• No results found

Zwakke punten, kansen & bedreigingen

In document Män (pagina 87-91)

Bijlage I Bedrijfsidee 11.1 Kwaliteiten

11.2 Zwakke punten, kansen & bedreigingen

In paragraaf 4.1 worden mijn kwaliteiten (sterke punten) weergegeven. In deze paragraaf worden mijn zwakke punten en de kansen & bedreigingen uiteen gezet.

Zwakke punten

Omdat ik een organisator ben, vrijwel altijd een planning maak en ik mij daar ook aan houd, zal het een zwak punt zijn dat ik het lastig vind om daarvan af te wijken. Ik heb in mijn hoofd hoe alles gedaan moet worden en als er vervolgens veranderingen optreden, heb ik daar moeite mee. In een organisatie zullen situaties optreden waardoor er afgeweken moet worden van het originele plan. Dit is daarom een zwak punt van mij als beginnend ondernemer.

Als beginnend ondernemer ben je eigenlijk onwetend. Er zullen veel situaties zijn waar ik als beginnend ondernemer niks vanaf weet en waar ik tegenaan ga lopen. Dit kan gezien worden als een zwak punt, maar ook als een punt om te leren. Naarmate je langer in de markt bezig bent waarin je een organisatie gaat starten, zul je van situaties leren.

Hogeschool van Amsterdam 77

Kansen

Als persoon speel ik graag op safe en durf ik weinig (grote) risico’s te nemen. Dit is terug te zien in figuur 4.1. Het oranje vlak is een stuk minder breed dan de blauwe lijn die een normaal profiel weergeeft. Een kans voor mijn eigen onderneming is juist het durven nemen van risico’s. Door het nemen van risico’s kan ik groeien en tegelijkertijd groeit daardoor mijn onderneming ook. Risico’s nemen hoort bij het ondernemingsschap en is dus absoluut een kans die ik moet pakken.

Door mezelf flexibeler op te stellen en te durven afwijken van een planning, kan ik beter inspelen op onverwachte situaties en mij aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Ik wil een dynamisch persoon worden die weet hoe ze op veranderingen in de markt of in haar omgeving moet reageren. Dit is een kans, omdat flexibeler worden aangeleerd kan worden. Een andere kans die ik moet grijpen is het ‘netwerken’. Deze kans is ook gebaseerd op figuur 4.1. Ook hier is te zien dat er nog het een en ander bijgeschaafd kan worden om dichter bij de blauwe lijn te komen. Op dit moment doe ik weinig aan netwerken, omdat ik nog niet in de markt bezig ben. Zodra de website gelanceerd is, is het van belang dat ik ga netwerken. Netwerken geeft de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die van belang kunnen zijn voor mijn bedrijf. Je kunt altijd steun van andere ondernemers nodig hebben en dan is het belangrijk dat het contact goed is.

Bedreigingen

De enige bedreiging voor mijn bedrijf, dat ben ik zelf. Ik ben erg ambitieus en wil altijd winnen. Ik ga net zolang door totdat ik mijn doelen bereikt heb en vraag daardoor veel van mezelf. Ik blijf iedere keer mezelf overtreffen, maar dit kan neigen naar perfectionisme. Perfectionisme kan een vijand zijn voor iedere ondernemer zodra het de voortgang vertraagt. Omdat ik alles tot in de puntjes perfect wil doen en dus niet snel tevreden ben, zal dit gevolgen hebben voor de voortgang.

Hogeschool van Amsterdam 78

Bijlage II Verdienmodel

In dit hoofdstuk worden de verschillende verdienmodellen voor websites besproken, de voor- en nadelen van deze verdienmodellen en wordt de keuze voor een bepaald verdienmodel voor de website die gericht is op health, fashion and care besproken en beargumenteerd.

11.3 Verdienmodellen

Dropshipping

Het verdienmodel dropshipping houdt in het verkopen van producten van iemand anders of een ander bedrijf. Veel ondernemers hebben nog geen website of webshop en gebruiken jouw website dan als verkoopkanaal. De producten worden via jouw website aangeboden en uiteindelijk krijg je een vergoeding per verkocht product (BusinessCompleet, 2010).

Voordelen

Het is een goede manier om makkelijk geld te verdienen zonder er zelf veel voor hoeven te doen. De kopers van de producten worden naar jouw website getrokken, wat de kans vergroot dat de bezoekers blijven hangen of terugkomen.

Nadelen

Je biedt andermans producten aan waardoor de producten aan jouw website gelinkt worden, of je dat wilt of niet.

Affiliate marketing

Affiliatie marketing is een belangrijk verdienmodel op het internet. Bij affiliate marketing betaalt de webwinkel (adverteerder) de publisher (website) voor elke bezoeker, lead of sale die hij genereert via zijn/haar website. Jij krijgt als publisher een vergoeding voor de gerealiseerde verkoop.

De vergoeding kan gebaseerd worden op:

- Klik (PPC): vergoeding door elke klik

- Lead (PPL): vergoeding voor een lead. Bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak

- Verkoop (PPS): vergoeding voor een gerealiseerde verkoop (Smits & Joost, De Internet Scorecard 2.0, 2009)

Voordelen

Het voordeel van affiliate marketing voor de publisher, is dat hij zelf het initiatief kan nemen. Hij kan zich aanmelden bij elke adverteerder die hij zelf kiest. Bovendien heeft de publisher en reeks aantal mogelijkheden om reclame te maken op zijn website.

Nadelen

Een groot nadeel van affiliate marketing zijn de beperkte commissies. Sommige adverteerders betalen een klein bedrag per verkoop. De publisher (de website) moet veel verkopen, kliks of leads realiseren, wil hij er iets aan verdienen. Om dus geld te kunnen verdienen met affiliate

Hogeschool van Amsterdam 79

marketing moet de publisher goed op de hoogte zijn van de interesses en behoeftes van zijn doelgroep, zodat hij meer aankopen, kliks of leads kan realiseren (Klik.be).

Webshop

Een succesvolle webshop moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de vormgeving passen bij de aangeboden producten en de webshop moet gebruiksvriendelijk zijn. Een goede webshop moet meerdere betaalmogelijkheden hebben, een betrouwbare uitstraling en duidelijke beschrijvingen van de aangeboden producten met foto’s en prijzen. Uiteraard verdien je direct geld aan de verkochte producten.

Voordelen:

Zodra er een goede webshop wordt neergezet die gebruiksvriendelijk is en er betrouwbaar uitziet, zal dit effect hebben op de omzet. Via een webshop is goed geld te verdienen, mits de webshop het goed doet.

Nadelen:

Het starten van een webwinkel is een mooie, maar geen simpele onderneming. Een succesvolle webwinkel moet namelijk aan de nodige eisen voldoen. De kosten van ontwikkelen van een webshop liggen tussen de € 5000 en € 25000 euro. Een webshop moet ook nog in de markt gezet worden. Om via zoekmachines gevonden te worden is het belangrijk dat door middel van advertenties naamsbekendheid wordt gecreëerd(BusinessCompleet, 2010).

Membership

Op een membership website kan men lid worden. Op deze website worden dan verschillende diensten geleverd. Dit kunnen zijn: onderzoeken, e-books, video’s, een gebruikersforum en kortingsaanbiedingen. In dit verdienmodel betalen de leden voor het lidmaatschap (BusinessCompleet, 2010).

Voordelen:

Je krijgt per periode een vast bedrag per lid. Hoe meer leden, hoe hoger het bedrag per periode.

Nadelen:

Je moet nieuwe leden blijven werven om iedere keer meer te kunnen verdienen.

Advertising

Door middel van online adverteren, ook wel bannercampagne, is het bereiken van mensen eenvoudig te creëren en is er snel geld mee te verdienen. Bekende vormen van online adverteren zijn de banners, buttons, skyscrapers en de pop-ups.

Google AdSense

Google AdSense is een advertentie platform van Google. Iedereen die een website bezit, kan via het Google AdSense programma advertenties op zijn of haar website plaatsen. Jij krijgt als AdSense uigever (Publisher) een deel van de opbrengst. Het enige wat je voor deze inkomsten moet doen, is ervoor zorgen dat er op bepaalde plaatsen op je website ruimte gereserveerd

Hogeschool van Amsterdam 80

wordt voor advertentieblokken. Je kunt zelf kiezen uit verschillende afmetingen

advertentieblokken. Het plaatsen van de advertenties wordt door Google gedaan. Google bekijkt je website en bepaald welk type advertenties daar het beste bijpassen. Geld verdien je voornamelijk met bezoekers die op een advertentie klikken (Financieelinfo, 2014).

Voordelen

Als website zijnde hoef je weinig te doen voor online adverteren en ontvang je toch inkomsten. Het plaatsen van betaalde advertenties wordt geregeld waardoor je dat als publisher los kunt laten. Hierdoor hou je meer tijd over voor het creëren van voldoende hoogwaardige content met bijpassende zoektermen wat zorgt voor een hogere plaats in Google en meer bezoekers.

Nadelen

Advertenties plaatsen op jouw website heeft alleen zin als je honderden bezoekers hebt per maand. Wanneer dit niet zo is, dan verdienen advertenties weinig. Advertenties hebben namelijk een lage click through rate (hoe vaak er gemiddeld op geklikt wordt). Er is dan een groot aantal bezoekers nodig om te zorgen dat er veel op de advertenties geklikt wordt. Hierboven werd al uitgelegd dat earnings per click (CPC) of earnings per 1000 views (CPM) manieren zijn om geld te verdienen. Wat je per 1000 views betaalt krijgt, ligt tussen de € 0,15 en € 5, 00 per 1000 views. Je hebt dus echt een groot aantal views nodig wil je een goed bedrag verdienen. Een nadeel van Google AdSense is dat je Google account kan worden geblokkeerd. In de meeste gevallen is de oorzaak klik fraude. Iemand kan op advertenties blijven klikken met als doel de adverteerder te laten betalen. Tevens moet je als website een hoge positie in Google behouden zodat je nieuwe (en bestaande) bezoekers blijft trekken.

Als je website bedoeld is om iets te verkopen, dan kunnen advertenties op je site de aandacht afleiden en heb je grote kans dat het ten koste gaat van je eigen verkopen en doelstellingen.

In document Män (pagina 87-91)