• No results found

Platform LeD-space

In document Volume 1:activiteitenverslag (pagina 156-159)

Het jaar 2014 werd volledig gewijd aan de ontwik-keling en de implementatie van een nieuw leerplat-form, LeD-space genaamd.

De voornaamste doelstelling die het NOC beoogde met de invoering van dat platform was dat de medewerkers van de RVA en ook hun chefs een beter zicht kregen op het opleidingsaanbod en hun leerproces beter konden opvolgen. Bovendien was het belangrijk dat de gekozen tool een vlugge en gecentraliseerde toegang zou toelaten naar alle informatie over het leren en de professionele ontwikkeling binnen de RVA. Tot slot was de infor-matisering van bepaalde papieren procedures, zoals de inschrijvingsaanvragen of de uitnodiging voor een opleiding, ook een van de doelstellingen van de LeD-space.

Het eerste deel van het jaar (van januari tot septem-ber) werd gewijd aan reflectie en ontwikkeling.

Dankzij een nauwe samenwerking met andere direc-ties, zoals ICT, HRM en Communicatie, kon het NOC zijn denkpistes uitbreiden en een tool installeren die aan zijn doelstellingen beantwoordt.

Vanaf 24 september werd de toegang tot LeD-space opengesteld voor alle medewerkers van de RVA.

Voortaan kan elk personeelslid een opleiding zoeken in het aanbod van het NOC of van het OFO, toegang krijgen tot zijn opleidingsverleden sedert 1996, een opleiding op afstand volgen, toegang krijgen tot de documenten van een klassikale opleiding of ook nog online vragenlijsten beantwoorden. Een van de grootste wijzigingen die LeD-space heeft teweeg-gebracht, betreft de inschrijvingsaanvragen. De cursist kiest zijn opleiding uit de catalogus en schrijft zich online in. Die aanvraag wordt vervol-gens automatisch naar ziijn volledige hiërarchische lijn verstuurd voor goedkeuring.

De chef heeft dus een rechtstreeks zicht op de aan-vragen van zijn medewerkers. Hij kan ook hun oplei-dingsverleden raadplegen, de data zien waarop zij de opleiding volgen, hun progressie volgen in een e-learningopleiding of ook nog kennis nemen van hun resultaat voor bijvoorbeeld een tussentijdse test.

In 2015 zal de catalogus aangevuld worden met nieuwigheden teneinde die aantrekkelijker en lees-baarder te maken voor de gebruikers. Het NOC voor-ziet ook nieuwe begeleidingsacties voor de mede-werkers van de RVA bij het gebruik van de LeD-space.

Tot slot zal een link worden gelegd tussen het oplei-dingsaanbod, de competenties en het functieprofiel.

4

4.1.2.3

Innovatieve leertechnieken

Het NOC is voortdurend op zoek naar nieuwe leer-vormen om zo de opleiding binnen de RVA te opti-maliseren.

Webinar

In 2014 heeft het NOC regelmatig webinars geor-ganiseerd. Dat woord is een samentrekking van

‘web’ en ‘seminarie’. Het grootste voordeel, vooral voor een gedecentraliseerde organisatie als de RVA, is het terugschroeven van de verplaatsingen die de medewerkers moeten maken voor vergade-ringen, informatie-uitwisselingen of opleidingen.

In 2014 werden er webinars rond vier onderwer-pen georganiseerd. Midden januari handelde de eerste infosessie via webinar over de nieuwe DISPO J-procedure (500 medewerkers uit de ver-schillende werkloosheidsbureaus). Er werden in mei en november ook meerdere webinars georga-niseerd over het gebruik van Crescendo. Die door medewerkers van HRM gegeven sessies werden door 593 deelnemers bijgewoond.

Het NOC heeft dit middel gebruikt om de chefs en de directeurs (371) te begeleiden bij het gebruik van het platform LeD-space. Door schermen te delen, konden de verschillende functionaliteiten worden gedemonstreerd. Tot slot wordt die tech-nologie ook gebruikt als ondersteuning bij de im-plementering van telewerk. Tot op vandaag heb-ben meer dan 400 personen die infosessie gevolgd.

Het merendeel van de deelnemers blijkt tevreden te zijn over dit nieuwe communicatiemiddel.

Serious games

De opleiding combineert dikwijls (klassikale en/of e-learning) leermodules, workshops en stagedagen.

Dat is Blended learning.

In 2014 werden de gamification en “serious games” geïntegreerd in sommige opleidingstra-jecten. Het NOC gebruikt ze in het bijzonder voor de nieuwe medewerkers om zich nieuwe begrip-pen eigen te maken of om belangrijke veranderin-gen in te voeren.

In september werden die nieuwe leervormen voor de eerste maal gebruikt in de onthaalopleiding. De klassikale voorstellingen werden aangevuld met quizzen, rollenspellen en ook educatieve spelen genaamd “serious games”. Het gaat om spellen die als doel hebben om de deelnemers nieuwe kennis of attitudes bij te brengen. Drie spellen worden gebruikt tijdens de onthaalopleiding: Sellavie is het “human resources”spel. Verschillende situaties waarmee een medewerker te maken kan krijgen gedurende zijn loopbaan worden geënsceneerd.

Het spel ECOllega wil de nieuwe collega’s sensibi-liseren voor EMAS en het milieu. Op het einde van de opleiding spelen de deelnemers Missie EVA over de strategie en de deontologie van de RVA.

Managementopleiding Evaluatiecyclus

In 2014 ging het NOC, in samenwerking met HRM, verder met de opleidings- en ondersteuningsac-ties in het kader van de evaluatiecyclus. Er werd in het bijzonder een 3-daagse cyclus georganiseerd in samenwerking met het OFO om de evaluatoren tools aan te reiken in het kader van de verschil-lende types van te voeren gesprekken.

De evaluatoren die in het verleden nog niet de ge-legenheid hadden gehad om een volledig traject van competentieontwikkeling te volgen inzake evaluatie, hebben dus 1 dag kunnen volgen over de opvolging van de planning en 1 dag over het functioneringsgesprek.

Eind 2014 hebben alle evaluatoren de kans gehad om hun competenties te ontwikkelen ter voorbe-reiding van de evaluatiegesprekken. De METS-begeleiders werden eveneens uitgenodigd om die 3 dagen opleiding te volgen.

Het NOC heeft ook zelfstudieopleidingen ontwik-keld op het platform LeD-space. Zij bezorgen de evaluatoren tools voor de 4 types van gesprekken.

Het NOC heeft, in samenwerking met HRM, een opleiding ontwikkeld die de verplichtingen van de evaluator omschrijft en die de evaluator toelaat om vaststellingen in de volgende procedures op een correcte wijze te motiveren: verslagen van aanpassingsperiodes, stagerapporten, tuchtmaat-regelen, ontslag van een contractueel personeels-lid, tuchtprocedure, vermeldingen van de evalua-tiecyclus.

Lean

Het NOC heeft, in samenwerking met DOO, een opleiding ontwikkeld in het kader van de optima-lisering van de processen via Lean management.

Die opleiding van 2 dagen is voornamelijk bestemd voor de begeleiders die de invoering van de prin-cipes van Lean Management in de werkloosheids-bureaus en de bij dit project betrokken directies moeten begeleiden. De kaderleden van de werk-loosheidsbureaus en de directies die in 2014 bij Lean waren betrokken hebben eveneens een dag Lean-sensibilisering gevolgd.

Telewerk

Het telewerk werd in 2014 uitgebreid naar alle WB’s en directies van de RVA.

Het NOC heeft, in samenwerking met de dienst Welzijn, een traject voorzien bestaande uit een reeks acties voor de kaderleden en de medewerkers om zo goed mogelijk die nieuwe manier van werken te begeleiden.

De kaderleden hebben drie types van acties ge-volgd: een sensibilisering via het bedrijfstheater om de nieuwe cultuur die het telewerk genereert, ingang te doen krijgen, een infosessie over de regels van toepassing binnen de RVA en tot slot een discover gegeven door collega’s van andere diensten die reeds vertrouwd waren met telewerk en waarbij goede praktijken konden worden uit-gewisseld.

De medewerkers hebben een infosessie gevolgd over de regels die van toepassing zijn bij de RVA.

als aanvulling op het bedrijfstheater zodat de medewerkers ook op de hoogte zouden zijn van de kernelementen van de cultuur die de RVA wenst ontwikkeld te zien bij de implementatie van het telewerk. Die multimedia-animatie bestaat uit een opeenvolging van scènes, van fiches die het of-ficiële standpunt van de RVA voorstellen en van vragen die de groepsdiscussie over de verschil-lende facetten van het telewerk openen. Ze kan gemakkelijk worden gebruikt in een groepswork-shop waar de chefs en de medewerkers nadenken over de inhoud die ze willen geven aan het tele-werk en ook over de impact op de dienst. Thema’s zijn teamspirit en collegialiteit, de invoering van een vertrouwensklimaat, de taken die al dan niet telewerkbaar zijn, duidelijke afspraken over de te bepalen doelstellingen.

Die tools werden opgebouwd vanuit de waarden die de RVA als primordiaal beschouwt en wenst te behouden en/of te ontwikkelen: klantgerichtheid, billijkheid, teamspirit, transparantie, dynamiek en verantwoordelijkheid. Op LeD-space is ook een toolbox voorhanden met alle beschikbare docu-menten en tools over het telewerk.

•Opleiding over de RVA voor de gewesten

In de komende jaren zal de impact van de zesde staatshervorming duidelijk waarneembaar zijn bij de RVA. Om de overheveling van de bevoegdheden naar de gewesten te organiseren werd een protocol opgesteld tussen de verschillende actoren. Een be-langrijk deel van die overdracht betreft de opleiding van het personeel. In dat kader heeft het NOC een volledig opleidingsprogramma georganiseerd voor het personeel van de gewestinstellingen: er werden 101 infosessies georganiseerd voor in totaal 1007 deelnemers. Het NOC heeft in een eerste fase initiatieopleidingen gegeven, gevolgd door meer ge-detailleerde reglementaire opleidingen. Alle gewest-instellingen hebben eraan deelgenomen in functie van hun toekomstige bevoegdheden. In oktober 2014 gingen de eerste praktische stages over Dispo van start. Als aanvulling op die theoretische oplei-dingen heeft het NOC praktische stages georgani-seerd over specifieke thema’s zoals Dispo, Geschillen en Toelaatbaarheid.

4

•Krachtgericht werken met personen in armoede Artikel 54 van de bestuursovereenkomst van de RVA voorziet dat de Rijksdienst meewerkt aan het Federaal Plan Armoedebestrijding, in het bijzonder door de organisatie van een opleiding voor de fa-cilitatoren rond het armoedefenomeen en gevolgen ervan voor de zoektocht naar werk van de sociaal verzekerde. Het betrof een tweedaagse opleiding over de manier waarop een gesprek moet worden gevoerd met een persoon in armoede rekening houdend met de hindernissen en obstakels en om te komen tot een dynamische en aangepaste zoek-tocht naar werk. Het is de taak van de Rijksdienst om waakzaam te zijn: bijgevolg heeft het NOC in november en december 2014 de opleiding

“Krachtgericht werken met personen in armoede”

georganiseerd. In totaal hebben daaraan 87 perso-nen deelgenomen.

•Opleiding EMAS

In 2014 werden de opleidingen in het kader van EMAS hernomen. Het ging meer in het bijzonder om een opleiding over het gebruik van gevaarlijke pro-ducten ten behoeve van de EMAS-auditoren en de ECO-correspondenten en ook van alle andere perso-nen die met gevaarlijke producten in contact komen.

Eén sessie per taalgroep werd georganiseerd waaraan in totaal 17 personen deelnamen.

•Opleiding EXIT

Het NOC heeft in samenwerking met de IDPB in oktober en november 2014 een opleiding “EXIT”

georganiseerd over de evacuatieprocedures en mogelijke vluchtwegen in het gebouw. Die opleiding was bestemd voor de evacuatieverantwoordelijken van het hoofdbestuur. Per taalrol werden er 4 sessies georganiseerd. Tijdens de opleiding van een halve dag, in de vorm van een spel, doen de deelnemers, op grond van hun huidige kennis, nieuwe kennis op. In totaal namen 72 personen deel.

4.1.3

In document Volume 1:activiteitenverslag (pagina 156-159)