• No results found

Werkgever van het bestuur

In document 2 - Jaarverslag 2021, Vanhier Wonen (pagina 46-0)

De RvC is verantwoordelijk voor een goed bestuur onder meer door benoeming, schorsing, ontslag en jaarlijkse beoordeling van de directeur-bestuurder. In 2021 is de samenstelling van de directie niet gewijzigd. De RvC heeft in 2021 het bestaande bezoldigingsbeleid en de bijbehorende arbeidsvoorwaarden van de directeur-bestuurder (onveranderd) uitgevoerd. De bezoldiging van de directeur-bestuurder valt in 2021 binnen de WNT-norm. De arbeidsovereenkomst met de directeur-bestuurder is in 2006 aangegaan voor onbepaalde tijd. De RvC heeft hiervoor gekozen, omdat kwaliteit, continuïteit en stabiliteit zeer belangrijk zijn voor de organisatie.

gefinancierd door de werknemer en de werkgever. De overige arbeidsvoorwaarden zijn gebaseerd op de CAO Woondiensten hetgeen in de sector gebruikelijk is. Daarnaast ontvangt de directeur-bestuurder een vergoeding per maand voor representatiekosten.

De directeur-bestuurder is ingeschaald in salarisgroep D van de Sector brede beloningscode bestuurders woningcorporaties. Conform het vereiste in artikel 4 lid 3 van de Regeling bezoldigingsmaxima topfunctionarissen toegelaten instellingen volkshuisvestiging 2014, heeft de RvC de minister van Binnenlandse Zaken, via een schrijven d.d. 10 januari 2018 van Stibbe advocaten, Amsterdam, een tweeledig verzoek doen toekomen inzage de Wet Normering Topinkomen (WNT) ten behoeve van de bestuurder. Het betreft een verzoek tot indeling in een andere bezoldigingsklasse respectievelijk tot het honoreren van een individuele uitzondering met betrekking tot de voor de bestuurder geldende WNT-norm.

Het ministerie heeft hierover begin februari 2019 een negatief besluit genomen. Nadat ook het bezwaarschrift op 22 juli 2019 is afgewezen, heeft de RvC - na overleg met de advocaat-, besloten de zaak voor te leggen aan de rechter. De zaak zou op 20 april 2020 voor de rechtbank te Maastricht dienen. Door het uitbreken van de coronacrisis is de behandeling uitgesteld. In deze reeds vier jaar durende kwestie, hebben we uiteindelijk op 11 november bij de rechtbank in Maastricht onze visie nog eens nauwgezet kunnen uiteenzetten.

De uitspraak heeft plaatsgevonden in de maand mei van het verslagjaar. De rechtbank heeft het besluit van de Minister op alle punten vernietigd. Omdat de Minister aansluitend bij de Raad van State tegen de uitspraak in hoger beroep is gegaan, is er op dit moment nog geen zicht op een definitieve uitkomst. Op 15 maart 2022 dient de WNT zaak bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

7.6 Vooruitzichten 2022

Ook dit jaar zijn we helaas nog steeds in de greep van het wereldwijde virus. De veiligheid van onze medewerkers en onze huurders zal dan ook in 2022 hoge prioriteit blijven houden. Onze financiële doelstellingen blijven ondanks de crisis voor zover we nu kunnen inschatten voor de middellange termijn nog steeds ongewijzigd. Het maatschappelijk vermogen dat wij beheren, zullen we efficiënt blijven inzetten. Doel is een stabiele financiële basis vanuit het perspectief van continuïteit van de organisatie en betaalbare huren voor onze huurders. Met ons ambitieus ondernemingsplan en de hierin gekozen strategie, zoekt Vanhier Wonen ook buiten de gemeentegrenzen van Voerendaal naar projecten die passen binnen onze maatschappelijke doelstellingen.

Vanhier Wonen is een relatief kleine maar slagvaardige woningcorporatie, met een zeer gemotiveerd team van medewerkers. Het maatschappelijk vermogen dat wij beheren, zetten wij zuinig en verstandig in voor de huisvesting van onze huurders, voor onderhoud, verduurzaming en voor speciale groepen. In de traditie van goed

“rentmeesterschap” is het tevens onze plicht dat het vermogen behouden blijft voor de huurders van de toekomst. Want de relatie tussen ons en onze huurders is er een van de lange termijn, de kern van ons bestaan.

In 2022 willen we graag een aantal projecten gaan realiseren (schop in de grond), waarbij het project in Vaals het meest uitdagende zal zijn, zeker met het oog op de helaas opgelopen vertraging als gevolg van sporen van de aanwezigheid van vleermuizen, marters en andere beschermde diersoorten. In hoeverre de opgelopen vertraging (ruim een jaar) zal leiden tot een heroverweging van dit project zal in het voorjaar moeten blijken, afhankelijk van de financiële condities en andere randvoorwaarden. Ook de vorig jaar ingevoerde nieuwe BENG wetgeving (Bijna Energie Neutraal Gebouw) vormt een uitdaging bij nieuwbouwprojecten en dat in een gespannen markt waar grondstoffen van bouwmaterialen steeds duurder worden.

In 2022 zal ook de deelname aan de Vestiaruil zijn beslag krijgen. 251 woningcorporaties (waaronder Vanhier Wonen) in Nederland dragen bij aan de structurele oplossing voor Vestia. Solidariteit met de huurders van Vestia is het hoofdmotief om deel te nemen, waarbij een kostenplafond is overeengekomen van maximaal € 14,- per

VHE. Een nieuwe door ons af te sluiten lening zal worden geruild tegen een lening van Vestia met een hogere rentevoet.

We zijn de overtuiging toegedaan dat we onze ambities voor de komende twee à drie jaren nog steeds op eigen kracht kunnen realiseren, nu de werkorganisatie ruimte krijgt om personele versterking aan te trekken. In het voorjaar van 2022 zullen we een ter zake kundig bureau de opdracht geven om een aantal scenario’s uit te werken die ons naar verwachting een aantal opties opleveren voor de langere termijn. Het eindrapport zal ons de weg wijzen welke marsroute we kunnen gaan volgen naar een toekomstbestendige organisatie.

De relatie met de ILT zullen we vanuit het in 2021 herstelde vertrouwen, actief blijven onderhouden. Voor onze organisatie wordt 2022 alles overziend een spannend jaar met voldoende uitdagingen om er weer de schouders onder te zetten.

7.7 Slotverklaring

Alle middelen zijn in het algemeen belang besteed.

7.8 Dankwoord

De RvC dankt de directeur-bestuurder en alle medewerkers van Vanhier Wonen voor hun betrokkenheid en inzet gedurende het verslagjaar 2021, zeker gezien de moeilijke omstandigheden in dit boekjaar. Ook is een woord van dank op zijn plaats voor onze belangrijke organisaties van stakeholders, te weten de HBV en de gemeenten waar Vanhier Wonen werkzaam is voor hun inzet en betrokkenheid. Wij spreken de verwachting uit dat ook in 2022 het overleg op dezelfde basis van vertrouwen kan worden voortgezet.

7.9 Vaststelling en ondertekening jaarstukken Was getekend,

W. Sijstermans

Voorzitter; Voerendaal 29 juni 2022 Was getekend,

H. Lamers

Vicevoorzitter; Voerendaal 29 juni 2022 Was getekend,

K. van der velden;

Lid; Voerendaal 29 juni 2022 Was getekend,

D. Brouwers

Lid; Voerendaal 29 juni 2022

Bijlage 1 - Besluitenlijst 2021 Raad van Commissarissen

No. Datum Beslissing / Onderwerp

1 09.02.2021 Besluiten om mevrouw Brouwers toe te laten treden tot de auditcommissie en te benoemen als voorzitter van de auditcommissie.

2 Besluiten om de heer Lamers te benoemen als vice-voorzitter.

3 Besluiten tot vaststelling van de notulen van de RvC-vergadering van 24 november 2020 4 Besluiten tot vaststelling van de actiepuntenlijst van de RvC-vergadering van

24 november 2020

5 Besluiten tot vaststelling van de besluitenlijst van de RvC-vergadering van 24 november 2020

6 Besluiten tot vaststelling van de vierde kwartaal 2020 rapportage (alleen tekst) 7 Besluiten tot vaststelling van het concept verslag zelfevaluatie 2020

8 06.04.2021 Besluiten tot vaststelling van de notulen van de RvC-vergadering van 9 februari 2021 9 Besluiten tot vaststelling van de actiepuntenlijst van de RvC-vergadering van 9 februari 2021 10 Besluiten tot vaststelling van de besluitenlijst van de RvC-vergadering van 9 februari 2021 11 Besluiten tot vaststelling van de portefeuillestrategie 2021-2031, versie 6 april 2021 12 Besluiten tot vaststelling van de Visie op Toezicht en bestuur, versie 6 april 2021.

13 Besluiten tot vaststelling van de Frauderisicoanalyse versie 9 april 2019.

14 25.05.2021 Besluiten tot vaststelling van het jaarverslag 2020.

15 Besluiten tot vaststelling van de jaarrekening 2020.

16 Besluiten tot vaststelling van het verslag van de auditcommissie van 18 mei 2021 17 Besluiten tot vaststelling van de notulen van de RvC-vergadering van 6 april 2021 18 Besluiten tot vaststelling van de actiepuntenlijst van de RvC-vergadering van 6 april 2021 19 Besluiten tot vaststelling van de besluitenlijst van de RvC-vergadering van 6 april 2021 20 Besluiten tot vaststelling van het beoordelingsgesprek 2020 van de directeur-bestuurder 21 Besluiten tot vaststelling van de eerste kwartaal 2021 rapportage

22 Besluiten tot goedkeuring van de biedingen op het volkshuisvestelijk beleid 2022 van de gemeente Voerendaal, Valkenburg aan de Geul en Beekdaelen.

23 Besluit om opdracht aan Ecorys te verstrekken voor het uitvoeren van de maatschappelijke visitatie mits de offerte van Ecorys in dezelfde range valt als de andere opgevraagde offertes.

24 Besluit om Atrivé in de persoon van Gerrit van Veghel de zelfevaluatie 2021 te laten uitvoeren.

25 24.06.2021 Besluiten tot vaststelling van de notulen van de RvC-vergadering van 25 mei 2021 26 Besluiten tot vaststelling van de actiepuntenlijst van de RvC-vergadering van 25 mei 2021 27 Besluiten tot vaststelling van de besluitenlijst van de RvC-vergadering van 25 mei 2021 28 Besluiten tot vaststelling van het investeringsstatuut, versie 16 juni 2021

29 07.09.2021 Besluiten tot vaststelling van de notulen van de RvC-vergadering van 24 juni 2021 30 Besluiten tot vaststelling van de actiepuntenlijst van de RvC-vergadering van 24 juni 2021 31 Besluiten tot vaststelling van de besluitenlijst van de RvC-vergadering van 24 juni 2021

32 Besluiten tot het afgeven van een nieuwe volmacht aan het WSW en goedkeuring te verlenen aan de directeur-bestuurder om te laten passeren bij de notaris.

33 Besluiten tot vaststelling van deelname VHW aan Vestiaruil.

34 Besluiten tot vaststelling van de tweede kwartaal 2021 rapportage.

35 Besluiten tot vaststelling van het reglement van de remuneratiecommissie per 7 september 2021

36 Besluiten tot vaststelling en afronding van het plan van aanpak naar aanleiding van het governance en compliance onderzoek van Deloitte.

37 19.10.2021 Besluiten tot vaststelling van de notulen van de RvC-vergadering van 7 september 2021 38 Besluiten tot vaststelling van de actiepuntenlijst van de RvC-vergadering van 7 september 2021 39 Besluiten tot vaststelling van de besluitenlijst van de RvC-vergadering van 7 september 2021 40 Besluiten tot vaststelling gewijzigde documenten van de Klachtencommissie Mergelland 41 Besluiten tot vaststelling van het verslag zelfevaluatie 2021

42 Besluiten tot vaststelling van het rooster van aftreden versie 19 oktober 2021

44 07.12.2021 Besluiten tot vaststelling van de notulen van de RvC-vergadering van 19 oktober 2021 45 Besluiten tot vaststelling van de actiepuntenlijst van de RvC-vergadering van 19 oktober 2021 46 Besluiten tot vaststelling van de besluitenlijst van de RvC-vergadering van 19 oktober 2021

Bijlage 2 - Profielschets RvC

De functie van de Raad van Commissarissen

In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen binnen het kader van de regelgeving. Vervolgens wordt ingegaan op de kwaliteitsprofielen van de Raad van Commissarissen. De profielschets wordt afgesloten met het zogenaamde kwaliteitsprofiel voor individuele leden van de Raad van Commissarissen.

De Raad van Commissarissen is met de invoering van het BBSH als een intern toezichthoudend orgaan verplicht gesteld.

Voor de Raad van Commissarissen zijn in het BTIV een aantal minimum eisen gesteld. Dit zijn:

In staat zijn het toezicht voortdurend uit te oefenen;

Bevoegd zijn tot het nemen van maatregelen, die voor uitoefening van dat toezicht nodig zijn en daartoe de uitvoering van besluiten van het bestuur kan schorsen;

Niet gehouden zijn over zijn handelingen verantwoording aan het bestuur af te leggen (dit houdt o.a. in, dat de Raad van Commissarissen niet kan worden ontslagen door het bestuur);

Het verlenen van opdracht tot onderzoek door een Register Accountant.

De Raad van Commissarissen houdt primair toezicht, daarnaast kunnen aan dit orgaan advies en/of goedkeu-ringsbevoegdheden worden toegekend.

Het betekent dat de Raad van Commissarissen met name een interne controlefunctie heeft, een interne controlefunctie die de procedurele zuiverheid van de besluitvorming van het bestuur moet beoordelen. Verder heeft de Raad van Commissarissen een externe verantwoordingsfunctie.

Binnen de woningcorporatie zijn drie belangen te onderscheiden, te weten: het volkshuisvestelijk belang, het bewonersbelang en het bedrijfsbelang. De afweging tussen deze belangen wordt door het bestuur gedaan en wordt bewaakt door de Raad van Commissarissen.

Dit betekent dat de Raad van Commissarissen naast de bovengenoemde minimum bevoegdheden, tevens de begroting ter goedkeuring krijgt voorgelegd. Daarnaast zal zij vrij zijn gevraagd en ongevraagd het bestuur te adviseren.

2. Algemeen Kwaliteitsprofiel

Uitgangspunt voor de bezetting van de Raad van Commissarissen is, dat zij uit generalisten bestaat die gezamenlijk een multidisciplinair team vormen. Voor de integrale besluitvorming zijn leden nodig die een aandachtsgebied hebben, maar bovenal beschikken over een helikopterview.

Van de leden wordt besluitvaardigheid en resultaatgerichtheid verwacht. Zij moeten in staat zijn scherpe discussies collegiaal te voeren. Zij moeten weten waarop zij dienen te sturen en de juiste vragen kunnen stellen.

Hierbij is het gewenst een zeker evenwicht te bereiken tussen personen afkomstig uit het bedrijfsleven en afkomstig uit de non-profitsector. Zeker niet alle leden van de Raad van Commissarissen hoeven een specifieke volkshuisvestelijke achtergrond te hebben; wel zullen zij binding moeten voelen met de volkshuisvesting en met de doelstellingen van Vanhier Wonen.

De leden beschikken over de volgende nader geformuleerde kwaliteiten:

Het hebben van een helikopterview, analytisch vermogen en het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken (denkniveau op tenminste HBO-niveau);

In staat zijn om “out of the box” te kunnen denken;

Het in hoofdlijnen kunnen functioneren als een klankbord voor de directeur-bestuurder voor diverse (deel)terreinen van beleid;

Het hebben van kennis en ervaring in bestuurlijke besluitvormingsprocessen;

Het kunnen werken in teamverband;

Het hebben van een algemene interesse voor de samenleving en de volkshuisvesting;

Het hebben van affiniteit met de doelstelling van de corporatie;

Beschikken over eigenschappen als discussievaardigheid, vergadervaardigheid, besluitvaardigheid en communicatievaardigheid.

Minimaal twee leden dienen woonachtig te zijn in het werkgebied van Vanhier Wonen/ Parkstad Limburg/ regio Zuid-Limburg en daarnaast zullen de leden binding moeten voelen met de samenleving in het algemeen en de volkshuisvesting in het bijzonder.

Vanuit de dagelijkse werkzaamheden van de leden van de Raad van Commissarissen noch anderszins mag van belangenverstrengeling sprake zijn.

3. Bezetting van de Raad van Commissarissen

Ten aanzien van de kennisvereisten geldt dat de Raad van Commissarissen als collectief – dus minimaal één van de leden - moet beschikken over deskundigheid op de volgende gebieden:

Volkshuisvestelijk/ruimtelijke ordening;

Deskundigheid van een individu op een bepaald terrein zal er overigens niet toe leiden dat deze persoon daar

‘eigenaar’ van wordt. Immers: alle leden zijn verantwoordelijk voor de beoordeling en toetsing van alle beleidsterreinen. Voorstelbaar is dat bepaalde kennisgebieden gecombineerd voorkomen in één persoon, anderzijds dat een persoon niet zozeer een specialist hoeft te zijn op een van bovengenoemde deskundigheden, maar dat hij of zij diversiteit toevoegt aan het team door zijn achtergrond, ervaring en verfrissende blik. Dit betekent dan ook, dat bij de samenstelling van de Raad van Commissarissen vooral gekeken wordt of de totale groep op bovengenoemde kennisgebieden voldoende in huis heeft en is het van belang dat de Raad van Commissarissen divers is samengesteld zowel qua achtergrond, ervaring, geslacht en leeftijd. Persoonlijkheden, competenties en kwaliteiten dienen elkaar aan te vullen.

Van ieder lid van de Raad van Commissarissen wordt verwacht dat hij of zij de ontwikkelingen ten aanzien van zijn of haar kennisgebied weet te vertalen naar de volkshuisvesting en naar de woningstichting in het bijzonder.

Gezien het belang van de financiële continuïteit is het een pré als de bedrijfseconomische knowhow vanuit meerdere personen en invalshoeken ingevuld kan worden.

Daarnaast zal de voorzitter (en zijn vervanger) niet zozeer inhoudelijke deskundigheid, maar met name capaciteiten moeten hebben om leiding te geven aan de Raad van Commissarissen.

4. Kwaliteitsprofielen A. Kwaliteitsprofiel voorzitter

Voor de voorzitter zijn de volgende functiekarakteristieken geformuleerd:

(Actief) agenda vormen en bewaken;

Stimuleren en afremmen van de discussie waar nodig;

Bewaken van de lijn (het beleid);

Schakelen tussen de Raad van Commissarissen en de directeur-bestuurder;

Het organiseren van de collegiale besluitvorming in de Raad van Commissarissen;

Waar nodig onderhouden van externe contacten.

Uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden;

Kennis van bestuurlijke besluitvormingsprocessen;

Ruime bestuurlijke ervaring, bij voorkeur opgedaan als voorzitter van een bestuur dan wel Raad van Commissarissen;

Kennis op tenminste academisch niveau;

Oog voor de managementtaken van de directeur-bestuurder;

Kunnen omgaan met belangentegenstellingen;

Is motiverend en spreekvaardig;

Brede maatschappelijke belangstelling, is voldoende bekend met de plaatselijke/regionale politieke en maatschappelijke verhoudingen en beschikt over toegankelijke bestuurlijke en politieke contacten;

Heeft gevoel voor publiciteitszaken;

En heeft affiniteit met de sociale woningbouw.

Van de voorzitter wordt gevraagd, dat deze overdag bereikbaar is. Naast de tijdsbesteding voor de reguliere vergaderingen, zal de voorzitter extra tijd besteden aan het onderhouden van de noodzakelijke contacten.

Tenslotte is de voorzitter ingevoerd in de plaatselijke situatie. De voorzitter wordt gekozen door de Raad van Commissarissen.

B. Kwaliteitsprofiel volkshuisvestelijke/ruimtelijke ordening

De functie van dit aandachtsgebied is om met name vanuit een bezieling en visie op de volkshuisvesting een bijdrage te leveren aan de continuïteit van de corporatie en haar dienstverlening en nieuwe ideeën van buiten naar binnen toe te voegen.

Gevraagd wordt:

Kennis en ervaring op het gebied van de volkshuisvesting dan wel stedenbouw en ruimtelijke ordening;

Visie op toekomstige rollen van corporaties binnen de volkshuisvesting in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen en doelgroepontwikkelingen;

Ideeën op het gebied van leefbaarheid, herstructurering en samenwerking met andere marktpartijen;

Verwantschap met wonen en bouwen.

C. Kwaliteitsprofiel financieel-economisch

Het aandachtsgebied financieel-economisch waaronder mede begrepen kennis op financierings- en beleggingsgebied is met name een intern gerichte functie. Extern is het de gesprekspartner vanuit de Raad van Commissarissen met de accountant.

Gevraagd wordt:

Kennis van en inzicht in vraagstukken betreffende de financiële continuïteit van een onderneming;

Belangstelling voor financieel-economische vraagstukken en managementtechnieken, zoals outputbudgettering en managerial control;

Kennis om investeringsbeslissingen te beoordelen op risico’s;

Namens de RvC de auditcommissie als voorzitter kunnen aansturen;

D. Kwaliteitsprofiel juridisch

Het aandachtsgebied juridisch is gericht op de spelregels die worden afgesproken met derden, waarbij het met name gaat om het voorzien van valkuilen in omvangrijke dan wel strategische (samenwerkings-) contracten.

Gevraagd wordt:

Kennis en inzicht in juridische vraagstukken, waaronder de toepassing van wet- en regelgeving, contractvorming en eventueel procesrecht;

Ervaring met politieke/bestuurlijke besluitvormingsprocessen en onderhandelingen;

Gevoel voor verhoudingen tussen partijen.

E. Kwaliteitsprofiel marketing & communicatie

Het aandachtsgebied marketing & communicatie is gericht op het imago van de corporatie en de eventuele versterking daarvan en het beleid op het gebied van public relations en marketing van bestaande en nieuwe producten van de corporatie.

Dit aandachtsgebied richt zich met name op de lokale gemeenschap (bewoners en woningzoekenden). Tot de portefeuille behoort naast het signaleren van ontwikkelingen onder de bevolking van Voerendaal e.o., het bewaken van spelregels in de omgang van de corporatie met de bewoners.

Het door de huurders voorgedragen lid functioneert als een volwaardig lid van de Raad van Commissarissen met eenzelfde verantwoordelijkheid voor het toezicht op de continuïteit van de corporatie als de overige leden. De belangenbehartiging voor de huurders geschiedt via het overleg dat de corporatie met de Huurdersbelangenvereninging voert.

Gevraagd wordt:

Kennis en inzicht in sociale processen;

Communicatieve en sociale vaardigheden;

Beschikt over brede maatschappelijke belangstelling met bij voorkeur een verankering in de lokale gemeenschap;

Gevoel voor verhoudingen tussen partijen.

Deze kwaliteiten kunnen gecombineerd worden met één van de gevraagde inhoudelijke deskundigheden uit de voorgaande paragrafen.

5. Wettelijke eisen

5.1 Geschiktheidseisen op grond van de wet

Leden van de RvC dienen op grond van de Woningwet geschikt te zijn voor hun taak. Alle leden van de RvC dienen te beschikken over de competenties zoals opgenomen in bijlage I bij artikel 19 van het Besluit toegelaten

De benoeming of herbenoeming van een commissaris dient te worden voorgelegd aan Autoriteit woningcorporaties. Hierbij dient onder meer de in bijlage 3 bij deze profielschets opgenomen

5.2 Betrouwbaarheidseisen op grond van de wet

Alle leden van de RvC dienen te beschikken over de competenties zoals opgenomen in bijlage II bij artikel 19 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting. Deze bijlage II van het BTIV is opgenomen als bijlage 2 bij deze profielschets.

In document 2 - Jaarverslag 2021, Vanhier Wonen (pagina 46-0)