• No results found

Toegangscode, vingerafdruk en gezichtsherkenning

Beveilig de telefoon of tablet altijd met een code, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Zo'n beveiliging voorkomt dat mensen zomaar in het apparaat kunnen.

Op slot

Op een smartphone of tablet kan steeds meer. Van mailen tot bankieren. Het is daarom belangrijk om een 'slot' op het apparaat te hebben. Zo'n slot stelt u in met een code, vingerafdruk of gezichtsherkenning (bij nieuwere apparaten). Sommige mensen vinden het ontgrendelen een gedoe, maar het is wel raadzaam om te doen. Anders kan iedereen die het toestel te pakken heeft, het ook gebruiken. Alle mails, appjes en andere gegevens zijn dan toegankelijk.

Mogelijkheden vergrendeling

Op elke telefoon of tablet kan het apparaat beveiligd worden met een code. Deze mag u zelf bedenken tijdens het instellen. Nieuwere apparaten bieden vaak ook nog een andere optie.

Vingerafdruk- of gezichtsherkenning. Om gebruik te maken van vingerafdrukherkenning stelt u eerst de vinger in. Er wordt een scan van de vingerafdruk gemaakt. Als u vervolgens het toestel wilt ontgrendelen plaatst u de vinger op het apparaat. Zodra de vingerafdruk is herkend, ontgrendelt het apparaat. Gezichtsherkenning werkt op dezelfde manier. Een camera op het toestel scant een gezicht en vergelijkt dit met de opgeslagen beeldinformatie.

Komen beide overeen dan ontgrendelt het apparaat.

Instellen

Tijdens het in gebruik nemen van de smartphone of tablet vraagt het apparaat of u een beveiliging wilt instellen. Deze stap kan op dat moment overgeslagen zijn. Dat is geen

probleem. De beveiliging is altijd nog in te stellen of aan te passen via de app Instellingen. De stappen voor het instellen verschillen per apparaat. Maar ga op zoek naar een term als 'Vergrendelscherm' of 'Schermverg. en beveilig' en/of 'Type schermvergrendeling'. Lees in de tip 'Vergrendelscherm instellen op Android-apparaat' de stappen voor Samsung-apparaten.

Sluimerstand

Zorg ervoor dat de smartphone of tablet na een bepaalde periode automatisch in de sluimerstand gaat.

Time-out

Voor extra beveiliging is het aan te raden om een time-out scherm in te stellen. Het apparaat vergrendelt dan als het gedurende de ingestelde tijd niet wordt gebruikt. Om de smartphone

Aan de slag met je smartphone of tablet 73 of tablet weer uit deze sluimerstand te halen, moet de toegangscode, vingerafdruk en

gezichtsherkenning gebruikt worden.

Stel het time-out scherm in via de app Instellingen. De stappen voor het instellen verschillen per apparaat. Maar ga op zoek naar een term als 'Display' en/of 'Time-out scherm'.

Back-up van apparaat

Op een smartphone of tablet staan veel belangrijke gegevens. Zorg dat u deze gegevens niet kwijt bent als er iets met het apparaat gebeurt.

Android Backup Service

Het maken van een back-up van de belangrijkste zaken op een Android-apparaat kan via Android Backup Service. Dit is een dienst van Google. Het besturingssysteem Android is ontwikkeld door Google en ademt daarom ook Google. Dus zorgde het bedrijf dat belangrijke spullen worden opgeslagen op servers van Google. Dat is niet alleen

geruststellend, het is ook praktisch. Koopt u een nieuw Android-apparaat dan hebt u via Googles back-upmogelijkheid in een handomdraai het toestel klaar voor gebruik. E-mail, gedownloade apps, wifi-wachtwoorden: ze worden allemaal overgezet op het nieuwe apparaat. Google noemt dit de Android Backup Service.

Wat wordt opgeslagen?

De onderstaande gegevens van een Android-apparaat worden opgeslagen:

Instellingen voor Google Agenda.

Wifi-netwerken en wachtwoorden.

Achtergronden voor het Startscherm.

Gmail-instellingen (e-mail en contacten).

Apps die zijn geïnstalleerd via Google Play.

Scherminstellingen (helderheid en slaapstand).

Taal- en invoerinstellingen.

Datum en tijd.

App-instellingen en -gegevens van derden (dit varieert per app).

Android Backup Service inschakelen

Zet de Android Backup Service als volgt aan:

Tik op Instellingen.

Tik op Cloud en accounts of Accounts en back-up.

Tik op Back-up en herstel.

Zorg dat onder 'Google-account' de opties Back-up van mijn mijn

gegevens en Automatisch herstellen aanstaan. Dat is het geval als het schuifje achter deze opties blauw is. Is het schuifje grijs? Tik er dan op.

Tik op Back-upaccount.

Tik op uw account. Hebt u uw Google-account nog niet gekoppeld met uw telefoon, tik dan op Account toevoegen. Wij tikken op Account toevoegen.

Voer indien gevraagd de pincode van het apparaat in en tik op Volgende.

Aan de slag met je smartphone of tablet 74

Hebt u nog geen account, tik dan op Account maken. Hebt u wel al een account, tik dan op het vak met de tekst 'E-mailadres of telefoonnummer' en vul e-mailadres in. Wij hebben al een account en vullen ons e-mailadres in.

Tik op Volgende.

Vul het wachtwoord van uw Google-account in.

Tik op Volgende.

Tik op OK.

Het account is nu ingesteld. U hebt er verder geen omkijken meer naar; automatisch worden uw gegevens voortdurend bijgewerkt.

Back-up terug- of overzetten

Mocht u het ooit nodig hebben dan is een back-up heel eenvoudig terug te zetten.

Het nieuw apparaat: zet het oude apparaat uit, verwijder indien van toepassing de simkaart en plaats die in het nieuwe toestel. Zet het nieuwe toestel aan en log in met uw Google-account. Alle gegevens worden nu overgezet.

Het huidige apparaat: zet het terug naar de fabrieksinstellingen. Log daarna in met uw Google-account. Alle gegevens worden nu overgezet.

Back-up van foto’s en video’s

De Android Backup Service maakt géén kopie van uw foto's en video's. Gelukkig doet de standaardapp Foto's dat wel.

Open de app Google Foto's.

Tik linksboven op het pictogram met drie liggende streepjes.

Tik op Instellingen.

Tik op Back-up en synchronisatie.

Controleer of deze optie aanstaat. Staat er achter 'Back-up en synchronisatie' een blauw schuifje, dan staat de optie aan. Ziet u dit niet en is het schuifje grijs, sleep dan het schuifje naar rechts.

Het apparaat bewaart nu een kopie van de foto's op internet. Via photos.google.com kunt u altijd inloggen en uw foto's ook via internet bekijken.

Apparaat updaten

Het is raadzaam om beschikbare updates van Android te installeren.

Nieuwe versies

Zoals wij in het begin van de cursus al bespraken brengt Google regelmatig updates en upgrades van het besturingssysteem Android uit. Deze nieuwe versies bevatten doorgaans verbeteringen voor onder andere veiligheid en gebruikersgemak. Het is dus raadzaam om beschikbare updates te downloaden.

Aan de slag met je smartphone of tablet 75 Melding

Over het algemeen zal het apparaat een melding geven als er een update beschikbaar is. Via deze melding kunt u ervoor kiezen om de update te installeren of de installatie nog even uit te stellen, dan ontvangt u later een nieuwe melding (krijgt u die niet, lees dan verder bij 'handmatig').

Volg na het accepteren van de update de stappen die staan aangegeven op het apparaat. De installatie kan even in beslag nemen. Zorg er dus voor dat u het doet op een moment dat u het apparaat een uurtje kunt missen en sluit het apparaat aan op stroom. Daarnaast moet u verbinding hebben met wifi.

Handmatig

Het is ook altijd mogelijk om zelf te bekijken of er updates beschikbaar zijn. Dat gaat via de app Instellingen. Ga dan in het instellingen-menu opzoek naar een knop met de tekst

'Software-update'. Als er een update beschikbaar is wordt dat hier aangegeven en u hebt de optie de update te installeren.

Schadelijke software en virussen

Bij het gebruik van een Android-smartphone of -tablet moet u op uw hoede zijn voor schadelijke software en virussen.

Wees alert

Het is op Android-apparaten mogelijk om apps te installeren die van internet afkomen. Maar dat is zeer onverstandig. Gebruikers doen er goed aan om alleen apps te downloaden via de officiële appwinkel van Google: de Play Store. Google let goed op de apps die via de Play Store worden aangeboden. Toch kunnen er wel foute apps door de controle glippen. Het kan dus geen kwaad om ook in de Play Store alert te blijven.

Apps onderzoeken voor het downloaden

Wilt u een bepaalde app downloaden? Let dan op de volgende dingen:

1. Zoek naar ervaringen van anderen. Lees de recensies in de appwinkel en zoek via Google naar beoordelingen van andere gebruikers. Zijn er veel problemen of vallen er dingen in negatieve zin op, download de app dan niet.

2. Controleer wie de uitgever/maker is van een app. Als er een onbekende uitgever bijstaat, tik dan op de naam van de uitgever om meer apps van dit bedrijf te zien. Zo krijgt u een beeld van het type apps dat het bedrijf maakt.

3. Kijk naar het aantal downloads. Apps van bekende bedrijven worden honderdduizenden keren gedownload. Met apps die nauwelijks worden gedownload, kan iets aan de hand zijn.

4. Kijk naar de spelling van de naam van de app en de tekst die erbij staat. Een (fictieve) app die Gmeel heet, is niet de app van het mailprogramma Gmail.

Aan de slag met je smartphone of tablet 76 Machtigingen (Android)

Apps vragen bij het downloaden vaak toestemming tot het gebruik van allerlei gegevens van het apparaat. Zo wil een foto-app natuurlijk de camera gebruiken. Kijk kritisch naar deze machtigingen. U hebt dan zelf in de hand of een app bijvoorbeeld uw locatie of foto's mag gebruiken..

Antivirusprogramma

Wanneer je apparaat geen antivirus heeft (zie onderhoud), moet je een antivirusapp installeren. Bekende gratis apps hiervoor zijn Antivirus gratis voor Android van AVG en Kaspersky Antivirus & Security. Meer van dit soort apps staan in de Play Store.

Spam en phishing

Ook bij het gebruik van een smartphone of tablet moet u oppassen voor spam en phishing.

Daarvoor gelden de gebruikelijke, algemene regels.

Gezond verstand

Twee enorm vervelende aspecten van het moderne digitale tijdperk zijn spam en phishing.

Maar als u een paar basisregels in acht neemt, kan u niets gebeuren. Dus: gebruik uw gezond verstand, tik niet op verdachte links en laat u nooit verleiden privacygevoelige informatie, zoals uw pincode, door te geven.

Spam

Spam is ongewenste mail. Veel maildiensten hebben een spamfilter waardoor deze e-mails in een aparte map zijn verzameld. De inhoud bestaat bijvoorbeeld uit een

reclameboodschap. Ga nooit op dergelijke berichten in. Als er in het bericht een hyperlink aanwezig is, kunt u daar beter niet op klikken. Hiermee installeert u mogelijk een virus of komt u op een phishingwebsite terecht.

Phishing

Phishing betekent het hengelen of vissen naar gevoelige informatie. In de meeste gevallen proberen internetcriminelen mensen via de mail naar een valse website van bijvoorbeeld een bank of een creditcardbedrijf te lokken. Door een gebruikersnaam, wachtwoord of andere informatie op te geven, staan nietsvermoedende computergebruikers gevoelige gegevens af. Het gevolg laat zich raden: fraudeurs gebruiken de gestolen gegevens om de bankrekening leeg te plunderen. Bij phishing lijkt het dus net of u een bericht uit naam van bijvoorbeeld de bank ontvangt. In werkelijkheid is deze e-mail afkomstig van een

internetcrimineel. In het bericht staat doorgaans een hyperlink naar een nagemaakte website van de bank.

Sms en WhatsApp

Voorheen ging phishing vooral via e-mail. Maar er vindt een verschuiving plaats. Criminelen benaderen mensen steeds vaker ook via berichtendiensten, zoals WhatsApp en sms. Mensen ontvangen dan een vals berichtje. Daarin staat bijvoorbeeld dat er een nieuwe bankpas aangevraagd moet worden. Hiervoor moet men het bankpasje opsturen naar een

Aan de slag met je smartphone of tablet 77 recyclebedrijf. Daarbij moet de pincode ingetypt worden op een website. De criminelen krijgen hiermee de bankpas en pincode in handen nemen er geld mee op. Dit is een van de vele voorbeelden. Wees kritisch bij wat u ontvangt.

Automatisch onderhoud op Samsung-smartphone

Vanaf Android 8 is er een handige onderhoudsfunctie. Deze ruimt overbodige bestanden op, sluit apps die geheugen vasthouden en voert meer onderhoudstaken uit.

Gebruik Apparaatonderhoud regelmatig. Bijvoorbeeld één keer per week.

Apparaatonderhoud gebruiken:

Tik op Instellingen.

Tik op Apparaatonderhoud.

De telefoon/tablet wordt gescand. De functie gaat na wat de conditie van het toestel is.

Hieruit volgt een waardering in de vorm van een cijfer: xx/100. Tik op Nu

oplossen of Nu optimaliseren. Komt de score uit op 100, dan verschijnt er geen knop omdat het apparaaat al optimaal is.

Apparaatonderhoud gaat nu aan de slag. Het ruimt overbodige bestanden op en controleert het batterijverbruik. Soms verschijnen er aanbevelingen. Die kunt u opvolgen of negeren. Dat is aan u. Bij ons verscheen de aanbeveling om scannen op virussen in te schakelen. Dat hebben we gedaan door op de

knop Inschakelen > Akkoord te tikken.

Tik op Gereed.

Als alles afgerond is, verschijnt de score '100 Uitstekend!' met daaronder de tekst 'Uw apparaat is geoptimaliseerd.'

Kijk tevens bij Beveiliging of je apparaat een virusscanner heeft en of hij ingeschakeld is!

Aan de slag met je smartphone of tablet 78