• No results found

VUB-HUISSTIJLELEMENTEN

99

De VUB groeit! Meer studenten, meer onderzoek, meer innovatie, meer internationalisering en meer gebouwen. Toch groeit de uitstraling van de VUB niet navenant. Dat komt door de onzichtbaarheid van het moedermerk in vele projecten. De VUB creëerde daarom een sterke huisstijl voor een consistente presentatie naar buiten toe én om ons unieke karakter te onderstrepen.

BESTELLEN

Logo’s, sjablonen, huisstijlelementen en andere toepassingen staan voor je klaar op het MAX-platform.

WAT IS HET?

LogoHet logo staat altijd op een witte achtergrond (of in wit op een

gekleurde achtergrond). Het kan horizontaal of verticaal alsook zonder voluit geschreven naam als de VUB (een van de) sponsor(s) is.

Er is ook een monochrome versie van het logo. Die staat altijd in een stevige kleur (zwart, blauw, …) en kan ook in ‘negatief’ geplaatst worden.

Zegel

Wordt alléén gebruikt voor officiële documenten. Het gebruik ervan is dus heel beperkt en kan alleen na formele goedkeuring.

Huisstijlkleuren

Het logo wordt altijd in oranje en blauwe kleur afgebeeld. Dat zijn ook de basiskleuren van de huisstijl. Daarnaast gebruiken we wit en zwart.

Een huisstijl is zoveel meer dan een logo. Lettertype, kleurgebruik, beeldtaal, tone of voice, compositie, ... spelen allemaal een rol. We sommen de voornaamste elementen van de VUB-huisstijl kort voor je op. Zo ben je snel mee!

100

HUISSTIJL VUB-HUISSTIJLELEMENTEN

Lettertypes

ITC Avant Garde: een lettertype gebaseerd op het logo van het Amerikaanse tijdschrift Avant Garde. Zeer geschikt voor slogans, titels, subtitels, korte teksten en quotes.

Maar niet voor lopende tekst.

Roboto: voor lopende tekst. Het is een rechtenvrij lettertype dat iedereen mag gebruiken.

Verdana: alom aanwezig in onlinecommunicatie en een goed alternatief voor Roboto.

Hoofdtitels altijd in hoofdletters

Subtitels altijd in tekst-strips

De strips kunnen in oranje, blauw, zwart en wit. De tekst in de strip is wit voor de blauwe, zwarte en oranje balkjes. De tekst is zwart bij een witte balk.

Broodtekst

Deze tekst vertelt waarom we uniek zijn, wat we doen, hoe we het doen en voor wie we het doen.

101

Citaat van Poincaré

Oranje driehoek

Staat voor de vrijzinnigheid & het out of the box denken. In oranje is hij direct herkenbaar. Maar soms krijgt de driehoek een fotografische invulling. De voorkeurspositie van de driehoek is zoals hij voorkomt in het logo. Let op: maak er geen ezelsoor van! Je plaatst hem het best gelijnd ter hoogte van een tekst of beeld.

Driehoekjespatroon

Is eerder decoratief. Overmatig gebruik verzwaart de huisstijl te veel.

Voorzichtigheid is dus geboden.

Schuine lijn

De schuine lijn is altijd de helling van de oranje driehoek uit het logo. De schuine lijn heeft altijd een invulling met kleurvlakken of beelden. Het is dus nooit een getekende lijn!

HUISSTIJL VUB-HUISSTIJLELEMENTEN

102

Quote

Staat voor vrijheid van meningsuiting. De vorm op zich mag niet aangepast, maar wel gekanteld worden.

Geometrische vormen

In navolging van de driehoek, kunnen ook het vierkant (vorm van het VUB-logo) en de cirkel (vorm van het VUB-zegel) als vorm worden toegevoegd.

E-mailbanner

Maakt deel uit van de VUB-e-mailsignatuur.

Infographics

Beeldtaal

Moet een ‘WE ARE VUB’-gevoel of sfeer uitstralen. Een spontaan gevoel van betrokkenheid.

Mensen staan centraal in het VUB-verhaal. Echte mensen die

zelfbewust in de camera kijken, in en rond de campussen, met Brussel als decor. Eigenzinnig én modern.

HUISSTIJL VUB-HUISSTIJLELEMENTEN

HOELANG DUURT HET?

Zo snel als je zelf wilt/kunt.

WAT KOST HET?

Templates, sjablonen, huisstijlelementen enzovoort zijn gratis voor VUB-medewerkers. Deze kosten betaalt de VUB via de begroting van Marcom.

(zie Do-It-Yourself: sjablonen en templates)

WAT IS INBEGREPEN?

- vrije toegang tot VUB-fotodatabank

- vrij gebruik van beschikbare sjablonen, VUB-huisstijlelementen, enz.

WAT IS NIET INBEGREPEN?

- begeleiding en hulp bij de opmaak

(wil je dat wel, zie opmaak) - vrije opmaak

(je werkt binnen de aangereikte templates die op het platform staan zie Do-It-Yourself: sjablonen en templates)

HANDIGE TIPS?

Let op met portretrecht.

185 jaar geschiedenis ligt aan de basis.

Deze identiteit willen we uitstralen.

Tips voor gebruik van feestlogo 50/185 jaar/ans VUB-ULB Tips voor gebruik van gezamenlijke VUB-ULB-huisstijl

103

HUISSTIJL VUB-HUISSTIJLELEMENTEN

Voordat je van iemand een foto neemt, vraag je altijd om (schriftelijke) toestemming. Leg uit waarvoor je de foto zult gebruiken. Gebruik geen afbeeldingen van (bekende) personen. Je hebt daar namelijk altijd toestemming voor nodig. Wanneer minderjarigen aanwezig zijn, dienen hun ouders toestemming te verlenen voor het portretrecht.

Wie het portretrecht schendt en foto’s zonder toestemming publiceert, kan aansprakelijk gesteld worden om een schadevergoeding te betalen.

Daarbij zijn de algemene principes van de burgerlijke aansprakelijkheid van toepassing (art. 1382 en 1383 van het Burgerlijk Wetboek).

1834Voor de eerste regeringen van het in 1830 gestichte Koninkrijk België was onderwijs verstrekken geen prioriteit. Vandaar dat de kerkelijke overheid op 10 juni 1834 een katholieke universiteit oprichtte. Daarmee zou het monopolie van het universitair onderwijs in handen komen van een instelling onder het juk van de kerk die nog maar twee jaar ervoor in een encycliek elke vorm van vrijheid van pers, opinie en geweten veroordeeld had.

De Brusselse advocaat Theodore Verhaegen (St. V…) vond dat dat niet kon en mobiliseerde zijn geestgenoten die hij in Brusselse loges ontmoette voor een andere universiteit: “Een met het vrije onderzoek als grondslag”. Al op 20 november – een tweetal weken na de opening van de Mechelse katholieke universiteit – opende die andere universiteit haar deuren. Dat de nieuwe universiteit zich onafhankelijk van staat en kerk wilde opstellen, werd haar niet in dank afgenomen. Ze kreeg het niet gemakkelijk. Anderzijds trok de toen vooral Franstalige universiteit daardoor ook Vlaamse vrije geesten aan en leverde met alumni als Jan Van Rijswijck, Cesar de Paepe, Tony Bergmann, August Vermeylen en Lodewijk de Raet sleutelfiguren van het Vlaanderen/België van toen.

Het principe van vrij onderzoek is door de jaren heen altijd de grondslag

voor onderwijs en onderzoek aan de ULB en aan de in 1969 daaruit gegroeide VUB gebleven. En omdat het niet bij woorden blijft, maar VUB’ers daadwerkelijk wars van starre conventies en vooroordelen onderzoek verricht(t)en, ligt dat vrije denken ook aan de basis van de voortrekkersrol die de VUB niet zelden vervult.

Bron: De Vrije Universiteit Brussel, een jonge instelling met een oude traditie, Y.J.D. Peeters in Ons Erfdeel van 1976.

De verbonden handen

Op 19 maart 1970 werd het bekende schild met bedelzak en verbonden handen – en niet de Brusselse Sint-Michiel van de ULB – het embleem van de uit de ULB ontsproten VUB. Het embleem was volledig identiek aan dat op de geuzenpenningen en drukt verbondenheid uit met de geuzen die in de zestiende eeuw resoluut opkwamen tegen de onderdrukking door Filips II en zijn inquisitie van alle vrije denken. De verbonden handen verwijzen naar het Eedverbond der Edelen, dat toen in een smeekschrift aan landvoogdes Margaretha van Parma vroeg om meer vrijheid van denken en minder godsdienstvervolging. Een hoveling vernederde hen toen door spottend op te merken dat het maar “gueux” (bedelaars) waren. Waarop de edelen de scheldnaam geuzen gingen gebruiken als een eretitel.

Daarenboven kun je er ook de maçonnieke handdruk in herkennen.

Bron: Frank Scheelings op cavavub.be