• No results found

Resultaten methode

In document Män (pagina 64-86)

Stap 4: keywords verwerken

7 Best pactices

8.1 Resultaten methode

In panelgesprek 1 kwamen vijf mannen in de leeftijd van 25 tot en met 35 jaar aan het woord en bespraken zij hun voorkeuren voor een nieuwe mannenwebsite die zich richt op de onderwerpen health, fashion and care. In panelgesprek 2 kwamen vijf mannen aan het woord in de leeftijd van 21 tot en met 25 jaar. Persoonlijke gegevens van alle respondenten zijn terug te vinden in Bijlage IV Gegevens Panelgesprekken.

Content

Panelgesprek 1

De vijf respondenten waren het snel met elkaar eens over welke eisen zij stellen aan een informerende en amuserende mannenwebsite: de content op de nieuwe website moet actueel zijn. Zij zien graag dat er zeker 1 à 2 keer per dag nieuwe content wordt publiceert. Na het publiceren van nieuwe content willen de respondenten kunnen zien wanneer het artikel geplaatst is, zodat zij de actualiteit van het artikel kunnen bepalen.

Content gericht op fashion moet voornamelijk visueel zijn en weinig tekst bevatten. De afbeeldingen moeten geen ‘gelikte’ afbeeldingen zijn zoals catwalkfoto’s, maar het moeten meer toegankelijke modebeelden zijn zoals streetstyle foto’s.

Content gericht op health mag volgens de respondenten meer tekst bevatten. Artikelen over gezond eten vinden zij leuk, maar er mag ook worden geschreven over bier en bitterballen. De teksten die gericht zijn op health willen zij met een grote dosis humor geschreven zien worden. De respondenten gaven aan het leuk te vinden om trends op het gebied van health te kunnen volgen. Recepten vinden de vijf respondenten leuk om te lezen, mits ze gezond, mannelijk en makkelijk te maken zijn. Ook moeten bij de recepten afbeeldingen geplaatst worden zodat zij een beeld van het gerecht krijgen. Artikelen over heftige diëten, quinoa en superfoods hoeven voor hen allemaal niet.

Over content op het gebied van verzorging (care) zijn zij kort en duidelijk. Artikelen over verzorging mogen er zeker zijn. Deze artikelen worden ook gelezen en/of gescreend, mits ze kort van stof zijn. Informatie over de manier waarop zij hun haar moeten wassen, vinden ze grappig, maar dat hoeft geen grote lap tekst te zijn.

De respondenten gaven aan het fijn te vinden als een artikel begint met een titel en daarna een grote afbeelding die met het artikel te maken heeft. Een kort intro voordat de tekst begint, stellen zij erg op prijs.

Hogeschool van Amsterdam 54

Panelgesprek 2

Ook in dit gesprek waren alle vijf de deelnemers het eens dat de content op de website actueel moet zijn. Zij zien graag 2 à 3 keer op een dag nieuwe content.

Content gericht op fashion moet in de vorm van streetstyle zijn. De panelleden willen graag aan de hand van personen nieuwe merken en kleding ontdekken. De vijf respondenten zien liever geen catwalkmode. De fashion moet toegankelijk en praktisch zijn.

Content gericht op health moet handig te gebruiken zijn zoals feiten en fabels over gezondheid. De vijf respondenten vinden dit allemaal leuk om te lezen. De content op het gebied van health moet niet té gezond zijn, niet over té veel verschillende diëten beginnen en dicht bij het normale leven staan.

De meningen over content op het gebied van verzorging waren verdeeld. Drie van de vijf panelleden lezen niet veel over verzorging voor mannen. Eén van deze drie is van plan dat ook niet te doen en de andere vier staan er voor open mits het toegankelijke informatie is en niet te lang van stof is. Producten die besproken worden in de content moeten gewoon bij de drogist te koop zijn.

Ook in dit gesprek gaven de respondenten aan het fijn te vinden als een artikel begint met een titel gevolgd door een grote afbeelding die met het artikel te maken heeft. Een kort intro voordat de tekst begint, stellen zij ook erg op prijs.

Tijdstippen online

Panelgesprek 1

De tijden die de panelleden online bezig zijn, zijn voornamelijk in de ochtend, tijdens lunchpauze en in de avond na het werk. Hierin is een verschil te zien met de panelleden die werken en de panelleden die naar school gaan. De panelleden die naar school gaan, kijken gedurende de hele dag. De vijf panelleden geven aan dat zij

getriggerd/geprikkeld/geattendeerd moeten worden via social media kanalen (voornamelijk via Facebook) wanneer er nieuwe content beschikbaar is op de nieuwe website. Wanneer dit niet gebeurt, zullen zij niet snel vanuit zichzelf naar de website gaan.

Panelgesprek 2

De tijden dat de wat jongere panelleden online bezig zijn, zijn voornamelijk in de ochtend en in de avond na het werk. Ook in dit gesprek is een verschil te zien met de panelleden die werken en de panelleden die naar school gaan. De panelleden die naar school gaan, kijken gedurende de hele dag en de panelleden die werken voornamelijk voor en na het werk. Alle vijf de panelleden moeten getriggerd worden via social media, maar drie van de vijf bezoeken uit zichzelf ook een website om te zien of er nieuwe content geplaatst is.

Lay-out

Panelgesprek 1

Over de lay-out waren de panelleden het ook snel eens. De panelleden kregen de opdracht om de lay-out van drie verschillende mannenwebsites (Manners.nl, Hypebeast.nl en

Schorembarbier.nl) te bekijken. De lay-out van Hypbeast kwam als beste uit de test. Deze lay- out was volgens de panelleden overzichtelijk en rustiger dan de andere twee websites. Op de

Hogeschool van Amsterdam 55

homepage van Hypebeast is er genoeg ruimte tussen de artikelblokken en de witte

achtergrond zorgt voor rust en frisheid. Bij de vraag aan welke kleur achtergrond de panelleden voorkeur geven, kozen zij unaniem voor een witte achtergrond met zwarte letters. De lay-out van Schorembarbier vonden de panelleden ook interessant. Voornamelijk het design, de overzichtelijkheid, het hebben van weinig tekst en veel beeld waren pluspunten.

Panelgesprek 2

Over indeling van de website waren de panelleden het unaniem eens. De lay-out van Hypebeast vonden zij het rustigst en prettigst. De pagina moet volgens de panelleden in blokken verdeeld worden en een rustige uitstraling hebben. Drie van de vijf leden vinden een witte achtergrond met zwarte letters rustiger en fijner. Twee van de vijf leden vinden juist een zwarte achtergrond origineel. De tekst moet in een eenvoudig, strak lettertype worden geschreven en er moet ruimte (interlinie) tussen de regels zitten waardoor de tekst fijner oogt en makkelijker te lezen is. Simpelheid en overzicht zijn woorden die vaak terugkwamen in dit gesprek. Voor aanduiding van een artikel op de homepage geven drie van de vijf panelleden de voorkeur aan een afbeelding met kop. De andere twee panelleden kiezen voor afbeelding, kop en subkop mits dit niet te druk wordt.

Gebruiksvriendelijkheid

Panelgesprek 1

Om het gebruikersgemak voor de panelleden te verhogen, vinden zij het prettig als de

navigatiebalk mee naar beneden scrollt. Zij hoeven na het lezen van het artikel niet naar boven te scrollen om verder te kunnen navigeren. De content moet in blokken verdeeld zijn om zo een goed overzicht te krijgen en te behouden. Ook moet er een zoekfunctie aanwezig zijn die zij kunnen gebruiken voor het zoeken van termen en artikelen. Het navigatiemenu moet niet te groot en te ingewikkeld zijn. De panelleden geven voorkeur aan een simpel, maar effectief navigatiemenu.

Panelgesprek 2

Ook deze vijf panelleden gaven aan dat de navigatiebalk mee naar beneden moet scrollen om het gebruikersgemak te vergroten. Al eerder is verteld dat de panelleden overzicht en simpelheid willen op een pagina zodat zij snel en makkelijk kunnen zoeken naar bepaalde artikelen. Om het zoeken te vergemakkelijken is het noodzakelijk dat er een zoekfunctie aanwezig is. Ook geven de panelleden in dit gesprek aan het fijn te vinden om knoppen voor de socialmediakanalen te zien, zodat zij direct doorgestuurd kunnen worden naar deze pagina’s zonder dat zij zelf moeite hoeven te doen. Vier van de vijf panelleden gaven aan een dropdown menu in het navigatiemenu niet nodig te vinden. Zij geven voorkeur aan een simpel maar duidelijk navigatiemenu.

Tone of voice

Panelgesprek 1

Alle vijf de panelleden willen op een website persoonlijk en in de ‘jij’-vorm aangesproken worden. Het woordgebruik geen straattaal zijn, maar het mag met humor geschreven worden. Zij willen geen uitspraken zien als: “Wat kan je doen om er als een God uit te zien”, maar meer uitspraken als: “De truc om eerder van dat buikje af te komen dan een vriend”.

Hogeschool van Amsterdam 56

Panelgesprek 2

Alle vijf de panelleden willen op een persoonlijke manier benaderd worden. Zij hebben de voorkeur voor de ‘jij’- vorm. Zij willen aangesproken worden zoals ze met vrienden praten, toegankelijk en er moet geen straattaal aan te pas komen.

Marketing

Panelgesprek 1

Over advertenties op de nieuwe website zijn de meningen verdeeld. Vier van de vijf panelleden vinden advertising prima zolang het niet vervelend wordt of te veel van de website inneemt. Reclamespotjes die uit zichzelf aangaan, vinden zij vervelend. De vijf panelleden vinden dat een groot leaderboard bovenaan de website, onder de navigatiebalk, afgeschaft moet worden. Zij vinden zo’n grote bewegende advertentie irritant. Brandend content vinden zij alle vijf een prima idee en niet vervelend. Zij willen liever sponsoring dan bannering.

Panelgesprek 2

Ook in dit panelgesprek waren de meningen verdeeld. Drie van de vijf panelleden vinden advertenties die verwerkt zijn tussen de artikelen prima, als die gerelateerd zijn aan de tekst en/of website. Zij willen wel goed kunnen zien wanneer er sprake is van een advertentie. De scheiding tussen de tekst en de banner moet goed te zien zijn. Alle vijf de panelleden zijn voorstander van branded content.

Eindproduct

Panelgesprek 1

De panelleden staan er voor open om de website te bezoeken, mits zij getriggerd worden via social media of een online influential. Het woordenboek van Dale beschrijft influential als ‘een invloedrijk persoon’. Een online influential is een persoon die online veel volgers heeft en daardoor veel invloed. Arie Boomsa die via zijn instagramaccount laat weten wat het merk van zijn favoriete eiwitpoeder is, is een goed voorbeeld van een online influential voor mannen. Arie Boomsma heeft veel invloed op mannen op het gebied van fitness en kan met zo’n uitspraak veel mannen overhalen om hetzelfde eiwitpoeder aan te schaffen (Marketingfacts, 2015).

Panelgesprek 2

Als tips gaven zij: in plaats van health, fashion and care moet de benaming mode, gezondheid en verzorging worden. Er moet een extra twist worden toegevoegd aan de website zoals een playlist op spotify zodat de bezoeker ondergedompeld wordt in de wereld van de website. Zij gaven als laatste advies: maak van de website een brand.

Hogeschool van Amsterdam 57

8.2 Conclusie

Om antwoord te kunnen geven op de probleemstelling: waar moet een website voor mannen van 21 tot en met 35 jaar die geïnteresseerd zijn in health, fashion and care aan voldoen op het gebied van content, lay-out en gebruiksvriendelijkheid?wordt er een koppeling gemaakt tussen deskresearch en fieldresearch. Uit zowel deskresearch als methode 1 van fieldresearch blijkt dat mannen bezig zijn met mode, gezond leven en persoonlijke verzorging.

Uit beide onderzoeken komt voort dat content gericht op deze onderwerpen nuttig, origineel, geloofwaardig, toegankelijk en praktisch moeten zijn. Mannen moeten hierbij op een persoonlijke manier worden aangesproken. Dit kan door de jij-vorm te gebruiken en hedendaags taalgebruik zoals het gebruik van woorden als cool en awesome. Afbeeldingen, moeten niet te gelikt, maar alledaags zijn. Gekeken naar de uitkomsten van zowel dekresearch als fieldresearch moet de lay-out in de vorm van een grid lay-out worden weergegeven om overzichtelijkheid en rust te creëren. De panelleden hebben aangegeven op de homepage het liefst afbeeldingen met een pakkende kop te zien en geen introtekst. Zij geven de voorkeur aan achtergrondkleur wit (voor rust) en donkere letters (voor goede leesbaarheid). Om de

gebruiksvriendelijkheid te verhogen moet er een zoekfunctie aanwezig zijn. Op deze manier kunnen bezoekers snel onderwerpen en artikelen vinden. Ook moeten er knoppen voor de socialmediakanalen aanwezig zijn. De bezoeker wordt hierdoor direct doorgestuurd naar de socialmediakanalen van de nieuwe website, zonder dat zij er moeite voor hoeven te doen. De pagina moet snel laden en de content moet meebewegen wanneer het scherm groter en kleiner gemaakt wordt. Om de gebruiksvriendelijkheid zo hoog mogelijk te houden, moet de navigatiebalk mee naar beneden scrollen zodat de bezoeker niet iedere keer omhoog hoeft te scrollen om te kunnen navigeren. De benaming van de verschillende categorieën/pijlers veranderd van health, fashion and care naar mode, gezondheid en verzorging. De resultaten van deskresearch en methode 1 van fieldresearch zijn verwerkt in het prototype. In afbeelding 8.1 is de homepage van het prototype weergegeven dat ontstaan is vanuit bovengenoemde resultaten. In afbeelding 8.2 is de artikelpagina Streetstyle inspiration van het prototype te zien en in afbeelding 8.3 is de artikelpagina Gebruik jij de juiste shampoo? afgebeeld.

Hogeschool van Amsterdam 58

Afbeelding 8.2 Artikelpagina prototype Streetstyle inspiration

Afbeelding 8.3 Artikelpagina prototype Gebruik jij de juiste shampoo?

Het volledige prototype in normale grootte is terug te vinden in Bijlage VI Prototype website en op de bijgeleverde USB-stick.

8.3 Resultaten methode 2

Het prototype werd getest door middel van een gebruiksvriendelijkheidtest. De

gebruiksvriendelijkheidtest is telkens door één respondent uitgevoerd; in totaal vijf keer. Tijdens iedere test hebben de respondenten verschillende taken uitgevoerd. Ieder een eigen taak waardoor het prototype op alle verschillende manieren getest zou worden. Deze verschillende taken zijn terug te vinden in Bijlage V Gegevens gebruiksvriendelijkheidtest.

Gebruiksgemak

De vijf respondenten vinden het prototype makkelijk in gebruik. Het navigatiemenu vinden zij makkelijk te gebruiken doordat er duidelijke categorieën aanwezig zijn. De knoppen van de socialmediakanalen snappen zij direct. Ook de indeling van de artikelen in de categorieën mode, gezondheid en verzorging vinden zij fijn en overzichtelijk waardoor het zoeken voor hen makkelijk gemaakt wordt. Wel vinden vier van de vijf personen dat het ‘inschrijven voor de

Hogeschool van Amsterdam 59

nieuwsbrief’ te veel in de tekst staat. Zij zien de mogelijkheid tot inschrijven voor een nieuwsbrief liever terugkomen in de header. De respondenten hadden geen moeite met het vinden van artikelen. Het gebruik van het navigatiemenu ging zonder problemen en het vinden van artikelen op de pagina door te scrollen gaf ook geen problemen.

Zoekfunctie

Alle vijf de personen wisten direct de zoekfunctie te vinden en waren van mening dat dit de perfecte plaats is voor de zoekfunctie-button.

Vormgeving

De vijf respondenten vinden de vormgeving mooi, overzichtelijk, helder en mannelijk. Het lettertype dat gebruikt is, vinden zij strak en goed leesbaar. De kleur van het lettertype in de navigatiebalk (zwart) vinden zij duidelijk, maar vier van de vijf personen vinden de kleur van de tekst en titels (grijs) niet goed leesbaar. Zij geven de voorkeur aan zwart of donkergrijs waardoor het duidelijker te lezen wordt.

Content

De content in het prototype vinden de vijf respondenten leuk en interessant om te lezen. Vier van de vijf personen vinden de afbeeldingen toegankelijk en niet te gelikt. Voor één persoon konden de afbeeldingen nog iets toegankelijker gemaakt worden. Hij ziet liever ook

afbeeldingen van mannen met een bierbuik.

Tone of voice

Na het lezen van de intro bij het artikel ‘Haal inspiratie uit deze toffe streetstyle’ waren alle vijf de personen ervan overtuigd dat de tone of voice perfect is. Volgens hen is de tekst luchtig, mannelijk en lekker te lezen.

8.4 Conclusie

De conclusie die uit de gebruiksvriendelijkheidtests getrokken kan worden, luidt als volgt: het prototype is door de vijf respondenten als leuk, overzichtelijk, duidelijk en mannelijk bevonden. Dit was ook de doelstelling. Om het prototype aan de volledige eisen van de doelgroep te laten voldoen en antwoord te kunnen geven op de probleemstelling, is het noodzakelijk dat de plek voor het aanmelden voor de nieuwsbrief verplaatst wordt van rechtsmidden op de pagina naar bovenaan de pagina in de header. Ook moet de kleur van het lettertypen van middengrijs veranderd worden naar donkergrijs of zwart. Wanneer deze aanpassingen gedaan zijn, voldoet het prototype aan de eisen van de doelgroep. Hiermee wordt dan ook vrijwel direct de probleemstelling beantwoord.

Hogeschool van Amsterdam 60

9 Advies

In dit hoofdstuk wordt advies gegeven overop welke manier er een nieuwe website voor mannen ontworpen kan worden die zich richt op de onderwerpen gezondheid, mode en verzorging. Dit advies is gebaseerd op de uitkomsten van desk- en fieldresearch en zal aan de hand van twee onderdelen gegeven worden. Deel 1 is een tekstueel advies over de vormgeving en inhoud van de nieuwe website. Deel 2 is het protype, te vinden in Bijlage VI Prototype

website waarin de tekstuele uitleg van deel 1 visueel verduidelijkt wordt. Het wordt

geadviseerd om bij onderstaande uitleg het prototype bij de hand te houden.

Deel 1

Concept

Dat mannen steeds meer bezig zijn met uiterlijke verzorging, mode en bewust leven, is duidelijk. De nieuwe website zal een online platform worden waarop bezoekers (mannen van 21 t/m 35 jaar) informatie en vermaak kunnen vinden over alles wat met gezondheid, mode en verzorging maken heeft. De website zal zowel in vormgeving, stijl als toon afgestemd worden op de doelgroep. De website zal zich onderscheiden van bestaande mannenwebsites op basis van naam, inhoud en vormgeving. Actueel, up-to-date, mannelijk, modern en de uitstraling van rust moeten de basisprincipes van de nieuwe website worden. Het gebruik van toegankelijke afbeeldingen, de juiste tone of voice en door bijvoorbeeld artikelen als streetstyle inspiratie zal de bezoeker zich aangesproken voelen.

Doel

Het doel is om dé mannenwebsite van Nederland te zijn waarop mannen van 21 tot en met 35 jaar iedere dag een bezoek brengen om vermaakt te worden en informatie tot zich te nemen over alles wat met de onderwerpen gezondheid, mode en verzorging te maken heeft. Het doel is om de lezer ontspanning, informatie en vermaak te bieden.

De naam voor de nieuwe website zal Män zijn. Dit is een vertaling van mannen in het Zweeds. Voor een nieuwe website is een pay-off een belangrijk onderdeel om aan te kunnen geven wat voor website het is. De pay-off voor Män luidt als volgt: Män, dé mannenwebsite van

Nederland over gezondheid, mode en verzorging. De pay-off is gebaseerd op de bovengenoemde doelstelling.

Doelgroep

De nieuwe website zal zich richten op mannen van 21 tot en met 35 jaar die geïnteresseerd zijn in gezondheid, mode en verzorging. Deze doelgroep zijn actieve internetgebruikers die zich steeds ontwikkelen op de gebieden van gezondheid, mode en verzorging. De doelgroep is voornamelijk actief op internet via een laptop en smartphone. Om de website op zowel een laptop als op een smartphone goed te kunnen openen, moet worden gezorgd voor een responsive webdesign.

Hogeschool van Amsterdam 61

Redactionele formule

Voor de nieuwe website is het belangrijk dat er een redactionele formule opgesteld wordt. In

In document Män (pagina 64-86)