• No results found

1. Je baby in bad

1.1. Zo zacht als een babyhuidje

Er is niets zo zacht als de huid van je baby. Maar zijn huid is ook heel gevoelig. Een soepele huid beschermt je baby tegen uitdroging, infecties en vreemde indringers. Een goede verzorging is dus noodzakelijk. Toch kan je het best zo weinig mogelijk verzorgingsproducten gebruiken, want die kunnen de huid uitdrogen en irritatie veroorzaken.

Badolie of zeep?

Gebruik bij voorkeur reinigende badolie. Die bevordert de soepelheid van de huid. Raadpleeg de verpakking of vraag raad aan de apotheker. De badolie wordt enkele minuten nadat het kind in bad is gezet aan het water toegevoegd, zodat de poriën van de huid al open zijn om het meest hydraterende effect te bekomen.

Zeep droogt de huid uit en kan irritatie veroorzaken. Gebruik zeep enkel bij zichtbaar vuil, zoals stoelgang.

1.2. In bad!

Een badje kan op elk moment van de dag. Het hoeft dus niet

’s morgens of ’s avonds. Zoek een rustig moment, maar geef geen bad onmiddellijk na de maaltijd. Je baby zou wat voeding kunnen teruggeven.

Beschouw het bad als een moment van plezier en communicatie met je kind.

Waar let je op als je je kindje een bad geeft?

• Leg op voorhand alle spulletjes klaar: wasproducten, handdoek, luier, kleertjes, enzovoort.

• Zorg voor een aangename kamertemperatuur (22-24 °C), zodat je baby het niet koud krijgt.

• Regel het water op lichaamstemperatuur (37 °C). Je kan de temperatuur controleren met een badthermometer. Doe eerst koud en dan pas warm water in het bad en meng goed. Zo voorkom je brandwonden. Een thermostatische mengkraan is handig, veilig en een goede investering om brandwonden te voorkomen.

• Was op het verzorgingskussen eerst het gezichtje van je baby zonder zeep of reinigende badolie en droog het voorzichtig af. Daarna zijn de handen, armen, oksels, schouders, borst en buik, lies, benen en voetjes aan de beurt. Je hoeft daarvoor niet elke keer zeep of reinigende badolie te gebruiken. Leg je baby op zijn zij en was zijn rug.

• Dan was je - met zeep of reinigende badolie - zijn billetjes.

Schenk extra aandacht aan de huidplooien.

• Laat je baby daarna zachtjes in het water glijden. Hou hem stevig vast onder de oksels, zodat zijn hoofdje op je onderarm rust en hij niet kan wegglijden.

• Zit je baby in het water, dan kan je badolie toevoegen (beter niet op voorhand). Die bevordert de soepelheid van de huid. Gebruik geen badcrème of badschuim. Die drogen de huid uit.

• Laat je baby niet te lang in bad. Het water koelt snel af, zodat je baby het snel koud krijgt.

Lekker droog!

• Wikkel je baby in een handdoek zodra hij uit het badje komt en droog hem onmiddellijk goed af. Zo vat hij geen kou. Droog goed af in de plooien om irritatie te voorkomen.

• Leg een droge handdoek onder je baby om hem verder te verzorgen en aan te kleden.

• Tijdens het aan- en uitkleden kan je je baby op de zij of buik draaien om kleertjes dicht te knopen, zodat hij wisselende houdingen gewoon wordt.

TIPS

• Was altijd je handen voor je je baby gaat verzorgen.

• Hou je baby veilig omklemd, zodat hij niet kan wegglijden als je hem van het verzorgingskussen naar het water brengt. Ondersteun zijn hoofdje bij het optillen en let op zijn armpjes.

• Blijf je baby goed vasthouden als hij eenmaal in bad zit. Laat je kind er nooit alleen, zelfs niet eventjes.

Enkele centimeters water zijn voldoende om te verdrinken. Ook met een badstoeltje mag je je kind geen seconde alleen laten in bad.

2. ziJn dageliJkse Verzorging

Laat je kindje nooit alleen op het verzorgingskussen of op de verzorgingstafel. Hou het altijd met één hand vast, zelfs wanneer je je omdraait of naar iets grijpt en je oogcontact verliest. Zorg ervoor dat je tijdens de verzorging voor je baby staat, zodat hij naar jou kan kijken zonder dat hij zijn hoofdje altijd naar dezelfde kant hoeft te draaien.

De billetjes

Ververs de luier regelmatig, zeker na iedere ontlasting.

Aangezien een baby heel frequent plast, kan je niet na elk plasje verluieren. Vervang de luier minstens bij elke voeding (zowel overdag als ’s nachts). Maak de billetjes schoon met lauw water en milde zeep of reinigende badolie. Je kan vochtige doekjes gebruiken wanneer er geen water en zeep voorhanden zijn. Gebruik dan wel zachte, vochtige doekjes die niet geparfumeerd zijn en geen alcohol bevatten. Ze worden niet aanbevolen voor herhaaldelijk gebruik. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.

De geslachtsorganen Meisjes

Was de geslachtsorganen met water, maar zonder zeep. Wrijf naar de anus toe. Controleer of er geen restjes ontlasting achterblijven. Die kunnen ontstekingen veroorzaken.

Jongens

Was de geslachtsorganen met water en zeep. De voorhuid kan bij baby’s nog verkleefd zijn. Blijf eraf. Probeer je de voorhuid toch los te maken en zo te forceren, dan bestaat de kans op scheurtjes. Bij vrijwel alle jongetjes komt dit vanzelf in orde.

Alleen in geval van infectie moet je naar de arts.

De navel

De navelstrengstomp valt meestal binnen de 15 dagen na de geboorte af. De navel is het litteken dat overblijft. Verzorg de navelstomp minstens één keer per dag en telkens als hij in contact is gekomen met urine of ontlasting.

Je baby mag in bad met de navelstomp. Was de navelstomp met water en zeep (of reinigende badolie) en droog hem goed af met een zachte doek. De navelstomp hoeft niet ontsmet te worden. Bedek de navelstomp niet extra, ook niet met de luier.

Is de stomp goed droog en verschrompeld, dan mag je de navelklem verwijderen. Merk je roodheid, zwelling, vochtafscheiding of ettervorming, raadpleeg dan je behandelend arts.