• No results found

Telefoneren en sms’sen met Android

Kosten

Voor het bellen met een Android-smartphone is een overeenkomst bij een provider nodig.

Alleen voor de smartphone

In de komende onderdelen gaan we in op het bellen met een smartphone. Als tabletgebruiker kunt u dit gedeelte overslaan.

Abonnement of prepaid

Om te kunnen bellen en sms’en (berichten versturen) met een smartphone moet u een abonnement afsluiten of een prepaid telefoonkaart aanschaffen. Aangezien u de telefoon al in bezit hebt, gaan wij ervan uit dat u daar ook al een abonnement of prepaid-kaart bij hebt.

Toch geven wij u nog wat achtergrondinformatie.

Voor een abonnement kunt u terecht bij verschillende mobiele providers, waar u uit

verschillende type abonnementen kunt kiezen. Wanneer u een abonnement hebt, betaalt u meestal maandelijks een vast bedrag voor een bundel met een aantal belminuten en sms’jes. Als de bundel op is, moet u bijbetalen per belminuut en sms. Bij de meeste

abonnementen zit ook een internetbundel. Aan de internetbundel (ook wel databundel) zit vaak ook een limiet. Dat betekent dat u via het 4G-netwerk van de provider maar tot een bepaald maximum mag internetten. Hoeveel u per maand betaalt, hangt af van het soort abonnement en de provider.

In tegenstelling tot een abonnement betaalt u bij prepaid geen maandelijks bedrag. U koopt een opwaardeerkaart met tegoed om te bellen, sms’en en internetten. Als uw (bel)tegoed op is, schaft u weer een nieuwe opwaardeerkaart aan.

Bellen via internet

Het is ook mogelijk om te bellen via internet, bijvoorbeeld via de app WhatsApp (zie verder).

Het gesprek gaat dan niet van de belbundel af. Wel is er een werkende internetverbinding nodig. Realiseer u wel, dat als u niet via wifi belt er gebruik gemaakt wordt van de

internetbundel. Deze oplossing is vooral handig voor mensen zonder abonnement en nog betalen per minuut. Of wanneer u naar of vanuit het buitenland belt.

Aan de slag met je smartphone of tablet 27

Nummer bellen

Een smartphone biedt zoveel mogelijkheden dat het bellen een beetje vergeten lijkt. Toch kan je met elke smartphone ‘ouderwets’ bellen.

Algemeen

We geven in dit onderdeel een algemene beschrijving voor het bellen met een Android-smartphone. De pictogrammen en handelingen kunnen per telefoon iets verschillen. De basis van het bellen en opnemen is meestal gelijk.

Iemand opbellen

Ontgrendel de telefoon.

Tik op het Startscherm op het groene pictogram van de telefoon .

Toets het nummer in op het toetsenbord. Verschijnen er nog geen cijfers? Tik dan eerst op een toets met meerdere bolletjes. Soms staat daar ‘Toetsen’ bij.

Wanneer je belt kan je ook andere dingen doen. Bijvoorbeeld als de persoon die je aan de lijn hebt, vraagt naar het telefoonnummer van iemand die jij in je contactpersonen hebt staan. Tik dan gewoon op de Home-toets en zoek het nummer. Je gesprek blijft verder lopen. Je kan dat zien aan het groene (of blauwe) balkje bovenaan je

smartphone. Tik hierop om terug te keren naar het scherm van het gesprek.

Tik op het groene pictogram van de telefoon om te bellen.

De telefoon gaat over en de ontvanger kan opnemen. Tik aan het eind van het gesprek op het rode pictogram met de telefoon om het gesprek af te sluiten. Ziet u dit pictogram niet, dan heeft de andere persoon het gesprek al beëindigd.

Andere opties om een nummer te bellen

Bij de meeste telefoons staan meerdere opties boven of onder het numerieke toetsenbord.

Deze extra mogelijkheden zijn handig omdat u hier de telefoonnummers kunt opslaan. U hoeft ze de volgende keer niet meer in te typen en te onthouden. De meest voorkomende opties zijn Recent, Contacten en Favorieten:

Recent: hier staan de nummers/contacten waar u contact mee hebt gehad.

Contacten: hier staan de nummers die u hebt opgeslagen (zie verder)

Favorieten: hier zet u de nummers of contacten van mensen die u veel belt.

Bellen via deze opties:

Tik op Recent of Contacten of Favorieten.

Scrol, indien nodig, naar de juiste persoon.

Tik op de naam van de persoon die u wilt bellen.

Tik op het pictogram van de telefoon.

De telefoon gaat nu over. Tik aan het eind van het gesprek op het rode pictogram met de telefoon om af te sluiten. Ziet u dit pictogram niet, dan heeft de andere persoon het gesprek al beëindigd.

Aan de slag met je smartphone of tablet 28

Telefoongesprek aannemen

Wanneer iemand belt, licht het scherm van de telefoon op. Het nummer of de naam van degene die belt staat in beeld. In sommige gevallen staat er ‘Anoniem’.

De telefoon opnemen

Zodra iemand u belt licht het scherm van de telefoon op. Afhankelijk van de instellingen zal er ook een beltoon klinken. Zet uw vinger op het groene pictogram en veeg naar de rand van het scherm om op te nemen. Of tik op het groene pictogram. Dit kan verschillen per

telefoon.

Weigeren

Het gesprek weigeren? Zet uw vinger op het rode pictogram en veeg naar de rand van het scherm. Of laat de telefoon overgaan totdat de beller stopt met bellen.

Sms/MMS

SMS

SMS staat voor Short Message Service en staat toe om berichten te versturen naar anderen alleen met tekst. Dit zijn alfanumerieke sms-berichten die slechts een beperking hebben van 160 woorden. Er zijn tijden waarin u niet in staat bent om spraakoproepen te voeren, zoals tijdens een conferentie of wanneer u in een klas zit. Dit is waar het verzenden van sms-berichten erg handig is. In de huidige abonnementen is sms’sen meestal onbeperkt inbegrepen in de prijs.

MMS

Het staat voor Multimedia Message Service en stelt u in staat om afbeeldingen en korte video's samen te voegen met tekstberichten, vandaar de naam. Terwijl men korte berichten kan versturen tot 160 karakters alleen bij SMS, kan MMS maximaal 1000 karakters bevatten.

En daarbij dus ook multimedia-inhoud, zoals een kleurenfoto, beltoon of een korte video. Let hier goed op: een emoticon zoals bvb een hartje, kan ook als afbeelding worden aanzien, en je sms kan dan automatisch worden omgezet in een MMS. Deze service is NIET gratis of inbegrepen in een abonnenment. Je betaalt hier dus extra voor.

Het beste is deze service uit te schakelen. Dit kan je bij je provider doen. Je kan immers gratis afbeeldingen versturen via WhatsApp (zie verder)

Aan de slag met je smartphone of tablet 29