• No results found

Interview CHIO Aachen met Sina Rood

Interview CHIO Aachen SP1 - interviewer SP2 - geïnterviewde

Joëlle Bax Sina Rood

SP1: Wat betekent duurzaamheid volgens u?

SP2: Voor mij betekent duurzaamheid het omgaan met de natuur. Tegenwoordig kan iedereen bijdragen aan duurzaamheid en moet iedereen bij zichzelf beginnen. Voor mij heeft duurzaamheid ook iets te maken met een bewustzijn van de natuur en de planeet. SP1: Hoe belangrijk vindt u duurzaamheid?

SP2: Ik denk dat duurzaamheid heel belangrijk is en ik ben van mening dat iedereen eraan moet bijdragen, ook al is het maar een klein beetje. Het begint met jezelf.

SP1: Hoe kijkt u naar duurzaamheid in de hippische sector? Is dit een belangrijk aspect of kan dit beter?

SP2: Ik denk dat vooral in de paardensport duurzaamheid belangrijk moet zijn, omdat dit een sport is die eigenlijk heel dicht bij de natuur staat. Maar ik denk dat het deels ook een kwestie van kennis is. Niet iedereen die actief is in de paardensector weet hoe hij of zij duurzamer kan zijn ten opzichte van paarden.

SP1: Wat betekent duurzaamheid voor CHIO Aachen en wat doet CHIO Aachen hieraan? SP2: Ook bij CHIO Aachen wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Zo is het openbaar

vervoer inbegrepen in elk entreebewijs, dus CHIO Aachen moedigt men aan om niet met de eigen auto te komen, maar met de bus en de trein te reizen.

Sinds 2020 zijn de organisatoren ervan op de hoogte dat ze het evenement zonder plastic zakken moeten geven. In Duitsland is er sinds 2019 een wet die bepaalt dat er geen plastic zakken meer mogen worden uitgedeeld. Vanaf 2021 worden plastic zakken volledig verboden.

Ook de cateraars zullen vanaf 2020 ervoor zorgen dat ze geen plastic borden en bestek spullen meer uitdelen.

En dit jaar besteden we voor het eerst veel aandacht aan de juiste scheiding van afval. Dit is zeer belangrijk, vooral voor de cateraars en exposanten.

SP2: Aangezien sommige dingen en de verordening met het plastic en het afval dit jaar voor het eerst zullen worden gedaan, is het nog niet mogelijk om te zeggen hoe het zal worden ontvangen.

In ieder geval is het belangrijk dat iedereen correct wordt geïnformeerd, niet alleen vooraf, maar ook de mensen die echt aanwezig zijn op het evenement. Voor de grote traiteurs, die ook een restaurant op het terrein hebben, moet een vuilnismanager worden aangesteld om het personeel te informeren en te controleren. Voor de overige exposanten wordt deze controle uitgevoerd door het exposantenbureau.

SP1: Zijn deze onderwerpen ook daadwerkelijk terug te zien op het evenement zelf, is de uitvoering duurzaam?

SP2: Het scheiden van afval is ook daadwerkelijk te zien tijdens het evenement.

SP1: Vindt u dat duurzaamheid hoger in het vaandel zou moeten staan bij CHIO Aachen? SP2: Ik geloof zeker dat het CHIO Aachen zich nog verder kan ontwikkelen op het gebied van

duurzaamheid. Maar dit zal een proces van enkele jaren zijn. Als er elk jaar nieuwe duurzame ideeën worden geïmplementeerd, zijn ze op de goede weg.

SP1: Vindt u dat Duitsland verschilt van Nederland op het gebied van duurzaamheid? Zo ja, op welke manier?

SP2: Ik denk niet dat er echt veel verschil is tussen Nederland en Duitsland.

SP1: Ziet u mogelijke kansen (innovaties) voor CHIO Aachen voor in de toekomst op duurzaam vlak?

SP2: Informeer ook de toeschouwers over afvalscheiding. Misschien kunnen er zonnecentrales worden gebouwd op het terrein.

SP1: Ziet u mogelijke valkuilen voor CHIO Aachen voor in de toekomst op duurzaam vlak? SP2: Ik denk dat dit een kwestie van begroting is. En het CHIO Aachen kan dit alleen samen

met partners en sponsors realiseren. En dat het misschien nog belangrijker moet worden voor de toeschouwers. Want het CHIO Aachen is elk jaar uitverkocht, of ze nu duurzaam zijn of niet. Maar als de druk van de toeschouwers zou toenemen, zouden ze nog meer moeten doen om te verduurzamen.

SP1: In hoeverre is er volgens u een vergelijking te maken tot het aspect duurzaamheid tussen een hippisch evenement en een regulier evenement zoals festivals?

SP2: Ik denk dat je geen verschil hoeft te maken tussen normale evenementen en hippische evenementen omdat ze hetzelfde zijn in hun basisstructuur. Tenminste wat betreft toeschouwers, cateraars en exposanten. Hierom kan er goed een vergelijking gemaakt worden aangezien het beide evenementen zijn opgebouwd vanuit dezelfde basis. SP1: Welke factoren dragen volgens u bij aan het versterken van duurzaamheid voor

SP2: Ik denk dat de publieke opinie zeker kan bijdragen aan het versterken van duurzaamheid bij hippische evenementen.

SP1: Welke aspecten spelen er bij CHIO Aachen op duurzaam vlak?

SP2: Ook hier speelt vooral de publieke opinie. Het CHIO Aachen staat voor “altijd een stap voor” zijn om als het ware een trendsetter te zijn in de paardensport. En ook dat er veel aandacht wordt besteed aan de wensen en ervaringen van klanten. Voor de