• No results found

Leerlingen

Zoals je weet doe ik onderzoek naar de ervaringen van leerlingen in een brede brugklas, dus een klas waarin leerlingen met verschillende schooladviezen, vmbo-t, havo en vwo, zitten. En daar wil ik graag met jou over praten. Ik zal je wat vragen stellen en je mag me alles vertellen wat je wil, en je kunt geen fouten maken. Ik wil je wel laten weten dat ik het interview opneem, dat is omdat ik anders moet schrijven terwijl ik naar jou luister en dat werkt niet goed, maar niemand behalve ik zal deze opname beluisteren, en het zal nooit voor anderen duidelijk worden dat dit interview met jou was. Het is dus anoniem, alleen ik weet het. Is alles duidelijk? Heb je vragen voordat we beginnen?

Ik wil je eerst wat vragen over je schoolkeuze en schooladvies. 1. Kun je mij vertellen waarom je hebt gekozen voor deze school? 2. Heb je bewust gekozen voor een school met een brede brugklas?

Schooladvies docent Schooladvies eindtoets Huidig niveau

Charlotte atheneum geen gegevens havo/vwo

Emma vmbo-t/havo vmbo-t havo

Hugo vmbo-t/havo vmbo-t geen overgangsrapport

Martijn vmbo-t/havo geen gegevens vmbo-t

Nadine vmbo-t vmbo-t vmbo-t

Remco vmbo-t vmbo-kader vmbo-t

Sander havo/vwo havo/vwo vmbo-t

Sienna vmbo-t vmbo-kader vmbo-t

Stefan havo vmbo-t havo/vwo

3. Kan je mij vertellen over je schooladvies? Wat kwam er uit de eindtoets, en wat kreeg je van de leraar?

4. Wat vond je van je schooladvies?

5. Heeft je schooladvies geholpen om voor een brede brugklas te kiezen?

Ik wil je nu een aantal vragen stellen over je ouders of verzorgers.

1. Heb jij de keuze voor een brede school zelf gemaakt of je ouders/verzorgers of samen? 2. Praat je thuis over school met je ouders/verzorgers? Zo ja, waarover? Hoe vaak?

3. Wat vind je van de betrokkenheid van je ouders/verzorgers?

Ik ben nu benieuwd naar je ervaringen met naar school gaan. 1. Hoe zou je de sfeer op school en in de klas omschrijven?

2. Je zit nu bijna een jaar op deze school, heb je het idee dat je goed op je plek zit? Ja/Nee, waardoor?

3. Zijn er dingen die minder fijn zijn?

4. Hoe vind je het om in een brede brugklas te zitten?

5. Weet je van je klasgenoten welk schooladvies ze hebben gekregen? Hoe/waardoor wel/niet?

Dank. Ik ga je nu vragen stellen waarbij ik benieuwd ben naar je mening over het Nederlandse onderwijssysteem. Ik zal je hier ook even wat uitleg geven, laat het me weten als er iets onduidelijk is of als ik te snel ga. Maar voordat ik je wat ga vertellen over dit systeem:

1. Wat vind je goed aan het Nederlandse onderwijs en wat minder?

2. Dan zal ik nu wat vertellen over het Nederlandse onderwijssysteem. In het Nederlandse

onderwijs hebben we verschillende leerwegen. Die ken je waarschijnlijk wel; zo hebben we het vmbo, de havo en het vwo. Zoals je misschien ook al weet is het vmbo nog weer verdeeld in basis, kader, gemengd en theoretisch, en op het vwo hebben we het atheneum en het

gymnasium. De vmbo’ers gaan 4 jaar naar school, havisten 5 jaar en vwo’ers 6 jaar. Is dit duidelijk voor je?

3. Wat vind je van de indeling in verschillende leerwegen?

4. Een ander kenmerk van het Nederlandse onderwijs is dat er een vroeg keuzemoment is, en daarmee bedoelen we de keuze of de beslissing die aan het eind van de basisschool, als je ongeveer twaalf jaar bent, wordt gemaakt; je krijgt dan een schooladvies en gaat naar een middelbare school waar je op jouw niveau kan werken. Dit is natuurlijk net anders als je naar

een brede brugklas gaat, daar stel je als het ware dit selectiemoment nog met een jaar uit. Dan wordt aan het eind van de eerste klas besloten welk niveau je kan gaan doen. Wat vind je ervan dat er zo’n keuzemoment plaatsvindt aan het eind van de basisschool?

5. Wat vind je van brede brugklassen als middel om dit moment met een jaar uit te stellen? 6. Als laatste kenmerken hebben we een aantal idealen die we nastreven in het Nederlandse

onderwijs. In Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen heeft, ongeacht iemands achtergrond. Dus alle kinderen in Nederland hebben gelijke kansen in het onderwijs. Wat vind je van dit ideaal?

7. En we vinden het belangrijk dat iedereen wordt beoordeeld op hun prestaties, en niet op hun achtergrond. Dus welk niveau je kan doen op school of welke baan je later krijgt moet helemaal van jouw eigen prestaties afhangen en iedereen moet dezelfde kans hebben een bepaald niveau of een bepaalde baan te bereiken. Wat vind je van dit ideaal?

Ik wil je nu vragen een korte opdracht uit te voeren. Ik heb hier een aantal plaatjes van mensen die een beroep uitoefenen, en er is een plaatje van studenten. Ik wil je vragen een volgorde te maken van de personen op de foto’s. Je kunt het niet fout doen en mag zelf weten hoe je het doet. 1. Kun je toelichten waarom je deze rangorde hebt gemaakt?

2. Waar zou je jezelf plaatsen in de rangorde? Waarom daar? 3. En waar zou je je ouders plaatsen?

Ik wil in dit laatste onderdeel met je praten over je gevoelens en ervaringen op en over school, en over je doelen.

1. Hoe gaat het tot nu toe op school?

2. Hoe belangrijk zijn je schoolprestaties en school in het algemeen voor je? 3. Ben je tevreden met je schoolprestaties? Waarom wel/niet?

4. Welke doelen heb je voor jezelf met betrekking tot school? Welk niveau wil je bijvoorbeeld halen en gaat dat lukken?

5. Had je aan het begin van de brugklas andere doelen? Als ja, wat is er veranderd en waarom? 6. Kan je me vertellen waar je jezelf ziet over een jaar? En over 5 jaar? En over 10 jaar?

7. Eerder hebben we het gehad over de idealen van gelijke kansen en van beoordeeld worden op je eigen prestaties in plaats van op je achtergrond. Heb je het idee dat je dezelfde, gelijke kansen hebt gehad als je klasgenoten op de basisschool? Waarom wel/niet?

9. Eerder hebben we het al even gehad over je schooladvies. Je gaf toen aan dat je vmbo/havo/vwo had. In het huidige onderwijs wordt er soms neergekeken op het vmbo-onderwijsniveau. Heb je dat zelf wel eens gemerkt, en zelf ervaren? Waar, door wie, hoe?

10. Praat je hier met vrienden over?

11. Merk je iets van het neerkijken op vmbo(’ers) in de klas? 12. Hoe denk je zelf over het vmbo?

Als laatste wil ik je nog vragen of je het opleidingsniveau van je ouders weet.

Mentor

Ik heb eerst wat vragen over het Dalton en de brede school en brede brugklas op zich.

1. Promoot het Dalton actief de brede brugklas en/of de breedheid van de school als sterk punt van de school? Kun je uitleggen op welke manier?

2. Wat vind je van het feit dat het Dalton een brede school is? Wat zijn de positieve kanten? En zijn er ook negatieve kanten?

3. Wat vind je van het feit dat het Dalton een brede brugklas aanbiedt? Wat zijn de positieve kanten van een brede brugklas? Zijn er ook negatieve kanten?

4. Je bent mentor van een brugklas, in hoeverre merk je in kennismakingsgesprekken met

leerlingen en hun ouders dat de brede brugklas en/of de breedheid van de school een rol speelt in de keuze voor het Dalton? Is daarin nog een verschil tussen ouders en kinderen?

5. Veel leerlingen in de klas hebben een gemengd advies, dus bijvoorbeeld vmbo-t/havo of havo/ vwo. In hoeverre merk je dat het schooladvies een rol speelt in die keuze voor een brede school en/of brede brugklas?

6. Welke rol denk jij dat de ouders van leerlingen spelen in de schoolkeuze?

7. En wat merk je daarna tijdens het schooljaar van de ouders? Zijn ze betrokken? Op welke manier? Welke zaken komen naar voren in mentorgesprekken of bij ouderavonden?

8. Denk je dat een brede brugklas een goed middel is om kinderen op het ‘ware niveau’ te krijgen?

Ik heb nu nog wat vragen over je mentorklas, de leerlingen en over je ervaringen met lesgeven in een brede brugklas.

9. Zou je, specifiek vanuit je rol als mentor, de klas kunnen beschrijven?

10. Wat merk je in de brede brugklas van niveauverschillen? Hoe ga je er mee om? Wat is lastig? 11. Hoe is het om les te geven aan en mentor te zijn van een gemengde klas?

12. Het schooljaar is bijna klaar, lijkt het er op dit moment op dat er leerlingen hoger gaan uitkomen dan hun basisschooladvies?

13. Zijn er ook leerlingen die naar een lager niveau zullen gaan dan zij op basis van hun basisschooladvies en/of capaciteiten aankunnen? Zo ja, waar denk je dat dit aan ligt? 14. Wat denk je dat de leerlingen zelf lastig vinden aan de brede brugklas?

15. Wat merk je in de klas van de onderlinge hulp (vooral bij niveauverschillen)?

16. We hebben het er wel eens over gehad dat het vmbo zo’n negatief imago heeft. Wat merk je daarvan in de klas? Of meer in het algemeen op school of bij docenten? En bij ouders?