• No results found

Wat zijn breaking-nieuwsgebeurtenissen?

4. Resultaten

4.2 Wat zijn breaking-nieuwsgebeurtenissen?

Er kan niet rechtstreeks aan de genoemde gebeurtenissen worden afgelezen wat geïnterviewden bestempelen als breaking nieuws, maar bovenstaande “waarom herinnerd”-kolom stuurt wel aan op de vraag: wat is de definitie van breaking nieuws van de geïnterviewden? Dit werd ook aan de geïnterviewden gevraagd. Eerst werd hen gevraagd wat zij definiëren als nieuws, en daarna wat zij

bij de definitie van breaking nieuws daadwerkelijk kenmerken van breaking nieuws die afweken van kenmerken van nieuws in het algemeen. In de analyse van breaking nieuws zijn de volgende elementen van breaking nieuws te onderscheiden:

1. Breaking nieuws is groot nieuws met veel impact (zie ook: G2, G4, G5, G6, G7, G8, G9, G10, G12, G13, G14, G15, G16, G18, G20, G21, G22). Het is van belang en gaat veel mensen aan. Om die reden kun je het niet missen: “Wat mij opvalt aan breaking nieuws is dat je het inderdaad overal ziet, dus je kunt er niet omheen.” (G7, man, 22 jaar, mbo). En om die reden is het nieuws tijdelijk van belang en willen veel mensen het gelijk zien: “Dat je het niet gister wou weten of over twee uur, maar dus nu.” (G14, man, 23 jaar, mbo).

2. Breaking nieuws spreekt de emotie aan (zie ook: G4, G6, G9, G11, G17, G18, G19, G20, G23). Zo beschrijven sommige geïnterviewden breaking nieuws als heftig (G17, G19), schokkend (G11, G20, G23), aangrijpend (G18) of choquerend (G6). Dit zijn termen die naast de grootte van de impact ook iets zeggen over de reactie van de ontvanger. Ook zegt G9 (man, 22 jaar, hbo) over 9/11 “Ja, dat is breaking nieuws: dat het echt even de boel stilzet waar je in zit. […] Het laat je wel schrikken in ieder geval.” G18 (vrouw, 25 jaar, hbo) beschrijft breaking nieuws als emotioneel nieuws: “Iets wat er echt dieper op ingaat, wat misschien ook echt iets kan veranderen in de burgers en het leven, zeg maar. Wat iedereen emotioneel aangaat.” Dat breaking nieuws meer op de emotie inspeelt, zegt ook G6 (vrouw, 21 jaar, WO): “Bijvoorbeeld als er een orkaan geweest is, en je ziet heel veel mensen lijden, ja, dat raakt mensen. Meer dan de verkiezingen in een ander land met veel inwoners, waar je zelf niks mee te maken hebt. Terwijl het misschien in absolute getallen evenveel mensen beïnvloedt.”

3. Breaking nieuws is onverwacht nieuws. Mensen zien het niet aankomen: “Ik zou mijn breaking nieuws echt minder breaking vinden als het echt al maanden bekend was dat het ooit zou gaan gebeuren.” (G2, man, 18 jaar, WO; zie ook: G5, G11, G13, G17, G25).

4. Breaking nieuws is bijzonder/ongewoon. Dat zegt daarmee dus iets over hoe vaak het voorkomt en de grootte van de gebeurtenis: “Breaking nieuws is iets dat heel bijzonder is. Bijvoorbeeld het tsunami. En nieuws is dan: er is een schietpartij in Duitsland geweest en er is één iemand vermoord. Dat is iets kleiner dan een tsunami waar duizend mensen dood zijn.” (G3, man, 19 jaar, mbo; zie ook: G1, G3, G14, G15, G25).

5. Sommige geïnterviewden beschrijven breaking nieuws als negatief nieuws. “Echt nieuws vind ik toch vaak breaking nieuws. […] Dat zijn vooral negatieve berichten: de shootings in Amerika, bijvoorbeeld […]. Wat het voor mij echt nieuws maakt, dat is eigenlijk het negatieve.” (G11, 23 jaar, man, hbo; breaking nieuws is negatief zie ook: G1, G8, G11, G18). Overigens verwoorden ook veel geïnterviewden nieuws in het algemeen als negatief “Ik heb wel eens spottend tegen

iemand gezegd: ‘Ze moeten een journaal maken voor alle positieve dingen die gebeuren.’ Gewoon omdat er zoveel erge dingen gebeuren. Dat ze het journaal iets langer maken met positiever nieuws tussendoor. Want het is nu alleen maar aanslag dit, of verkracht en vermoord dat, of overstroming ofzo...” (G4, man, 20 jaar, mbo; nieuws is negatief zie ook: G5, G17, G22). Toch zijn er ook geïnterviewden die benoemen dat nieuws zowel positief als negatief kan zijn: “Maar ik denk dat breaking nieuws niet per se een negatieve lading over zich hoeft te hebben. Breaking nieuws kan ook zijn: koning Willem Alexander bevalt van vierde kind. Of Maxima dan, in dit geval.” (G20, man, 26 jaar, mbo; zie ook: G14, G18).

6. Verder worden er nog algemene uitspraken gedaan over de rol van de media met betrekking tot breaking nieuws. Zo wordt breaking nieuws gehyped (G12, G15, G25). G25 zegt daarover: “Het is hier in Nederland altijd kort maar krachtig, het breaking nieuws. Het is één week hot item en voor de rest hoor je er niks meer van” (vrouw, 29 jaar, mbo). Ook wordt breaking nieuws erg benadrukt in het nieuws (G1, G14), is het voorpaginanieuws (G10, G17, G20) en wordt het nieuws bepaald door journalisten en redacties (G16). Zo zegt G15 (vrouw, 24 jaar, WO): “Sulawesi: dat vond ik wel breaking nieuws. […]. En er kwam wel een hele stroom van media-aandacht daarna, maar ook mensen die al die acties gingen doen enzo. Dus dat vind ik wel breaking nieuws.” Voor sommige geïnterviewden is het vanzelfsprekend dat de media bepalen wat breaking is: “I: Die afschaffing van de afschaffing van de dividendbelastig, dat vond jij breaking nieuws? G: Dat stond erbij.” (G14, man, 23 jaar, mbo).

7. Dat nieuws en breaking nieuws regiogebonden is, merkten verder ook veel geïnterviewden op (G3, G6, G9, G10, G12, G21)17. Zo is nieuws aan de andere kant van de wereld minder interessant dan Nederlands nieuws (G3, G9, G12). Dat geldt ook al op lokaler niveau: Was het [schieten op de jongen in de Korrewegwijk Groningen] bijvoorbeeld aan de andere kant van de stad geweest, dan was voor mij de impact van het nieuws al iets minder groot.” (G12, man, 23 jaar, WO). Ook op dit thema zijn er geïnterviewden die juist internationaal nieuws en wereldrampen meer zien als breaking nieuws (G10, G21).

Bovenstaande kenmerken geven een vrij compleet beeld van breaking nieuws. Toch hoeft niet alle breaking nieuws te voldoen aan bovenstaande kenmerken en is het dan ook niet altijd mogelijk voor geïnterviewden om een volledige en grondige definitie te geven. Dit zien we bijvoorbeeld in het antwoord van G5 (vrouw, 20 jaar, WO):

“Ik denk dat breaking nieuws: of het is iets heel belangrijks, of iets heel ergs onverwachts. Maar niet altijd. Het kan ook gewoon de presidentsverkiezing zijn van Amerika. Dan weet je al wel

wanneer de uitslag komt. Maar als die dan komt, dan is dat zo groot, dan noemen we dat alsnog breaking nieuws. Dus ik denk of iets belangrijks, of iets onverwachts, of iets... Tja, wat is breaking nieuws, ik weet het niet precies. Ik vind het wel lastig om te omschrijven.”

Daarnaast geeft deze geïnterviewde ook aan: “Ik denk dat ik over het algemeen niet per se nadenk over hoe ik breaking nieuws definieer, maar dat dat meer intuïtief is.” In deze context kan worden gesteld dat dit hoogstwaarschijnlijk voor de meeste, zo niet alle geïnterviewden geldt.

Op basis van bovenstaande definitie vonden sommige geïnterviewden bepaalde foto’s bij de foto eliciting geen breaking nieuws. Zo was Anne Faber volgens sommigen geen nieuws omdat het niet ongewoon genoeg was: “Ik vind dat altijd een beetje hypocriet dat andere zaken, die ook genoeg gebeuren, niet zoveel media-aandacht krijgen” (G14, man, 23 jaar, mbo); “G: Ja, Anne Faber kwam in het nieuws omdat het een tijdje heeft geduurd. En toen dacht ik van: omdat het een blond knap meisje is, wordt dit groot gemaakt, zeg maar. Dus ik was daar een beetje sceptisch over. I: Zou je dat ook definiëren als breaking nieuws? G: Nee. Nee, het is een vermissing en er zijn zoveel mensen vermist in Nederland.” (G19, man, 26 jaar, hbo). Zo zou G15 de vermissing niet beschrijven als breaking, omdat het niet opmerkelijk is, maar dat Anne Faber vermoord en gevonden werd weer wel. Ook het stintongeluk in Oss was voor sommigen niet ongewoon genoeg om breaking nieuws te zijn: “Er is een ongeluk gebeurd, net als dat er ook wel eens ongelukken gebeuren op de A50 ofzo, en dit was voor mij dan niet echt breaking nieuws.” (G20, man, 26 jaar, mbo; zie ook: G14)

Het schietincident in Las Vegas werd door sommigen om een andere reden niet als breaking nieuws beschreven. Voor hen stond het geografisch te ver van hen af: “[De schietpartij] in Las Vegas [is] dan wat minder [breaking]. […] Het is ook wel denk ik: wat dichter bij huis is, of wat meer met je eigen volk te maken heeft, dat gaat je meer aan.” (G8, man, 22 jaar, mbo). En sommigen vinden schietincidenten in de Verenigde staten niet bijzonder genoeg meer: “Dat vind ik oprecht geen breaking nieuws meer als die mensen in Amerika gaan schieten. Echt, echt, echt achterlijk... Het is een zichzelf in standhoudend probleem.” (G22, man, 29 jaar, hbo, zie ook: G16, G25).

4.2.1 Pushberichten en liveverslag

Aparte aandacht dient te worden besteed aan twee bijzondere eigenschappen van breaking nieuws. Ten eerste kan de verslaggeving van een ernstige gebeurtenis plotseling live zijn, zoals G8 meemaakte met Koninginnedag 2009, G19 en G22 met MH17, G4 met de aanslagen in Parijs (allemaal NOS-verslaggeving) en G11 met Parijs (live gevolgd op Twitter, RTL en NOS) en Project X Haren (regionale tv). In die gevallen werd de gewone programmering onderbroken voor het nieuws. Wanneer er sprake is van zo’n onderbreking wordt het gezien als echt breaking:

“Ik had dan de tv op Nederland 1, 2 of 3 staan. Maar dat is dan zo'n bulletin, die drukken ze er gewoon tussendoor. Dan is het: programma stopt, we beginnen nu met het journaal. Van tevoren

krijg je dan zo'n aankondiging. Dan denk ik wel: dán weet je, het gaat over breaking nieuws. Kijk, als dingen zo aangekondigd worden, dan weet je wel: er is iets groots.” (G22, man, 29 jaar, hbo) Liveverslaggeving zorgt voor meer impact, en is daarmee eigenlijk nóg meer breaking: “Ik vind vaak de eerste berichten die je erover leest indrukwekkender, dat je het echt live meemaakt. Dat je een soort van getuige ervan bent en dat je het heel specifiek kan volgen.” (G11, man, 23, hbo).

Deze live verslaggeving hoeft echter niet alleen maar visueel te zijn. Zo hielden anderen gebeurtenissen bij aan de hand van een liveblog: G7 hield de gijzeling in een Franse supermarkt en het neerstorten van MH17 bij met een liveblog van Nu, G15 hield de verkiezingen van Trump bij met een liveblog van NOS, G6 hield die verkiezingen live bij via Google News.

Een tweede element van breaking nieuws zijn de pushberichten, die er ook voor zorgen dat breaking nieuws sneller wordt opgepakt. Op die manier kreeg G15 bericht over Pechtolds aftreden en over de doden in Sulawesi, kreeg G19 het stintongeluk en de coup in Turkije te zien en kreeg G12 de updates over Anne Faber. Overigens gaven ook acht geïnterviewden aan geen pushberichten aan te hebben staan.18 Zij gebruikten het niet omdat ze dan te veel berichten of meldingen kregen (G8, G9, G11, G22) en zelf wilden bepalen wanneer (G21) en wat (G20) ze kregen. Voor degenen die het wel gebruiken is het een belangrijke indicator van breaking nieuws: “Want ik heb mijn telefoon op mijn bureau liggen, dus dan: "Pling". […] Dan is het ook wel even een paar minuten het gesprek van de dag.” (G19, man, 26, hbo; zie ook: G15)

4.3 Mediarepertoires

Om een antwoord te geven op de vraag via welke media in de mediarepertoires de geïnterviewden nieuws consumeren zijn mediarepertoires geclusterd, zoals te zien in Tabel 2. Daarbij zijn keuzes gemaakt in hoeverre zo’n cluster betekenisvol was en in hoeverre een cluster daadwerkelijk uit de data kon worden afgeleid. Zo kon er uit de data vaak niet worden afgeleid of bepaald nieuws op een smartphone, laptop of desktop werd bekeken, en is dit onderscheid dan ook niet gemaakt. Soms was er ook te weinig data om een cluster betekenisvol te laten zijn: zo werd het regionieuws in de eerste instantie ingedeeld in de categorieën “Regionieuws – televisie” en “Regionieuws – krant, app, site”, maar uiteindelijk bleek deze eerste categorie vrijwel geen gebruikers te hebben, en zijn de categorieën samengevoegd. In Tabel 2 is genoteerd hoe vaak mediarepertoires voorkwamen, als opzet voor de verdere bespreking, niet voor representatieve doeleinden.

Tabel 2 Mediarepertoires

Medium Welke media zijn genoemd ‘Alledaagse’ nieuwsplatform Breaking-nieuwsplatform – eerste instantie Breaking-nieuwsplatform – later Gratis nieuwsapps en -websites

NOS (ook teletekst) NU, RTL 19 (G1, G2, G3, G5, G6, G7, G8, G9, G11, G12, G13, G14, G15, G16, G18, G19, G20, G21, G23) 8 (G1, G3, G9, G12 (2), G13, G15 (4), G16 (2), G19 (2), G21) 15 (G2 (2), G3 (2), G5 (6), G7 (2), G8, G9, G10 (2), G11 (3), G12 (3), G13 (3), G15 (4), G16 (3), G17, G19 (2), G20) Televisiejournaal RTL en NOS 13 (G3, G5, G6, G7, G8, G11, G12, G14, G16, G18, G20, G23, G24, G25) 7 (G2 (3), G3, G4, G8 (2), G18, G22 (2), G23 (2), G25 (5)) 10 (G1, G5, G6 (2), G7 (2), G11 (2), G19 (3), G20, G21, G23, G24 (2), G25 (3)) Televisie-(talk)shows Pauw, De Wereld Draait

Door, RTL Late Night, Zondag met Lubach

7 (G3, G5, G6, G11, G17, G18, G20)

1 (G20 (2)) 3 (G6, G11, G20)

Overige televisie Reclame, journalistieke programma’s

0 1 (G5) 3 (G8, G21, G23)

Radionieuws Npo1, 2, 3 etc. 9 (G3, G8, G14, G18, G19, G20, G22, G23, G24, G25) 12 (G4, G6, G7, G8 (2), G9, G10, G11 (2), G13 (2), G20, G22, G23, G24) 0

Papieren landelijke krant Trouw, Volkskrant, Financieel Dagblad, Algemeen Dagblad, Telegraaf, Nederlands Dagblad, Reformatorisch dagblad, Metro 5 (G5, G9, G10, G17, G23) 4 (G5, G13 G17, G23) 6 (G1, G6, G8, G10, G13, G17)

Digitale landelijke krant (app of site)

Trouw, Volkskrant, Financieel Dagblad, AD, Telegraaf, Nederlands Dagblad, Reformatorisch dagblad, Metro 5 (G8, G14, G15, G22, G24) 1 (G22) 2 (G5 (7), G22 (4)) Internationale nieuwsaanbieders (krant, tv, site of app)

CNN, Al Jazeera, New York Times, Fox 1 (G14) 1 (G6) 3 (G6, G16, G19 (2)) Regionieuws (krant, tv, site of app) RTV Noord, RTV Oost, RTV Utrecht, RTV Drenthe, Sikkom 8 (G8, G9, G12, G13, G14, G16, G19, G24) 1 (G12) 3 (G11 (2), G12, G17)

Face-to-face Familie, vrienden, collega’s, kerkelijke kring 10 (G3, G4, G5, G9, G17, G18, G19, G20, G21, G23) 16 (G1, G4, G5 (2), G7, G8 (2), G10 (2), G11, G12, G13, G16, G17 (2), G18, G19, G2019, G21, G24, G25) 4 (G9, G10, G11, G20)

Sociale media Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Reddit

17 (G1, G2, G3, G7, G8, G9, G10, G11, G13, G14, G15, G16, G18, G19, G20, G22) 11 (G1, G2, G9, G10, G11 (2), G12, G13, G14 (2), G15, G18, G21) 8 (G6 (2), G9, G11 (3), G12, G15 (2), G16 (2), G19, G21) Sociale media (encrypted)

Whatsapp, Telegram, mail 10 (G1, G10, G12, G14, G15, G17, G18, G22, G23, G24) 6 (G1, G3, G5, G17, G21, G24) 0 Zoekmachines, multimedia-aanbieders Google (News), msn, Wikipedia, Blendle 4 (G4, G7, G14, G19) 1 (G6) 14 (G2, G3, G4 (2), G5, G7, G9, G12, G14, G16, G17, G18, G19, G20, G21)

Noot 1 De haakjes achter de nummers in kolom vier en vijf geven aan dat die persoon óf bij meerdere

breaking-nieuwsgebeurtenissen ditzelfde soort medium gebruikte, of bij één nieuwsgebeurtenis meerdere media binnen dit ‘genre’ gebruikte. G5 raadpleegde bijv. (o.a.) de onlineversie van de Trouw en van het Reformatorisch Dagblad om meer informatie te krijgen over het stintongeluk in Oss, en gebruikte de onlineversie van de Trouw óók bij andere breaking-nieuwsgebeurtenissen.

Noot 2 Bovenstaande tabel zegt alleen iets over de mediarepertoires van jongeren tussen de 18-29 jaar, maar niet over de

frequentie van het consumeren van nieuws. Het is echter belangrijk om te realiseren dat hier grote verschillen tussen bestaan. Zo zeggen G11, G15 en G19 de hele dag door nieuws te checken, terwijl anderen, zoals G4, G21 en G24, aangeven erg weinig interesse te hebben in nieuws en het om die reden ook niet veel te zien.

Noot 3 De onderste vier soorten media: face-to-face, sociale media (evt. encrypted) en zoekmachines verwijzen weer door

naar een andere bron. Wanneer benoemd is naar welke bron deze media doorverwijzen, zijn beide media genoteerd in het mediarepertoire van de geïnterviewde. Zo ziet bijvoorbeeld G8 altijd berichten van RTV Noord via Facebook (genoteerd in kolom drie). En zo zag G1 een breaking nieuwsgebeurtenis op Instagram, via een bericht van NOS (genoteerd in kolom vier).

Noot 4 Doorgaans is geprobeerd om actueel gebruikte nieuwsmedia in de kolom “nieuwsplatform” te noteren. Bij breaking

nieuws (kolom vier en vijf) kunnen de genoemde (en dus genoteerde) media wel ouder zijn, en inmiddels niet meer behoren tot het mediarepertoire van de geïnterviewde. In de meeste gevallen werd vervolgens wel aan de geïnterviewde gevraagd om ook terug te denken aan een recentere breaking-nieuwsgebeurtenis. Zie ook hoofdstuk 6 ‘Discussie’.

Noot 5 Bovenstaande informatie is afkomstig uit het geheugen van de geïnterviewden. Dit geheugen is feilbaar (zie ook

hoofdstuk 6 ‘Discussie’). Veel informatie is daarom verstrekt zonder dat men volledig zeker was, toch werd veruit de meeste informatie goed herinnerd en gedetailleerd gegeven. De enkele gevallen waarin de herinneringen echt te vaag werden (bijvoorbeeld het antwoord van G2 op de vraag hoe hij een breaking-nieuwsgebeurtenis voor het eerst zag: “Het zal nog wel uit de tijd zijn dat ik een keer het journaal zag ofzo.”), is het medium niet genoteerd. Een tweede voorbeeld laat zien dat geïnterviewden eenvoudig een van hun media in hun vaste repertoire kunnen vergeten: “I: Je noemde net de Metro, die noemde je net niet in het begin, toen ik vroeg naar je repertoire. G: Nee, die wat ik vergeten […] Dat lees ik dus één keer in de week, omdat ik één keer in de week in de trein zit.” (G23).

Noot 6 Kolom vijf “Breaking-nieuwsplatform – later” is de minst betrouwbare kolom. In veel gevallen vonden geïnterviewden

het moeilijk om te reproduceren waar zij aanvullende informatie over de breaking-nieuwsgebeurtenis vonden. Daarnaast benoemden sommige mensen hun “vaste media” niet bij deze categorie, en andere weer wel. Dit wordt vaak ten onrechte niet genoemd (zie par. 4.3.5).

Noot 7 Face-to-face- of encrypted social-mediacontact zullen minder vaak genoemd zijn als (1) vaste nieuwsbron en (2) als

bron van informatie na een breaking-nieuwsgebeurtenis, dan recht doet aan de werkelijkheid. Geïnterviewden dachten hier vaak niet aan wanneer werd gevraagd naar hun mediarepertoire (kolom drie). Daarnaast praatten alle geïnterviewden naar aanleiding van een breaking-nieuwsgebeurtenis hier wel over met anderen, maar zulke gesprekken zijn niet meegeteld als bron van aanvullende informatie over de breaking-nieuwsgebeurtenis (kolom vijf), tenzij expliciet werd vermeld dat anderen meer uitleg of informatie gaven. Toch is het goed mogelijk dat ook in veel niet-genoteerde gesprekken aanvullende informatie werd uitgewisseld.

4.3.1 Mediarepertoires bij dagelijks nieuws

Kolom drie ‘Alledaagse nieuwsplatform’ gaat over het repertoire van de geïnterviewde. Geïnterviewden werden gevraagd naar hun dagelijkse nieuwsgebruik en hun dagelijks gebruikte media. Er werd doorgevraagd naar media die zouden kunnen worden vergeten (zoals verschillende sociale media). Uit Tabel 2 blijkt dat het meest gebruikte platform voor nieuws de gratis apps en websites zijn. Van deze gratis websites is de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) veruit de meest gebruikte: van de 19 personen in deze categorie gebruiken 13 personen NOS als vast repertoire (zij het

soms via sociale media). Verder gebruikt één iemand RTL-nieuws en tien mensen NU-nieuws (van die tien participanten gebruiken vijf ook het NOS-nieuws).

Een andere veelvoorkomende categorie media in de mediarepertoires is sociale media: 17 participanten maken hiervan gebruik voor hun nieuwsconsumptie. Met name Facebook wordt hier veel voor gebruikt, bij jongere geïnterviewden is dit Instagram. Daarnaast leveren encrypted sociale media aan tien participanten nieuws (in alle gevallen was hier in ieder geval sprake van Whatsapp). Ook journaals, radio en regionieuws worden in deze resultaten veel aangetroffen in een mediarepertoire. Tot slot gaan sommigen ervan uit dat hun omgeving hen face-to-face wel op de hoogte stelt van (breaking) nieuws, zoals dit voorbeeld met G3 laat zien: “Als er iets groots gebeurt hoor ik dat wel van een klasgenoot van: ‘Hé, heb je dat-en-dat ook gehoord?’” (man, 19 jaar, mbo). Aan een aantal participanten is de vraag gesteld waarom zij het mediarepertoire hebben dat ze hebben. De antwoorden lopen uiteen. Bijna iedere geïnterviewde noemde algemene begrippen zoals routine, interesse en nieuwsgierigheid, als reden van hun repertoire. Meer specifieke redenen zijn: regionale verbondenheid (G13, G22), handzame/fijne app (G15, G22), gedrag omgeving volgen (G13). Voor het overgrote deel van de geïnterviewden zal ook het onderstaande van toepassing zijn:

“I: En je hebt een best uitgebreid mediarepertoire. Waarom?

G: Omdat ik op elk moment ergens anders ben. Als ik thuis ben: krant en tv. Als ik in de auto zit: radio. En als ik ergens anders ben: op mijn telefoon. Dus omdat ik steeds ergens anders ben, daarom.

I: Elke situatie...

G: …heeft zijn eigen middel. Ja, dat is de reden.” (G23, vrouw, 29 jaar, hbo)

4.3.2 ‘Breaking-nieuwsplatform – eerste instantie

Kolom vier gaat in op het platform waar de geïnterviewde het nieuws in de eerste instantie heeft gezien. Deze gegevens zijn niet representatief voor hoe de geïnterviewden breaking nieuws ‘altijd’ zien, er werd hen immers gevraagd aan concrete gebeurtenissen terug te denken. Desondanks geven de gegevens een goed beeld via welke media breaking nieuws jongeren bereikt. Opvallend veel breaking nieuws komt face-to-face ter ore, iets wat de impact van breaking nieuws benadrukt. Geïnterviewden geven soms aan dat ze erop vertrouwen dat hun omgeving hen op de hoogte houdt, zo zegt G18: “Als er iets belangrijks is, dan ontkom je er bijna niet aan.” (vrouw, 25 jaar, hbo). Dit breaking nieuws werd vaak in huiselijke kring gedeeld, door ouders (G4, G5, G7, G8, G13, G20, G21), huisgenoten (G12) of door een relatie (G18, G21, G23, G24). Maar ook buitenshuis in kerkelijke kring (G1, G10, G21), door collega’s (G11, G16, G17, G18, G24), vrienden (G5) of de kinderopvang (G25). Ook de ‘encrypted sociale media’ zoals Whatsapp passen bij deze ‘face-to-face’-categorie: er wordt gericht nieuws gedeeld met de geïnterviewde. Soms zelfs terwijl geïnterviewden van tevoren (bij het verwoorden van hun nieuwsrepertoire) verzekerden dat dit nooit voorkwam (G3 en G5). Bij dit

gedeelde breaking nieuws op Whatsapp was altijd sprake van persoonlijke of emotionele betrokkenheid of geografische nabijheid van de gebeurtenis, wat de aanleiding vormt om het breaking nieuws met geïnterviewde te delen. Zo was de neef van G3 op Lombok en werd het nieuws daarom