• No results found

2. Stage in de educatieve master

2.4 Verloop van de stage

• De studietrajectbegeleider: de persoon die je advies geeft bij je studieloopbaan in het algemeen en bij je LIO-traject in het bijzonder.

• De voorzitter: de persoon die de eindverantwoordelijke is van de opleiding.

Procedures en documenten voor de LIO-baan:

• LIO-baanovereenkomst: de overeenkomst over de LIO-baan, afgesloten tussen de student, de lerarenopleiding en de werkgever van de student (stageplaats);

• Stageplanning: het overzicht waarin aangegeven wordt waar en wanneer de student welke stage-activiteiten uitvoert.Je stelt je lesrooster ter beschikking van je stagebegeleider(s) zodat zij stagebezoeken kunnen plannen.

Procedures en documenten voor extra stage-uren:

• Raamovereenkomst: de overeenkomst over een stage, afgesloten tussen de lerarenopleiding en de stageplaats. Via een verbintenisverklaring, die door de student aan het begin van de opleiding ondertekent, verklaart de student dat hij/ zij kennis heeft genomen van de bepalingen in de raamovereenkomst, ermee akkoord gaat en zich ertoe verbindt;

• Stageovereenkomst: de overeenkomst over een stage, afgesloten tussen de student, de lerarenopleiding en de stageplaats;

• LIO-baanovereenkomst: de overeenkomst over de LIO-baan als stage, afgesloten tussen de student, de lerarenopleiding en de werkgever;

• Stageplanning: het overzicht waarin aangegeven wordt waar en wanneer de student welke stage-activiteiten uitvoert.

Op de stageplaats

Actoren:

• De (vak)mentor: een ervaren leerkracht die zorgt voor de directe begeleiding van de stage in een bepaald vakgebied en op klasniveau;

• De (school)mentor: een leerkracht van de stageplaats die de stage op de stageplaats coördineert;

• De directie: de persoon die de eindverantwoordelijke is op de stageplek en de stageovereenkomst (laat) onderteken(t)(en).

2.4 Verloop van de stage

2.4.1 Het verkrijgen van een stageplaats

(enkel van toepassing voor extra stage-uren) Intakegesprek

Bij de start van het eerste academiejaar in de lerarenopleiding heb je een intakegesprek. Je

leerbegeleider(s) nodigen je hiervoor uit. Het doel van dit gesprek is om zo goed mogelijk jouw voorkeuren met betrekking tot de extra stage in kaart te brengen.

Stagematching

Op basis van je voorkeuren en de vereisten die gesteld zijn aan de extra stage-uren kiezen je

leerbegeleiders een geschikte stageplaats voor jou. Je leerbegeleider zal je informeren over de stageplaats die je toegewezen is.

In geval je zelf al een stageplaats contacteerde of in geval je op je eigen werkplek terecht kan voor de bijkomende stage breng je de stagebegeleider daarvan meteen (liefst op voorhand, vb. tijdens het

intakegesprek) op de hoogte. De leerbegeleider moet deze stageplaats goedkeuren vooraleer de volgende stappen worden ondernomen.

Je kan pas een stageplaats toegewezen krijgen nadat je officieel bent ingeschreven en je vakken hebt geregistreerd (tijdens een onthaalsessie of op afspraak met één van de studietrajectbegeleiders van de opleiding). Ook om toegang te krijgen tot de nodige documenten op het elektronisch leerplatform CANVAS dien je ingeschreven te zijn. Om een goede start te maken, is het dus belangrijk om dit tijdig in orde te brengen.

Stage-aanvraag formaliseren

Zodra je stageplaats toegewezen is, neem je contact op met de school om de aanvraag te formaliseren.

Afhankelijk van je stageschool worden één of meerdere van onderstaande acties van je verwacht:

• Formuleer je stage-aanvraag via www.lerarenstage.be. Het stappenplan daarvoor vind je als bijlage bij dit document en op de CANVAS Community van MILO bij de informatie over de stages.

• Neem contact op met de directeur, schoolmentor en/ of stagementor en maak een afspraak op de school.

De stagebegeleider laat je na de stagematching weten welke afspraken met jouw stageplaats(en) hierover zijn gemaakt en welke de volgende stappen zijn die jij dient te ondernemen.

2.4.2 Toelating tot de stage

LIO-baanovereenkomst

Eens je het LIO-statuut toegekend kreeg, zorg je dat de LIO-baanovereenkomst door alle partijen is ondertekend.

De LIO-baanovereenkomst is belangrijk om de stage te officialiseren en te starten. Het correct (laten) invullen van deze overeenkomst behoort tot jouw opdracht. De stageovereenkomst moet zo snel mogelijk nadat je arbeidsovereenkomst in orde is door jou en door de werkgever (stageschool) in drievoud en origineel ondertekend worden ingeleverd op het secretariaat van de lerarenopleiding.

De LIO-baanovereenkomst is als bijlage in dit document opgenomen.

Stageovereenkomst (enkel van toepassing voor extra stage-uren)

Eens je goedkeuring kreeg van de stageplaats zorg je dat het stagecontract door alle partijen is ondertekend:

• Indien je stageplaats een raamovereenkomst heeft afgesloten met onze opleiding hoef je verder niets te doen. Door de raamovereenkomst tussen de instelling en de opleiding, en jouw verbintenisverklaring (ondertekend bij aanvang van de opleiding) hebben alle partijen zich akkoord verklaard met de

bepalingen. Op de CANVAS Community van MILO (stages) kan je de scholen vinden waarmee dergelijke raamovereenkomst is afsloten;

• Voor scholen waarmee geen raamovereenkomst is afsloten, dien je een digitale stage-overeenkomst via lerarenstage.be door de drie partijen te laten ondertekenen. Deze overeenkomst is meteen

aangehecht aan de digitale stage-aanvraag via lerarenstage.be. Je dient te controleren of je stageschool ze ook ondertekende. Vervolgens dien je ook zelf digitaal te ondertekenen.

• Indien je stage loopt bij een instelling die niet met lerarenstage kan of wil werken (vb.

volwassenenonderwijs, hoger onderwijs, alternatieve stageplaatsen) en waarmee we nog geen raamovereenkomst hebben, neem je meteen contact op met de stagecoördinator

(jetske.strijbos@vub.be).

De stageovereenkomst is niet enkel belangrijk om de stage te officialiseren en te starten, maar ook om in orde te zijn met de verzekeringen. De stageovereenkomst moet minstens 7 werkdagen voor aanvang van de stage door alle partijen ondertekend zijn. In het kader van de wet op de welzijnswetgeving dient bij het aanvatten van een stage een risicoanalyse (inventaris van arbeidsrisico’s) en een werkpostfiche (document met welzijnsinfo en belangrijke afspraken inzake veiligheid) ingevuld en/of ondertekend te worden door de stageschool.

Indien meerdere stages gelopen worden op eenzelfde school, is slechts één stageovereenkomst nodig.

De raam- en stageovereenkomsten en de verbintenisverklaring zijn als bijlage in dit document opgenomen.

Contact met de school (enkel van toepassing voor extra stage-uren)

Vervolgens neem je contact op met de contactpersoon van de school. Je maakt met hem of haar afspraken over de vervolgstappen (kennismaking met de school, kennisname van het schoolreglement, stageplanning, contactgegevens van mentor(en) ...).

Stageplanning

De stageplanning is hét instrument om de stageperiode gesmeerd te laten verlopen. Het bevat alle mogelijke inlichtingen over de stage: gegevens stageschool, mentor, klas(sen), loka(a)l(en), data, uren en (les)onderwerpen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van alle LIO-baanuren en stage-uren in de online stageplanningstool.

• Je informeert je stagebegeleider(s) zo snel mogelijk over je lesrooster (LIO-baanuren). Als het uurrooster doorheen het schooljaar gewijzigd wordt, meld je ook dat meteen.

• Tijdens het vastleggen van de eventuele extra stage-uren dien je rekening te houden met de timing en spreiding van elke stageperiode (zie verder). Ten laatste 2 weken voor de eerste stageles van elk opleidingsonderdeel worden de uren van elke stage ingevuld. Je mailt de stagebegeleider wanneer minstens 2/3de van de uren ingevoerd zijn en vraagt om toestemming om te mogen starten met de stage. De stagebegeleider geeft binnen de 5 werkdagen goedkeuring via mail.

De stageplanningstool en werkwijze kan teruggevonden worden op de CANVAS Community van MILO (stages).

Goedkeuring opstart stage

Je kan de stage pas aanvatten nadat volgende stappen doorlopen zijn:

• Je stageplaats is goedgekeurd door de stagebegeleider.

• Je stage-overeenkomst is ondertekend door alle partijen.

• De stageplanning moet minimaal 2 weken voor de start van de stage ingegeven zijn in de stageplanningstool en goedgekeurd zijn door de stagebegeleider.

De stagebegeleider geeft schriftelijke toestemming om te kunnen beginnen met de stage.

Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt, kan de stage worden opgeschort tot alle stappen succesvol doorlopen worden en/of een remediëringstraject succesvol afgerond wordt. De uren die reeds afgelegd werden zonder toestemming tellen niet mee en dienen opnieuw opgenomen te worden.

Nadat de stageplaatsen en stageopdrachten zijn besproken, toegekend en goedgekeurd door de lerarenopleiding en de school, maak je verdere afspraken met de mentor(en) op de stageschool.

2.4.3 Remediëring van de stage

Als er ontoelaatbare tekorten (zie 2.5) worden vastgesteld, kan de student alleen mits een bindende voorwaarde (remediëringstraject voor de stage) tot de volgende stap in het stagetraject toegelaten worden. De vaststelling van dergelijke tekorten gebeurt op basis van formatieve of summatieve evaluatie door de leerbegeleider in samenspraak met mentor, vakstagebegeleider en vakdidacticus. De stage kan worden hervat bij het succesvol afronden en/of vorderen van een remediëringstraject. Afhankelijk van de aard van het tekort en remediëringstraject neemt de vakdidacticus hierover een beslissing in samenspraak met de leerbegeleider, de stagebegeleider of de pedagoog van de gerelateerde/ betrokken

opleidingsonderdelen.

2.4.4 Stopzetten van de stage

Indien er ontoelaatbare tekorten vastgesteld worden in het functioneren van de student (zie Onderwijs- en Examenreglement art. 119 §1) kan de stage vroegtijdig beëindigd worden. Volgende gedragingen worden als ontoelaatbaar gedefinieerd:

• Systematisch niet nakomen van afspraken;

• Inhoudelijke tekorten met betrekking tot de vereiste vakgebonden voorkennis;

• Ontoelaatbaar gedrag: pesten, racisme, discriminatie, agressie...;

• Het plegen van strafbare feiten.

2.4.5 Engagement en verantwoordelijkheden

De lerarenopleiding is een praktijkopleiding, dit wil zeggen dat je direct start met de praktijk. Je neemt onmiddellijk verantwoordelijkheid op voor één of meerdere leerlingen. Aangezien we nauw samenwerken met scholen en leerlingen zijn we wederzijds afhankelijk van elkaar. Duidelijke afspraken en engagementen zijn daarom cruciaal voor het welslagen van de stageactiviteiten.

De student dient 100% aanwezig te zijn voor de stages en neemt de nodige verantwoordelijkheid op naar alle actoren. Indien de student verhinderd is, dient hij/zij voor de start van het stage-uur niet enkel de mentor maar ook de stagebegeleider op de hoogte te brengen van deze afwezigheid. Indien mogelijk zorgt de student ervoor dat de stageles kan doorgaan door de voorziene voorbereiding naar de stagementor door te sturen. De nodige documenten om een gewettigde afwezigheid aan te tonen, worden zo snel mogelijk aan de betrokken stagebegeleider(s) en de mentor(en) bezorgd.

De stage kan zonder overleg niet voortijdig en eenzijdig worden stopgezet, tenzij er ontoelaatbare tekorten worden vastgesteld (zie Onderwijs- en Examenreglement, art. 119 §1). Indien er omstandigheden zijn waarbij de stage niet verder gezet kan worden, wordt er getracht om in onderling overleg tot een oplossing te komen. Bij een uiteindelijke beslissing tot stoppen worden alle betrokkenen in het werkveld én de lerarenopleiding door de student op de hoogte gebracht.