerste model wat zowel met conventionele benzine- en dieselmotoren als met een Full Hybrid aandrijflijn wordt uitgerust. Wel heeft Honda een Mild Hybrid

aandrijflijn, deze wordt echter gevoerd in 2 aparte modellen die alleen met deze milde hybride aandrijflijn te verkrijgen zijn.

Verder zijn alle modellen van de concurrentie die 20% bijtelling behalen met conventionele benzine en diesel technieken een alternatief voor onze toekomstige klanten. Dit zijn momenteel de volgende auto‟s:

20% bijtellings auto’s in het C-segment

Benzine Diesel

Audi A3 1.4 TFSi Audi A3 1.6 + 2.0 TDI

Opel Astra 1.4 + 1.4 Turbo Ford Focus 1.6 TDCi + Econetic

Toyota Auris 1.3 Kia Ceed 1.6 CRDi

VW Golf 1.2 TSI Bluemotion techn. 105pk Opel Astra 1.3 CDTi Ecoflex VW Golf 1.4 TSI DSG 122pk Renault Megane 1.5 Dci 90 + 110 VW Golf 1.4 TSI DSG 160pk Seat Leon 1.6 TDI Ecomotive

Skoda Octavia 1.6 Tdi Greenline VW Golf 1.6 Tdi Blue Motion 99g

VW Golf 1.6 Tdi Bl Mot techn

Volvo C30 1.6D DRIVe

Volvo S40+V50 1.6D DRIVe

De belangrijkste directe concurrent van de Full Hybrid Auris is de auto die qua (genoemde) techniek en fiscale voordelen (14%bijtelling) het dichtste bijkomt: de Honda Civic Hybrid. Gevolgd door de Honda Insight.

(8)

8 Daarnaast de VW Golf en dan vooral de Bluemotion varianten (zowel benzine als diesel). Verder de Ford Focus met Econetic technologie en de nieuwe Astra met 1.4 Turbo motor. Maar ook zullen we het dus gaan opnemen tegen de C30 en Audi A3 varianten met 20% bijtelling.

Op basis van specificatie kan de onderstaande vergelijking gemaakt worden tussen onze Hybrid Synergy Drive®, kleine turbo benzinemotoren en kleine dieselmotoren:

HSD

Kleine turbo benzine’s

Kleine diesels Prestaties

Vermogen ++ ++ +/-

Koppel + ++ +

Topsnelheid + acceleratie + ++ +

CO2 / brandstofverbruik ++ +/- ++

Aanhangwagengewicht -- + ++

Financieel / fiscaal

Brandstofkosten + +/- ++

Wegenbelasting ++ - --

Bijtelling ++ + +

Leaseprijs + + -

Alle hatchback varianten in het hart van het C-segment zullen voornamelijk in de particuliere markt concurreren met de Full Hybrid Auris.

Honda Civic Hybrid:

De Honda Civic Hybrid is al enkele jaren op de markt en is uitgerust met een milde hybride aandrijflijn. Deze kan niet enkel op de elektromotor rijden. Wel heeft de Civic Hybrid alle fiscale voordelen die de Full Hybrid Auris ook heeft. Qua vormgeving is de Honda afwijkend t.o.v. de concurrenten, het is namelijk de enige goed verkopende sedan in het C-segment:

Bij de Honda Civic Hybrid denk je aan:

Onopvallend design Rumoerig

Fiscale voordelen Betrouwbaar merk

Full Hybrid Auris boven Honda Civic Hybrid:

- Betere rijeigenschappen - Betere uitstraling

(9)

9 - Stiller

- Rijkere uitrusting met betere prijs/kwaliteitsverhouding - Hogere restwaarde verwachting

- Toyota service

Honda Civic Hybrid boven Full Hybrid Auris:

- Meer bagageruimte (achterbank niet neerklapbaar) Honda Insight:

Deze auto is in 2009 geïntroduceerd en is op dit moment de goedkoopste hybride auto in Nederland. Ondanks een goede beschikbaarheid van de auto zijn er “slechts”

1.802 Insights te naam gesteld in 2009 terwijl er 3.000 gepland stonden. De vanafprijs is laag, maar een reëel uitgeruste Honda Insight kost gelijk veel meer.

Bij de Honda Insight denk je aan:

Kleine Prius Zuinig / goedkoop Fiscale voordelen

Full Hybrid Auris boven Honda Insight:

- Vertrouwd uiterlijk - Betere rijeigenschappen - Hogere kwaliteit afwerking - Veel meer interieurruimte

- Krachtiger, schoner, stiller en zuiniger - Hogere restwaarde verwachting - Toyota service

Honda Insight boven Full Hybrid Auris:

- Volledig vlakke laadvloer

- Lage vanafprijs, onder € 20.000,- VW Golf:

De Golf VI is één jaar op de markt en is positief ontvangen. Deze auto is al sinds jaar en dag de norm voor de concurrentie, zeker ook in het lease segment. Door de herpositionering die in 2008 is ingezet is de Golf voor het eerst in jaren ook weer een alternatief in het particuliere segment.

(10)

10 Bij de VW Golf denk je aan:

Icoon Kwaliteit Bluemotion

IJzersterk merk en model imago maar daar betaal je wel voor Full Hybrid Auris boven VW Golf:

- Prijs

- Climate control standaard

- Sterker, schoner en zuiniger met A-label en 14% bijtelling - Geen wegenbelasting en BPM

- Toyota betrouwbaarheid en 3 jaar garantie - Toyota service

VW Golf boven Full Hybrid Auris:

- Imago

- Afwerkingsniveau interieur - Kwaliteitsbeleving

- Meer bagageruimte

(11)

11

2. Positionering en doelgroep

2.1. Positionering

De vraag naar zuinige auto‟s neemt steeds meer toe. Consumenten willen een auto die het milieu zo min mogelijk belast.

Met zijn normale uitstraling is de Full Hybrid Auris de perfecte nieuweling in het C- segment. Speciaal voor mensen die wel de vooruitstrevende hybride techniek van Toyota willen hebben, maar niet in een opvallende Prius willen rijden.

Kortom de Full Hybrid Auris is:

De meest avanceerde aandrijflijn, nu ook in een volumemodel (naast het reguliere motorengamma).

De USP’s:

Full Hybrid aandrijflijn, meest geavanceerde aandrijflijn ter wereld.

Vertrouwd uiterlijk.

Volledig elektrisch rijden.

Comfortabel, relaxed en „smooth‟ rijgedrag.

Standaard CVT automatische transmissie.

Zeer lage CO2-uitstoot, een A-label, 14% bijtelling, BPM-vrij en wegenbelasting vrij.

Kleine investeringsaftrek / versnelde fiscale afschrijving.

Zeer uitgebreide veiligheidssystemen met standaard o.a. VSC/TRC en 7 airbags (5-ster EuroNCAP).

Ruim interieur.

Toyota kwaliteit (QDR).

2.2. Doelgroep

De doelgroep is te omschrijven als:

Redelijk progressief, wel mainstream.

Mensen die rationeel zijn en hun keuze goed overdenken. Zeer Nederlandse mentaliteit; doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Mannen rond de 30 jaar die wonen en/of werken in de stad, alleenstaand of samenwonend, druk sociaal leven, enige auto in huishouden, hoogst waarschijnlijk als leaseauto.

Jonge stellen die absoluut geen Prius design willen, maar wel de technologie en voordelen.

Downtraders uit het D-segment.

De voornaamste punten op een rij:

Kopen vaker met rationeel motief: kwaliteit en duurzaam.

Sterkere focus op prijs.

Iets minder gevoelig voor stijl en trends: minder extrovert.

Technologie, veiligheid en milieu zijn belangrijk.

(12)

12

2.3. Het belang van de Full Hybrid Auris

Het belang van de Full Hybrid Auris voor Toyota is tweeledig:

Additioneel volume door productvariant

Aftrap voor verdere hybridisering van het merk Toyota Additioneel volume door productvariant

Om als merk te groeien in de markt, zijn er diverse groeistrategieën denkbaar. Om additioneel volume te scoren bij een nieuwe doelgroep koos Toyota ervoor om met een nieuwe variant van een bestaand product te komen.

Met de nieuwe Full Hybrid Auris gaan we naast de Auris additioneel scoren in het belangrijke C-segment. Het verkoopdoel voor 2010 bedraagt een voorzichtige 3.350 stuks van de Full Hybrid Auris gebaseerd op een totaalmarkt van 400.000

personenauto‟s. Aan kentekenregistraties sturen we in 2010 aan op 2.250 stuks.

Met de Auris draaien we mee in de top van de particuliere markt. Als klant hebben we veelal de wat oudere mannen en we scoorden maar moeilijk in de

imagogevoelige leasemarkt. Daarom zetten we de Full Hybrid Auris in om eindelijk een doorbraak in de lease markt te behalen. We zullen ons echter niet te veel richten op de trendy rijders, maar meer op de wat behoudendere klanten (denk hierbij aan de Golf, Astra, Focus en P308).

Aftrap voor verdere hybridisering van het merk Toyota

De Full Hybrid Auris is de 1e in een rij van toekomstige hybride aangedreven

modellen. Dit sluit naadloos aan bij onze missie om van Toyota het meest begeerlijke volumemerk van Nederland te maken. De slogan van Toyota is dan ook nog nooit zo op zijn plaats geweest als bij dit nieuwe model: Today, Tomorrow, Toyota.

(13)

13

3. Productbeschrijving

Bij de Auris 2010 zijn de onderstaande zaken veranderd / verbeterd.

Exterieur: bumper voor en achter, grill, koplampen, mistlampen, velgen, achterlampunits en chroom strip op achterzijde.

Interieur: „soft touch‟ dashboard, audio, kleur middenconsole met armsteun, handrem en bekleding.

Specificaties: audio systeem (USB, mini-jack), stuurwiel, midden armsteun en elektrisch inklapbare spiegels.

Daarnaast is het onderstel aangepast en verder afgestemd op de Europese

consumenten. Het resultaat is dat de Auris meer stabiliteit op (hoge) snelheid biedt, scherper stuurt, een verfijnder weggedrag en meer comfort biedt. Daartoe werd onder meer de snelheidsafhankelijke elektrische stuurbekrachtiging herzien voor meer stuurgevoel en stuurprecisie.

De nieuwe Toyota Auris Full Hybrid is als volgt te omschrijven:

Full Hybrid Auris is Toyota’s volgende antwoord op CO2 reductie

Het uiteindelijke doel van Toyota is „Zero Emission‟ auto‟s bouwen. De Full Hybrid aandrijflijn van Toyota is een tussenstap die via plug-in hybrides uiteindelijk zal leiden naar Electric Vehicles (EV) en naar waterstof auto‟s. Dit in tegenstelling tot de

meeste concurrenten met aangepaste benzine- en dieselmotoren waarbij deze ontwikkelin-gen gezien kunnen worden als het optimaliseren van conventionele aandrijflijnen die nooit zullen leiden tot „Zero Emission‟.

De CO2-uitstoot van de Full Hybrid Auris zal <100 g/km zijn, wat leidt tot een A-label.

Kortom: Een plezierige auto om in te rijden, met buitengewone rijeigenschappen en een geavanceerde aandrijflijn-technologie.

De Auris is 4.245 mm lang, 1.510 mm hoog en 1.760 mm breed. De wielbasis van 2.600 mm is niet veranderd t.o.v. de Auris 2010.

Enkele specificaties:

Toyota Hybrid Synergy Drive® + 1.8 Dual VVT-i Atkinson-cyclus benzine motor met gecombineerd 136pk vermogen

Stop & Start-systeem Climate control

Cruise Control

Standaard voorzien van Vehicle Stability Control (VSC) & Traction Control (TRC) 7 airbags

Schijfremmen rondom

3 rijstanden: EV, Power en Eco

3.1. Exterieur

Het exterieur design van de Full Hybrid Auris is gebaseerd op de Auris 2010 met een paar kleine aanpassingen:

Toyota logo‟s vóór en achter zijn blauw (zoals bij de Prius).

(14)

14 Alle uitvoeringen zijn voorzien van LED stadsverlichting, die in de bumper boven

de mistlampen zijn gemonteerd.

De bumper en grill zijn iets afwijkend van de Auris 2010, 1 lamel minder in de grill en de bovenste 2 lamellen zijn voorzien van chroom.

De Full Hybrid Auris is 5 mm lager voor een lagere luchtweerstand.

Standaard is de Full Hybrid voorzien van 15” lichtmetalen velgen en op de hogere uitvoeringen zelfs 17” lichtmetalen wielen.

Je kan zien dat door de nieuwe grill en bumper de Auris een veel bredere indruk wekt dan voorheen. Ook zijn de koplampen nu meer in de lijn met de rest van het Toyota gamma. De gelijkenis met de neus van de Verso en Avensis is treffend.

De achterzijde is hetzelfde als de Auris 2010 op het blauwe logo en de iets grotere dakspoiler na. De achterbumper loopt in vergelijking met de Auris modeljaar 2009 verder door naar onder en alle lijnen aan de achterkant zijn horizontaal. Dit geeft de auto een “dikke kont”. Eigentijdse heldere achterlichten in rood en wit glas

onderstrepen het geheel.

3.2. Interieur

Het interieur komt in hoofdlijnen overeen met de Auris 2010. Wel zijn de Optitron meters in blauw uitgevoerd. Ook is de versnellingspook vervangen door de keuze- hendel die we uit de Prius kennen.

(15)

15

Het volledige instrumentenpaneel ziet er als volgt uit:

Naast een ruim interieur met 5 comfortabele zitplaatsen biedt de Full Hybrid Auris 279 liter bagageruimte. De Easy Flat achterbank is in de verhouding 60:40 neerklapbaar. Worden beide delen neergeklapt ontstaat er een bagageruimte van 753 liter.

3.3. Banden en velgen

Schakel positie indicator ECO Driving indicator

EV mode ECO

mode

(16)

16

Aspiration: Dynamic en Executive:

- 195/65R15 banden - 215/45R17 banden

- 15” lichtmetalen velg - 17” lichtmetalen velg

3.4. Comfort

3.4.1. Climate control

Standaard heeft de Full Hybrid Auris Climate control met 1 zone.

3.4.2. Audio en audiobediening

De Full Hybrid Auris beschikt standaard over een radio/CD-speler met MP3- en WMA afspeel mogelijkheid, Aux-aansluiting, USB-aansluiting en 6 speakers. Ook heeft de Full Hybrid Auris standaard audiobediening op het lederen stuurwiel. Vanaf de

Dynamic komt hier nog een Bluetooth

®

handsfree systeem met spraakherkenning bij (inclusief stuurwiel bediening).

3.4.3. Smart entry en startknop

Elke Full Hybrid Auris heeft standaard een startknop in plaats van een conventionele contactsleutel. Vanaf de Dynamic uivoering wordt dit uitgebreid met het smart entry- systeem. Dit systeem bevat een zender waarmee u de portieren kunt openen door simpelweg de portiergreep aan te raken. Bij dit systeem kunt u uw Smart entry-key in bijvoorbeeld uw broekzak of handtas laten zitten.

(17)

17

3.4.4. Sensoren

Vanaf de Dynamic is de Full Hybrid Auris standaard voorzien van een automatisch dimmende binnenspiegel inclusief parkeerhulpcamera met display in binnenspiegel, een regensensor en een lichtsensor.

3.5. Motor en transmissie

De Full Hybrid Auris heeft dezelfde powertrain als de huidige Prius.

Gekozen tot International Engine of the Year in 2004 en Green Engine of the Year voor de vijfde achtereenvolgende keer in 2008, vertegenwoordigt Toyota‟s Hybrid Synergy Drive® de ultieme synergie van hoogwaardige technologie en milieubewust vooruitdenken bij het ontwerpen van

aandrijflijnen.

Het Hybrid Synergy Drive®-systeem van de Auris is identiek aan de aandrijflijn van de Prius. Voor de duidelijkheid zetten we alle componenten van het gehele systeem nogmaals voor u op een rijtje om het vervolgens verder toe te lichten.

3.5.1. Componenten Hybrid Synergy Drive®-systeem

Het Hybrid Synergy Drive® parallelle systeem bestaat uit een 1,8 liter benzinemotor, een krachtige elektromotor, een generator, een high performance batterijpakket, een vermogensregeleenheid en een vermogensverdeelkast met een planetair stelsel om het vermogen van de benzinemotor, elektromotor en generator te combineren en te verdelen, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden.

Bepalend voor de succesvolle montage van het Hybrid Synergy Drive®-systeem binnen het Auris-platform, met de motor voorin, is het feit dat de elektromotor, de generator en de vermogensverdeelkast zijn ondergebracht in een licht en uiterst compact transmissiehuis dat qua afmetingen vergelijkbaar is met een conventionele versnellingsbak.

3.5.2. 1,8 liter Atkinson-cyclus benzinemotor

(18)

18 De Full Hybrid Auris heeft een 1,8 liter 4-cilinder benzinemotor die werkt volgens het Atkinson-principe. Deze motor levert een vermogen van 99 pk bij 5.200 tpm en een koppel van 142 Nm bij 4.000 tpm. Hij levert een hoger koppel bij lagere toerentallen waardoor de motor minder geluid produceert en bij het rijden met een constante snelheid op lange trajecten 10% minder brandstof verbruikt. Dit maakt de Full Hybrid Auris ook bij hoge snelheden zoals op de snelweg stiller, zuiniger en schoner.

In combinatie met het gekoelde uitlaatgasrecirculatiesysteem zorgt de toepassing van de Atkinson-cyclus voor een laag brandstofverbruik en een geringe uitstoot van schadelijke stoffen.

3.5.3. 60 kW elektromotor

De elektromotor werkt samen met de benzinemotor om de acceleratie te verbeteren en zorgt in zijn eentje voor de aandrijving bij het rijden met de Auris in de EV-stand.

Dit is tot circa 50 km/h. De elektromotor levert 60 KW vermogen.

Tijdens deceleratie en remmen fungeert de elektromotor als een hoogvermogen- generator om regeneratief te remmen en het energiemanagement van het Hybrid Synergy Drive®-systeem te optimaliseren. Dit gebeurt door de kinetische energie terug te winnen (die anders in warmte verloren gaat tijdens het remmen en

decelereren) in de vorm van elektrische energie die weer wordt opgeslagen in het high performance batterijpakket.

3.5.4. Vermogensregeleenheid

De inverter schakelt snel voor een hoger rendement en zet de gelijkspanning van het batterijpakket om in een hoge 650 V wisselspanning om de elektromotor (en onder bepaalde omstandigheden de generator) aan te drijven.

3.5.5. High performance batterijpakket

Met behulp van de beproefde en betrouwbare nikkelmetaalhydridetechnologie heeft het Hybrid Synergy Drive®-batterijpakket een vermogen van maximaal 27 kW.

Hierdoor kan de Full Hybrid Auris in de EV-stand kan worden aangedreven door uitsluitend de elektromotor.

3.5.6. Keuze uit 3 rijstanden

De traploze CVT automatische transmissie van de Full Hybrid Auris heeft drie afzonderlijke rijstanden die de bestuurder kan selecteren om de efficiency, de prestaties en het brandstofverbruik nog verder te verbeteren.

(19)

19

Bij het wegrijden vanuit stilstand en bij snelheden tot circa 50 km/h rijdt de Full Hybrid Auris in de basis automatisch in de EV-stand en wordt hij alleen door de elektromotor aangedreven. De bestuurder kan de EV-stand ook handmatig selecteren (mits de motor warm is). De actieradius bij het rijden in de EV-stand wordt bepaald door de mate waarin het batterijpakket geladen is. Door het rijden in de EV-stand produceert de auto in stadsverkeer nagenoeg geen geluid en is de uitstoot van schadelijke stoffen nul. Omdat bij het rijden in de EV-stand de benzinemotor uitgeschakeld is, levert de EV-stand een belangrijke bijdrage aan de reductie van het totale

brandstofverbruik van de Full Hybrid Auris.

In de ECO-stand reageert de smoorklep minder direct op plotselinge bewegingen van het gaspedaal en wordt de regeling van de airconditioning geoptimaliseerd om het brandstofverbruik nog verder te verlagen. Afhankelijk van de rijomstandigheden kan de ECO-stand de rijder helpen een brandstofbesparing van 10 - 15% te

realiseren.

In de POWER-stand wijzigt ook de reactie op gasgeven en levert de Full Hybrid Auris meer vermogen om de acceleratie te verbeteren en het rijplezier te vergroten.

(20)

20

3.5.7. Hybrid System indicator en Energy flow display

De Hybrid System indicator is in plaats van de toerenteller en geeft de bestuurder aan hoe milieuvriendelijk hij rijdt. De verschillende gebieden zijn:

„Charge area‟, de batterij laadt dan regeneratief op.

„Eco area‟, de auto wordt dan milievriendelijk bereden.

„Hybrid Eco area‟, geeft aan dat de auto regelmatig op één motor rijdt.

„Power area‟, de auto wordt dan krachtiger en minder milieuvriendelijk bereden.

De Energy flow display zit in de kilometerteller en geeft aan hoe de energiestromen van het hybride systeem op dat moment zijn.

Rijden met Rijdt alleen op Rijdt op batterij Regeneratief Stoppen Motor & batterij batterij opladen

‘Eco area’

‘Power area’

‘Hybrid Eco area’

‘Charge area’

(21)

21

3.6 Veiligheid

Ook op het gebied van veiligheid en bescherming laat de Full Hybrid Auris geen steken vallen. Naast ABS met Brake Assist (BA) en EBD (Elektronische

remkrachtverdeling) zijn alle modellen voorzien van VSC met TRC en maar liefst 7 airbags, die een ultiem veiligheidsniveau garanderen.

3.6.1. Airbags

De Full Hybrid Auris heeft standaard de volgende 7 airbags:

Voorin twee airbags voor de bestuurder en voorpassagier die samen met de veiligheidsgordels de krachten op het hoofd, de borst en het bovenlichaam verminderen en verdelen. Bij frontale aanrijdingen wordt de bestuurder ook beschermd door een knie-airbag. Voor een optimale bescherming bij aanrijdingen van opzij zijn er ook twee side airbags, die speciaal zijn ontwikkeld om borst en bekken tegelijkertijd te beschermen. Bij aanrijdingen van opzij zorgen daarnaast twee curtain airbags voor bescherming van hoofd en nek.

3.6.2. VSC met TRC

Standaard op elke Full Hybrid Auris.

In combinatie met 4 schijfremmen zorgt VSC ervoor dat in een situatie waarin de bestuurder een scherpe stuurbeweging maakt of op een glad wegdek rijdt, het systeem automatisch de remkracht en het motorvermogen berekent om een

Airbag bestuurder en passagier

Knie airbag bestuurder

Side airbag Curtain airbag

(22)

22 eventuele slip te voorkomen. Dit systeem is in tegenstelling tot bij de Auris 2010 niet uit te schakelen.

3.7. Navigatie

De Aspiration is optioneel te voorzien van een geïntegreerd TNS510 Full Map navigatiesysteem met touchscreen en Bluetooth® handsfree systeem.

Dit systeem wordt ingebouwd na kentekenafgifte en telt ook niet mee in de berekening van fiscale bijtelling voor zakelijke rijders.

Op de Dynamic is een af-fabriek navigatiesysteem leverbaar (standaard op de Executive). Dit systeem heeft Bluetooth® Musicstreaming in plaats van een USB- aansluiting. De parkeerhulpcamera achter wordt gekoppeld aan het navigatiescherm.

Hierdoor vervalt de display in de binnenspiegel. Om het inparkeren nog verder te vergemakkelijken zijn de parkeersensoren achter standaard in combinatie met het navigatiesysteem. Dit navigatiesysteem is op een fraaie wijze geïntegreerd in het dashboard.

(23)

23

4. Modeloverzicht

4.1. Uitrustingsniveaus

De nieuwe Full Hybrid Auris kent bij zijn introductie 3 uitrustingsniveaus: de

standaard compleet uitgeruste Aspiration (leveringen starten vanaf oktober), de nog luxere Dynamic en top of the range Executive. De uitvoeringen Aspiration en

Dynamic komen zoveel mogelijk overeen met de uitrustingsniveaus van de Auris 2010.

4.1.1. Uitrusting Full Hybrid Auris Aspiration

15" lichtmetalen velgen met 195/65R16 lage weerstandsbanden Elektrisch inklapbare, verstelbare en verwarmde buitenspiegels met

geïntegreerde richtingaanwijzer Deurgrepen, in kleur carrosserie Startknop (blauw)

Dakspoiler, achter

EV, ECO en PWR mode schakelaar

Lederen stuurwiel met afgeplatte onderkant In hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel Audiobediening op het stuurwiel

Elektrische stuurbekrachtiging (EPS) Blauw Optitron instrumentenpaneel Radio/CD-speler met 6 speakers Aux- en USB-aansluiting

Donkergrijze bekleding, stof Midden armsteun vóór

Opberglade onder bijrijdersstoel

Achterbank volledig neerklapbaar (60/40) Easy Flat Centrale vergrendeling met afstandsbediening Climate Control

Cruise Control LED stadsverlichting

In hoogte verstelbare bestuurdersstoel Anti-whiplash hoofdsteunen vóór

Ramen vóór en achter elektrisch bedienbaar Mistlampen vóór

ABS, EBD en Brake assist Schijfremmen rondom

VSC (Vehicle Stability Control) en TRC (Traction Control) 7 airbags

Bandenreparatieset

4.1.2. Uitrusting Full Hybrid Auris Dynamic

Meeruitrusting Dynamic t.o.v. Aspiration:

17" lichtmetalen velgen met 215/45R17 lage weerstandsbanden Regensensor

Bluetooth® handsfree systeem met spraakherkenning

(24)

24 Lichtsensor

Automatisch dimmende binnenspiegel

Parkeerhulpcamera achter met display in binnenspiegel Smart entry-systeem

4.1.3. Uitrusting Full Hybrid Auris Executive

Meeruitrusting Executive t.o.v. Dynamic:

Alcantara® bekleding Full Map navigatiesysteem

Parkeerhulpcamera met display in navigatiescherm i.p.v. in binnenspiegel Parkeersensoren achter

Bluetooth® Musicstreaming i.p.v. USB-aansluiting

4.2. Kleurenoverzicht

4.2.1. Exterieurkleuren

De Full Hybrid Auris wordt leverbaar met een keuze uit 6 exterieurkleuren waarvan 1 basis lak, 4 metallic lakken en 1 parelmoer lak. De positionerende communicatie- kleuren zijn Pearl White en Night Sky Black.

Kleurcode Kleurnaam Lak

040 Pure White

basislak

070 Pearl White

parelmoer

1F7 Ultra Silver

metallic

209 Night Sky Black

metallic

8S1 Frost Blue

metallic

8S6 Pacific Blue

metallic

4.2.2. Interieurkleur

Bij het interieur is er geen keuze uit kleuren. De enige beschikbare bekledingstof is donkergrijs. De Executive heeft ook een donkergrijze bekleding al is deze uitgevoerd in Alcantara®. Optioneel (dealeroptie) is er lederen bekleding beschikbaar in diverse kleuren en uitvoeringen.

4.3. Opties

4.3.1. Fabrieksopties

De fabrieksopties zijn:

Metallic lak Parelmoer lak

Full Map navigatiesysteem (alleen op Dynamic) Sunroof (niet op Aspiration)

HID lampen met koplampsproeiers (alleen op Executive)

(25)

25

4.3.2. Dealeropties

De dealeropties zijn:

Geïntegreerd Full Map navigatiesysteem TNS510 met Bluetooth® handsfree systeem (alleen op Aspiration)

Lederen bekleding in diverse kleuren en uitvoeringen

Stoelverwarming voorstoelen (alleen i.c.m. lederen bekleding)

(26)

26

4.4. Uitrustingsoverzicht

Comfort Aspiration Dynamic Executive EXTERIEUR

Buitenspiegels elektrisch en verwarmd, zwart

Buitenspiegels elektrisch,verwarmd en inklapbaar, in kleur carrosserie

Buitenspiegels geïntegreerde richtingaanwijzers

Bumpers, in kleur carrosserie

Dakspoiler, in kleur carrosserie

Dakspoiler Full Hybrid, in kleur carrosserie

Glas, groen getint

LED stadslichten (alleen op Full Hybrid)

Metallic lak o o o o

Parelmoer lak (alleen op Full Hybrid) o o o

Portiergrepen, zwart

Portiergrepen, in kleur carrosserie

INTERIEUR

Automatisch dimmende binnenspiegel

Achterbank, 60/40 neerklapbaar

Achterbank, volledig neerklapbaar Easy Flat

Airconditioning, handbediend

Airconditioning, automatisch (Dual zone, op 1.4 D-4D-F en Full Hybrid 1 zone)

Armsteun vóór midden

Armsteun achter midden met 2 bekerhouders (niet op Full Hybrid)

Bekleding, stof donkergrijs Comfort

Bekleding, stof donkergrijs Aspiration

Bekleding, stof donkergrijs Dynamic

Bekleding, stof donkergrijs (alleen op Full Hybrid)

Bekleding, donkergrijs Alcantara (alleen op Full Hybrid)

Centrale vergrendeling met afstandsbediening

Cruise Control zonder snelheidsbegrenzer (op 1.6 M-MT en Full Hybrid)

Cruise Control met snelheidsbegrenzer (niet op 1.3 VVT-i en 1.4 D-4D-F)

Dashboard, Optitron verlichting

Dashboard, Optitron verlichting blauw (alleen op Full Hybrid)

EV, ECO en PWR mode schakelaar (alleen op Full Hybrid)

Leeslampjes, 2 vóór

Opberglade onder bijrijdersstoel (alleen op Full Hybrid)

Parkeerhulpcamera met display in binnenspiegel (alleen op Full Hybrid)

Parkeerhulpcamera met display in navigatiescherm (alleen op Full Hybrid)

Ramen vóór, elektrisch bedienbaar one-touch

Ramen achter, elektrisch bedienbaar one-touch (niet op 3-deurs)

Smart entry-systeem met startknop

Startknop (alleen op Full Hybrid)

Stoel bestuurder in hoogte verstelbaar

Stoel voorpassagier met walk-in systeem en geheugen (3-deurs)

Stop & Start-systeem, uitschakelbaar (alleen op 1.3 VVT-i)

Stuurbekrachtiging, elektrisch en snelheidsafhankelijk

Stuurwiel 3-spaaks, leder met audiobediening

Stuurwiel 3-spaaks, leder met audio- en Bluetooth® bediening

Stuurwiel in hoogte en diepte verstelbaar

Versnellingspookknop, leder (niet op Full Hybrid)

Zonnekleppen met verlichte make-up spiegel en afdekklepje

(27)

27

VEILIGHEID & BEVEILIGING

BA (Brake Assist)

ABS met EBD (elektronische remkrachtverdeling)

Airbags, bestuurders- en passagierszijde

Airbags, curtain, vóór en achter

Airbags, side, vóór

Airbag, knie

Airbag switch-off (vóór en side airbag passagierszijde)

Gordels vóór, in hoogte verstelbaar

Gordels, 3-punts, alle zitplaatsen

Gordelspanners met spankrachtbegrenzers vóór

Hoofdsteunen, verstelbaar (2 vóór en 3 achter)

ISOFIX kinderstoelbevestiging, achter

Lichtsensor (automatisch verlichting)

Mistlampen, vóór

Ruitenwisser achter met interval

Ruitenwisser vóór met variabele interval

Regensensor op ruitenwissers vóór

Schijfremmen rondom

Startblokkering

Stoelen vóór met anti-whiplashsysteem (WIL)

Verstevigingsbalken in de portieren

VSC en TRC (alleen op Full Hybrid)

VSC en TRC, switch-off knop o o

BANDEN & VELGEN

195/65 R15 banden (ook op 1.4 D-4D-F Aspiration)

195/65 R15 lage weerstandsbanden (alleen op Full Hybrid)

205/55 R16 banden (ook op 1.6 VVT-i Comfort, niet op Full Hybrid)

215/45 R17 lage weerstandsbanden (alleen op Full Hybrid)

Reservewiel, thuiskomer T125/70D17

Bandenreparatieset (alleen op Full Hybrid)

Velgen, 15” met wieldoppen (ook op 1.4 D-4D-F Aspiration)

Velgen, 15” lichtmetaal (alleen op Full Hybrid)

Velgen, 16” met wieldoppen (ook op 1.6 VVT-i Comfort)

Velgen, 16” lichtmetaal Dynamic design

Velgen, 17” lichtmetaal (alleen op Full Hybrid)

INFORMATIE

Buitentemperatuurmeter

Dag- en totaalteller

Eco indicator Stop & Start-systeem, uitschakelbaar (alleen op 1.3 VVT-i)

Schakelindicator (niet op Full Hybrid)

Klokje, digitaal

Multi-information display

Parkeersensoren achter o

Waarschuwing vergeten gordels

Zoemer vergeten verlichting

(28)

28

AUDIO EN NAVIGATIE

AUX-aansluiting

USB-aansluiting

Bluetooth® handsfree systeem met spraakherkenning

Bluetooth® Music streaming (alleen op Full Hybrid) o

Full Map navigatiesysteem (alleen op Full Hybrid) o

Radio/CD-speler met MP3 afspeelmogelijkheid

Speakers, 4

Speakers, 6

BERGRUIMTE

Asbak

Bekerhouder passagier in dashboard

Bekerhouder bestuurder in dashboard

Dubbel dashboardkastje

Kaartenvakken in rugleuning voorstoelen

Opbergvak, middenconsole

Opbergvakken in voorportieren

Verlichting in bagageruimte

(29)

29

5. Unique Selling Points (USP’s)

De absolute USP’s van de Full Hybrid Auris zijn: Draait voor de klant om:

Herkenbaar hatchback design - Vertrouwde vormgeving Hybrid Synergy Drive®-systeem 93-98g CO2-uitstoot - Innovatiekracht

- Volledig elektrisch rijden - Rijplezier

- Lage cost of ownership*

- 14% fiscale bijtelling - BPM-vrij

- Geen wegenbelasting - Scherpe leaseprijzen - Kleine investeringsaftrek - Versneld fiscaal

afschrijven

- Milieubewust rijden Rijke premium uitrusting / uitgebreide veiligheid - Rijplezier

- Comfort & veiligheid - Trots om te bezitten USP’s voor de wagenparkbeheerder: Draait voor de klant om:

Betrouwbare Toyota kwaliteit en serviceverlening - Lage cost of ownership*

- Lage leasetarieven - Tevreden berijders - Duurzaam ondernemen - Hoge restwaarde USP’s voor de leasemaatschappij: Draait voor de klant om:

Betrouwbare Toyota kwaliteit en serviceverlening - Scherpe leaseprijzen - Lagere bijtelling aanbieden

- Duurzaam wagenpark - Betrouwbare restwaarde = minder risico nemen - Lage cost of ownership*

- Tevreden klanten en tevreden berijders Extra voordelen Service Level Agreements: - Service dichtbij de klant

- Eenduidige afspraken

* Lage onderhoudskosten door: geen koppeling die vervangen hoeft te worden, remvoeringen die pas na 100.000 km hoeven te worden vervangen en geen dynamo die vervangen hoeft te worden.

6. Waarom er geen trekhaak onder de Full Hybrid Auris kan

Q: Waarom mag mijn Full Hybrid Auris niets trekken en een gewone Auris wel?

(30)

30 A: Bij een gewone Auris worden de wielen door de benzine- of dieselmotor

aangedreven. Bij de Full Hybrid Auris ligt dat anders. De Full Hybrid Auris is namelijk zo geconstrueerd dat hij een zo min mogelijk verbruikt en zo weinig mogelijk CO2 uitstoot. Daarom maakt de Full Hybrid Auris gebruik van twee aandrijfbronnen: een 99 pk sterke 1,8 liter benzinemotor en een 82 pk sterke elektromotor. Die werken intensief samen en zijn goed voor een systeemvermogen van 136 pk.

Normaal gesproken is 136 pk natuurlijk voldoende om een forse aanhanger mee te trekken. Maar bij hybride techniek ligt dat net anders.

Wanneer gedurende lange tijd de volledige trekkracht van de auto wordt

aangesproken – bijvoorbeeld met een caravan in de bergen – komt er een moment dat het accupakket zo leeg is dat „ie geen energie meer kan leveren. Dan neemt het vermogen van de auto af van 136 pk naar 99 pk. Natuurlijk is 99 pk natuurlijk nog altijd voldoende om een aanhanger mee te trekken.

De benzinemotor geeft zijn vermogen echter niet volledig mechanisch aan de wielen.

Een gedeelte gaat via de generator en de elektromotor. Bij langdurig rijden onder extreme belasting, zoals rijden met een caravan in de bergen, wordt de elektromotor eerder warm en levert dus aan vermogen in. Daardoor loopt het vermogen van de Full Hybrid Auris op dat moment terug tot minder dan 99 pk.

De Full Hybrid Auris is dan mogelijk niet langer in staat om voldoende vermogen te ontwikkelen voor het trekken van de combinatie van auto en aanhanger. Toyota wil deze situatie voorkomen en heeft daarom het aanhangergewicht voor de Full Hybrid Auris op „0 kilogram‟ vastgesteld.

Q: Maar ik kan toch wel met een kleine aanhanger naar de vuilstort? Of

bijvoorbeeld met mijn vouwwagen naar de Veluwe? Ik blijf alleen in Nederland.

A: Nee, het aanhangergewicht is vastgesteld op „0 kilogram‟. Daardoor is het bij wet verboden om een aanhanger achter de auto te koppelen.

Q: Waarom is het aanhangergewicht vastgesteld op ‘0 kilogram’?

A: Toyota wil vergissingen en de daaruit voortvloeiende problemen voorkomen.

Q: Kan een Full Hybrid Auris met een voor een aanhanger geschikte trekhaak worden uitgerust?

A: Technisch gezien is dat mogelijk, maar het is bij wet verboden om met die trekhaak een aanhanger in welke vorm dan ook te trekken omdat op het

kentekenbewijs komt te staan dat het toegestane aanhangergewicht „0 kilogram‟ is.

Q: Komt er in een later stadium alsnog een trekhaak voor de Full Hybrid Auris beschikbaar?

A: Nee, dat is uitgesloten.

Q: Is er wel een steun voor een fietsendrager beschikbaar?

A: Natuurlijk, net als voor de Prius. Maar deze is beslist niet geschikt om een aanhanger mee te trekken. Hij ziet er dan ook meer uit als een steun dan als een trekhaak.

Afbeelding

Updating...

Referenties

Updating...

Gerelateerde onderwerpen :