• No results found

Waar liggen de mogelijkheden op duurzaam vlak voor hippische evenementen?

3. Resultaten

3.6 Waar liggen de mogelijkheden op duurzaam vlak voor hippische evenementen?

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is het creëren van een duurzame toekomst voor hippische evenementen. Hiervoor zijn de verschillende gradaties rondom duurzaamheid bekeken en wat hippische evenementen momenteel doen rondom het begrip

duurzaamheid. Daarbij is hierin een vergelijking gemaakt met een regulier evenement. Om een antwoord te kunnen geven op welke factoren bijdragen aan het versterken van

duurzaamheid voor hippische evenementen, zullen hiervoor ook de kansen nader onderzocht worden.

3.6.1 Kansen

“Je ziet bij sportevenementen dat het wat meer om de sport gaat. Dat staat voorop. Maar als je het dan hebt over kansen: als sportevenement kom je er straks ook niet meer onderuit om

steeds meer na te gaan denken over duurzaamheid” (Rozendaal, 2019)

Net zoals bij de rest van de wereld is er geen ontkomen meer aan wanneer het gaat om verduurzaming. Bedrijven willen duurzaam werken, scholen willen duurzaam lesgeven, organisaties willen duurzaam worden en evenementen willen duurzaam organiseren. Alles moet duurzamer worden om de impact op het milieu zo beperkt mogelijk te houden. Alleen de snelheid waarop dit gebeurt, verschilt per sector.

Bij de hippische sector en dus ook bij de sportevenementen zal een beweging nodig zijn richting het duurzaam organiseren. Hierbij liggen de beste kansen om verduurzaming verder te gaan ontwikkelen. (Rozendaal, 2019)

3.6.1.1 Publieke opinie

Allereerst de publieke opinie. Zowel CHIO Rotterdam als CHIO Aachen is elk jaar uitverkocht, of deze evenementen nu duurzaam werken of niet. Daarom zal de druk vanuit de

toeschouwers vergroot moeten worden. Duurzaamheid zal dus vooral eerst belangrijker moeten worden voor de toeschouwer. “Als de druk van de toeschouwers zou toenemen, zouden ze nog meer moeten doen om te verduurzamen” (Rood, 2020). Daarbij is het

belangrijk dat iedereen correct wordt geïnformeerd over verduurzaming. Niet alleen vooraf, maar ook bij de bezoekers die aanwezig zijn op het evenement. Op deze manier wordt het publiek meer betrokken bij het begrip duurzaamheid.

Volgens mevrouw Pinas ligt rondom de publieke opinie een reden waarom het begrip duurzaamheid belangrijker is bij festivals dan bij hippische evenementen.

“Publieksevenementen worden erg onder de loep genomen, waardoor wij worden

genoodzaakt om verder te kijken en innovatief te zijn als het gaan om duurzaamheid” (Pinas, 2019). Wanneer de publieke opinie meer bij een evenement wordt betrokken, ligt de

verduurzaming hoger.

3.6.1.2 Certificering

Daarnaast ligt er een kans bij het certificeren van duurzame producten. Er moet steeds meer verwacht worden van de suppliers richting festivals en evenementen. Op een gegeven moment kan men als opdrachtgever de keuze maken dat men alleen met leveranciers en suppliers gaat werken die duurzame producten leveren. Deze hebben dan een certificaat nodig om zaken te doen met duurzame evenementen. Deze kans ligt er wel maar zo ver is de hippische evenementensector nog niet. (Rozendaal, 2019)

3.6.1.3 Vergunningverlening

Naast certificering is vergunningverlening ook een kans voor de hippische evenementen. “De overheid moet op een gegeven moment ook gaan zeggen: “we gaan alleen een vergunning aan je geven als je een bepaalde mate van duurzaamheid laat zien” (Rozendaal, 2019). De vergunning kan een instrument worden om duurzamer een evenement te organiseren. De keerzijde van deze vergunningverlening; als de overheid dat nu zou doorzetten, zullen er veel minder evenementen en festivals plaatsvinden. Wel ligt hier de kans dat evenementen duurzamer willen organiseren en deze vergunning willen krijgen. Komende jaren moet deze verduurzaming steeds belangrijker worden en de vergunningverlening kan hier een goed instrument voor zijn om naartoe te groeien.

3.6.1.4 Regelgeving

Momenteel zijn de regels vanuit de Internationale Sportbond een belemmering aangezien het CHIO zich hieraan verplicht moet binden en duurzaamheid hier geen grote rol in speelt. Deze regels kunnen ook omgezet worden naar kansen. Zo kan de Internationale Sportbond regels binden in een handboek binnen het CHIO waarbij aandacht wordt gegeven aan verduurzaming. Dit staat momenteel in de kinderschoenen. Die bewustwording begint nu te komen. Evenementen moeten in deze verduurzaming veel hulp krijgen. Regels zijn hierbij een mooie leidraad. (Rozendaal, 2019)

3.6.1.5 Zonnecentrales

Verder zouden er zonnecentrales gebouwd kunnen worden op het terrein. Vele

evenementen werken hier al mee. Hierom ligt hier voor CHIO zeker een grote kans. Met zonnecentrales kan men duurzaam energie opwekken voor het evenement en hoeft het geen gebruik te maken van stroom uit aggregaten. (Rood, 2020)

3.6.1.6 Informeren

Een andere grote kans is het informeren over mogelijkheden. Verduurzaming is alleen mogelijk in samenwerking met sponsors en partners. Voor de grote traiteurs, die een restaurant op het terrein hebben, kan een vuilnismanager aangesteld worden om het personeel te informeren en te controleren. Voor de overige exposanten kan een exposantenbureau worden ingeschakeld om hierop controle te kunnen hebben en om informatie te vergaren. Zo kan er geconcentreerd worden op regionale, vegetarische en veganistische producten. De mogelijkheden om te verduurzamen zijn hierbij eindeloos. (Rood, 2020)

3.6.1.7 Duurzame productie

Vanuit Mysteryland zijn er ook kansen te vinden die geïmplementeerd kunnen worden bij het CHIO. Zo liggen er kansen op productioneel vlak. Dit gaat om de opbouw en de afbouw van het evenement. Hierin liggen nog veel kansen hoe dit nog duurzamer gemaakt kan worden, maar wel zodanig dat dit niet van invloed is op het productieproces. Daarnaast is er ook nog een grote stap te maken met betrekking tot het verzamelen van plastic. Hoe deze ideeën daadwerkelijk tot uiting komen, staat nog niet vast. (Pinas, 2019)

3.6.1.8 Duidelijkheid naar de organisatie

Wat vooral belangrijk is om hippische evenementen en zo ook CHIO te verduurzamen, is duidelijkheid. Er spelen nu vele vragen rondom duurzaamheid: “Wat kunnen en willen leveranciers aan duurzaamheid doen? Wat zijn de prijzen om te verduurzamen? Is het te betalen als men als evenement helemaal duurzaam is of niet? Wat is de definitie van duurzaamheid? Wanneer is een evenement duurzaam?” (Rozendaal, 2019). Als organisatie van een evenement is men hier erg afhankelijk van. Er moet daarom duidelijkheid zijn over wat precies duurzaam organiseren inhoudt.

3.6.2 Ecologische voetafdruk

Het belangrijkste in het algemeen is dat men als evenement, hippisch of niet-hippisch, probeert om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat is iets waar men als organisatie naar moet streven. “Wat we er ook omheen verzinnen, het doel is uiteindelijk voor iedereen die een duurzaam evenement wilt neerzetten: wat is de impact op het milieu? En dit dan zo klein mogelijk houden” (Rozendaal, 2019). De belangrijkste vraag hierbij is “Hoe haalt men als evenement de barrières weg om duurzaam te kunnen organiseren?” Er komen zeker signalen rondom duurzaamheid in de hippische sector naar boven. “Je ziet hier en daar een sprietje opkomen van duurzaamheid. Maar dat moet een bos worden. Dus daar is nog een hoop te groeien” (Rozendaal, 2019). Wel is het hierbij belangrijk om te beseffen dat de evenementen hier naartoe moeten groeien en dat dit niet vanzelf ontstaat.

“ Voor ieder evenement, hippisch of niet, zijn er genoeg kansen, ook als het gaat om duurzaamheid. Belangrijk is om te kijken welke doelstellingen je hebt, wat je wilt bereiken en

hoe je dit het beste kunt bereiken. Stap voor stap kan duurzaamheid geïmplementeerd worden, totdat het onmisbaar is in het hele proces.”