• No results found

Best practices

In document Män (pagina 102-107)

Bijlage VIII Plan van aanpak

Deelvraag 8: Best practices

Wie zijn mijn best practices en wat zijn hun sterke en zwakke punten? - Wat zijn de sterke en zwakke punten van iedere concurrent?

- Wat doen de best practices om de gebruiksvriendelijkheid zo hoog mogelijk te houden?

- Wat doen deze websites om hun bezoekers terug te laten komen?

Hogeschool van Amsterdam 92

Verantwoording methode van onderzoek

Mijn onderzoeksdesign zal bestaan uit het eerste gedeelte, deskresearch. Met behulp van deskresearch ga ik op zoek naar informatie over onder andere de doelgroep, de markt, content en de concurrentie. Na het doen van deskresearch ga ik verder met fieldresearch. Er zullen panelgesprekken gehouden worden om uiteindelijk tot een prototype te komen en vervolgens wordt dit prototype getest met behulp van een Gebruiksvriendelijkheidtest.

2.1 Deskresearch

Tijdens deskresearch zullen er een aantal deelvragen beantwoord worden. Ik moet op dat moment genoegen nemen met de beschikbare informatie die over het onderwerp te vinden is. een voordeel van dit onderzoek is dat het een goedkope vorm van onderzoek is (Verhoeven, 2011). Echter hangt hier direct een nadeel aanvast. De beschikbare informatie over mijn onderwerpen zullen niet al mijn deelvragen kunnen beantwoorden. Toch ga ik deze vorm van research gebruiken, omdat ik de niet verkregen antwoorden via mijn fieldresearch kan verkrijgen. Tijdens het doen van deskresearch zal ik goed letten op de betrouwbaarheid en relevantie van mijn bronnen om mijn onderzoek zo representatief mogelijk te maken (Verhoeven, 2011). Naast het zoeken van informatie op internet en in literatuur, zal ik gesprekken voeren met experts uit de praktijk. Ik begin met onderzoek doen naar de ontwikkeling van de markt. De markt op het gebied van fashion, health and care wordt uitgelicht. Wanneer ontstond deze markt en wat laten de ontwikkelingen zien? Vervolgens zal de doelgroep onderzocht worden. U kunt hierbij denken aan wie zij zijn, hoe groot deze groep is, waar zij zich mee bezig houden (hobby’s en interesses), welke websites zij voornamelijk bezoeken en hoeveel uren zij online zijn. Ik sluit de doelgroepanalyse af met meerdere persona’s. Door het neerzetten van verschillende persona’s, kan ik deze persona’s gebruiken bij mijn Gebruiksvriendelijkheid onderzoek wat volgt in fieldresearch. Hierover meer onder het kopje individuele gesprekken/Gebruiksvriendelijkheidtest. Na de doelgroep te hebben uitgelicht, ga ik verder met het onderwerp content. Ik onderzoek welke soorten content er bestaan voor websites en welke het wint aan populariteit. Waarom wordt er voor bepaalde content gekozen. Vervolgens zal de tone of voice worden besproken. Hoe wordt de doelgroep door de verschillende media aangesproken en waarom? Ook verdiep ik mij in trends op het gebied van lay-out en Gebruiksvriendelijkheid. Welke soorten lay-outs er zijn voor websites, welke het wint aan populariteit en waarom. Ik verdiep mij in de term Gebruiksvriendelijkheid en waarom dit een grote rol speelt bij het gebruik en terugkeren van en naar een website. In het volgende hoofdstuk komen de verschillende verdienmodellen achter websites naar voren. Welke zijn er en welke is het meest geschikt voor de nieuwe website en waarom. En als laatste sluit ik af met het hoofdstuk best practices, of ook wel de concurrentieanalyse. In deze analyse licht ik best practices uit die op hetzelfde gebied opereren. Dit kunnen websites zijn die op zichzelf draaien, maar ook websites van tijdschriften (denk aan de Men’s Health).

2.2 Methode 1: Panelgesprekken

Panelgesprekken zijn groepsinterviews waarin deelnemers de discussie met elkaar aangaan over ingebrachte vragen van de onderzoeker (Peek & Fothergill, Using focus groups: lessons from studying, 2009). Door middel van interactiviteit en discussiëren tussen de panelleden over onderwerpen waar zijzelf iets mee hebben, komt er belangrijke informatie naar voren wat gebruikt kan worden voor het

Hogeschool van Amsterdam 93

structuur aan in het gesprek en zal inspringen waar nodig (Verhoeven, 2011). Er zullen twee panelgesprekken gehouden worden, bestaande uit 5 personen. Deze personen zijn mannen met een leeftijd tussen de 21 en 35 jaar. De bedoeling van het panelgesprek is dat de groep met 5 mannen een goed beeld weergeven van de wensen en behoeftes van de gehele doelgroep. Het is daarom belangrijk dat de leeftijden van de personen die meedoen, variëren om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat een panelgesprek met 3-5 deelnemers soepeler loopt dan een grotere groep. In een kleine groep komt genoeg informatie naar voren en is er genoeg ruimte om het maximale uit een discussie te halen zonder in tijdnood te komen. In kleinere groepen is er meer ruimte voor onenigheid en variatie in meningen en standpunten. In kleinere groepen komen meer personen aan het woord, kunnen onderwerpen gedetailleerd besproken worden en worden de wat verlegen mensen niet overrompeld door alleen de dominante personen (Peek & Fothergill, Using focus groups: lessons from studying, 2009).

Zoals hierboven beschreven is, zullen er twee panelgesprekken gehouden worden.

Respondenten Topics Doel

Panelgesprek 1: 5 respondenten die de doelgroep

vertegenwoordigen.

Leeftijden verdeeld tussen 21 en 35 jaar.

Soorten content, wat leest de doelgroep het liefst, soorten lay-out, voorkeur doelgroep soort lay-out, tone of voice en het eisen aan het eindproduct .

Deze topics zullen informatie geven die gebruikt kan worden voor het ontwerpen van de prototype en voor het eindproduct. Het is een manier om te kijken wat de doelgroep interesseert, welke vormgeving zij het prettigst vinden en welke eisen zij stellen aan een website.

Panelgesprek 2: 5 respondenten die de doelgroep

vertegenwoordigen.

Leeftijden verdeeld tussen 21 en 35 jaar.

Soorten content, wat leest de doelgroep het liefst, soorten lay-out, voorkeur doelgroep soort lay-out, tone of voice en het eisen aan het eindproduct

Deze topics zullen informatie geven die gebruikt kan worden voor het ontwerpen van het prototype en voor het eindproduct. Het is een manier om te kijken wat de doelgroep interesseert, welke vormgeving zij het prettigst vinden en welke eisen zij stellen aan een website.

Zoals u in de tabel hierboven kunt zien, levert het in totaal 10 personen op die de doelgroep vertegenwoordigen. Door de variatie in leeftijd wordt elk leeftijdsdeel van de doelgroep vertegenwoordigd waardoor er een goed beeld kan ontstaan wat geldt voor

Hogeschool van Amsterdam 94

de hele doelgroep.

De deelnemers worden gekozen via een selecte steekproef. Er zijn in totaal slechts 10 deelnemers nodig en de bedoeling van de panelgesprekken is een beeld creëren wat voor de gehele doelgroep geldt. Ik, als onderzoeker, moet daarom de respondenten zelf selecteren op basis van criteria om een zo groot mogelijke variatie in leeftijden te hebben. De sneeuwbal methode zal worden toegepast, waarin gebruik wordt gemaakt van het netwerk van de onderzoeker (Verhoeven, 2011).

Om zo objectief mogelijke panelgesprekken neer te zetten, worden er een aantal maatregelen genomen.

- Het gesprek zal opgenomen worden.

- De onderzoeker houdt zich aan een onderwerpenlijst

- De onderzoeker is de mediator van het gesprek. Zodra het gesprek niet op gang komt, de verkeerde kant opgaat of mensen door elkaar heen gaan praten, zal de mediator ingrijpen.

- De mediator zorgt ervoor dat ieder groepslid aan het woord komt.

- De mediator houdt zijn eigen mening voor zich.

De vragen die bij ieder topic gesteld zullen worden zien er als volgt uit: 1. Content

- Welk soort content, gericht op fashion, health and care, ziet de doelgroep graag?

- Lezen zij liever lange of korte stukken tekst?

- Zien zij graag afbeeldingen erbij? En zo ja, wat voor afbeeldingen?

- Hoevaak op een dag zouden zij content lezen? Tijdstippen?

- Welke eisen stellen zij aan content op een website?

- Wat lezen zij absoluut niet?

- Opdracht: laat ze nu in één of twee groepjes een moodboard maken met

uitknipsels uit tijdschriften gericht op fashion, health and care. Belangrijk hierbij is dat zij zelf uitlichten welke onderwerpen zij belangrijk vinden. Op een ander wit vel papier kunnen zij onderwerpen plakken die zij absoluut niet terug willen zien. 2. Lay- out

- Wat vindt doelgroep belangrijk aan de lay-out van een website?

- Welke lay-out (laat verschillende lay-outs van best practices zien) vinden zij het prettigst en waarom?

- Welke look and feel vinden zij het prettigst? (kleurgebruik, indeling, zoekfunctie)

- Wat willen zij absoluut niet?

- Opdracht: laat ze nu in twee groepjes een website tekenen wat zij het mooist en fijnst vinden. belangrijk is hierbij de indeling en het kleurgebruik. Laat ze daarna discussiëren over de verschillen.

3. Tone of voice

- Hoe moet de doelgroep mannen van 21 tot en met 35 jaar worden benaderd?

4. Eindproduct

- Is de doelgroep bereidt om de website te bezoeken?

- Wat is hierbij de trigger?

- Aan welke eisen moet de website nog meer voldoen om de doelgroep te trekken? Wat moet er absoluut te vinden zijn?

- Zijn er nog algemene tips en/of opmerkingen die nuttig zijn voor de website?

2.3 Methode 2: Individueel gesprek / Gebruiksvriendelijkheidtest

Na het analyseren en verwerken van de gegevens uit beide panelgesprekken, wordt er een prototype van de website ontwikkeld. Om er achter te komen of het prototype voldoet aan de eisen van de doelgroep, zal er een Gebruiksvriendelijkheidtest worden uitgevoerd.

Hogeschool van Amsterdam 95

Gebruiksvriendelijkheid betekent: ervoor zorgen dat iets goed werkt en dat een

persoon met gemiddeld vermogen of ervaring de website kunt gebruiken voor het beoogde doel zonder frustratie (Krug, Don’t Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability, 2009).

Respondenten Taken Doel

Persona 1 t/m 5 Content,

gebruiksvriendelijkheid, vormgeving, experience, verbeterpunten.

Dit onderzoek is gunstig omdat het een inzicht geeft in hoe de respondent de gebruiksvriendelijkheid vindt van het prototype, of de vormgeving hem bevalt, of hij de content interessant vindt, en welke

verbeterpunten hij ziet.

De Gebruiksvriendelijkheidtest wordt individueel uitgevoerd. Uit deskresearch zijn verschillende persona’s gekomen die terug zullen komen tijdens deze

Gebruiksvriendelijkheidtest. Iedere persona heeft zo zijn eigen wensen en/of behoeften en ook dit zal terugkomen in de Gebruiksvriendelijkheidtests. Tijdens deze test zal de deelnemer bepaalde taken/opdrachten krijgen waarmee het prototype op zo’n manier wordt gebruikt, dat eventuele beperkingen direct opgemerkt zullen worden. Deze taken zijn gebaseerd op de specifieke wensen en behoeften van de verschillende persona’s. Iedere persona krijgt dus een eigen taak. Er worden in totaal vijf

Gebruiksvriendelijkheidtests uitgevoerd met iedere keer één individu. Met een aantal van vijf personen in totaal zullen snel de grote problemen worden gevonden. Zodra je met meerdere personen aan de slag gaat, krijg je té veel notities die je niet allemaal kunt verwerken én zij zullen geen andere significante problemen vinden als de eerste vijf al hebben gedaan. Het is belangrijker om dan nog een keer te testen zodra het eindproduct klaar is. (Krug, Don't make me think, 2006).

Tijdens deze Gebruiksvriendelijkheidtests worden verschillende taken uitgevoerd waardoor er na alle vijf de tests een goed beeld ontstaat of het prototype voldoet aan de eisen en welke gebreken het nog heeft. Deze resultaten neem ik uiteindelijk mee in mijn advies en eindproduct. Op deze manier ontwerp ik uiteindelijk een website wat volledig voldoet aan de eisen van mijn doelgroep.

De taken die tijdens een Gebruiksvriendelijkheidtest uitgevoerd worden, kunt u hierboven in de tabel terugvinden. Deze taken hebben te maken met de volgende onderwerpen: - Gebruiksgemak - Laadsnelheid - Zoekfunctie - Vormgeving - Content - Tone of voice

Hogeschool van Amsterdam 96

De Gebruiksvriendelijkheidtest wordt in de omgeving van de gebruiker zelf gedaan. Dit omdat de gebruiker de website uiteindelijk in zijn eigen omgeving moet/wil gaan gebruiken, de gebruiker kan zich anders gaan gedragen in een vreemde omgeving en het is kosten- en tijdbesparend (Sabelcommunicatie, 2014).

Concept hoofdstukindeling

Titelblad Voorwoord

Hier zal uitgelegd worden waarom dit onderzoek is uitgevoerd.

Managementsamenvatting

Een samenvatting van het gehele onderzoek met daarin het advies aan de opdrachtgever.

Samenvatting in het Engels

Een Engelse samenvatting van het gehele onderzoek met daarin het advies aan de opdrachtgever.

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding

Hierin wordt de aanleiding van het onderzoek besproken, de probleemstelling, de doelstelling en de opbouw van het rapport.

In document Män (pagina 102-107)