• No results found

Controle via het gebruik van databanken

In document Volume 1:activiteitenverslag (pagina 77-80)

De databanken van de RVA (werkloosheid en loop-baanonderbreking) worden onderling gekruist en daarbovenop worden de databanken van de RVA ook gekruist met andere databanken van de sociale zekerheid (bv. RSZ).

Dat gebeurt met naleving van de principes betref-fende de bescherming van de persoonlijke levens-sfeer en van de bepalingen die de elektronische uit-wisseling van sociale persoonsgegevens regelen.

Met behulp van de beschikbare databanken verlo-pen de onderzoeken efficiënter en doeltreffender en gebeurt de opsporing van oneigenlijk gebruik – in het bijzonder de uitkeringenfraude – optimaal.

In 2014 werd verder frequent gebruik gemaakt van de kruising van diverse databanken.

Bovendien werd het aantal beschikbare databanken nog uitgebreid. Zo kregen de sociaal controleurs en inspecteurs onder meer ook toegang tot de toepas-sing checkin@work (aanwezigheidregistratie bij werken in onroerende staat) en werd de mogelijk-heid voorzien om aan de administratieve medewer-kers, belast met controletaken, ook toegang te ge-ven tot de toepassing “Rijksregister extra consult”

en tot de toepassing “Dolsis” (webtoepassing, geba-seerd op Genesis, die toelaat een werknemer en een werkgever te identificeren en online zicht te krijgen op de actuele tewerkstellingsgegevens).

Op 31 december 2014 oefenden de RVA (en de uit-betalingsinstellingen) de volgende controles uit via het kruisen van hun interne gegevens met de gege-vens uit diverse externe databanken:

Preventieve controles:

1. Preventieve controle door de uitbetalingsinstellin-gen bij de betaling: detectie van cumulatie van werkloosheid met arbeid in loondienst (A950) 2. Preventieve controle door de RVA bij het

toe-kennen van het recht op werkloosheidsuitkerin-gen: detectie van cumulatie van werkloosheid met zelfstandige activiteit (L302)

detectie van cumulatie met een pensioen (Pensioenkadaster)

4. Preventieve controle door de RVA bij het toeken-nen van het recht op werkloosheidsuitkeringen:

misbruiken inzake nationaliteit, adres, gezinssa-menstelling of ander dossier bij de RVA (Rijksregister)

5. Preventieve controle door de RVA bij het toeken-nen van het recht op werkloosheidsuitkeringen:

controle op de tewerkstelling van de gezinsleden van de werklozen (DmfA)

6. Preventieve controle door de RVA bij de betaling van onderbrekingsuitkeringen: detectie van cu-mulatie van werkloosheid met een zelfstandige activiteit (L302)

7. Preventieve controle door de RVA bij de betaling van onderbrekingsuitkeringen: detectie van cu-mulatie met een pensioen (Pensioenkadaster) 8. Preventieve controle door de RVA bij de betaling

van onderbrekingsuitkeringen: controle op het bestaan van een contractuele band tussen de werknemer en de aangegeven werkgever (A950) 9. Preventieve controle door de RVA bij de betaling

van onderbrekingsuitkeringen: detectie van tewerkstelling bij een andere werkgever (A950) 10. Preventieve controle door de uitbetalingsinstel-lingen bij de betaling: detectie van cumulatie van werkloosheid met ziekte-uitkeringen (L500) 11. Preventieve controle door de uitbetalingsinstel-lingen bij de betaling: detectie van misbruiken inzake nationaliteit, adres en gezinssamenstelling (Rijksregister)

12. Controle vanaf 1 juli 2014 door de uitbetalings-instellingen op grond van de wijzigingen die de KSZ heeft overgemaakt om na te gaan of ze een invloed hebben op de situatie die door de werk-loze werd aangegeven door middel van het laatste formulier C1.

De a priori (of preventieve) controles laten toe om nog systematischer de onrechtmatig ontvangen betalingen bij de bron te vermijden, de terugvorde-rings- en sanctieprocedures te vermijden en de

1. Detectie door de RVA van cumulatie van werk-loosheid (en werkwerk-loosheid met bedrijfstoeslag) met arbeid in loondienst (A950)

2. Detectie door de RVA van cumulatie van werk-loosheid met een zelfstandige activiteit (A301) 3. Detectie door de RVA van cumulatie van

werk-loosheid met ziekte-uitkeringen (A020)

4. Detectie door de RVA van misbruiken inzake nationaliteit door werklozen (Rijksregister) 5. Detectie door de RVA van misbruiken door

werklo-zen inzake de verplichting om in België te verblijven (detectie van verblijf in het buitenland en ambts-halve uitschrijving uit de bevolkingsregisters) (Rijksregister)

6. Detectie door de RVA van cumulatie van loop-baanonderbreking met een zelfstandige activi-teit (A301)

7. Detectie door de RVA van het einde van de arbeidsovereenkomst van een loopbaanonder-breker ingevolge een faillissement (info FSO) 8. Detectie door de RVA van het einde van een

tewerkstelling bij de werkgever tijdens een loopbaanonderbreking (A850)

9. Detectie door de RVA van het begin van een te-werkstelling bij een nieuwe werkgever tijdens een loopbaanonderbreking (A850)

10. Detectie door de RVA van cumulatie van loopbaanonderbreking met een pensioen (Pensioenkadaster)

11. Detectie door de RVA van het einde van een te-werkstelling ingevolge fusie, overname of ver-andering van de werkgever tijdens een loop-baanonderbreking (A950)

12. Detectie door de RVA van misbruiken door loop-baanonderbrekers inzake de verplichting om in de EER te verblijven (detectie van verblijf buiten de EER en ambtshalve uitschrijving uit de bevol-kingsregisters) (Rijksregister)

Bij een a posteriori controle worden de inlichtingen die zijn verkregen via het kruisen van databanken, grondiger geverifieerd. Indien de toestand wordt bevestigd en niet wettelijk is toegestaan, worden de betrokkenen uitgenodigd om daarover uitleg te ge-ven. In geval van inbreuk worden de onrechtmatig ontvangen uitkeringen teruggevorderd en wordt in principe een sanctie opgelegd voor de toekomst on-der de vorm van een tijdelijke schorsing van het recht op uitkeringen gedurende 1 tot 13 weken. In geval van recidive of van frauduleuze handelingen worden de sancties strenger en wordt het dossier overgemaakt aan de arbeidsauditeur voor strafrech-telijke vervolging.

Zelfs wanneer de controles aan de bron zijn uitge-voerd blijkt uit de cijfers dat de controles a posteri-ori ook nog steeds nut hebben, gelet op het aantal vastgestelde inbreuken en het bedrag van de terug-gevorderde bedragen.

3

De vergelijking van de resultaten van de controles a posteriori 2013 - 2014:

Tabel 3.4.I

Aantal uitgevoerde onderzoeken inzake cumulatie

Cumulatie loontrekkende Cumulatie zelfstandige Cumulatie ziekte Totaal

2013 12 155 9 444 22 661 44 260

2014 11 766 8 492 14 858 35 116

Tabel 3.4.II

Aantal vastgestelde inbreuken bij de onderzoeken inzake cumulatie

Inbreuken loontrekkende Inbreuken zelfstandige Inbreuken ziekte Totaal

2013 3 353 2 894 8 706 14 953

2014 3 225 3 110 7 133 13 468

Tabel 3.4.III

Vastgestelde terug te vorderen bedragen bij onderzoeken inzake cumulatie

Terug te vorderen Terug te vorderen Terug te vorderen Terug te vorderen bedrag loontrekkende bedrag zelfstandige bedrag ziekte bedrag totaal 2013 1 519 779,60 EUR 7 672 428,74 EUR 4 323 435,75 EUR 13 515 644,09 EUR 2014 1 032 246,67 EUR 7 353 160,53 EUR 3 512 165,08 EUR 11 897 572,28 EUR

De daling, zowel qua aantal uitgevoerde onderzoe-ken als qua terug te vorderen bedrag, is te verklaren doordat er in 2014 nog meer a priori controles plaatsvonden in vergelijking met 2013.

De voorgaande tabellen slaan op het ontdekken van ongeoorloofde cumulaties van werkloosheidsuitke-ringen met andere inkomsten. Maar de steeds verder ontwikkelde kruisingen van databanken leveren ook een groter aantal detecties op van personen die ten onrechte onderbrekingsuitkeringen ontvingen in het stelsel van het tijdskrediet of de loopbaanon-derbreking. In 2011 werden nog maar 21 836 geval-len gedetecteerd. In 2014 was dat opgelopen tot 31 105. Het betreft voor het grootste deel personen die onderbrekingsuitkeringen genoten terwijl ze er geen recht meer op hadden omdat hun arbeidsover-eenkomst was beëindigd of omdat ze een tewerk-stelling hadden aangevat bij een andere werkgever.

Controle via het verbeteren van

In document Volume 1:activiteitenverslag (pagina 77-80)