• No results found

Toelichting bij het invullen van de vragenlijst

Wij willen u verzoeken onderstaande vragenlijst in te vullen voor de procedure tegen de Zusters van de Goede Herder (en mogelijk de Nederlandse Staat). Dit is een eerste vragenlijst waarmee wij een overzicht krijgen van de gestichten en de periodes van verblijf. Deze vragenlijst is niet uitputtend. Over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld het gebruik van geweld door de zusters, en de gevolgen voor de rest van uw leven, willen wij u graag op een later moment vragen stellen. Mocht u daarover reeds nu iets kwijt willen, dan mag u dat onder aan de vragenlijst natuurlijk doen. Hieronder zullen wij u eerst vragen om een kort overzicht te geven van de instellingen van de Zusters van de Goede Herder waar u heeft verbleven. Daarna vragen we u om uw verblijf in deze instellingen kort toe te lichten, hoe bent u daar terecht gekomen en wat waren uw ervaringen daar. Bij de vragen staan subvragen. Die kunt u apart beantwoorden of in een doorlopende tekst.

1. Volledige Naam 2. Meisjesnaam: 3. Adres: 4. Telefoonnummer: 5. E-mail adres: 6. Geboortedatum en –plaats:

7. In welke instelling(en) van de Zuster van de Goede Herder bent u verbleven? Zou u onderstaan-de tabel svp met gebruik van slechts enkele wooronderstaan-den willen invullen? Na onderstaan-deze tabel zal er voldoenonderstaan-de ruimte zijn om uw verblijf in iedere instelling toe te lichten.

Datum in/ leeftijd in (in jaren en mnd)

Datum uit/ leeftijd uit (in jaren en mnd)

Plaats Geplaatst door Soort werk Vergoeding ontvangen door u?

8. Wat was uw situatie voordat u in een instelling van de Zusters van de Goede Herder werd geplaatst?

a. Leefden uw moeder en/of vader nog? b. Had u broers en/of zussen?

c. Waar woonde u?

d. Door wie werd u verzorgd?

e. Bent u als kind/minderjarige voor de rechter verschenen en zo ja waarvoor?

f. Was u – voordat u in een instelling van de Zusters van de Goede Herder werd geplaatst – al op andere wijze begeleid of onder toezicht gesteld?

9. Door wie en waarom bent u in een instelling van de Zusters van de Goede Herder geplaatst? Als u werd overgeplaatst van één instelling van de Zusters van de Goede Herder naar de andere, graag voor iedere plaatsing onderstaande vragen beantwoorden.

a. Door wie bent u bij de Zusters van de Goede Herder geplaatst?

b. Heeft men u verteld wat de reden daarvoor was? En zo ja, wat heeft men gezegd? c. Hadden uw ouders of voogd naar uw weten enige inspraak in deze keuze?

d. Had u zelf enige inspraak in deze keuze?

e. Werd er bepaald hoe lang u in een instelling van de Zusters van de Goede Herder zou moeten blijven of was de plaatsing zonder tijdbeperking?

f. Werd er bij de plaatsing een verwachting uitgesproken welk nut de plaatsing zou hebben? g. Wilt u hierover nog iets anders vertellen?

Hieronder willen we u vragen om informatie te geven over uw verblijf in een instelling van de Zusters van de Goede Herder. Voor zover u in meer dan één instelling van de Zusters van de Goede Herder heeft gezeten, willen wij u vragen om onderstaande vragen per instelling apart te beantwoorden. U kunt de vragen dan kopiëren (of overschrijven) en voor de volgende instelling opnieuw invullen.

Betreft instelling (naam) te (plaats)

10. Huisvesting

a. Was het terrein open of afgesloten? Hoe was het afgesloten? b. Kreeg u voldoende te eten en te drinken?

c. Hoe was de kwaliteit van het eten?

d. Mocht u regelmatig douchen of een bad nemen? Hoe vaak? e. Hoe was de algehele hygiëne in de instelling?

11. Medische zorg

a. Kreeg u daar medische verzorging als u dat nodig had? b. Moest u (gedwongen) medicatie gebruiken?

c. Zo ja, wat waren de effecten van die medicatie? d. Zo ja, hoe vaak (moest) u deze medicatie gebruiken? 12. Arbeid

a. Moest u in die instelling werk verrichten? Zo ja, wat voor werk? b. Was het zwaar of langdurig werk?

c. Hoe verliep een typische (werk)dag in de instelling? d. Hoe vaak was u vrij?

e. Ontving u een vergoeding voor het werk? Zo ja, wat voor vergoeding of hoeveel? f. Welk gedrag werd bestraft?

i. Praten tijdens het werk ii. Uitrusten tijdens werktijd iii. Langzaam werken iv. Verzet tegen het werk

v. Verzet tegen de verplichting moeder of zuster te zeggen vi. Weglopen

vii. Anders…. g. Had u pauzes?

13. Theoretisch onderwijs

a. Ging u naar school of heeft u enig ander theoretisch onderwijs genoten (dus anders dan door middel van arbeid)?

b. Indien ja, graag toelichten wat voor onderwijs en hoe lang u dat heeft genoten. c. Hoe veel uren per werkdag werden er gemiddeld aan onderwijs besteed? d. Wie gaf het onderwijs?

e. Had u na beëindiging van deze opleiding een (erkend) diploma? 14. Toezicht en omgang

a. Wie had de leiding over de instelling?

b. Wie nam de dagelijkse verzorging van de pupillen op zich?

c. Hoe heeft u de omgang met de Zusters van de Goede Herder ervaren? d. Had u contact met telkens dezelfde zusters of met veel verschillende zusters?

e. Zijn er bepaalde zusters die u bijzonder positief of negatief bij blijven? Zo ja, waarom? 15. Contact met personen buiten de instelling

a. Door wie werd u naar de instelling gebracht? b. Kreeg u bezoek? Zo ja, door wie en hoe vaak? c. Hoe vaak mocht u zelf naar huis?

d. Werkte u ook voor personen buiten de instelling? Was dit in opdracht van de Zusters van de Goede Herder? Kreeg u daarvoor een geldelijke vergoeding?

16. Overplaatsing

a. Als u van deze instelling van de Zusters van de Goede Herders bent overgeplaatst naar een andere instelling van de Zusters van de Goede Herders, is u verteld wat de aanleiding hiervoor was?

b. Wie heeft dit besloten? c. Had u daar enige inspraak in? 17. Beëindiging plaatsing

a. Op een bepaald moment kwam uw verblijf in de instelling(en) van de Zusters van de Goede Herder ten einde. Werd u verteld waarom uw verblijf werd beëindigd?

b. Wie heeft dit besloten? c. Had u daar enige inspraak in?

d. Waar werd u naartoe gebracht na de beëindiging van uw verblijf?

e. Werd er op enige wijze voorzien in uw toekomstige huisvesting, onderwijs, arbeid en/of begelei-ding?

18. Wat heeft u gedaan toen uw verblijf bij de Zusters van de Goede Herder werd beëindigd? a. Waar bent u naartoe gegaan?

b. Wat heeft u gedaan (werk/opleiding/anders)?

Deze vragenlijst dient voor een eerste verzameling van de feiten. Op onderwerpen zoals lichamelijk en psychisch geweld of misbruik, en de gevolgen van uw verblijf bij de Zusters van de Goede Herder zullen wij later terugkomen. Mochten er feiten/praktijken zijn geweest die u nu al graag wilt melden, kunt u dat hieronder doen.