• No results found

3.1 ■ ■ Luxemburg, meest ‘Vlaamse’ provincie van het Waals Gewest

3.1.1 Totale werkloosheid

Luxemburg is de topprovincie van het Waals Gewest. De werkloosheidsgraad (8,9%) ligt hier veel lager dan het Waals gemiddelde en zelfs onder het Belgisch gemiddelde. De provincie Luxemburg toont een vrij uniform beeld. Op arrondissementsniveau gaan de werkloosheidsgra-den van 7,1% (Aarlen) tot 11% (Marche-en-Famenne). De gemeenten met de laagste werkloos-heidsgraden zijn gesitueerd in het zuiden van Luxemburg, bijvoorbeeld Attert (4%) en Messancy (4,7%). Hun tegenpolen in werkloosheidsgraad en ligging: Durbuy (12,4%) en Hotton (12,7%).

Luxemburg scoort zeer goed in vergelijking met de rest van het Waals Gewest. Echter, het aantal nwwz is er niet zo sterk gedaald sinds 1997 (-5%). Regio’s met een lage werkloosheid hebben dan ook minder ruimte om zich nog verder te verbeteren. Ook hier liggen de verschillende ar-rondissementen dicht bij elkaar. In de arar-rondissementen Aarlen, Bastenaken en Virton daalt het aantal werklozen met 7%, in Neufchâteau met 5% en in Marche-en-Famenne met 2%. De ge-meenten met de sterkste en zwakste daling van werklozen zijn er tevens met een zeer klein aan-tal nwwz. Daverdisse en Tintigny bijvoorbeeld evolueren zeer gunstig. Rendeux en Rouvroy zijn dan weer voorbeelden van gemeenten die een stijging kennen van het aantal nwwz.

3.1.2 Werkloosheid bij vrouwen

In vergelijking met andere Waalse provincies heeft Luxemburg een lage werkloosheidsgraad bij vrouwen: 12,2%. De werkloosheidsgraad bij mannen van 6,4% is eveneens vrij laag, wat betekent dat de provincie Luxemburg toch een redelijk grote seksekloof kent. Enkel de arrondissementen Aarlen en Marche-en-Famenne springen in het oog. In Aarlen is slechts 9,1% van de vrouwelijke beroepsbevolking werkloos, daar waar 15% van de vrouwelijke beroepsbevolking in Marche-en-Famenne werkloos is. De gemeenten met de laagste vrouwenwerkloosheid liggen dan ook in het arrondissement Aarlen. Opvallend is dat de gemeenten met een hoge werkloosheid bij vrouwen grenzen aan de minder goed presterende provincies Namen en Luik.

Net zoals de globale werkloosheidscijfers is ook het aantal niet-werkende werkzoekende vrou-wen niet zo sterk gedaald in de provincie Luxemburg (-6%). Toch is dit een nog iets gunstigere evolutie dan bij de mannen. Het aantal mannelijke nwwz is sinds 1997 slechts met 4% gedaald.

dalen, maar in Marche-en-Famenne verbetert de situatie voor de vrouwen zo goed als niet. Er is niet echt een geografische lijn te trekken tussen de gemeenten die goed of slecht evolueren in de provincie Luxemburg. Attert zet het beste resultaat neer (-34%). Daarnaast zijn er behoorlijk wat gemeenten die een stijging van de vrouwenwerkloosheid kennen, zoals Rouvroy en Manhay.

Over het algemeen gaat het over dunbevolkte gemeenten. Bij de interpretatie van de evolutie moet hiermee rekening gehouden worden.

3.1.3 Werkloosheid bij jongeren

De jongerenwerkloosheid in de provincie Luxemburg is opnieuw het buitenbeentje van het Waals Gewest. Gemiddeld kent Luxemburg een werkloosheidsgraad bij jongeren van 22,5%.

Vooral in het zuiden van Luxemburg kennen de jongeren werkloosheidsgraden die dichter bij het Vlaams gemiddelde aanleunen. In het arrondissement Aarlen bijvoorbeeld is 16,8% van de beroepsbevolking tussen 18 en 24 jaar werkloos. Het arrondissement Marche-en-Famenne in het noorden daarentegen bereikt bijna 30%. Vooral de gemeenten aan de oostkant van het zuidelijke punt van België kennen dan weer lage werkloosheidsgraden bij jongeren. De grote uitzondering in het zuiden is Virton met een werkloosheidsgraad van 31,5% bij de 18- tot 24-jarigen. Daarbui-ten hebben de gemeente Marche-en-Famenne en de omringende gemeenDaarbui-ten veel werkloze jongeren in de beroepsbevolking (32,7%).

De evolutie van het aantal 18- tot 24-jarige werklozen sinds 1997 is – net zoals de totale en de vrouwenwerkloosheid – iets minder gunstig in deze provincie. Het aantal daalt wel, maar slechts met 10%. Het arrondissement Marche-en-Famenne blijft ongeveer op hetzelfde niveau van 1997 (-3%). Het arrondissement Neufchâteau noteert een relatief sterke daling van 16%. Wat betreft de evolutie van het aantal jongere nwwz in de gemeenten geldt opnieuw dezelfde op-merking. Het gaat vaak om kleine aantallen. De evoluties kunnen met andere woorden over-schat worden.3Wel wordt duidelijk op kaart 3.12 dat de gemeenten die een stijging van het aantal nwwz bij jongeren kennen vooral in het noorden van Luxemburg gesitueerd zijn.

3 De gemeenten met de kleinste aantallen zijn daarom ook niet weergegeven op de kaarten en zijn helemaal wit ingekleurd.

3.2 ■ ■ Waals-Brabant, midden in België

3.2.1 Totale werkloosheid

In de provincie Waals-Brabant4is 9,7% van de beroepsbevolking in 2001 werkloos en op zoek naar een job. Dit percentage ligt een stuk lager dan gemiddeld in het Waals Gewest (15,8%) en zelfs lager dan het Belgisch gemiddelde (10,4%). Waals-Brabant is dan ook de sterkste provincie in het Waals Gewest qua werkgelegenheid. De gemeenten Nijvel (12,3%) en Tubeke (13,9%) slui-ten echter dichter aan bij het Waalse gemiddelde.

Het aantal niet-werkende werkzoekenden tussen 18 en 64 jaar is in Waals-Brabant op vijf jaar tijd ook sterker gedaald dan in de andere Waalse provincies (-12%). De gemeente Hélécine heeft haar aantal nwwz met ongeveer een derde verminderd. Ook Tubeke en Villers-la-Ville evolue-ren gunstig met een kwart minder nwwz in vergelijking met 1997. Waterloo en Rixensart blijven op hetzelfde niveau. Enkel in Ottignies-Louvain-la-Neuve verhoogt het aantal nwwz met 3%.

3.2.2 Werkloosheid bij vrouwen

De werkloosheidsgraad bij vrouwen in Waals-Brabant (12,3%) is zeer laag in vergelijking met het Waals gemiddelde en ligt iets lager dan het Belgisch gemiddelde. Dit staat tegenover 7,5%

van de mannelijke beroepsbevolking die in Waals-Brabant werkloos is. De vrouwelijke werk-loosheidsgraden situeren zich tussen 8,4% in Walhain en 17,4% in Tubeke.

In 2001 heeft Waals-Brabant een tiende minder vrouwelijke werkzoekenden dan in 1997. Héléci-ne, Lasne en Villers-la-Ville kennen dan weer een zeer gunstige evolutie sinds 1997. Enkele ge-meenten blijven wat betreft het aantal werkzoekende vrouwen schommelen rond hun niveau van 1997: Waterloo, Court-Saint-Etienne, Rixensart en Ottignies-Louvain-la-Neuve. In tegenstel-ling tot de Vlaamse provincies daalt het aantal werkzoekende mannen in het Waals Gewest ster-ker. In Waals-Brabant daalt de mannenwerkloosheid met 15%.

3.2.3 Werkloosheid bij jongeren

Op de kaarten 3.5 en 3.6 valt meteen op dat het Waals Gewest er qua werkloosheid bij jongeren veel slechter aan toe is dan het Vlaams Gewest. Waals-Brabant blijft met 25,6% nwwz in de jon-gere beroepsbevolking zelfs nog bijna tien procentpunten onder het Waals gemiddelde. De Hfdst. 1,2.3

E

werkloosheidsgraden bij 18- tot 24-jarigen liggen vrij dicht bij elkaar in de Waals-Brabantse ge-meenten. De laagste jongerenwerkloosheidsgraad vinden we terug in Eigenbrakel (21,2%), de hoogste in Nijvel (30,7%).

In vergelijking met 1997 telt Waals-Brabant 9 % minder nwwz in de beroepsbevolking tussen 18 en 24 jaar in 2001. In de meeste gemeenten daalt het aantal nwwz tussen 18 en 24 jaar niet sterk.

We zien slechts enkele gemeenten op kaart 3.12 waar er een sterkere daling voorkomt, waaron-der Perwijs en Hélécine. Van de donkergrijze gemeenten op deze kaart kan enkel de stijging in Ottignies-Louvain-la-Neuve opvallend genoemd worden (+17%).

3.3 ■ ■ Namen, een doorsnee Waalse provincie