• No results found

Belang van breaking nieuws

4. Resultaten

4.6 Belang van breaking nieuws

4.6.1 Op de hoogte zijn van het nieuws

Bovenstaande gegevens geven een goed beeld van de mediarepertoires en de (sociale) acties die geïnterviewden doen met het nieuws. Toch verschilt, zoals gezegd, de frequentie van het nieuws checken wel. Dit is niet zo zeer meegenomen in de resultaten en om die reden wordt hier nog een paragraaf gewijd aan de vraag hoe belangrijk jongeren van 18-29 jaar het vinden om op de hoogte te blijven van het (breaking) nieuws.

In dit onderzoek geven 19 geïnterviewden aan (op zich) wel geïnteresseerd te zijn in het nieuws. Deze interesse wordt niet bij iedereen ondersteund door de concrete situaties die zijn besproken, maar bij veruit de meeste wel. De personen geven aan dat ze het belangrijk vinden om te weten wat er in de wereld gebeurt. Andere termen die in bovenstaande zin kunnen worden ingevuld op de plaats van ‘belangrijk’ (G2, G5, G12, G13, G15, G16, G23) zijn: ‘nuttig’ (G1), ‘fijn’ (G2, G18, G22), ‘leuk’ (G3), ‘interessant’ (G1, G11), ‘waardevol’ (G9) en ‘goed’ (G21).

Sommige geïnterviewden geven aan dat het nieuws hen meer interesseert als ze het vanaf begin af aan hebben gevolgd: “I: Heb je een verklaring waarom je dan daar extra geïnteresseerd in bent? G: Nou ja, het is puur omdat je het begin ook meemaakt.” (G16, vrouw, 25 jaar, hbo; zie ook: G2 bij Parijs en MH17, G13, G15). Andersom geldt dan ook dat interesse moeilijker op te brengen is voor een item waarvan geïnterviewde het begin heeft ‘gemist’ (G4 met Anne Faber, G15 met MH17).

Zes mensen geven aan dat nieuws hen niet zo veel interesseert. Toch kan dit verschillen tussen nieuws en breaking nieuws. Zo geeft G24 aanvankelijk aan totaal niet geïnteresseerd te zijn in nieuws (zie quote bovenaan p. 47), maar antwoordt ze later:

“I: Vind je het dan zelf wel belangrijk om op de hoogte te zijn van breaking nieuws?

G: Ja, ik vind het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van breaking nieuws, omdat je best wel voor schut staat als de hele wereld ergens over praat en ik het dan niet weet. Of dat ik op mijn werk kom en er iets heel belangrijks is gebeurd, en ik daar dan gewoon niks van weet. Dat kan gewoon niet. Maar dat gebeurt wel heel vaak.” (G24, vrouw, 29 jaar, mbo)

Over breaking nieuws is de geïnterviewde dus wel graag geïnformeerd (zie ook: G4, G8). Wat in bovenstaand citaat ook duidelijk wordt, is dat het sociale aspect een grote rol kan spelen in het belang om op de hoogte te zijn van het nieuws. Zo vindt G12 het “sociaal handig”: “Als je nu natuurlijk helemaal niks weet van Anne Faber of van MH17, dan denken andere mensen natuurlijk ook een beetje van: waar heb jij geleefd?” en zegt G19 dat je op die manier altijd wat “gespreksvoer” hebt (zie ook: G1, G4, G6, G11, G14, G17). Sommigen vinden het belangrijk grondig geïnformeerd te zijn voor zulke gesprekken (G4) of meer te weten over de context en achtergrond (G17).

Bovenstaande ‘sociale’ reden is voor veel mensen het voornaamste argument om op de hoogte te willen zijn. Maar er zijn ook andere redenen. Zo willen geïnterviewden ook op de hoogte zijn omdat: (1) breaking nieuws impact heeft op iedereen (G2, G11, G14, G16), men nieuwsgierig is (G3, G5, G7, G13: lokaal, G15), men de achtergrond en context van wat er in de wereld gebeurt wil begrijpen en kennen (G4, G11, G17), men het belangrijk vindt om betrokken te zijn bij de wereld (G12, G15) en het je maatschappelijke burgerplicht is (G16, G19, G22). Zo zegt G16 over dit laatste: “Ik werk dan ook in het onderwijs en sowieso als 'normaal' burger vind ik het wel belangrijk dat je een beetje op de hoogte bent van de dingen die in de wereld gaande zijn.” (vrouw, 25 jaar, hbo). Hierin hangt de interesse dus ook samen met de identiteit van de geïnterviewde: als docent én als burger vindt ze dat ze op de hoogte behoort te zijn.

Tot slot geven sommige geïnterviewden aan dat ze ook in hun breaking-nieuwsconsumptie selectief zijn. Zo houdt G10 eigenlijk alleen het nieuws over Lesbos in de gaten in verband met een periode van vrijwilligerswerk daar, vindt G5 breaking nieuws van de andere kant van de wereld niet interessant en houdt ook G7 liever nieuws uit de regio in de gaten, terwijl G25 hier juist helemaal niet geïnteresseerd in is. Dat breaking nieuws wel moet interesseren om het mee te krijgen, blijkt ook uit de woorden van G9: “Als het mij niet aanspreekt, dan kan ik breaking nieuws best nog wel langs me heen laten gaan. Zoals met Anne Faber, daar heb ik heel weinig van gelezen toen dat gaande was.” (man, 22 jaar, hbo).

4.6.2 Zorgt breaking nieuws voor meer betrokkenheid bij nieuws in het algemeen?

Een achterliggende vraag van dit onderzoek is eigenlijk of breaking nieuws, wat geïnterviewden doorgaans wel meekrijgen, ook zorgt voor meer betrokkenheid bij nieuws in het algemeen. Ook deze vraag is daarom aan de geïnterviewde gesteld. In paragraaf 4.4.2 ‘Follow-up-informatie’ is dit thema ook al even kort benoemd en werd er aandacht besteed aan geïnterviewden die vonden dat breaking nieuws niet per se zorgde voor meer betrokkenheid bij nieuws in het algemeen, maar er wel voor zorgde dat men meer betrokken was bij de follow-upverhalen.

Negen geïnterviewden34 vonden wel dat breaking nieuws zorgde dat zij meer nieuws gingen of wilden consumeren (G1, G5, G6, G10, G11, G13, G15, G16, G20, G24), zoals ook te zien in onderstaande quotes:

“I: Heb je het gevoel dat breaking nieuws bij jou zorgt voor meer betrokkenheid bij nieuws in het algemeen?

G: Ja, dat idee heb ik wel. Dat is toch logisch: omdat je iets meer weet door dat breaking nieuws, dan denk je opeens van: oh, wacht even. Er speelt meer. Dan ga je er of met mensen over praten of je bent bewuster weer elke ochtend op de voorpagina aan het kijken of soms op de tweede, derde, vierde pagina, omdat je net iets hebt gehoord. Dus dat herinnert je aan: oh ja, ik leef in een wereld, en niet alleen in 'hier en nu', maar er gebeurt van alles om me heen. En doordat je dat breaking nieuws hoort heb je opeens weer: oh ja...

I: Ik wil meer weten wat er gebeurt...

G: Ja, of ergens van: het is goed om te weten dat er meer gebeurt.” (G10, vrouw, 22 jaar, mbo); “Ik denk dat als je elke keer van die artikelen leest die niet heel interessant zijn, dan denk je ook sneller: ik hoef niet verder te lezen. Soms heb je ook zo'n komkommertijd, dan zijn er gewoon niet zoveel interessante artikelen, dan gebeurt er gewoon niet zoveel. Terwijl als er heel veel gebeurt, dan zit ik ook veel meer op mijn NOS-app, en dat leeft het veel meer.” (G15, vrouw, 24 jaar, WO)

Omdat de vraag best moeilijk is, werd ook regelmatig aan de geïnterviewde gevraagd bij welke gebeurtenis zij concreet merkten dat breaking nieuws zorgde voor meer betrokkenheid bij nieuws in het algemeen:

“Ik denk bijvoorbeeld aan de MH17. Toen hebben we dus daarna een proefabonnement genomen. Dat was niet alleen mijn keuze, maar ook de keuze van mijn ouders, maar dat was wel onder andere omdat we dit wilden volgen.” (G5, vrouw, 20 jaar, WO)

“Ik heb nu wel meer inzicht in Amerikaanse politiek nu. […] Ja, als er af en toe een verkiezing is dat ga je je ook afvragen waar dat over gaat. Dus dan heb je meer motivatie om meer dingen op te zoeken waar je misschien niet altijd iets mee te maken hebt. […] Ik besef wel dat ik veel algemene kennis mis, voor mijn gevoel. Voor zo'n verkiezing weet ik vaak nooit echt waar ik op wil stemmen.” (G6, vrouw, 21 jaar, WO)

“Er zijn veel ergere dingen die gebeuren [dan het ongeluk met de stint]. Dan ging mijn focus dus soms wel naar deze specifieke zaak, maar dan ook wel naar: maar ik wil ook weten wat er eigenlijk in het Midden-Oosten gebeurt, want daar gebeurt zoiets [erge voorvallen] veel vaker, maar daar wordt helemaal niet bij stilgestaan.” (G10, vrouw, 22 jaar, mbo)

Geïnterviewden gaven verschillende verklaringen waarom zij het idee hadden dat ze meer nieuws consumeerden door breaking nieuws. Sommigen zeiden: na breaking nieuws kijk ik meer journaal of lees ik meer krant, en zie ik dan automatisch ook meer (interessant) nieuws wat ik anders niet had gezien (G16, G18, G24). Anderen kregen vooral een verlangen om het nieuws beter te volgen naar aanleiding van breaking nieuws: “Ik zou er misschien meer aan moeten doen om dit soort dingen een

beetje op peil te houden.” (G1, vrouw, 18 jaar, WO; zie ook: G6, G10). Dit komt soms uit het feit dat geïnterviewden het nieuws niet begrijpen als ze het niet ‘bijhouden’ (tevens de claim van Mindich (2005) in paragraaf 1):

“Nou, ik merk ook: doordat ik al heel lang geen nieuws kijk, kan ik ook heel veel lopende oorlogen of politieke discussies niet volgen, omdat ik er middenin val. Dan merk ik ook, dat dat me weerhoudt om dan ineens wel het nieuws te gaan volgen, want dan loop je al zover achter! Dat gaat bijna niet.” (G24, vrouw, 29 jaar, mbo; zie ook: G6).

Negen geïnterviewden vonden niet dat breaking nieuws zorgde voor meer betrokkenheid bij nieuws in het algemeen (G2, G4, G14, G17, G19, G20, G22, G23, G25). Sommigen gaven hiervoor een reden. Zo heeft G14 niet per se meer interesse voor breaking nieuws: “Want als het nou niet breaking heette, maar gewoon nieuws, dan was het nog steeds interessant.” (zie ook: G20 maar dan: ‘nog steeds niet interessant’). Een ander argument is: “Als er een week niks speciaals gebeurt, dan lees ik de krant ook.” (G23, zie ook: G19 (nieuwssites), G25 (journaal)). G4 is wel geïnteresseerd in breaking nieuws, maar zodra het te vaak voorkomt wordt het “gewoon nieuws” en verliest het zijn interesse.