• No results found

N.B .: ‘students’ is vertaald met ‘kandidaten’, omdat het in het curriculum gebruikte begrip ‘kandidaten’ het beste aangeeft in welke fase van hun ontwikkeling de Vwo-leerlingen zich bevinden. Tussen rechthoekige haken ([ ]) heb ik aanvullingen voor wiskundedocenten opgenomen.

Geef a.u.b. aan voor welk vakgebied u deze vragenlijst invult: Biologie, Scheikunde, Natuurkunde [Wiskunde].

Hieronder vindt u 46 beweringen over wetenschapsvorming.

Geef a.u.b. uw instemming met de gegeven bewering op de volgende wijze aan: Volledig mee oneens: 1

Oneens: 2

Eens noch oneens: 3 Mee eens: 4

Volledig mee eens: 5.

1. Wetenschapsvorming dient kandidaten voor te bereiden op een wetenschappelijke of technologische vorming, zoals de studie medicijnen, scheikunde of luchtvaarttechniek [wiskunde].

2. Ik vind [gedachten]experimenten belangrijk omdat ze kandidaten het proces van wetenschappelijk onderzoek leren.

3. Een belangrijke taak van wetenschapsvorming is mijns inziens kandidaten te leren hoe wetenschappelijke kennis gebruikt wordt om nieuwe producten zoals plastics en medicatie te ontwikkelen [cryptografische producten bij beveiliging/ financiële

producten (snelheden)].

4. Volgens mij is het een belangrijke taak van wetenschapsvorming om kandidaten te leren dat biologen, scheikundigen en natuurkundigen [en wiskundigen] dezelfde strategieën gebruiken bij het oplossen van problemen.

5. Het is volgens mij een belangrijke taak van wetenschapsvorming om kandidaten te leren argumenteren over sociale onderwerpen waarin wetenschappelijke vakkennis een rol speelt.

6. Mijns inziens is het een belangrijke taak van wetenschapsvorming om kandidaten te leren hoe producten op industriële schaal gemaakt worden.

7. Ik vind het belangrijk dat kandidaten zich richten op accurate uitkomsten bij experimenten omtrent oplossingen en het meten van snelheid

[gedachtenexperimenten bij opdrachten omtrent het oplossen van een bepaald probleem].

8. Mijns inziens is het een belangrijke taak van wetenschapsvorming om kandidaten inzicht te laten krijgen in de sociaalhistorische ontwikkeling van wetenschappelijke kennis.

9. Ik vind het belangrijk dat in mijn les gediscussieerd wordt over actuele sociale kwesties die mijn vak betreffen.

10. Ik vind het voor kandidaten belangrijk dat ze wetenschappelijke vaardigheden krijgen, omdat ze deze nodig hebben voor het uitvoeren van analyses op biologisch,

scheikundig en natuurkundig [en wiskundig] gebied.

11. Wanneer kandidaten werken aan opdrachten voor mijn vak vind ik het construeren van de juiste opzet [gedachtegang/ bewijsvoering] belangrijker dan het juiste resultaat.

12. Het is volgens mij een belangrijke taak voor wetenschapsvorming kandidaten te laten beseffen dat wetenschappelijke kennis een rol speelt in vele beroepen, variërend van kapper tot veearts.

13. Ik vind dat school- en centraal examen een niveau moeten hebben dat selectie voor wetenschappelijke of technische vervolgopleidingen mogelijk maakt.

14. Mijns inziens is het een belangrijke taak van wetenschapsvorming om kandidaten te leren dat wetenschappers modellen ontwikkelen en gebruiken als gereedschap voor het oplossen van theoretische en praktische problemen.

15. Het is volgens mij belangrijk dat kandidaten in staat zijn te werken aan opdrachten die refereren aan relevante onderwerpen en kwesties in de maatschappij.

16. Ik vind het belangrijk dat mijn lessen nauwgezet de historische ontwikkeling van wetenschappelijke kennis volgen.

17. Mijns inziens is het een belangrijke taak voor wetenschapsvorming kandidaten te leren om kennis van mijn vakgebied te gebruiken wanneer ze persoonlijke keuzes

65 19. Mijns inziens is het een belangrijke taak van wetenschapsvorming om kandidaten te

laten beseffen dat wetenschappelijke kennis niet volledig gedefinieerd is, maar open voor verandering.

20. Ik vind het belangrijk om in mijn lessen aandacht te besteden aan maatschappelijke voor- en nadelen van de ontwikkeling van nieuwe producten (zoals medicatie en MP3 spelers) [beveiligingssystemen/financiële systemen].

21. Mijns inziens is het belangrijk dat kandidaten in mijn lessen leren hoe ze wetenschappelijke fenomenen modelleren.

22. Het is volgens mij een belangrijke taak voor wetenschapsvorming om kandidaten te leren hoe economie (producten op snelheid en grote schaal) zich verhoudt tot zorg op het gebied van omgeving en veiligheid.

23. Ik ben van mening dat kandidaten zich fundamentele wetenschappelijke

vaardigheden moeten eigen maken voordat ze kunnen werken aan toepassingen. 24. Een belangrijk doel voor wetenschapsvorming is mijns inziens dat kandidaten leren

hoe wetenschappers kennis ontwikkelen.

25. Het is volgens mij belangrijk dat in mijn lessen aandacht wordt besteed aan de verhouding tussen wetenschappelijke kennis en relevante maatschappelijke kwesties.

26. Het is mijns inziens een belangrijke taak voor wetenschapsvorming kandidaten te leren wetenschappelijke kennis te benutten om te komen tot een persoonlijke overtuiging op het gebied van maatschappelijke kwesties zoals het gebruik van fossiele brandstoffen [gebruik van snelle financiële producten].

27. Het is volgens mij een belangrijke taak voor wetenschapsvorming om kandidaten te laten beseffen dat menselijke kwaliteiten als creativiteit en ambitie ook een rol spelen in de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis.

28. Ik vind het belangrijk dat kandidaten achtergrondinformatie op mijn vakgebied zoeken die relevant is voor persoonlijke zaken, zoals gezondheid.

29. Het is mijns inziens een belangrijke taak voor wetenschapsvorming op mijn vakgebied dat kandidaten de opbouw en interne cohesie van de kennis die daar wordt gebruikt leren.

30. Ik vind het belangrijk dat kandidaten tijdens de les leren hoe wetenschappelijke fenomenen worden verklaard.

31. Mijns inziens zouden de eindkwalificaties van mijn vakgebied moeten worden gebaseerd op een analyse van de maatschappelijke situaties waarin mijn vakgebied een belangrijke rol speelt.

32. In mijn lessen is het leren van wetenschappelijke concepten het allerbelangrijkst. 33. Het is volgens mij een belangrijke taak voor vorming op mijn vakgebied om

kandidaten te leren hoe modern onderzoek tot kennis op mijn vakgebied leidt. 34. Ik prefereer het gebruik van maatschappelijke contexten in mijn lessen om te laten

zien wat het belang van mijn vakgebied is.

35. Ik vind dat de eindkwalificaties van wetenschapsvorming gebaseerd moeten zijn op de behoeftes van wetenschappelijke vervolgopleidingen.

36. Mijns inziens is het een belangrijke taak van vorming op mijn vakgebied dat kandidaten vakkennis en vaardigheden op vakgebied krijgen die ze kunnen gebruiken in hun dagelijks leven – nu en in de toekomst.

37. Ik vind dat kandidaten eerst moeten leren hoe ze een voorgeschreven experiment [opdracht] moeten uitvoeren, voordat ze kunnen werken aan een open opdracht. 38. Ik wil in mijn lessen duidelijk maken welke rol wetenschappelijke producten hebben in

67 De volgende beweringen hebben alleen betrekking op Biologie.

39. Mijns inziens moeten biologiekandidaten beginnen met een studie van cellulaire constructie en functies als basis voor het ontwikkelen van biologische kennis. 40. Ik vind het belangrijk dat kandidaten leren berekeningen op het gebied van de

biologie te voltooien, omdat zij deze kunnen gebruiken bij het oplossen van problemen bij opdrachten binnen het biologisch vakgebied.

41. Mijns inziens is het belangrijk kandidaten in mijn lessen te leren hoe de evolutietheorie is geconstrueerd.

42. Ik vind kennis van proteïnen belangrijk voor kandidaten omdat het zo’n fundamenteel concept in de biologie is.

43. Kennis omtrent de overlevingsmechanismen van organismen is mijns inziens belangrijk omdat het kandidaten in staat stelt vele biologische fenomenen te begrijpen. 44. Kennis omtrent bloedcirculatie is m.i. vooral belangrijk omdat het kandidaten in staat stelt de processen in het menselijk lichaam te begrijpen.

45. Ik vind het in mijn lessen belangrijk de historische achtergrond van de evolutietheorie te behandelen.

46. Ik vind het in mijn lessen belangrijk cellen en structuren te gebruiken voor het tonen van de interne coherentie van biologische concepten.

De volgende beweringen hebben alleen betrekking op Scheikunde.

39. Mijns inziens moeten scheikundekandidaten beginnen met het bestuderen van een eenvoudig atomair model als basis voor de ontwikkeling van kennis op het gebied van de scheikunde.

40. Ik vind het belangrijk dat kandidaten leren berekeningen op het gebied van de

scheikunde te voltooien omdat kandidaten deze kunnen gebruiken voor het oplossen van (kwantitatieve) vraagstukken bij een opdracht op scheikundig gebied.

41. Mijns inziens is het belangrijk kandidaten in mijn lessen te leren hoe het periodiek systeem is geconstrueerd.

42. Kennis van zuren en basen is volgens mij belangrijk voor kandidaten omdat ze zulke fundamentele concepten in de scheikunde zijn.

43. Kennis van scheikundig evenwicht is mijns inziens belangrijk omdat het kandidaten in staat stelt vele scheikundige fenomenen te begrijpen.

44. Kennis van moleculen is volgens mij vooral belangrijk omdat het kandidaten in staat stelt de scheikundige reacties te begrijpen.

45. Ik vind het in mijn lessen belangrijk de historische achtergrond van atomaire modellen te behandelen.

46. Ik vind het in mijn lessen belangrijk atomen en moleculen te gebruiken voor het tonen van de interne coherentie van scheikundige concepten.

69 De volgende beweringen hebben alleen betrekking op Natuurkunde.

39. Mijns inziens moeten natuurkundekandidaten beginnen met het bestuderen van abstracte vergelijkingen als basis voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van de natuurkunde.

40. Ik vind het belangrijk dat kandidaten leren berekeningen op het gebied van de natuurkunde te voltooien omdat zij deze kunnen gebruiken voor het oplossen van (kwantitatieve) vraagstukken bij een opdracht op natuurkundig gebied.

41. Mijns inziens is het belangrijk kandidaten in mijn lessen te leren hoe de quantummechanica is geconstrueerd.

42. Kennis van krachten is volgens mij belangrijk voor kandidaten omdat zij zulke fundamentele concepten in de natuurkunde zijn.

43. Kennis van behoud van energie is mijns inziens belangrijk omdat het kandidaten in staat stelt veel natuurkundige fenomenen te begrijpen.

44. Kennis van ladingen is volgens mij vooral belangrijk omdat het kandidaten in staat stelt elektriciteit te begrijpen.

45. Ik vind het in mijn lessen belangrijk de historische achtergrond van radioactiviteit te behandelen.

46. Ik vind het in mijn lessen belangrijk variabelen en eenheden te gebruiken voor het tonen van de interne coherentie van natuurkundige concepten.