• No results found

Hoe vermijd ik de beveiligingsrisico's van openbare wifi?

Aan de slag met je smartphone of tablet 13

7. De app ‘Instellingen’

Via de app Instellingen is bijna alles op de smartphone of tablet te regelen.

Apparaat inregelen

Op elke Android-smartphone of -tablet staat de app Instellingen. Meestal te herkennen aan het pictogram van een tandwiel. Stel via deze app alles in wat op het apparaat van

toepassing is. Omdat de app per fabrikant en per Androidversie verschilt, gaan wij hier niet stap voor stap op in. Maar weet dat de volgende zaken in te stellen en/of te bekijken zijn via de app Instellingen:

Verbinding met wifi-netwerken.

Uiterlijk, zoals de achtergrond van het Startscherm.

Geluiden en trillingen.

Beveiliging, zoals de toegangscode.

Privacy, zoals machtigingen van de apps (heeft een app bijvoorbeeld toegang tot de camera).

Software-updates.

Opslagruimte.

Aan de slag met je smartphone of tablet 14

8. Het start- en

vergrendelscherm

2 schermen vallen op

Vergrendelingsscherm: dit is het scherm dat je eerst te zien krijgt voor je het scherm

‘losmaakt’

Startscherm: dit is het scherm met alle icoontjes erop, dit komt nadat je het eerste scherm ontgrendeld hebt door te vegen met je vinger. Dit scherm kan uit verschillende delen bestaan, je kan ze allemaal bekijken door te vegen.

Op het startscherm vind je apps en widgets. Dit zijn twee termen voor toepassingen op je smartphone die enige overlap hebben en ook vaak door elkaar worden gebruikt.

Wat is een app?

App is de korte benaming voor applicatie, wat een ander woord is voor toepassing. Apps zijn programma's die je kunt installeren op je smartphone of tablet en die na installatie ook draaien op je smartphone. Voorbeelden van bekende apps zijn Whatsapp (app, waarmee je gratis berichtjes naar andere Whatsapp gebruikers kunt sturen en ontvangen en Angrybirds (spel).

Wat is een Widget?

Een widget is een mini-webapplicatie. Widgets maken vaak gebruik gebruik van webstandaarden (technieken waar websites ook gebruik van maken). Je kunt een widget vergelijken met een snelkoppeling op je laptop naar een website. Bekende voorbeelden van widgets zijn buienradar of widgets om sportuitslagen te bekijken.

Aan de slag met je smartphone of tablet 15

3 knopjes

Onder aan het scherm, ongeacht wat je doet, kan je altijd drie navigatieknoppen vinden.

Pictogram Naam Beschrijving Terugknop

(Vorig)

Hiermee open je het vorige scherm waarin je hebt gewerkt, zelfs als dit in een andere app was. Zodra je terug bent in het startscherm, kan je niet verder teruggaan in de geschiedenis.

Thuisknop (Startpagina)

Hiermee open je het startscherm. Als je een startscherm aan de linker- of rechterkant bekijkt, wordt het centrale startscherm weergegeven.

Takenknop (Recente apps)

Hiermee wordt een lijst weergegeven met miniaturen van apps waarmee je onlangs hebt gewerkt. Als je een app wilt openen, tik deze aan. Dit laat toe te schakelen tussen apps die verborgen zitten in de achtergrond, maar wel nog steeds actief zijn. Dit noemt men multitasking.

Als u een miniatuur uit de lijst wilt verwijderen, veegt u deze met je vinger naar links of rechts.

Ze kunnen er ook anders uitzien…

Achtergronden wijzigen

Startscherm

Je kan zelf een achtergrond instellen door je vinger langer op een lege plek op je scherm te houden, of te kiezen voor Instellingen – Achtergrond.

Er verschijnt een scherm met meestal 3 mogelijkheden: Achtergronden, Galerij en Live Achtergronden.

Aan de slag met je smartphone of tablet 16 Of:

Wanneer je iets zoals dit krijgt, klik je eerst op Achtergrond. De benamingen kunnen verder nog verschillen maar het komt neer op 3 mogelijkheden:

Achtergronden

Kies je deze mogelijkheid, dan kan je kiezen uit achtergronden die zijn meegeleverd met je tablet. Soms is deze optie er niet en zie je al direct de meegeleverde achtergronden zonder eerst een categorie te kiezen.

Galerij

Wanneer je een eigen genomen foto als achtergrond wil gebruiken, dan kies je voor deze mogelijkheid. De galerij opent en toont alle foto’s die op je toestel staan.

Tik op de foto die je wilt gebruiken. De foto verschijnt (soms) met een blauw kader. Dit kader toont de uitsnede van de foto, zowel voor een staande als liggende weergave van het scherm.

Aan de slag met je smartphone of tablet 17 Je kan deze uitsnede aanpassen door het kader te verschuiven, verkleinen of vergroten. Je kan geen uitsnede maken die groter is dan de foto. Het kader verschuiven doe je door je vinger binnen het kader te plaatsen en dan te verslepen. Het kader verkleinen of vergroten doe je door op een van de hoeken te plaatsen en deze te verslepen.

Live achtergronden

Bij deze mogelijkheid kan je kiezen uit live achtergronden die zijn meegeleverd met je tablet.

Een live achtergrond is een afbeelding met een animatie. Soms reageren deze live achtergronden ook op je vinger.

Vergrendelscherm

Kies Instellingen – (persoonlijk maken) – Achtergrond – Schermvergrendeling Hier krijg je meestal 2 keuzes, Album of de achtergronden die zijn meegeleverd met het toestel.

Bekijk hier een filmpje over de achtergrond

van start of vergrendelscherm wijzigen

Aan de slag met je smartphone of tablet 18

Het startscherm inrichten

Meer of minder startschermen

Hou je vinger op de achtergrond van het startscherm, dus niet op een icoontje. Hou ingedrukt.

Nu zie je dat er bij elk startscherm een kruisje of vuilbakje komt, waar je het scherm kan verwijderen. Er moet altijd minstens 1 scherm blijven staan, je kan ze dus niet allemaal wegdoen.

Er komt ook 1 extra scherm met een grote plus erop. Tik hierop om een scherm bij te maken.

Apps en widgets verwijderen van het startscherm

De apps en widgets die je ziet op je startscherm zijn allemaal snelkoppelingen, dwz dat je ze

met een gerust hart allemaal mag verwijderen, 1 druk op de knop (dit noemen we een hub) en je ziet alle icoontjes mooi bij mekaar staan.

Hoe?

Druk op het icoontje dat je wil verwijderen, hou ingedrukt en sleep naar de vuilbak die ergens (meestal bovenaan) op je scherm verschijnt.

Apps en widgets verplaatsen op het startscherm

Druk op het icoontje dat je wil verplaatsen, hou ingedrukt en sleep naar de gewenste plaats.

Apps bijzetten op het startscherm Tik op de hub (zie hierboven)

Hou de app ingedrukt dat je op het startscherm wil. Het startscherm verschijnt. Sleep en laat los als het op de gewenste plaats staat.

Widget bijplaatsen

Methode 1: Druk voor langere tijd op de achtergrond op een homescreen. Afhankelijk van je Android-versie en je tablet kun je nu terecht komen in overzicht met a) bovenaan een overzicht van je homescreens, en 2) onderaan een overzicht van apps en widgets. Indien dat het geval is kun je naar de widgets gaan. Zoek de widget die je toe wilt voegen. Druk hier op zonder los te laten en sleep de widget naar de homescreen. Als de blauwdruk niet rood is dan kun je de widget toevoegen aan het scherm door deze los te laten.

Aan de slag met je smartphone of tablet 19 Methode 2: Als de eerste methode niet werkt dan moet je op zoek gaan naar de lijst met widgets. Deze vind je soms in een apart tabblad binnen de applicatie lijst. Als je deze gevonden hebt dan kun je de widget toevoegen zoals hierboven is omschreven door langer op de widget te drukken.

Bekijk hier een filmpje over apps en widgets op het startscherm plaatsen.

Oefening

• Maak een startscherm bij

• Plaats hierop de app Downloads (als je deze app niet vindt, kan je ook de app Mijn bestanden kiezen) op de eerste plaats van de derde rij.

• Plaats hieronder de app Rekenmachine (Calculator)

• Plaats bovenaan de widget Weer.

• Verwijder alles opnieuw

De statusbalk

Dit is de rechterkant van de statusbalk. Je ziet er pictogrammen die aangeven dat je meldingen hebt ontvangen, de huidige tijd en pictogrammen, die de status van de tablet aangeven.

Als je meer meldingen hebt ontvangen dan op de statusbalk passen, wordt er een plusteken weergegeven waarmee je het venster 'Meldingen' kan weergeven om alle meldingen te bekijken.

Statuspictogrammen

Statuspictogrammen geven de status van de tablet aan de rechterkant van de statusbalk.

Uiterst rechts zie je het accupictogram, dit geeft een indicatie van de ladingstoestand van de accu. Daarnaast staat het pictogram voor het draadloze netwerk. Dit pictogram geeft de signaalsterkte van het aanwezige netwerk weer. Dat draadloze netwerk is bijvoorbeeld een

Aan de slag met je smartphone of tablet 20 Wi- Fi-verbinding of een verbinding via het mobiele datanetwerk. Het aantal streepjes geeft de sterkte van de verbinding aan.

Pictogrammen voor de netwerkstatus worden blauw als je een Google-account aan je tablet hebt toegevoegd en de tablet verbonden is met Google-services voor het synchroniseren van je Gmail, agenda-afspraken, contacten, voor het maken van een back-up van je instellingen, enzovoort. De pictogrammen zijn grijs als je geen Google-account hebt of als je bijvoorbeeld bent verbonden met een Wi-Fi-netwerk dat niet verbonden is met internet.

Internetconnectie

Heb je een tablet zonder 4G-mogelijkheden, waar dus geen simkaart in past, dan kan je enkel via Wi-Fi verbinding connectie maken met internet. Tablets die wel beschikken over 4G en waarin je een simkaart hebt geplaatst met bijhorend mobiele data-abonnement, kunnen zowel met Wi-Fi als via de mobiele telecomoperator met internet verbinden.

Het ‘waaiertje’ onderaan rechts in de statusbalk van je Android-tablet, toont aan dat je een actieve internetverbinding voorhanden hebt via een Wi-Fi-toegangspunt. Hoe meer gekleurde banen u ziet, hoe sterker het signaal. Staan er pijltjes in of onder de waaier, dan is er een datatransfer bezig.

Een Wi-Fi-verbinding heeft trouwens altijd voorrang op een mobiele dataverbinding. Dit wil zeggen dat de tablet steeds eerst zal controleren of de internetverbinding via Wi-Fi kan gestart worden. Slechts als dit niet lukt, zal de tablet gaan verbinden via mobiele data.

Ben je niet in de buurt van een gekend Wi-Fi-netwerken en heb je een 3G-tablet met een actief data-abonnement, dan zal de tablet via het mobiele netwerk van je telecomprovider met internet verbinden. Je merkt dit aan het pictogram, dat naast de signaalsterkte met vier horizontale balkjes, ook toont met welk type netwerk je verbonden bent. Dat wordt aangegeven met een letter.

Dit zijn de mogelijkheden:

• G: Dit staat voor GPRS, een zeer trage 2G-verbinding. Hiermee moet je echt niet proberen te surfen of bestanden te downloaden. Daarvoor is dit veel te traag.

• E: Als u een EDGE-verbinding hebt, die ook tot 2G behoort, kun je al eens proberen te surfen. Maar verwacht je aan lange laadtijden. Alleen in België zijn nog EDGE netwerken actief, niet meer in Nederland.

• 3G/4G/5G: Snellere connectie. Hoe hoger het getal voor de G hoe sneller je connectie is.

• H: Oftewel HSDPA, wat staat voor High Speed Download Packet Access. De snelheid

Aan de slag met je smartphone of tablet 21 hiervan is ongeveer dezelfde als die van 3G

• H+: iets sneller dan H

Statusdetails

Wil je bijvoorbeeld het percentage lading in de accu weten, tik dan op de tijd om het informatie venster met de statusdetails te openen. Dit venster toont informatie over de status van de tablet, daaronder zie je eventueel aanwezige meldingen. Als je het venster wilt sluiten gebruik je kruisje of tik je buiten het informatievenster.

Bij het accupictogram staat het percentage lading, bij het netwerkpictogram zie je de naam van het netwerk en de sterkte en bij bluetooth connectie wordt het symbool weergegeven.

Daaronder wordt de huidige status van de tablet weergeven en kan je bepaalde functionaliteit in- of uitschakelen. Welke opties beschikbaar zijn, is afhankelijk van jouw regio of serviceprovider.

• Wi-Fi: de Wi-Fi-functie in- of uitschakelen.

• Melding: de meldingenpictogrammen weergeven of verbergen.

• GPS: de GPS-functie in- of uitschakelen.

Melodie / Trillen: de stille stand in- of uitschakelen en de trilstand in- of uitschakelen

• Automat. draaien: toestaan of voorkomen dat de interface wordt gedraaid als de tablet draait.

• Bluetooth: de Bluetooth-functie aan- en uitzetten.

• Vliegtuigstand: alle verbindingen (met draadloze netwerken en internet) in of uitschakelen.

• Spaarstand : de spaarstand in- of uitschakelen.

• Mobiele gegevens: de gegevensverbinding activeren of deactiveren.

• Synchr.: automatische synchronisatie van applicaties activeren of deactiveren.

Helderheid

Sleep de schuifregelaar om de helderheid van het scherm aan te passen. Of zet 'Automatisch' aan om de tablet de helderheid van het scherm automatisch te laten instellen. Hierbij gebruikt de tablet sensoren om de hoeveelheid licht in de omgeving te bepalen.

Instellingen

Tik de optie aan om de app Instellingen te openen.

Meldingspictogrammen

Meldingspictogrammen geven aan dat er een melding van het systeem of van een app is

Aan de slag met je smartphone of tablet 22 ontvangen. Ze worden links naast de tijd weergegeven in de statusbalk. Zegt het pictogram je niets, tik er dan op; er verschijnt een korte uitleg. Je krijgt bijvoorbeeld een melding dat er een nieuw bericht is binnengekomen, een melding waarschuwt je voor een aanstaande afspraak of wanneer het downloaden van een bestand is voltooid. Meldingen moet je afhandelen. Bijvoorbeeld krijg je een melding dat het uploaden van een bestand voltooid is, tik dan op de melding en vervolgens op het kruis rechts om de melding te verwijderen.

Sommige meldingen geven ook de gelegenheid om een bepaald actie of app te openen.

Aan de slag met je smartphone of tablet 23

9. De PlayStore

Apps

Programma

Een app is een programma voor smartphones en tablets. Bijna alles wat er op een smartphone of tablet gedaan wordt gaat via een app. Elke app richt zich op zijn eigen taak. Zo zijn er programma's om mee te mailen, internetten of internetbankieren. Maar bijvoorbeeld ook voor spelletjes, Facebook en navigatie als u op pad bent.

Gratis en betaald

Op elke smartphone of tablet staan standaard al een aantal apps. Daarnaast is het ook mogelijk om extra apps op het apparaat te zetten. Bij Android-apparaten gaat dit via de Play Store. Dat is op zichzelf ook een app die standaard op de smartphone of tablet staat. In de Play Store staan miljoenen apps. Veel van deze apps zijn gratis, maar er zijn ook apps waarvoor u moet betalen. In de volgende onderdelen bespreken we de Play Store.

De Play Store

De Play Store is de plek waar u extra apps voor een Android-apparaat vindt. Gratis of betaald.

Beschikbare apps

De Play Store is een online winkel om spelletjes, apps, films en boeken te downloaden. In dit onderdeel houden wij ons bij het downloaden van apps. Veel apps zijn gratis, maar er zijn ook betaalde apps. De apps zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Zo staan

bijvoorbeeld alle apps over fotografie, muziek of gezondheid bij elkaar. Dit maakt het vinden van de juiste app makkelijker.

Open de app Play Store .

Tik voor het openen van een categorie onder in het scherm op Apps.

Tik vervolgens bovenin op Categorieën.

Tik op de gewenste categorie.

Een overzicht met apps opent. Daarbij staan onder andere aanbevolen apps voor u, maar ook de populairste apps.

Het zoeken via categorieën is handig als u nog niet specifiek weet welke app u wilt downloaden. Als u wel beschikt over de naam van de app of het bedrijf van de app is het

Aan de slag met je smartphone of tablet 24 makkelijker om gebruik te maken van de zoekfunctie. Daarvoor staat er bovenin het scherm een zoekbalk. In het volgende onderdeel downloaden we via de zoekfunctie een app.

App downloaden

Download een app uit de Play Store om de smartphone of tablet uit te breiden met extra mogelijkheden.

App uit de Play Store

Download een app als volgt uit de Play Store:

Tik op Play Store .

Tik in het beginscherm bovenin in de zoekbalk op Zoeken naar apps en games of Google Play.

Typ de zoekterm. Wij gaan op zoek naar de app van de NS en typen 'NS'.

De zoeksuggesties tonen in beeld. Tik op de gewenste optie.

Een pagina met de beschrijving van de app opent. Bij een gratis app tikt u op de groene knop Installeren. Bij een betaalde app staat hier het bedrag dat de app kost. Tik dan op het bedrag en bevestig de betaling.

De app wordt nu gedownload en geïnstalleerd. Daarna verschijnt in de Play Store de knop Openen. Tik hierop om de app te openen.

De volgende keer opent u de app via het overzicht van alle apps.

Opmerking: Als u een app wilt downloaden die niet gratis is, dan dient u betaalgegevens in te vullen (als u dat niet al gedaan hebt). De eerste keer dat u een betaalde app wilt

downloaden, krijgt u een voortgangsvenster te zien. Tik daarin op Doorgaan. Tik vervolgens op Een creditcard of betaalpas toevoegen. Selecteer de gewenste betaalmethode en vul uw gegevens in.

Apps updaten

Zorg ervoor dat apps up-to-date zijn. Zo beschikt u altijd over de nieuwste versie van het programma.

Verbeteringen

Apps worden continu verbeterd en vernieuwd. Dan komen er nieuwe versies van zo'n app beschikbaar. Het is handig en in verband met veiligheid ook belangrijk de laatste versie van een app te gebruiken. Daarom moet u de apps weleens updaten. Doe dit bij voorkeur via wifi en niet via mobiel internet. Dat laatste kost u extra geld.

Aan de slag met je smartphone of tablet 25 Apps handmatig updaten gaat als volgt:

Tik op Play Store om in de app-winkel van Android te komen.

Open het menu door te tikken op het pictogram met drie streepjes .

Tik op Mijn apps en games.

Alle apps die op het apparaat staan worden in een lijst weergegeven. Bij de apps waarvoor een update beschikbaar is staat het woord 'Bijwerken' of 'Updaten'. U kunt ervoor kiezen om de apps één voor één bij te werken. Tik in dat geval naast een app, op Updaten.

Maar het is gemakkelijker om alle apps in één keer te laten bijwerken. Tik daarvoor op Alles updaten.

Soms wordt er om een extra akkoord gevraagd voor het updaten van de apps. Tik zo nodig een paar keer op Accepteren. Alle updates worden nu geïnstalleerd op uw apparaat.

App verwijderen

Verwijder apps die u niet gebruikt. Zo houdt u het apparaat overzichtelijk en het bespaart opslagruimte.

Via de Play Store

De apps die u hebt gedownload, zijn op meerdere manieren te verwijderen van het toestel.

Hieronder staan de stappen voor het verwijderen via de Play Store.

Open de app Play Store.

Tik linksboven op het pictogram met de drie streepjes .

Een menu opent. Tik hierin op Mijn apps en games.

Een lijst met apps die op het apparaat staan opent. Tik op Geïnstalleerd.

Tik op de app die u wilt verwijderen.

Tik op Verwijderen > OK.

De app is verwijderd. Overigens zijn apps die standaard op een toestel staan, niet te verwijderen.

Meer weten? Kijk hier naar een filmpje!