• No results found

Wijzigingen aan de maatregelen inzake vergoeding van gewone werkloosheid en

In document Volume 1:activiteitenverslag (pagina 35-39)

het stelsel van werkloosheid met bedrijfs-toeslag (SWT)

2.2.2.1.1

Uitbreiding van het recht op inschakelingsuitkerin-gen in bepaalde gevallen

Sedert 1 januari 2012 is het stelsel van uitkeringen die worden toegekend aan de jonge schoolverlaters gron-dig gewijzigd. Sindsdien is het recht op inschakelings-uitkeringen beperkt tot een periode van 36 maanden, verlengbaar onder bepaalde voorwaarden.

De reglementering bepaalt in het bijzonder dat de jonge werknemer die bij het verstrijken van de peri-ode van 36 maanden een vrijstelling geniet, zijn recht op uitkeringen kan behouden tot op het einde van de periode van vrijstelling.

Sedert 1 mei 2014 worden ook andere situaties van verlenging of uitbreiding van het recht voorzien:

•de deeltijdse werknemer met behoud van rechten die een inkomensgarantie-uitkering geniet waarvan de referte-uitkering een inschakelingsuitkering is, be-houdt zijn recht op uitkeringen tot aan het einde van de ononderbroken periode van deeltijdse arbeid;

•de gerechtigde op inschakelingsuitkeringen behoudt zijn recht op uitkeringen gedurende een vaste bijko-mende periode van 2 jaar, als hij op het einde van de periode van 36 maanden (eventueel verlengd) door de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemid-deling wordt beschouwd als werkzoekende met acute of chronische ernstige medische, mentale, psychische of psychiatrische problemen (desgeval-lend gecombineerd met sociale problemen) of een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 33% aantoont die is vastgesteld door de erkende geneesheer van de RVA en hij bovendien positief meewerkt aan een gepast traject, georganiseerd of erkend door de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling.

met de ononderbroken periode van werkhervatting als deeltijdse werknemer met behoud van rechten op voorwaarde dat:

•de werkhervatting ten minste 6 maanden duurt;

•de deeltijdse werknemer met behoud van rechten een inkomensgarantie-uitkering ontvangt;

•de tewerkstellingsbreuk ten minste gelijk is aan een derde (of ten minste gelijk aan een vierde als de afwij-king op de derde is voorzien door een sectorale cao).

De verlenging wordt enkel toegekend aan het einde van de tewerkstelling, ter gelegenheid van een uit-keringsaanvraag als volledig werkloze.

2.2.2.1.2

Vermindering van de periode van vrijstelling en gelijkstelling met een beroepsinschakelingstijd in geval van vrijwillige militaire inzet

Sedert 1 september 2010 mag de jonge uitkerings-gerechtigde werkloze, tijdens de eerste 6 maanden van zijn vrijwillige militaire inzet, zijn soldij cumule-ren met werkloosheidsuitkeringen en kan hij worden vrijgesteld van een aantal van zijn verplichtingen als werkloze, onder meer de verplichting om ingeschre-ven te zijn als werkzoekende en beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

Bovendien telden de eerste 6 maanden van de vrij-willige militaire inzet mee in de beroepsinschake-lingstijd die de jonge werknemer, die zijn studies heeft beëindigd, moet doorlopen alvorens recht te hebben op inschakelingsuitkeringen.

Sedert 1 januari 2014 werd de duur van de periode van cumulatie, vrijstelling en gelijkstelling met de beroepsinschakelingstijd teruggebracht tot de eer-ste 8 weken van de vrijwillige inzet.

Vermindering van de opzeggingstermijn in geval van ontslag van de werknemers in het kader van een erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering

De reglementering van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) voorzag in de mogelijk-heid om in onderling akkoord de opzeggingstermijn van de bedienden in te korten als het ontslag ge-beurde in het kader van een erkenning als onderne-ming in moeilijkheden of in herstructurering.

De inkorting kon tot 3 maanden bedragen voor de bedienden die minder dan 5 jaar anciënniteit heb-ben en tot 6 maanden voor de andere bedienden.

Sedert 1 januari 2014 is die mogelijkheid tot inkor-ting, ingevolge een wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (nieuw artikel 37/11), voortaan vastgelegd op 26 weken voor alle werknemers (bedienden en ar-beiders). Dat betreft ook de periode gedekt door de verbrekingsvergoeding.

2.2.2.1.4

Terugbetaling van de inschakelingsvergoeding in het kader van het activerend beleid bij herstructu-reringen

De reglementering betreffende het activerend be-leid bij herstructureringen voorziet dat de werkge-ver in herstructurering aan de RVA de terugbetaling kan vragen van de inschakelingsvergoeding die ver-schuldigd is aan de arbeider die in de tewerkstel-lingscel is ingeschreven.

Sedert 1 januari 2014 wordt die mogelijkheid tot te-rugbetaling uitgebreid tot alle werknemers (arbei-ders en bedienden).

2

2.2.2.1.5

Preventieve controles uitgevoerd door de uitbeta-lingsinstellingen om de betaling van onrechtmatige uitkeringen te vermijden

In het kader van de preventie van fouten, misbrui-ken en sociale fraude en om de betaling van on-rechtmatige uitkeringen te vermijden, werden meer-dere bepalingen van de werkloosheidsreglementering gewijzigd opdat de uitbetalingsinstellingen bepaal-de preventieve controles uitvoeren voorafgaand aan de betaling van de uitkeringen. De uitbetalings-instellingen dienen nu de volgende controles uit te voeren:

•bij de indiening van sommige dossiers die een uit-keringsaanvraag bevatten die na 31 maart 2014 is gelegen, moeten de uitbetalingsinstellingen, via het raadplegen van de gegevens van het Rijksregister of de registers van de Kruispuntbank, verifiëren of die gegevens overeenstemmen met de persoonlijke en familiale situatie die is aange-geven door de werkloze op het ogenblik van zijn uitkeringsaanvraag;

•sedert 1 juli 2014 ontvangen de uitbetalingsin-stellingen mutatieberichten van het Rijksregister of de Kruispuntbankregisters en moeten zij na-gaan of die wijzigingen een invloed hebben op de laatste persoonlijke en familiale situatie die de werkloze heeft aangegeven;

•sedert 25 juli 2014 mogen de uitbetalingsinstel-lingen geen uitkeringen betalen voor periodes waarvoor zij kunnen vaststellen, via een elektro-nisch bericht, dat er een aangifte van sociaal risi-co bestaat in de ziekte- en invaliditeitsverzekering voor de betrokken werknemer.

Voor het uitvoeren van die taken en om de daarmee gepaard gaande bijkomende kosten te dekken, wordt aan de uitbetalingsinstellingen een gedeelte van de vermeden uitgaven toegekend onder de vorm van een bonus bovenop de reeds bestaande tegemoet-koming in hun administratiekosten.

2.2.2.1.6

Activering van het zoekgedrag naar werk

Op 6 november 2013 werd tussen de federale staat, de gewesten en de gemeenschappen een nieuw sa-menwerkingsakkoord afgesloten betreffende de ac-tieve begeleiding en opvolging van de werklozen.

Dat samenwerkingsakkoord, dat op 1 januari 2014 van kracht werd, voorziet in het bijzonder dat elke werkloze van minder dan 55 jaar voortaan van de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemidde-ling een voorstel van actieve begeleiding zal krijgen onder de vorm van een individueel actieplan, en dat vóór de 4de werkloosheidsmaand, als hij jonger dan 25 jaar is, zich in een beroepsinschakelingstijd be-vindt of inschakelingsuitkeringen geniet of vóór de 9de maand werkloosheid in de andere gevallen.

Ingevolge dat samenwerkingsakkoord werden ook de reglementaire bepalingen betreffende de active-ring van het zoekgedrag naar werk gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 26 juni 2014.

De wijzigingen hebben vooral betrekking op de pro-cedure van de activering van het zoekgedrag naar werk dat van toepassing is op de werklozen die werkloosheidsuitkeringen genieten. In vergelijking met de procedure die tot nu toe werd toegepast, zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

•de termijnen van de procedure worden ingekort: het eerste evaluatiegesprek vindt plaats na 9 maanden werkloosheid, indien de werkloze jonger is dan 25 jaar of na 12 maanden werkloosheid, indien de werkloze 25 jaar of ouder is (in plaats van 15 of 21 maanden);

•na een positieve evaluatie van de inspanningen voor het zoeken naar een job begint in alle geval-len 9 maanden later een nieuwe opvolgingsproce-dure (tot nu toe begon een nieuwe proceopvolgingsproce-dure 16 maanden of 12 maanden na een positieve eva-luatie, naargelang die positieve evaluatie plaats-vond tijdens het 1ste evaluatiegesprek of tijdens het 2de of 3de evaluatiegesprek);

•de werkloosheidsduur wordt anders berekend: de werkloosheidsduur wordt geneutraliseerd na een onderbreking van de inschrijving als werkzoeken-de gedurenwerkzoeken-de ten minste 3 ononwerkzoeken-derbroken maan-den (voorheen werd de werkloosheidsduur enkel geneutraliseerd na een voltijdse werkhervatting gedurende ten minste 12 maanden in een periode

enerzijds, de informatie die de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling heeft meegedeeld over het individuele actieplan dat met de werkloze wordt bepaald en over het verloop daarvan en, anderzijds, op de persoonlijke initiatieven die de werkloze heeft genomen om naar werk te zoeken;

•in geval van een negatieve evaluatie sluit de faci-litator geen contract meer af met de werkloze;

het is aan de gewestelijke dienst voor arbeidsbe-middeling om, indien nodig, het individuele actie-plan aan te passen;

•de hypotheses waarin de opvolgingsprocedure wordt geschorst zijn minder talrijk en de vereiste voorwaarden zijn strenger dan voorheen;

•de procedure van opvolging wordt opgeschort gedurende een periode van maximum 39 maan-den, voor de bevolkingsgroepen die verwijderd zijn van de arbeidsmarkt en een specifiek begelei-dingstraject volgen dat door de bevoegde gewes-telijke dienst voor arbeidsbemiddeling wordt ge-organiseerd;

•na 3 opeenvolgende positieve evaluaties (zonder werkaanbieding of aangepaste opleiding) wordt de opvolgingsprocedure opgeschort voor een pe-riode van 24 maanden.

Die nieuwe bepalingen zijn sedert 1 juli 2014 van toepassing op de uitkeringsgerechtigden die voor de eerste keer werkloos worden of een terugkeer naar de eerste vergoedbaarheidsperiode bekomen na 30 juni 2014 en op de uitkeringsgerechtigden van minder dan 35 jaar die op 1 juli 2014 nog niet waren onderworpen aan een opvolgingsprocedure. Zij zul-len van toepassing zijn vanaf 1 januari 2015 voor de uitkeringsgerechtigden van 35 jaar of ouder die op 1 juli 2014 nog niet onderworpen waren aan een lopende opvolgingsprocedure.

In toepassing van de nieuwe bepalingen werden de eerste verwittigingsbrieven verstuurd vanaf de maand oktober 2014 zodat de eerste evaluatiege-sprekken die gevoerd worden volgens de nieuwe re-gels zullen plaatsvinden vanaf maart 2015.

Voor de werklozen die op 1 juli 2014 al onderworpen waren aan een lopende opvolgingsprocedure, blij-ven de vroegere bepalingen van toepassing tot het einde van de lopende procedure.

de procedure van de activering van het zoekgedrag naar werk gewijzigd dat van toepassing is op de be-gunstigden van inschakelingsuitkeringen en de proce-dure die van toepassing is op de jongeren in beroeps-inschakelingstijd, in het bijzonder rekening houdend met het feit dat ook in die twee procedures de evalu-aties voortaan voornamelijk gebeuren op basis van de informatie die wordt meegedeeld door de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling betreffende het indi-vidueel actieplan en van het verloop ervan alsook op basis van de persoonlijke inspanningen voor het zoe-ken van werk. Die nieuwe bepalingen zijn van toepas-sing op de jongeren die zich, na hun studies, als werk-zoekende hebben ingeschreven na 30 juni 2014.

Het voormelde Koninklijk Besluit wijzigt ook andere be-palingen van de werkloosheidsreglementering die recht-streeks of onrechtrecht-streeks verband houden met de proce-dure van de activering van het zoekgedrag naar werk.

Sedert 1 juli 2014 is de intrekking met terugwerken-de kracht van terugwerken-de opschorting van terugwerken-de betaling van terugwerken-de uitkeringen, die wordt toegepast in geval van afwe-zigheid op een evaluatiegesprek, niet meer onder-worpen aan het sluiten van een activeringsovereen-komst. Voortaan volstaat het om zich op het werkloosheidsbureau aan te bieden binnen de 30 da-gen na de afwezigheid om, eenmalig, de intrekking met terugwerkende kracht van de opschorting te bekomen. De mogelijkheid om (eenmalig) de intrek-king met terugwerkende kracht van de opschorting van de betaling van de uitkeringen te bekomen wordt eveneens uitgebreid naar de werklozen die onder-worpen zijn aan de opvolgingsprocedure die van toe-passing is op de inschakelingsuitkeringtrekkers en die, in het kader van die procedure, de vereiste docu-menten niet hebben overgemaakt binnen de termijn of afwezig waren op een evaluatiegesprek.

Ook sedert 1 juli 2014 wordt de vrijstelling van de verplichting om als werkzoekende ingeschreven te zijn en beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt met het oog op het volgen van een opleiding (artikel 94 van het Koninklijk Besluit van 25 november 1991) automatisch toegekend indien de gevolgde opleiding een ononderbroken duur van minstens 3 maanden heeft en gevolgd wordt op vraag van de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling in het kader van het individueel actieplan en de aanwezigheid vereist van de werkloze gedurende ten minste 20 uur per week.

2

2.2.2.2

Wijzigingen in de maatregelen ter

In document Volume 1:activiteitenverslag (pagina 35-39)