• No results found

Interview CHIO Rotterdam met Fred Rozendaal

Bijlage I – Interview CHIO Rotterdam met Fred Rozendaal

Interview CHIO Rotterdam SP1 - interviewer SP2 - geïnterviewde

Joëlle Bax Fred Rozendaal

SP1: Hoi Fred met Joëlle Bax spreek je. SP2: Dag Joëlle.

SP1: Wat fijn dat je wat tijd voor me kon vrijmaken.

SP2: Ja, ik moet zeggen het is een beetje druk dus ik hoop dat het niet al te lang duurt, want vandaag zitten we propvol. Maar stel je vragen zou ik zeggen.

SP1: Ik ga ze gewoon zo snel mogelijk er doorheen halen, goed? SP2: Ja graag.

SP1: Oké nou allereerst, wat betekent duurzaamheid volgens u? SP2 Tja, dat is nogal een vraag hè.

SP1: Ja precies, dat is meteen één van de belangrijkste.

SP2: Nou ja ik denk dat duurzaamheid in zijn algemeen is dat je zo weinig mogelijk footprint achterlaat op de aarde. Dat je oplet dat je zaken schoon achterlaat, dat je spaarzaam met energie omgaat. Ja, het is echt vooral die footprint.

SP1: Helemaal mooi, dan zitten we op dezelfde lijn. Dus u vindt duurzaamheid ook wel een belangrijk aspect?

SP2: Ja, duurzaamheid is uiteraard heel belangrijk, maar de vraag is in hoeverre je het kunt behalen. Je ziet natuurlijk dat in veel industrieën en veel ondernemingen duurzaamheid een belangrijk issue wordt, maar probeer maar eens al is het maar een klein bedrijfje duurzaam te maken. Dat valt nog niet mee.

SP1: Dat is het moeilijkste.

SP2: Ja. In die transitie daar loop je natuurlijk tegen allerlei zaken aan. Technische

belemmeringen maar ook kosten vooral. Als je dan even naar zo een evenement kijkt. Je kunt streven naar een duurzaam evenement. Nou, ik denk dat weinig evenementen zijn nog echt duurzaam.

SP2: En dat komt natuurlijk ook omdat je tegen kosten aanloopt omdat een duurzaam evenement misschien nog wel vijf keer duurder is dan een nog niet volledig duurzaam evenement.

SP1: Zeker, mee eens. En dan hoe kijkt u naar duurzaamheid in de hippische sector want ik dacht dat is natuurlijk ook wel een ding. Want ik merk, wat ik heb onderzocht, is dat bij festivals en dergelijke speelt het wel heel erg een rol, maar in de hippisch sector kan je er gewoon een stuk minder over vinden. Dus hoe kijkt u daarnaartoe, ziet u daar echt verschil in bij die hippische sector?

SP2: Ja, maar je zegt nu hippische sector maar dat is natuurlijk heel breed. De hippische sector bestaat natuurlijk ook al uit honderd onderdelen. Je kan de hippische sector niet in één woord omschrijven want wat is de hippische sector? Dat is iedereen die met paardrijden te maken heeft. Dus dat zijn de bedrijven die de spullen maken ten behoeve van het paardrijden. Dat zijn de hippische ondernemingen zoals de maneges en de rijscholen. Dat zijn de hippische evenementen en ik denk dat elk van die onderdelen van die hippische sector op een eigen manier met duurzaamheid omgaat. En er zijn

bijvoorbeeld in de Rotterdamsche manage die laat bijvoorbeeld geloof ik mest afvoeren naar een bedrijf wat daar paddenstoelen op kweekt.

SP1: Oh grappig.

SP2: Nou, dat is een voorbeeldje van het denk ik duurzaam gebruik weer van een afvalstof, maar dat is een manege. Dat is bij een evenement natuurlijk alweer iets heel anders. Daar heb je geen, wat minder, bedrijfsvoering. Je bent maar een paar dagen per jaar ben je in de lucht. Dus de hippische sector is niet in één woord te vatten.

SP1: En als we dan echt alleen kijken naar die evenementensector. Is dan duurzaamheid een belangrijk aspect?

SP2: Nou ja, natuurlijk is het in die zin een belangrijk aspect dat je probeert een evenement met zo weinig mogelijk impact op milieu en omgeving te organiseren. Wat ik je net al zeg, ik denk dat het pas net een beetje komt de awareness om daar iets mee te doen. Maar ja, als je dan een duurzaam evenement wilt maken dan kun je het niet organiseren omdat het te duur is. Dus je loopt daar nu nog tegen heel veel extra kosten aan en dan is het natuurlijk te hopen dat op een gegeven moment die kosten zullen dalen waardoor het nog veel gemakkelijker is om duurzaam te werken. Kijk als je een elektrische auto wil rijden dan is dat nog een stuk duurder dan een niet-elektrische auto. Als de prijs van de elektrische auto´s gaat zakken dan zullen er meer elektrische auto´s worden gereden. Nou dat is nu een beetje met een evenement ook wel als het gaat om

stroomvoorzieningen bijvoorbeeld. Dan zul je best oplossingen hebben met batterijen, grote accu´s. Maar dat zal nog vijf keer of misschien wel tien keer zo duur zijn dan dat je je stroom uit aggregaten haalt. En waar kies je dan voor? Dan moet je nu nog kiezen voor die aggregaten omdat het niet te betalen is de andere optie. Dus ik denk in zijn algemeenheid dat het besef er is dat het belangrijk is om steeds duurzamer te worden, maar dat zal een langere weg zijn denk ik. En misschien is er ook veel te verwachten van de suppliers richting die festivals of sportevenementen. Op een gegeven moment kun je als opdrachtgever, als festival of als sportevenement, de keuze maken dat je alleen maar met leveranciers en suppliers wilt gaan werken die je duurzame producten leveren. Dus dat je zegt van je moet dit of dat certificaat hebben en anders kunnen we geen zaken met je doen. Ja, zover is het nog lang niet.

SP1: Nee, dat is dan ook nog niet mogelijk ook misschien.

SP2: De overheid die kan op een gegeven moment ook gaan zeggen: “we gaan alleen een vergunning aan je geven als je een bepaalde mate van duurzaamheid laat zien.” Dat zijn ook nog instrumenten om dat te behalen maar als de overheid dat nu zou doen dan zullen er een stuk minder evenementen en festivals plaatsvinden. Dus daar ligt wel een kans.

SP1: Goed punt.

SP2: Ja, ik denk dat er ook wel een wereld te winnen valt. Dat kan uiteindelijk nog wel een keer een hoop winst gaan boeken maar zover is het op dit moment nog niet.

SP1: Nee, misschien voor de toekomst inderdaad.

SP2: Ja, ik denk dat het een langzaam proces is ,die transitie, dat is iets, je gaat in stappen naar meer duurzame en circulaire wereld toe en het besef daarover begint toe te nemen maar de mogelijkheden om dat op korte termijn te doen die zijn nog te beperkt.

SP1: Te duur.

SP2: Ja. Terwijl iedereen weet dat natuurlijk al wel en dat staat ook voor een evenement als waar wij mee bezig zijn, het belangrijk vindt. Zo hebben wij bijvoorbeeld nu een, tijdens het komende Europese kampioenschap ook, filmploeg van de Internationale Sportbond die komt wat beelden schieten rondom duurzaamheid. En wat wij dan bijvoorbeeld doen, we hebben van de Rabobank, we hebben zo een boulevard met foodtrucks en dat soort zaken. Daar staat een concept dat heet Brasserie 2050, daar wordt voedsel verkocht wat meer duurzaam is dan wat normaal als voedsel wordt verkocht. Dat vindt dan die Internationale Paardensportbond een interessant ding om daar iets over te gaan zeggen of daar een leuk filmpje van te maken. Dus het congres wat we organiseren, en dat gaat over de circulaire maatschappij. Dat is ook weer een interessant onderwerp waar dan zo een Internationale Sportbond het leuk vindt om er iets mee te doen. Dus je ziet wij doen er ook al een aantal zaken mee, maar het staat nog in de kinderschoenen. SP1: Ja, het moet nog een beetje groeien?

SP2: Ja.

SP1: Maar als ik dan kijk naar CHIO Rotterdam, jullie zijn er dus wel mee bezig, het is wel een ding zeg maar. Jullie doen er wel wat mee.

SP2: Zeker ja.

SP1: En houden jullie dan ook rekening mee met die ecologische voetafdruk of gewoon met People Planet Profit, ligt er ergens de focus op?

SP2 Nee, maar dat is dus allemaal nog veel te ver. Je bent nog in een veel te vroeg stadium. Je begint nu net te bepalen als evenement van ‘we vinden het belangrijk’. En dan krijg je de vraag hoe ga je daarnaartoe groeien. En daar is het evenement nog helemaal niet. SP1: Nee precies.

SP2: En wat ik denk dat dat in de komende jaren steeds belangrijk gaat worden en zeker ook bijvoorbeeld vanuit vergunningverlening iets mee gedaan gaat worden dan is dat een instrument om daarnaartoe te groeien. Een groot verschil met die festivals is een

losstaand festival die organiseert het zelf. Je hebt alles zelf in de hand. Bij een CHIO of bij een Europees kampioenschap zoals er dit jaar is dan moet je voldoen aan duizend en één regels van de Internationale Sportbond. Het CHIO dat is een soort van één van de wedstrijden van de Champions Leaguewedstrijd. Zoals je dat bij voetbal hebt. Nou dat is een circus met duizend en één regeltjes waar je aan moet voldoen. En daar heb je je aan te houden. Als je al die regels moet gaan toepassen en dan ook nog eens de

duurzaamheid erop loslaat, dat lukt gewoon niet. Maar daarom is het ook belangrijk dat bijvoorbeeld de Internationale Bond die dan de regels voor het CHIO voor een groot deel bepaald daar ook aandacht aan gaat schenken en ook daar zie je dat staat dus nu in de kinderschoenen. En dat begint nu te komen.

SP1: Een beetje te groeien. SP2 Ja.

SP1: Want ik zie wel, jullie hebben een duurzaamheidshandboek, want die moeten jullie verplicht handhaven, maar wordt het ook gecontroleerd of hoe moet ik dat voor me zien?

SP2: Het duurzaamheidshandboek dat weet ik niet of wij dat hebben.

SP1: Oké, dan laten we deze vraag voor wat het is. En als ik dan kijk bij duurzaamheid: Vind u dat dat hoger in het vaandel zou moeten staan of u zegt voor nu kunnen we gewoon niet meer, dit is gewoon voor de toekomst en voor nu zijn we er al genoeg mee bezig, want jullie doen er dus wel veel mee.

SP2: Nee, ik denk je kunt altijd streven naar een zo duurzaam mogelijk evenement. Dat is belangrijk. Dus je moet steven naar een goeie score op het gebied van duurzaamheid. Alleen dat betekent niet dat het nu niet op een hoog genoege plaats staat. Dat betekent alleen dat je dat er nu nog te veel belemmeringen zijn om dat te bereiken. Dus het is heel belangrijk. Het moet denk ik in je beleid een belangrijke rol spelen.

SP1: Zeker wel.

SP2: Maar ik denk wel dat het belangrijk is om te beseffen dat je daar naartoe moet groeien en je niet van vandaag op morgen kunt zeggen: “wij gaan een duurzaam evenement organiseren”, want dat gaat niet lukken.

SP1: Nee precies. Dat zal niet haalbaar zijn.

SP2: Nee, dat zou niet haalbaar zijn. En ook dat geldt voor festivals. Wanneer noem je een festival duurzaam? Is dat als iedereen op de fiets ernaar toekomt? Mag je dan niet met de auto komen? Dat festival richt ook een groot parkeerterrein in. Want alles wat daar gebouwd wordt dat zijn ook niet allemaal natuurlijke materialen. Dat is ook ijzer, aluminium, plastic. Dan ga je de plastic bekertjes van de bezoekers verzamelen en recyclen.

SP2: Maar ben je dan een duurzaam festival? Ik weet het niet. SP1: Nee, dat is lastig te beoordelen.

SP2: Ja, dus je zult ook iets in die definities, naar die definities moeten gaan kijken ervan en dat maakt het natuurlijk ook wel lastig. Wanneer vind je dat iets duurzaam is? Dat is best een ingewikkelde. Welke aspecten moet je daarin meenemen? Welke aspecten hoef je daarin niet mee te nemen? Dus het is best een ingewikkelde materie.

SP1: Ja zeker, waar maar denkt u dat er volgens u dan wel een vergelijking te maken is tussen bijvoorbeeld een hippisch evenement en een festival, want valt daar wel te vergelijken dan?

SP2 Ja natuurlijk, je kunt het zien als een feestje waar bezoekers op afkomen. Dat kan. En in die zin: het zijn allebei evenementen, maar er zijn ook verschillen. En de verschillen zijn bijvoorbeeld als het niet een losstaand evenement hippisch evenement is maar deel uitmaakt van een serie waar je je aan allerlei vereisten moet doen. Daar moet je dan ook rekening mee houden.

SP1: Ja, mee eens.

SP2: Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat als je een festival duurzaam wilt organiseren dan moet je misschien wel in een bepaalde maand dat doen omdat je dan minder energie verbruikt. Waarbij bij de hippische evenementen daar ben je verplicht je aan een bepaalde kalender te houden in dat jaar omdat er duizenden hippische evenementen worden georganiseerd en op topsportgebied over de hele wereld. En dat moet je een beetje goed verdelen. Dus daar ben je weer aan bepaalde momenten gebonden. Dus er zijn zeker ook verschillen maar je kunt uiteindelijk ook zeggen: het is een feest, het is een evenement, een terrein en er staat een hek omheen. En het verschil dat bij een festival er misschien een paar artiesten komen en bij een hippisch evenement komen er ook artiesten, die heten ruiters. Maar die nemen hun paarden mee.

SP1: Ja, het principe is hetzelfde inderdaad. SP2: Ja.

SP1: Even kijken. Ik heb even een simpele vraag. Wat is de doelgroep precies van het CHIO? Dat was ik wel heel erg nieuwsgierig naar want daarop kan ik een beetje de wens van de bezoekers bekijken.

SP2: Wat zeg je, de doelgroep? SP1: Ja, de doelgroep.

SP2: Ja dat is er niet één. Wat zie jij als doelgroep? Kijk je doelgroep is aan de ene kant de sportliefhebber. Want je wilt een mooi feest organiseren met een mooie sport voor de sport. De doelgroep is ook de sporter, want je wilt dat de beste sporters naar het evenement komen. Want hoe beter de sporters, hoe beter de sport. Dus dat is ook een doelgroep. Tegelijkertijd wij kunnen het feest ook niet organiseren zonder sponsors. SP1: Nee.

SP2: Dus we willen dat er veel sponsors naar het evenement komen, die het evenement ook als een netwerkevenement gaan gebruiken. Dus ook dat is je doelgroep. Dus het ene evenement heeft echt meerdere doelgroepen. Uiteindelijk het is een sportevenement dus de sport staat voorop.

SP1: Sport staat centraal. SP2: Ja.

SP1: Precies. Dan heb ik de kansen en de valkuilen. We hebben natuurlijk al even over die kansen gehad, maar dan voor in de toekomst maar ziet u zelf van dit is een mogelijkheid in de hippisch evenementen sector? Heeft u daar zelf beetje kijk op?

SP2: Ja, ik moet je wel zeggen: ik vind dit een lastig onderscheid hoor wat je maakt. SP1: Snap ik.

SP2: Dus ik denk dat je in je afstudeerscriptie of wat je ervan gaat maken ook wel rekening mee moet houden dat je vragen krijgt over maar waarom zet je deze twee tegen elkaar af? Dus waarom nou een evenement in de hippische sector afzetten tegen een festival. Dat kan best gekunsteld worden.

SP1: Klopt, het is heel pittig.

SP2: Dus dan moet je wel voorbereiden van waarom kies je dat nou? En waarom zou je, waarom zou je die twee tegen mekaar afzetten,? Maar goed, dat is natuurlijk ook aan jou. Dus ik denk dat het niet heel veel, het bedrijven van een hippisch evenement niet heel veel toevoegt ten opzichte van het bedrijven van een niet-hippisch evenement behalve dat er paarden rondlopen. Dus het is als jij zegt: ”wat zijn kansen en wat zijn bedreigingen?” Dat is wel een hele brede vraag.

SP1: Is het ook zeker, klopt.

SP2: Maar bedoel je richting de duurzaamheid?

SP1: Ja, zeker richting duurzaamheid, want wat we zien is dat bij de festivals die zijn nu echt helemaal in trek met duurzaamheid dus die zijn ook qua evenement echt het groenste. En daartegen vallen die hippische evenementen die zijn er wel mee bezig maar die zijn nog niet zo ver. Dus daarom de vraag van waar zijn dan die kansen voor die hippische sector op duurzaam vlak?

SP2: Wat maakt een festival dan groen en duurzaam?

SP1: Die zijn vooral gedraaid op de duurzaamheid, dus echt van het water tot de energie, het voedsel, vrijwilligerswerk en dergelijke. Alles draait om die duurzaamheid. Daar bouwen ze echt omheen zeg maar.

SP2 Ja, dan zie je bij sportevenementen dat dat wat meer om de sport gaat gewoon. Dus dat staat voorop, maar als je het dan hebt over kansen. Die gaf ik al een beetje aan dat je als sportevenement er straks ook niet meer onderuit kunt om steeds meer na te gaan denken over duurzaamheid, net zoals de rest van de wereld. Bedrijven willen duurzaam worden, scholen willen duurzaam worden, organisaties willen duurzaam worden. Alles moet duurzamer worden om die impact op het milieu zo beperkt mogelijk te houden. Daar zal niemand aan ontkomen. Alleen de snelheid waarop dat gebeurt dat kan enorm verschillen.

SP1: Wisselen.

SP2: En ik denk dat bij die hippische sector dat dus ook als bij die evenementen, die

sportevenementen, ook daar zal een beweging zijn richting het duurzaam organiseren. Dus daar liggen de beste kansen om dat verder te gaan ontwikkelen, maar dan ben je ook afhankelijk van andere zaken, zoals: Wat kunnen leveranciers daar doen? Wat willen leveranciers daar doen? Wat zijn de prijzen om dat te doen? Is het te betalen als jij helemaal duurzaam bent of niet? En ook uiteindelijk wat is nou de definitie van

duurzaamheid? Wanneer mag je jezelf een duurzaam evenement noemen? En dan zal je toch een soort van scorelijst kunnen en moeten maken van waar je allemaal aan moet voldoen. Want anders ga je ook appels met peren vergelijken. Dus het moet dan ook duidelijk zijn wat dan precies duurzaam is.

SP1: Ja, mee eens. Dus dan zijn er wel duidelijk kansen, maar zijn er dan ook nog valkuilen voor bijvoorbeeld CHIO Rotterdam? Denkt u van nou het is gewoon niet mogelijk? SP2: Even voor de duidelijkheid, ik ben geen CHIO Rotterdam alleen. Ik organiseer nu

Europese Kampioenschappen. Maar als je het meer hebt over CHIO Rotterdam en dit is