Webinars automatiseren

In document voor kennis verkopen online (pagina 62-65)

Als je echt effectief wilt zijn in het verkopen van je kennis online, dan ga je webinars automatiseren.

Kan dat dan? Werkt dat dan?

Ja! En ik ontdekte deze manier om kennis te verkopen omdat ik standaard bij elk webinar tientallen mensen krijg, die vragen of ik de training nog een keer geef (ondanks het feit dat ik erbij vermeld of er wel of geen opname beschikbaar is). En als ik het webinar dan nog een keer gaf en mensen uitnodigde, kreeg ik weer dezelfde vraag of ik het nog een keer zou herhalen.

En als ik dat dan deed, kreeg ik weer….

Ik vroeg mezelf toen af hoe ik dit anders kon doen. Mijn doel is om te inspireren en ik weet dat het leereffect veel groter is wanneer mensen live aanwezig zijn. Bij een opname kun je er namelijk zelf voor kiezen wanneer en hoe lang je kijkt. Hetzelfde geldt voor het kijken naar een voetbalwedstrijd;

live kun je niet vooruit scrollen en is het veel spannender dan wanneer je achteraf naar een herhaling kijkt.

Om webinars te kunnen geven zijn er allerlei softwarepakketten op de markt. Alleen, om webinars te automatiseren ben je, op het moment dat ik dit schrijf, nog wat beperkt. De ontwikkelingen op dit gebied gaan echter ontzettend snel. Als je meer wilt weten over de tools die ik gebruik, ga dan naar https://www.hugobakker.com/tools/

Wat moet je doen om een ‘automated webinar’ op te zetten?

Allereerst moet je het webinar een keer LIVE gegeven hebben. Dit webinar wordt door de software vastgelegd of opgenomen. Ook de chat wordt vastgelegd. Daarna kun je het webinar automatiseren door deze opname

16

R E C O R D

aan te wijzen als ‘automated webinar’. Je kunt dan precies instellen op welke dagen en welke tijdstippen het webinar moet draaien, ook al is dat honderd keer op een dag. De chat van de livesessie zal steeds opnieuw meedraaien, zodat de deelnemers aan het automated webinar het gevoel hebben dat er heel veel mensen live aanwezig zijn.

Waarop moet je letten als je een webinar wilt automatiseren?

Dit is het meest spannende van het geheel. Als je het goed wilt doen en kennis verkopen met je automated webinar, dan zul je die livesessie heel goed moeten doen. Alle aandachtspunten op een rijtje:

Je MOET een verkoopwebinar geven, anders kun je geen geld verdienen met automated webinars. Dit betekent dat je tijdens het eenmalig live geven van het webinar een product aanbiedt.

Je MOET een hoge conversie hebben tijdens die livesessie. Je zult namelijk met een automated webinar nooit veel deelnemers hebben, omdat het webinar regelmatig draait.

Je MOET algemene taal gebruiken en voorkomen dat je een datum noemt of zegt dat het buiten koud is.

Je MOET van het begin tot het einde je presentatie in beeld hebben. Je komt niet met je gezicht in beeld.

Je MOET van tevoren bedenken hoe je met vragen om wilt gaan. Het beste is om een keer een POLL te doen en verder steeds ja/nee-vragen te stellen. Aan het begin zeg ik duidelijk dat het een uur duurt en dat het mogelijk is dat ik niet op alle vragen antwoord kan geven. Als ik aan het einde de aanbieding heb gedaan, zie ik vragen verschijnen waarop ik antwoord geef en praat ik verder de tijd vol met verhalen over mensen die het product al gekocht hebben. Ook behandel ik een aantal vragen van mensen, die op een eerder moment al eens vragen aan me gesteld hebben.

Je MOET een aantal namen noemen van mensen die een bestelling hebben geplaatst en zeggen dat er meer mensen aan het bestellen zijn.

Dit maakt het social proof, zonder dat je alle namen hoeft te noemen.

Je MOET een onweerstaanbare aanbieding doen zonder gebruik te

16

R E C O R D

maken van schaarste. Ik heb eens een webinar geautomatiseerd waarbij de eerste vijf bestellers een extra bonus kregen. Bij een live webinar werkt dat harstikke goed (mensen worden gek van de combinatie van schaarste en tijdsdruk) maar dit is bij een automated webinar niet handig. Je kunt namelijk geen antwoord geven op de vraag of ze bij de eerste vijf zitten….

Je MOET de deelnemers een beperkte tijd geven om te beslissen. Een tijdsduur van vijftien minuten werkt goed. Ik geef ze de instructie om op een knop aan de rechterkant te klikken en dan komen ze op een pagina, waar ik een klokje ingesteld heb op vijftien minuten. Als die tijd voorbij is, wordt de pagina automatisch veranderd in een pagina waar staat: ‘Helaas, het aanbod is voorbij’ of gewoon de normale pagina, waar het product staat als er geen onweerstaanbaar aanbod is. Dan zien de mensen direct, dat het product normaal gesproken een andere prijs heeft.

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten. Nee, niet alle webinars die je bij mij volgt, zijn geautomatiseerd. En nee, niet alle webinars zijn verkoopwebinars…

Nog een laatste tip:

Je leert het pas echt door het te doen.

Overigens, als je nog nooit webinars hebt gegeven, raad ik je aan om eerst tip 37 te lezen; je moet namelijk eerst succesvol live webinars leren geven, voordat je ze kunt automatiseren.

17

R E C O R D

Tip 17

In document voor kennis verkopen online (pagina 62-65)