• No results found

Auteur, jaar Context Design Onderzoeksgroep Onderwerp Resultaten

Zhang et al., 2020 [21] Omega-3 fatty acids and eye health: Opinions and self- reported practice behaviors of optometrists in Australia and New Zealand Omega-3-vetzuren en ooggezondheid: Opinie en zelf-gerapporteerd gedrag van optometristen in Australië en Nieuw- Zeeland Australië en Nieuw- Zeeland

Vragenlijst Optometristen Bewustzijn en routinegedrag in de praktijk van optometristen met betrekking tot omega- 3-vetzuren in de

eerstelijnsgezondheidszorg en hun zelfgerapporteerde toepassing van deze kennis in de praktijk.

- De meeste optometristen in Australië en Nieuw-Zeeland geven routinematig klinische aanbevelingen over voeding en voedingsstrategieën die relevant zijn voor de gezondheid van het oog.

- De meeste respondenten (79%) gaven aan dat zij de

consumptie van omega-3-vetzuren aan patiënten aanbevelen, in supplementvorm of uit voedselbronnen, om de gezondheid van de ogen te verbeteren. De overige respondenten (21%) gaven aan dat zij patiënten geen aanbevelingen geven met betrekking tot omega-3-vetzuren.

Lawrenson et al., 2013 [22]

Advice about diet and smoking for people with or at risk of age- related macular degeneration: a cross- sectional survey of eye care professionals in the UK Verenigd Koninkrijk Vragenlijst Optometristen en oogartsen Dieetadvies, aanbevelingen voor het gebruik van supplementen, roken en voedingsinterventies.

- 68% van de respondenten gaf aan dat zij structureel voedingsadvies geven aan patiënten met vastgestelde LMD. - Meer dan de helft gaf regelmatig advies aan degenen die risico lopen op LMD.

- Advies over supplementen was afhankelijk van het risico op progressieve LMD.

- Ongeveer 34% gaf aan dat zij supplementen aanbevelen voor preventie bij een patiënt met een familiegeschiedenis met LMD. 93% gaf aanbevelingen aan patiënten met gevorderde LMD in één oog en vroege LMD in het andere. - 49% van de respondenten gaf aan dat zij rokers regelmatig

Advies over voeding en roken voor mensen met of met risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie: een cross-sectioneel onderzoek onder oogzorg-professionals in het VK

informeerden over het verband tussen roken en

oogaandoeningen. Slechts een derde van de respondenten adviseerde rokers om te stoppen.

- Artikelen in vakbladen en congrespresentaties werden het meest genoemd als informatiebron.

Larson et al., 2009 [23] A descriptive study of lutein and zeaxanthin in optometric practice

Een beschrijvend onderzoek over luteïne en zeaxanthine in de optometriepraktijk

Verenigde Staten

Vragenlijst Optometristen uit Wisconsin

De percepties, aanbevelingen, en het gebruik van educatie- of informatiemateriaal onder optometristen uit

Wisconsin over luteïne en zeaxanthine.

- De meeste optometristen beschouwden zichzelf als matig tot zeer goed geïnformeerd (77%) over luteïne en

zeaxanthine en de relatie met ooggezondheid.

- 78% gaf aan dat er voldoende beschikbare informatie is om aanbevelingen te kunnen geven, in tegenstelling tot 13% die aangaven dat dit onvoldoende was. 9% gaf aan niet zeker te zijn of de informatie geschikt was voor aanbevelingen. - Ongeveer de helft van deze respondenten heeft educatief of informatief materiaal verkregen van de American Optometric Association.

- De belangrijkste redenen om educatie- of informatiemateriaal niet te verspreiden was dat de

respondenten niet zeker wisten waar ze het materiaal konden krijgen en dat onderzoek over deze middelen beperkt is.

Downie et al., 2016 [24]

What do patients think about the role of optometrists in providing advice about smoking and nutrition?

Australië Vragenlijst Volwassenen die de oogzorgkliniek van de

Universiteit van Melbourne bezoeken

Deelnemers gaven hun mate van instemming voor een reeks van stellingen gerelateerd aan zorg die optometristen verlenen rondom gezondheid, roken en voeding. Deze stellingen waren ontwikkeld om te meten hoe patiënten de

- Ongeveer een derde van de respondenten gaf aan

routinematig te zijn ondervraagd over hun rookstatus, dieet en inname van voedingssupplementen door hun optometrist. - De meerderheid van de respondenten verwachtte dat hun optometrist hen zou vragen naar hun rook- en eetgewoonten, en gaf aan dat ze zich op hun gemak voelden om deze

onderwerpen te bespreken met hun primaire oogzorgverlener.

Wat vinden patiënten van de rol van optometristen bij het geven van advies over roken en voeding?

focus van optometristen voor deze issues evalueren en de mate waarin zij zich comfortabel voelen bij het bespreken van deze issues.

Shah et al., 2015 [25] Reprint of: Survey of patients with age- related macular degeneration: Knowledge and adherence to recommendations

Herdruk van: Overzicht van patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie: kennis en naleving van aanbevelingen

Verenigde Staten

Vragenlijst Patiënten met LMD die behandeld worden bij een vitreoretinale servicekliniek - Naleving van de verschillende levensstijl- en leeftijd-gerelateerde oogziektestudies (AREDS) en aanbevelingen voor formuleproducten met betrekking tot LMD. - Leefstijlaanbevelingen zijn meer fruit, groenten en vis eten, en minder verwerkt voedsel, suiker en rood vlees. Verder zijn aanbevelingen gericht op lichaamsbeweging, gewichtsvermindering en het stoppen met roken.

- Patiënten met LMD konden zich vaker herinneren aan de aanbevelingen van AREDS-supplementen dan aan andere veranderingen in levensstijl, en waren over het algemeen van mening dat deze aanbevelingen noodzakelijk en betaalbaar waren.

- De naleving van de aanbeveling om te stoppen met roken was slecht (0%), de naleving van andere aanbevelingen was redelijk.

Lawrenson et al., 2015 [26]

A pilot study of the feasibility of delivering a brief smoking cessation intervention in community

optometric practice

Een pilotstudie naar de

Verenigd Koninkrijk

Vragenlijst Optometristen - Inzicht in de houding van optometristen over roken en ooggezondheid. - Evaluatie van een interventie gericht op het vergemakkelijken van doorverwijzingen voor ondersteuning van patiënten bij het stoppen met roken.

- Ongeveer 77% van de respondenten was zich bewust van het verband tussen roken en LMD. Met betrekking tot het stoppen met roken, gaf 4% van de optometristen aan dat ze regelmatig de rookgeschiedenis van patiënten bekijken, en ongeveer 12% gaf aan regelmatig advies te geven over stoppen met roken.

- 88% van de respondenten wisten niet hoe zij patiënten precies door moeten verwijzen naar specialistische diensten. - De meest voorkomende barrières om het verband tussen roken en oogaandoeningen te bespreken, was de relatie tussen patiënt en behandelaar (39%), onzekerheid over de

haalbaarheid van een korte interventie voor het stoppen met roken in de

optometriepraktijk

wijze waarop het probleem aan de orde zou moeten worden gesteld (31%) of tijdsdruk (31%).

Kennedy et al., 2014 [27]

Patient tobacco use in optometric practice: A Canada-wide study

Tabaksgebruik van patiënten in de praktijk van optometristen: een Canadese studie

Canada Vragenlijst Optometristen in Canada

- Kennis van oogziekten geassocieerd met het roken van tabak. - Gericht op het verminderen en/of

stoppen van tabaksgebruik. - Optometristen werden gevraagd om hulpmiddelen te identificeren om tabaksgebruik bij patiënten te verminderen en/of te stoppen.

- Optometristen zijn zich bewust van de impact van het gebruiken van tabak op de gezondheid van het oog. Echter, de meeste respondenten houden zich niet systematisch bezig met het voorkomen en stoppen van het gebruiken van tabak. - Het ondersteunen van optometristen met instrumenten en educatie verbetert de gesprekken met hun patiënten over de risico’s van tabaksgebruik.

- De meeste respondenten (90%) waren geïnteresseerd in een programma over de impact van roken op het

gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen, evenals strategieën voor het bespreken van stoppen met roken.

Caban-Martinez et al., 2011 [28]

Peer Reviewed: Age- related macular degeneration and smoking cessation advice by eye care providers: A pilot study

Maculadegeneratie en advies van

zorgverleners bij het stoppen met roken: een pilotstudie Verenigde Staten Vragenlijst Oogzorgverleners (en voorkeuren van patiënten met LMD) De beschikbare service voor hulp bij stoppen met roken aangeboden door oogzorgverleners en voorkeuren voor deze service van patiënten met LMD

- Zorgverleners zijn gevraagd om aan te geven welke service voor stoppen met roken zij zouden willen gebruiken voor hun patiënten met LMD. 46% wilde een training hoe

zelfhulpmaterialen te selecteren om aan hun patiënten te geven. 39% wilde leren hoe ze hun patiënten sociale ondersteuning konden bieden als onderdeel van hun stopbehandeling.

- De meeste oogzorgverleners gaven aan dat hun medische opleiding geen adequate training bood om hun patiënten effectief te helpen bij het stoppen met roken (65%).

Loss et al., 2018 [29] Views of

ophthalmologists on the genetics of age- related macular degeneration: Results of a qualitative study Opvattingen van oogartsen over de genetica van leeftijdsgebonden maculadegeneratie: resultaten van een kwalitatief onderzoek

Duitsland Kwalitatieve interviews

Oogartsen De aanpassingen van omgevings- en genetische factoren op de aandoening van het netvlies, en de mate en manieren waarop oogartsen hun patiënten met LMD hierover informeren en adviseren.

- Uit angst dat patiënten en hun familieleden van streek raken van informatie over erfelijkheid en/of de genetische

achtergrond van LMD, onthouden veel oogartsen informatie hierover aan hun patiënten.

- Het verkennen van de meningen van patiënten over hun verwachtingen om geïnformeerd te worden over de etiologie van genetische ziekten of de individuele risico’s die zij lopen, kunnen bijdragen wanneer communicatiestrategieën ontwikkeld worden.

- Het ontwikkelen van genetische onderwijsprogramma's toegesneden op de routinezorg van oogartsen worden aanbevolen.