• No results found

2.4 Leeftijd

4.1.4 Verschillen in motivatie

Ouderen vinden het belangrijk om vrijheid te hebben in hun werk en dit geeft hen voldoening. Daarentegen vinden jongeren vrijheid en verantwoordelijkheid minder belangrijk omdat zij zichzelf juist willen ontwikkelingen. Jongeren hechten daarom meer waarde aan de ontwikkeling van hun vaardigheden. Dit verschil wordt nog beter in kaart gebracht wanneer er gevraagd wordt wanneer men voldaan is. Ouderen halen voornamelijk voldoening als zij een project goed hebben begeleid, ofwel wanneer zij een toegevoegde waarde aan de organisatie leveren. In tegenstelling tot jongeren krijgen zij voldoening wanneer zij zich persoonlijk hebben overtroffen, bijvoorbeeld door het halen van een opleiding.

Het verschil in ontwikkeling tussen jonger personeel en ouder personeel is dat jonger personeel vindt dat zij zich nog moet ontwikkelen. Wanneer zij zien dat opgedane kennis wordt gebruikt raken zij hiervan gemotiveerd omdat hiermee een doel is behaald. Vier van de vijf ouderen zeggen dat zij uitgeleerd zijn en daarom niet altijd gemotiveerd zijn om cursussen of opleiding te volgen. Jongeren daar tegenover stellen dat zij nog specialistische kennis op moet doen om bepaalde doelen te bereiken. Hoewel uitdaging deze groei kan bevorderen, stellen de jongeren dat kwaliteit van leidinggevende cruciaal is. Zo zegt één van de jongeren: “Er zijn veel collega's met

De grootste drijfveer voor jongeren is geld, zij zetten deze unaniem op de eerste positie wanneer er wordt gevraagd naar hun top drie. Ouderen benoemen geld ook als een belangrijke drijfveer in hun top 3. Echter is het ook een belangrijke drijfveer dat zij leuk werk hebben.

Hoewel er overeenkomsten zijn in de motivatie die ontstaan vanwege de baanzekerheid, zijn er ook verschillen. Zowel jongeren als ouderen hechten veel aan hun baanzekerheid vanwege sociale contacten. Echter ouderen hechten vanwege een extra factoren nog meer waarde aan hun baan. Deze extra factoren zijn hun leeftijd en hun specialistisch opgedane kennis. Zo zegt een oudere daarover: “ik werk nu 36 jaar hier en zou niet weten wat ik anders zou moeten. Ik ben hier als een vis

in het water en op mijn leeftijd en met mijn specialistische kennis en ervaring heb je ook niet zomaar wat anders”.

Ouderen vinden het leuk maar ook belangrijk om een leidinggevende rol te hebben omdat dit een bepaalde vrijheid met zich meebrengt. Zij kunnen bepalen welke richting zij op gaan. Daarnaast laat één van de ouderen ook merken dat hij plezier haalt uit zijn leidinggevende rol, hij zegt het volgende: “ik heb veel vrijheid in mijn werk omdat ik een leidinggevende rol heb en dat vind ik ook

belangrijk om te hebben. Leiding geven zit echt in me, van nature ben ik iemand dit de kar trekt. Dat ik dit in mijn werk ook mag doen vind ik leuk maar ook belangrijk omdat het echt iets natuurlijks is”.

Onderwerp - motivatie Theoretisch model; Soort motivatie

Interview

vragen 5 Jongeren 5 Ouderen

Wat geeft voldoening om gemotiveerd te blijven in het werk?

intrinsiek, competentie, autonomie

1, 7, 8 - Ontwikkeling, het behalen van een opleiding of cursus (4/5) - Het hebben van een leidinggevende rol (4/5)

- Het hebben van een uitdagende baan om te kunnen leren (4/5) - Het begeleiden van een project vanwege de autonomie (3/5) - Diversiteit in het werk (3/5) - Tevreden maken van klanten en collega's (4/5)

Wat betekent ontwikkeling voor

de motivatie? intrinsiek, extrinsiek,

competentie, autonomie

2, 7, 13 - Zij moeten zich nog verder kunnen ontwikkelen (5/5) - Ontwikkeling niet meer nodig, voldoende kwaliteiten

beschikbaar (4/5)

- Ontwikkeling zorgt voor doorgroeimogelijkheden (5/5) - Ontwikkel trajecten motiveert hen niet meer (4/5)

Invloed van uitdagingen op

motivatie intrinsiek, motiverende

factoren

3, 18 - Zien uitdagingen als leermoment en willen hiervan leren (5/5) - Interessant en motiverend, gaan uitdagingen aan (5/5)

- Uitdagingen werken motiverend voor de competentie ontwikkeling van jongeren (5/5)

- Uitdagingen worden als spannend ervaren (2/5)

De betekenis van waardering motiverende

factoren

4, 18 - Hechten waarde eraan, vooral als ze waardering van hun

leidinggevende krijgen (4/5)

- Geeft een stuk respect voor ouderen (4/5)

- Dit motiveert omdat het laat zien dat je het werk goed uitvoert

(5/5)

Belangrijkste drijfveer om te

werken intrinsiek, extrinsiek 5, 16 - Geld (5/5) - Leuk werk, plezier hebben (2/5) - Geld (2/5)

- Dagelijkse bezigheid (1/5)

De waarde van baanzekerheid hygiëne factor 11, 15 - Hechten waarde aan de sociale omgeving van het bedrijf (5/5) - Stellen dat zij niet snel ergens anders kunnen gaan werken

met hun specialistische kwaliteiten en vanwege de leeftijd (4/5)

- Zouden niet zonder de organisatie kunnen (2/5)

Arbeidsomstandigheden en de verwachtingen

motiverende factoren, hygiëne factoren

6, 9, 17 - Zijn tevreden over arbeidsomstandigheden, maar verdiepen hier

zich niet in. (4/5)

- Hechten veel waarde aan arbeidsomstandigheden en hebben invloed op de motivatie (5/5)

- Verwachtingen zijn realistisch en uitdagend en werken

motiverend (5/5) - Zijn positief over de arbeidsomstandigheden en de verwachtingen van de organisatie (4/5)

Motivatie vanwege

leidinggevende rol? autonomie 12 - Leidinggevende rol is leuk en geeft diversiteit (4/5) - Is het niet een cruciaal onderdeel (5/5) - Belangrijk om een leidinggevende rol uit te oefenen (4/5) - Het hebben van keuzevrijheid is belangrijk voor hen (3/5)

4.2 Incentives

Ouderen en jongeren hebben verschillende soorten motivatie. Deze motivaties kunnen op verschillende manieren worden geprikkeld. In deze paragraaf wordt beschreven welke behoeften aan incentives jongeren hebben en welke behoeften ouderen hebben. In paragraaf 4.2.1 worden de incentives besproken welke nodig zijn om de jongeren te motiveren. Vervolgens worden de incentives besproken welke nodig zijn om de motivatie van de ouderen te prikkelen in paragraaf 4.2.2. In paragraaf 4.2.3 worden overeenkomsten tussen jongeren en ouderen besproken. Tot slot worden de verschillen in paragraaf 4.2.4 besproken. De uitkomsten van de interviews met betrekking tot het onderwerp incentives zijn gebundeld in tabel 3. Deze tabel is terug te vinden aan het eind van paragraaf 4.2.