• No results found

Vrije tijd en Vakantie

1. Buiten spelen

Buiten kan je kind een hele hoop nieuwe dingen ontdekken, zoals geluiden van spelende kinderen, dieren en bloemen.

Toch kan je het best rekening houden met een aantal zaken.

Insecten

Bijen- en wespensteken kunnen gevaarlijke zwellingen in de mond of keel veroorzaken. Let extra op als je peuter blootsvoets in het gras rondloopt!

De meeste gebruikte insectenwerende producten bevatten DEET.

• Gebruik geen DEET bij baby’s jonger dan 2 maanden.

• Voor kinderen jonger dan 2 jaar mag je DEET-producten met een maximale concentratie van 30% gebruiken. Dit volstaat in onze streken.

• In tropische streken is een concentratie tot 50% aangera-den, maar dit enkel vanaf 2 jaar.

• Lees de bijsluiter.

Teken

Teken zetten zich vast in de huid en zuigen bloed. Als het kleine, spinachtige diertje besmet is, kan het je kind ziek maken. Laat je kind in het bos een lange broek en een T-shirt met lange mouwen dragen. Zo verminder je de kans op een tekenbeet. Als je kind toch een tekenbeet krijgt, moet je die zo snel mogelijk volledig verwijderen.

Een teek verwijderen

Neem de kop van de teek vast met een pincet en draai de teek eruit. Dat kan je het best doen met een speciaal tekenpincet of een tekenhaak, verkrijgbaar in de apotheek.

Let erop dat je niet op het lijfje drukt en dat je de teek in zijn geheel wegneemt. Ontsmet de wonde grondig nadat je de teek hebt verwijderd. Hou in de gaten of er later

geen roodheid, zwelling of koorts optreedt. Raadpleeg je arts bij een van die verschijnselen. Als je de teek niet kan verwijderen of als er een stukje achterblijft in de huid, raadpleeg dan ook je arts.

Dieren

Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd

kennismaken met dieren. Zo leren ze dat er ook gevaren aan verbonden zijn, dat ze hun vingertjes er niet naar mogen uitsteken, dat ze de dieren geen eten mogen geven zonder toezicht en dat ze de dieren niet mogen ophitsen of doen schrikken. Was altijd je handen en die van je kindje na contact met dieren.

Planten

Heel wat kleurrijke bessen, bloemen en andere plantendelen zijn giftig. Eet nooit wat je niet kent en laat je kind dat ook niet doen.

Tuingereedschap

Harken, spaden, grasmaaiers, meststoffen, onkruidverdelgers en ander gevaarlijk materiaal moet je bewaren op een plaats waar je kind niet bij kan. Verlies je kindje niet uit het oog als je in de tuin werkt.

Barbecue

Kinderen kunnen het best zo ver mogelijk uit de buurt van een barbecue blijven. De grill staat meestal op kinderhoogte en kinderen worden door de rode gloed aangetrokken. De poten van de barbecue en eventuele kabels zijn erg gevaarlijk met spelende kinderen in de buurt. Gebruik geen alcohol of andere vloeibare producten om het vuur aan te steken of aan te wakkeren. Houtskool moet na het roosteren volledig uitgedoofd worden, omdat de kolen anders lang heet blijven.

2. Waterpret

De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt zwemmen met baby’s jonger dan 12 maanden in de Belgische zwembaden, omdat een baby (kwetsbaar wegens hyperactieve slijmvliezen of immature longen) best nog niet met chloordampen in contact komt. De voordelen van zwemmen en bewegen voor een heel jong kind in het water wegen op dit moment niet op tegen het risico van mogelijke infecties. Neem dus zelf meer tijd voor de gewenning van je baby aan het water tijdens zijn badritueel of momenten van samen onder de douche thuis.

Naar het zwembad

Watergewenning en babyzwemmen kan van zodra je baby 1 jaar oud is in goede hygiënische omstandigheden en in gecontroleerde zwembaden.

Zwemmen is aan te raden voor kinderen vanaf 4 jaar. Pas dan kan een kind de zwemtechniek goed aanleren en zich juist in het water bewegen.

• Hou voortdurend toezicht! In openbare zwembaden kan een kind eventjes aan het zicht van de redders ontsnappen.

• Leer een kind niet te lopen rond het zwembad: doordat de vloer nat is, kan het makkelijk wegglijden in het water.

• Let op de veiligheidsvoorschriften die door pictogrammen of geschreven instructies zijn aangegeven.

• Leer een kind het verschil tussen diep en ondiep water.

Drijfhulpjes, zoals zwemvestjes en zwembandjes, bieden geen absolute bescherming tegen verdrinking. Gebruik deze middelen altijd onder toezicht. Zorg dat je kindje niet te veel water binnenkrijgt. toilet of na het verluieren.

In de tuin

Als je een plonsbadje of een kinderzwembad in je tuin plaatst, blijf dan buiten actief toezicht houden. Zelfs in een klein beetje water kan een kind verdrinken. Gebruik water van drinkwaterkwaliteit (geen regenwater) om het zwembad te vullen. Om besmetting van het water te vermijden, is het belangrijk dat je het zwembad reinigt en het water ontsmet en regelmatig ververst.

Om het veilig te houden voor je kindje wanneer er een zwembad of vijver in de tuin (of nabije omgeving, zoals bij de buren) is, kan je de volgende maatregelen nemen:

• Leer je kind dat het niet alleen in of bij het zwembad mag spelen.

• Ruim na het spelen het speelgoed op, zodat je kind niet in de verleiding komt weer in het water te gaan.

• Gebruik geen dekzeil om het zwembad af te dekken, omdat kleine kinderen daaronder kunnen terechtkomen.

• Plaats een goed afsluitend hek rond het zwembad of de vijver.

• Als er een zwembad of vijver in de nabije buurt is, zorg dan dat je eigen tuin goed afgeschermd is, zodat je kind er niet bij kan.