Strategisch bloggen

In document voor kennis verkopen online (pagina 118-122)

Vermoedelijk weet je wat bloggen inhoudt, maar vraag je je af wat ik bedoel met ‘strategisch bloggen’. Plat gezegd heeft je website maar een doel en dat is om de bezoeker te verleiden om klant te worden. Er is slechts een klein percentage snelle kopers, dus voor de grootste groep moeten we iets verzinnen. Onderzoek toont namelijk aan dat de meeste mensen pas tussen het vijfdeen twaalfde contact tot kopen overgaan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer contact hebben met de bezoekers? Hoe zorgen we er sowieso voor, dat een bezoeker na zijn eerste bezoek weer terug komt?

In les 11 sprak ik al over een e-book en je hebt inmiddels geleerd dat je een mailinglijst op moet bouwen. Dat is nog steeds dé manier om zo’n contact te creëren. Zolang Facebook zijn inlog koppelt aan jouw e-mailadres zal e-mailmarketing blijven werken. Dat zie ik als een feit. Maar hoe krijg je nu structureel meer bezoekers naar je website? Bloggen is het antwoord en strategisch bloggen is nodig om kennis te verkopen online.

Zeven redenen waarom je moet bloggen:

1. Bloggen is een manier om te laten zien dat je verstand hebt van een bepaald onderwerp. Toen ik al mijn kennis ging delen via blogs op 101werkvormen.nl, werd ik al snel gezien als een goede trainer. Terwijl ze me nog nooit meegemaakt hadden als trainer! Je blog moet wel waarde toevoegen voor de lezer.

2. Bloggen werkt omdat je op de lange termijn meer bezoekers gaat trekken via Google, tenminste, als je het strategisch doet. Ik sta op meer dan 150 verschillende manieren op #1 in Google en daardoor trek ik gemiddeld 800 bezoekers per dag, gratis!

3. Bloggen stelt je in staat om vandaag nieuwe bezoekers te trekken,

38

R E C O R D

omdat je je blog kunt verspreiden via social media en daarmee nieuwe mensen aan kunt trekken. Parkeer dit nog even tot de volgende tip over het rookhok.

4. Door te bloggen zal je mailinglijst groeien, maar dan moet je het wel strategisch doen.

5. Bloggen stelt mensen in staat om met jou in contact te komen en je vragen te stellen. De interactiemogelijkheid vergroot de betrokkenheid.

Het woord ‘engagement’ is HOT in het land van kennis verkopen online, want hoe meer betrokkenheid, des te hoger de verkopen. Als ik de reacties op mijn blogs van een aantal jaar geleden bekijk, zijn die lezers bijna allemaal klant geworden of zijn ze op zijn minst op een seminar geweest.

6. Door te bloggen, kun je verhalen vertellen en je aantrekkelijke karakter laten zien.

7. Door te bloggen, bereik je sneller het vijfde contactmoment…

Strategisch bloggen is meer dan gewoon bloggen. Gewoon bloggen betekent dat je je kennis deelt om je expertstatus te verhogen en waarde toe te voegen. Bij strategisch bloggen, koppel je er ook een actie aan. Je verleidt de lezer om iets te gaan DOEN. Waaraan moet je dan denken? Ik kan vijf verschillende dingen verzinnen:

1. Je wilt dat de lezers die voor het eerst jouw blog lezen, zich aanmelden voor je nieuwsbrief (ouderwets gezegd).

2. Je wilt dat de lezers een reactie achterlaten en daarmee waarde toevoegen aan het blog én hun betrokkenheid verhogen.

3. Je wilt dat ze je blog gaan delen binnen hun netwerk.

4. Je wilt dat ze zich gaan aanmelden voor een sublijst, bijvoorbeeld een productlancering of een webinar.

5. Je wilt dat ze iets gaan kopen, bij voorkeur een ijsje.

Per blog zou je willen focussen op één van deze vijf acties. Hoe doe je dat?

Dit is niet zo eenvoudig uit te leggen in een boek. Ik denk dat je met deze wetenschap anders naar blogs gaat kijken. Er zijn misschien blogs die je al jaren volgt en waarbij je nooit in de gaten had op welk van de vijf acties het

38

R E C O R D

Wat je MOET doen:

Bovenaan de zijkant van je blog is altijd een digitale weggever te vinden. Mensen die voor het eerst op je blog komen, zullen het zien en een deel zal zich aanmelden.

Het blog sluit altijd af met een vraag, waarmee je lezers uitnodigt om te reageren.

Onder die vraag moeten socialmediabuttons komen, zodat de lezers het blog kunnen delen. Je vraagt ze dan ook expliciet om dit te doen.

Drie manieren om meer betrokkenheid te genereren:

Ik spreek veel ondernemers die begrepen hebben dat bloggen werkt.

Echter, ze bloggen al een paar jaar, maar er reageert (bijna) nooit iemand.

In dat geval doe je iets niet goed. Bloggen is niet passé. Als je het aantal reacties wilt verhogen, heb ik een aantal suggesties voor je:

Stel je kwetsbaar op of laat meer van jezelf zien. Ik schreef een blog ‘Ik geef me over’, waarin ik vertelde dat ik mijn hart aan God heb gegeven.

Wow, wat een reacties!

Vraag aan een kleine groep mensen om je blog te lezen en erop te reageren voordat je het blog gaat verspreiden en naar je mailinglijst versturen. Op die manier is er geen ‘eerstereactiedrempel’ meer. Iemand is namelijk al als eerste over de dam gekomen.

De ultieme manier om reacties uit te lokken, is een beloning in het vooruitzicht te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Laat me weten in het commentaarveld hieronder wat jouw grootste frustratie is met betrekking tot het verkopen van je kennis online en ik stuur je een gratis ticket naar mijn workshop…’. Uiteraard kun je dit proces automatiseren maar het gaat een beetje te ver om dat in dit boek uit te leggen.

Wat je nog meer kunt doen:

Ergens in je blog kun je mensen uitnodigen om zich aan te melden voor een gratis videoserie. De mensen die dit doen, zullen heel erg betrokken zijn en als je dan in die cyclus een aanbieding doet, zullen mensen hierop ingaan.

38

R E C O R D

In je blog kun je een affiliate link opnemen naar een product van iemand anders.

En tot slot zou ik af en toe verwijzen naar één van je producten; bij voorkeur een kennismakingsworkshop, zodat je je zaal makkelijker vult. Je hoeft daardoor niet meer te leuren met je workshop. Het is veel leuker om je blog met waardevolle content te verspreiden en dan ziet men vanzelf wel dat je ook een workshop geeft. Hoe je dat doet, lees je in de volgende tip.

39

R E C O R D

Tip 39

In document voor kennis verkopen online (pagina 118-122)