• No results found

Nederlandse best practices

In document Män (pagina 56-61)

Stap 4: keywords verwerken

7 Best pactices

7.3 Nederlandse best practices

7.3.1 Men’s Health.nl

Men’s health is een website voor de moderne, bewust levende en actieve man met een leeftijd tussen de 25 en 55 jaar. De ijkpersoon van Men’s Health wil het maximale uit zijn leven halen, is in de sportschool te vinden, maar kookt ook graag. Vindt seks belangrijk, maar wil ook mentaal fit zijn. Natuurlijk kleedt en verzorgt deze man zich ook goed (Autonetwork, 2015).

Content

Men’s Health bevat de pijlers fitness, sex, gezondheid, voeding, psyche, stijl en lifestyle. Onder deze pijlers zijn er verschillende genres te vinden, zoals interviews, wetenschappelijke artikelen en columns. De website bevat veel artikelen over bestaande diëten en sportwijzen. Alle artikelen hebben hetzelfde doel: er voor zorgen dat de ijkpersoon het beste uit zichzelf kan halen. Wetenschappelijke artikelen worden afgewisseld met columns auteurs die de doelgroep aanspreken (onder andere bekende Nederlander Arie Boomsma en bekende sportinstructeur Carlos Lens) en recepten. De artikelen zijn kort en krachtig en worden begeleid met één grote en meerdere kleinere afbeeldingen. De afbeeldingen zijn toegankelijke beelden waarin de bezoeker zichzelf kan herkennen. Op Men’s Health kan je als bezoeker niet goed zien wanneer welk artikel geplaatst is. De actualiteit is dan ook niet goed te meten. De artikelen op de website van Men’s Health hebben de functies infomeren en amuseren en de doelgroep wordt daarbij aangesproken in de jij-vorm. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt maar wel veel termen als ‘stoer’, ‘gespierd’ en ‘beest’. De zin: Laat het beest in je los, is hier een goed voorbeeld van.

Vormgeving

De vormgeving van de website van Men’s Health komt precies overeen met die van het papieren tijdschrift. De achtergrond is wit, de titelbalk rood en het navigatiemenu en de letterkleur zijn zwart. Op de homepage is de titel groot afgebeeld met daaronder het navigatiemenu. Ook staat er op de homepage een grote bewegende header. De pagina is zo opgedeeld dat van iedere pijler het meest recente artikel met titel en afbeelding weergegeven wordt. Hierdoor is de verhouding tussen beeld en tekst optimaal. Het navigatiemenu bestaat uit een drop-down menu dat makkelijk in gebruik is. Zodra er gescrolld wordt op de pagina, verdwijnt het navigatiemenu, wat er voor zorgt dat de bezoeker na het lezen van een artikel eerst terug moet naar de homepage. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudig, duidelijk lettertype, afbeeldingen, video’s en slide shows.

Gebruiksvriendelijkheid

De website van Men’s Health is overzichtelijk. De headerlinkjes zijn goed zichtbaar en navigeren gaat gemakkelijk. De homepage is vrij rustig, maar mist een duidelijke structuur. Deze bestaat uit verschillende categorieën (als fitness, gezondheid, sex, voeding en lifestyle), maar deze categorieën zijn niet duidelijk van elkaar gescheiden. Wel bevat deze website veel functionaliteiten, als een zoekbalk, een follow op Facebook, Twitter en Instagram en de mogelijkheid om te abonneren op de nieuwsbrief.

Hogeschool van Amsterdam 46

Sterke punten: er zijn veel verschillende genres aanwezig, de artikelen zijn kort en krachtig, de afbeeldingen zijn toegankelijk waardoor de bezoeker zich kan herkennen, er wordt gebruikt gemaakt van een duidelijk lettertype en de website bevat veel functionaliteiten.

Zwakke punten: het is niet zichtbaar wanneer een artikel geplaatst is, het navigatiemenu verdwijnt bij het scrollen en er is geen duidelijke structuur op de homepage aanwezig.

7.3.2 Manners.nl

Manners.nl is een website voor mannen met de leeftijd van 25 tot en met 34 jaar die zijn bezoekers dagelijks voorziet van ‘inspirerende content voor de stijlvolle man’.

Content

Manners bevat de pijlers style, stuff, wheels, health, women en life. De website bevat veel wetenschappelijke artikelen en artikelen over onderwerpen die ‘leuk zijn om te weten’. De website heeft als doel de lezer op een amuserende manier informatie bieden over alles wat met mode, spullen, auto’s, gezondheid, vrouwen en het leven gaat. Er wordt weinig variatie aangebracht in de artikelen. Zo zijn er geen interviews of columns te vinden. De artikelen verschillen in lengte van lang tot kort en zijn actueel. Er wordt vier keer op een dag nieuwe content geplaatst. Dit zijn artikelen onder verschillende pijlers. De datum van het artikel is slechts te zien als het artikel geopend wordt. De artikelen bestaan uit veel beeld en weinig tekst. De afbeeldingen die bij ieder artikel gebruikt worden, zijn gelikt en geposeerd. De doelgroep wordt aangesproken in de jij-vorm en het woordgebruik is simpel, maar effectief. De zin: De meeste shampoos die je koopt in de supermarkt of bij de drogist, wekken meer de illusie

je haar te reinigen (door middel van een frisse geur) dan dit ook daadwerkelijk te doen is hier

een goed voorbeeld van. Er worden geen lastige woorden gebruikt en de zin is simpel en goed te begrijpen.

Vormgeving

De vormgeving van Manners.nl is mannelijk. De achtergrond is zwart en de letterkleur wit. De navigatiebalk is in eerste instantie niet zichtbaar, maar zodra je op het rooster gaat staan komt hij tevoorschijn. Op de homepage is slechts de M van Manners afgebeeld en in het klein ‘manners magazine’. Bovenaan de pagina staat een grote bewegende header met daaronder een grote afbeelding van het laatste artikel. De pagina is verdeeld in blokken en per pijler worden er één of meerdere recente artikelen gepresenteerd. Het beeldgebruik overheerst, waardoor identiteit van Manners.nl goed naar voren komt. De artikelen worden op de homepage gepresenteerd met behulp van een afbeelding, titel en een klein intro. Een artikel is opgebouwd uit een grote afbeelding, titel, inleiding en de broodtekst. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudig, duidelijk lettertype. Er wordt alleen gebruik gemaakt van afbeeldingen. Video’s en slideshows zijn niet aanwezig.

Gebruiksvriendelijkheid

De website van Manners is overzichtelijk. De headerlinkjes zijn ook hier goed zichtbaar en navigeren gemakkelijk. De homepage straalt mannelijkheid uit, maar door de zwarte achtergrond is straalt het minder rust uit dan Men’s Health. Op de website is een duidelijke structuur aangebracht en door de indeling in blokken is het overzicht bewaard. Er is geen vaste

Hogeschool van Amsterdam 47

structuur in de hoeveelheid artikelen die per categorie gepresenteerd worden. De website bevat weinig functionaliteiten. Slechts een zoekbalk en een follow op Facebook en Twitter zijn aanwezig. Het feit dat de navigatiebalk eerst verstopt zit en pas tevoorschijn komt wanneer er op geklikt wordt, zorgt voor enige verwarring bij een eerste bezoek.

Sterke punten: de website is overzichtelijk en er is een duidelijke structuur aanwezig, veel verschillende genres, de artikelen zijn kort en krachtig, de actualiteit is zichtbaar en er wordt gebruikt gemaakt van een duidelijk lettertype.

Zwakke punten: de afbeeldingen zijn te gelikt en de website bevat weinig functionaliteiten.

7.3.3 Adversus.nl

Adversus.nl is een lifestyle magazine website voor mannen die van stijl, vrouwen, auto’s en mode houden. De website heeft meer dan 150.000 lezers per maand.

Content

Adversus bevat de pijlers modellen, beauty, fashion, fitness, style en liefde. Onder deze pijlers zijn verschillende genres te vinden. Zo bevat de website veel informatieve artikelen en artikelen waarin tips worden gegeven aan mannen over bepaalde onderwerpen, zoals kledingtips, hoe mannen het beste hun haren kunnen wassen en verleiden en versiertips. Niet alle artikelen hebben hetzelfde doel. De artikelen over de nieuwste mode- en catwalktrends geven mannen inzicht. De artikelen die tips geven, zorgen ervoor dat de doelgroep meer uit zichzelf haalt. Informatieve artikelen, worden afgewisseld met interviews, columns en fotoverslagen van de laatste modetrends. De artikelen zijn middellang en beginnen met één grote afbeelding. Verder komen er in de tekst geen andere afbeeldingen voor. De afbeeldingen komen alle vanuit een beeldbank. Op Adversus is de actualiteit laag, want de website heeft in vier dagen tijd geen nieuwe artikelen. Ook is er per artikel niet te zien wanneer dit geplaatst is. De doelgroep wordt aangesproken in de jij-vorm. Het woordgebruik is simpel en netjes. Een voorbeeld hiervan is: Een pak maakt je niet per definitie elegant en een gilet is niet altijd

geraffineerd. Vormgeving

De vormgeving van Adversus is slechts wit met zwart. De achtergrond is wit en de letterkleur is zwart. Slechts de header is in rood gekleurd. De navigatiebalk is direct goed zichtbaar en bevat een dropdown menu. Op de homepage is een slideshow te zien met de verschillende artikelen die Adversus heeft geplaatst. Niet duidelijk wordt of dit recente artikelen zijn of niet. De pagina is onoverzichtelijk ingedeeld waarbij alle artikelen van de verschillende pijlers door elkaar staan. Er is hier geen logica in te vinden. Wanneer de pagina naar beneden wordt gescrolld, blijft de grote navigatiebalk staan. Dit zorgt voor minder ruimte op de pagina zelf, wat niet ten goede komt aan de overzichtelijkheid. Tekst en beeldgebruik zijn goed op elkaar afgestemd. Ieder artikel heeft een titel, introtekst en bijpassende afbeelding. Deze afbeelding is van klein formaat waardoor er nog enigszins overzicht blijft. In het artikel zelf worden geen andere afbeeldingen meer gebruikt. Het lettertype is eenvoudig en duidelijk. Er wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen en slideshows.

Hogeschool van Amsterdam 48

Gebruiksvriendelijkheid

De website van Adversus is onoverzichtelijk en druk. De navigatie is goed aanwezig en navigeert gemakkelijk. De homepage heeft een saaie uitstraling en door de gebruikte afbeeldingen lijkt het net een website van een kapper. Er worden veel afbeeldingen getoond van een mannelijk model met gestyled haar. Deze afbeeldingen zijn geposeerd en rechtstreeks vanuit een fotoalbum overgenomen. Op een website is geen duidelijke structuur te vinden. Dat alle artikelen onder elkaar zijn geplaatst zonder enige logica, zorgt voor verwarring. De website bevat weinig functionaliteiten. Slechts een zoekbalk en een optie waar de bezoeker zich kan aanmelden.

Sterke punten: veel verschillende genres, het navigatiemenu is goed te gebruiken. Zwakke punten: de afbeeldingen komen vanuit een beeldbank, de actualiteit is laag, de indeling van de homepage is onoverzichtelijk en druk en er is geen duidelijke structuur aanwezig. Adversus bevat weinig functionaliteiten.

7.3.4 Greenmelon.nl

Greenmelon.nl is een online magazine voor mannen die van style, design, muziek en techniek houden. De doelgroep van greenmelon.nl zijn mannen van 25 tot en met 40 jaar.

Content

Green melon bevat de pijlers style, arts, design, entertainment, music, tech en lifestyle. Onder deze pijlers zijn verschillende genres, voornamelijk nieuws- en informatieve artikelen. Deze twee soorten artikelen zijn onder iedere pijler te vinden. De artikelen hebben allemaal hetzelfde doel en dat is de lezer informeren. De artikelen zijn kort met soms een uitschieter naar middellang. Elk artikel begint met de titel en een grote afbeelding. Dit is de enige afbeelding die gebruikt wordt in een artikel. Deze afbeelding wordt zowel als

homepageafbeelding gebruikt als ook in de tekst. Als het kan, wordt er een afbeelding gebruikt die hoort bij het nieuwsartikel. Zo niet, dan worden er afbeeldingen gebruikt uit een eigen beeldbank. Dit is te zien aan het kleurgebruik en het soort beeld. De actualiteit van Green melon is hoog. Per dag wordt er onder iedere pijler een nieuw artikel gepubliceerd. Onder elk artikel is te zien wanneer het geplaatst is. De artikelen op de website Green melon hebben de functie om de doelgroep te informeren. De artikelen zijn in de derde persoon geschreven. De doelgroep wordt hierbij dus niet persoonlijk aangesproken. Het woordgebruik is simpel en netjes. Een goed voorbeeld hiervan is: De dromen lopen zeer uiteen: van het hebben van een

eigen succesvolle rockband met top 10 notering, tot het openen van een eigen ‘Chiringuito’ strandtent aan een azuurblauw strand op Ibiza.

Vormgeving

De vormgeving van Greenmelon.nl is stijlvol. De achtergrond is wit, de tekst kleur is zwart en de pijler aanduiding boven de titel van aan artikel is lichtbruin. De navigatiebalk is een zwarte balk met witte letters wat direct de aandacht trekt. De titel van de website staat bovenaan in het midden en verdwijnt bij het scrollen. Onder de titel wordt een grote slideshow

weergegeven met daarin afbeeldingen van de meest recente artikelen. De pagina is verdeeld in blokken en per pijler wordt het meest recente artikel gepresenteerd. De verhouding tussen tekst en beeld zorgt voor rust op de website. Ieder artikel wordt gepresenteerd met een titel,

Hogeschool van Amsterdam 49

een korte introtekst en een kleine afbeelding. Een artikel zelf is opgebouwd uit de titel, een grote afbeelding en de (korte) tekst. In het artikel worden weinig tot geen andere afbeeldingen gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudig, duidelijk lettertype. Er wordt op de website gebruik gemaakt van afbeeldingen, video’s en slideshows.

Gebruiksvriendelijkheid

De website van Greenmelon.nl is overzichtelijk en rustig. De navigatie valt direct op en is goed te gebruiken. Zowel de homepage als de artikelpagina’s hebben een fijne, rustige uitstraling door de verhouding van tekst en beeld. Er is een duidelijke structuur aanwezig. Doordat de homepage in blokken is ingedeeld en er per pijler het meest recente artikel gepresenteerd wordt, zorgt dit voor overzichtelijkheid. Aan de rechterkant van de pagina heeft de bezoeker de mogelijkheid Green melon te volgen op verschillende socialmediakanalen, zoals Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google+ en Vimeo. Behalve deze functionaliteiten bevat de website ook de functionaliteit om de bezoeker zich in te laten schrijven voor een nieuwsbrief. Tevens is er een zoekfunctie aanwezig.

Sterke punten: de actualiteit is hoog, stijlvolle vormgeving, goede verhouding tekst en beeld, het navigatiemenu is gebruiksvriendelijk, er is een duidelijke structuur en er zijn veel functionaliteiten aanwezig.

Zwakke punten: weinig verschillende genres, nihil beeldgebruik, beelden komen uit persmap en anders wordt er gebruik gemaakt van een beeldbank.

7.3.5 Madpac.nl

Madpac.nl is een online magazine voor midden- tot hoogopgeleide mannen tussen de 25 en 45 jaar met een moderne, intelligente kijk op de wereld en die geïnteresseerd zijn in alles wat met het leven te maken heeft (Adfactor).

Content

Madpac.nl bevat de pijlers entertainment, cultuur, automotive, gear, design, mode en verzorging. Onder deze pijlers bevinden zich verschillende genres zoals eigen interviews, reviews, verhalen en fotoshoots, maar ook informatieve en amuserende artikelen. Alle artikelen hebben hetzelfde doel: er voor zorgen dat het leven van de bezoeker net iets leuker wordt. Dit is ook de missie van Madpac.nl. De artikelen zijn kort en krachtig en worden begeleid door één grote afbeelding. De afbeeldingen die gebruikt worden, zijn eigen

geproduceerde beelden. Op Madpac.nl is niet goed te zien wanneer welk artikel geplaatst is en welke het meest recent is. De actualiteit van de website is daarom niet goed te meten. De artikelen op Madpac.nl hebben de functies informeren en amuseren en de doelgroep wordt daarbij aangesproken in de jij-vorm. Het woordgebruik is losjes en mannelijk. Veel fans

wachten al een tijdje op de release van de Adidas Yeezy 350 Boost Low. Speciaal voor deze die hards onthulde het sneakerlabel vandaag een exclusieve conceptvideo van het gloednieuwe schoeisel. De door Kanye West ontworpen schoen is één van meest gewilde patta’s ter wereld en wordt deze zaterdag wereldwijd gedropt. Dit is een goed voorbeeld van het losse en

Hogeschool van Amsterdam 50

Vormgeving

De vormgeving van de website Madpac.nl is rommelig. In de opbouw van de website zit geen logische structuur. Er is een apart gedeelte van de website ingericht voor de uitgelichte artikelen en een deel voor nieuwsartikelen. Verder zijn er artikelen onder elkaar neergezet waarvan niet duidelijk wordt wat voor soort artikelen dit zijn. Aan de rechterkant van de website is een smalle kolom voor alles rondom Madpac. Een Madpac playlist, Mad Popular, Instagram en Facebook komen hierin terug. Deze kolom bevat veel afbeeldingen en tekst wat voor drukte op de website zorgt. De achtergrond van de website is wit met zwarte letters. De artikelen zijn apart van elkaar in lichtgrijze blokken weergegeven. Op de hompage is de titel met grote zwarte letters weergeven met daaronder een subtiel navigatiemenu. Onder het navigatiemenu is een slideshow te zien met reclame. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudig, duidelijk lettertype. Er wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen, video’s en slide shows.

Gebruiksvriendelijkheid

De website van Madpac.nl is rommelig en onoverzichtelijk. Er zit geen duidelijke structuur in de opbouw van de website. Het artikel wordt geopend aan de linkerzijde van de website terwijl de rechterzijde nog andere kolommen laat zien. Na het openen is het lastig om te zien wat bij het artikel hoort. De rommeligheid en onoverzichtelijkheid zorgen ervoor dat de website lastig te lezen is. Er wordt zoveel aangeboden, dat een keuze maken lastig is. Bij het scrollen op de website blijft het navigatiemenu staan wat ten goede komt aan de gebruiksvriendelijkheid. De gebruiker kan na het lezen van een artikel meteen gebruik maken van het navigatiemenu zonder eerst terug te moeten naar de homepage. De website bevat functionaliteiten als een zoekbalk, de socialmediakanalen en een informatieknop.

Sterke punten: er zijn veel verschillende genres, Madpac maakt gebruik van eigen

geproduceerde afbeeldingen, Madpac is een eigen brand met zijn eigen spotify playlist, het navigatiemenu blijft staan na scrollen, de website bevat veel functionaliteiten.

Zwakke punten: de actualiteit is niet te meten, de vormgeving is rommelig, er is geen logische structuur in de opbouw, de homepage en artikelpagina zijn druk.

In document Män (pagina 56-61)