• No results found

Verklaringen voor vrijetijdsgedrag

Verschillende onderzoeken komen met verschillende verklaringen voor variatie in vrijetijdsbe-steding tussen allochtonen en autochtonen. Hoewel er grote verschillen bestaan in de mate waarin de diverse onderzoeken ingaan op verklaringsvariabelen, zijn ze onder te verdelen in twee termen, namelijk: structurele en culturele verklaringen. Structurele verklaringen zoeken de oorzaak van verschillen in de vrijetijdsbesteding tussen allochtone en autochtone groepen in structurele achtergrondkenmerken van de diverse groepen. Uitgangspunt van dit soort verkla-ringen is de assumptie dat de wijze waarop mensen hun vrije tijd besteden nogal verschilt per sociaal-economische statusgroep. Mensen met een hogere sociale positie (gemeten aan het opleidings- of inkomensniveau) besteden hun vrije tijd anders dan mensen uit een lagere soci-ale positie. Aangezien allochtonen meer dan gemiddeld in de lagere socisoci-ale posities verkeren, verklaart dit deels de geconstateerde verschillen in de vrijetijdsbesteding. Culturele verklaringen zoeken de oorzaak van verschillen in de vrijetijdsbesteding tussen allochtone en autochtone groepen eerder in het verschil in culturele waarden en opvattingen van de diverse etnische groeperingen in Nederland.

Diverse auteurs wijzen erop, dat verschillen in de vrijetijdsbesteding tussen allochtonen en au-tochtonen wellicht niet zozeer samenhangen met uiteenlopende culturele opvattingen van de diverse groepen, maar het gevolg zijn van verschillen in sociaal-economische posities. Zo wordt geconstateerd, dat de wijze waarop mensen invulling geven aan hun vrije tijd in belangrijke mate bepaald wordt door verschillen in opleidingsniveau en de hoogte van het inkomen. De verschillen in de maatschappelijke participatie tussen diverse etnische groepen in Nederland kunnen volgens opvatting het best worden verklaard door de grote verschillen in opleiding en inkomen tussen deze groepen (Krouwel en Boonstra 2001, Jókövi 2001, Rijpma 2001). Krouwel en Boonstra zeggen hierover het volgende: ‘Met name mediagebruik (krant), maar ook het be-zoek aan podiumkunsten en horecavoorzieningen (openbare gelegenheden) neemt toe naar-mate men een hoger inkomen heeft. Ook beoefenen leden uit hogere inkomensgroepen vaker een sport. Echter, niet alle sociaal-culturele participatie wordt gedetermineerd door inkomen:

het gebruik van buurtvoorzieningen en het bezoek aan evenementen en festivals (openbare ruimte) is vaker onderdeel van het leefpatroon van de lagere inkomensgroepen.’ De verwach-ting is dat, met het stijgen van het opleidingsniveau van allochtone groepen, hun vrijetijdsbeste-ding meer op dat van autochtonen zal gaan lijken.

De (bij ons weten) enige die heeft uitgezocht in welke mate verschillen in vrijetijdsbesteding tussen allochtonen en autochtonen kunnen worden teruggevoerd op structurele dan wel cultu-rele factoren, is Jókövi (2000). Zij ging na in hoeverre er nog steeds verschillen in de vrijetijds-besteding tussen etnische groepen bestaan indien al rekening wordt gehouden met verschillen die samenhangen met de sociaal-economische kenmerken van de diverse groeperingen. Haar analyse laat zien, dat de verschillen tussen etnische groepen in de manier waarop zij hun vrije tijd besteden deels, maar niet geheel samenhangen met de sociaal-economische positie van de betreffende groepen. Daarnaast spelen echter ook culturele factoren een rol. Er zijn vier vrije-tijdsactiviteiten die allochtone groepen méér doen dan autochtonen, ook als rekening wordt gehouden met de verschillen in sociaal-economische achtergrondkenmerken. Deze zijn achter-eenvolgens: (1) bezoek aan speeltuinen in de buurt (alle allochtone groepen doen dit meer dan autochtonen), (2) winkelen in de binnenstad (vooral Marokkanen - zowel eerste als tweede ge-neratie - doen dit vaker), (3) rondwandelen in de binnenstad (alle allochtone groepen doen dit vaker) en (4) uit eten gaan in de binnenstad (vooral tweede generatie Marokkanen doen dit vaker).

Daarnaast zijn er volgens Jókövi vijf vrijetijdsactiviteiten die allochtone groepen minder doen dan autochtonen met eenzelfde sociaal-economische achtergrond: (1) bezoek aan stads-parken (Marokkanen doen dit minder), (2) bezoek aan recreatiegebieden (alle allochtone groe-pen doen dit minder), (3) bezoek aan strand (m.u.v. Surinamers doen alle allochtone groegroe-pen dit minder), (4) bezoek aan landschappen buiten de stad (alle allochtone groepen doen dit min-der) en (5) bezoek aan terrassen in de binnenstad (Surinamers en Turken - zowel eerste als tweede generatie - doen dit minder vaak dan autochtonen).

De genoemde verschillen kunnen dus niet herleid worden tot verschillen in de sociaal-economische achtergrond tussen allochtonen en autochtonen - met deze factoren is immers in de analyse al rekening gehouden. Jókövi concludeert dat de resterende verschillen samenhan-gen met culturele factoren. Zo zouden allochtonen met een islamitische achtergrond minder het strand bezoeken vanwege het vele ‘bloot’ op deze locaties.

Verreweg de meeste auteurs gaan er vanuit dat vooral culturele aspecten vrijetijdsgedrag ver-klaren. Zo constateert Schmeink in het onderzoek ‘Allochtonen en Recreatie’ dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders vrije tijd anders beleven: ‘Het begrip vrije tijd speelt voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders met een plattelandsverleden geen specifieke rol (…) in Nederland betekent vrije tijd: tijd vrij-van; in Marokko betekent het: tijd die vrij gemaakt wordt tot.’ Volgens Pol (1987) bestaan er opmerkelijk veel overeenkomsten tussen de wijze waarop vrouwen in Marokko hun vrije tijd beleven en de vrijetijdsbesteding van jonge Nederlandse dorpsbewoners rond de eeuwwisseling.

Ook de religieuze achtergrond van bepaalde allochtone groepen speelt een belangrijke rol in hun participatiegedrag in vrijetijdsbesteding. De sterke regels en tradities die nageleefd moeten worden zorgen voor seksescheiding in de vrije tijd. Sommigen spreken van een duidelijk man-nen- en vrouwenwereld ten aanzien van vrije tijd. Naast religie, speelt ook de culturele achter-grond een belangrijke rol in hoe men recreëert. In de vrije tijd blijken allochtone groepen en dan met name Turkse, Marokkaanse en in mindere mate Surinaamse groepen, vooral met mensen van de eigen etnische groep om te gaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze groepen in de vrije tijd, voor vrouwen geldt dit sterker dan voor mannen, weinig of geen regelmatig con-tact hebben met autochtonen. Er is een grote behoefte om in de vrije tijd onder elkaar te zijn.

Krouwel en Boonstra laten met een meer specifieke factoranalyse zien dat er duidelijke ver-schillen bestaan in intrinsieke motieven tussen etnische groepen ten aanzien van sportbeoefe-ning. Zij concluderen dat autochtone Nederlanders, Surinamers en Antillianen in de sport ont-moeting en gezelligheid zoeken, en daardoor meer gemotiveerd zijn om ook met mensen buiten de eigen kring te sporten. Voor Marokkanen en, nog sterker, voor Turken geldt dat zij in sport een bevestiging zoeken van de eigen culturele identiteit. Zodoende is bij hen het verlangen groter om tijdens de sport onder elkaar te verkeren.

Ten slotte verschillen de auteurs enigszins van mening over de verwachtingen voor de toe-komst. Rijpma en Jókövi schetsen een toekomstbeeld waarin het vrijetijdsgedrag van allochto-nen en autochtoallochto-nen steeds meer overeenkomsten gaat vertoallochto-nen. Zo zegt Rijpma: ‘De vrijetijds-besteding van allochtonen zal steeds meer gaan lijken op die van autochtonen. Nu al is de tweede generatie hard bezig de kloof op het gebied van onderwijs te dichten en worden de ver-schillen tussen man en vrouw in arbeid en zorg snel kleiner.’ Jókövi uit zich positief over moge-lijkheden van sociale integratie in vrijetijdsbesteding: ‘Het is duidelijk dat vrijetijdsbesteding in openbare ruimte van belang is voor sociale integratie.’ Brassé, Krouwel en Boonstra zijn een bescheidenere mening toegedaan. Zij verwachten niet dat vrijetijdsbesteding een vanzelfspre-kende bijdrage zal leveren aan sociale integratie. Een citaat van Brassé: ‘Vrije tijd moet niet gezien worden als het terrein dat bij uitstek geschikt is om de integratie van de immigranten in de samenleving te bevorderen. (…) omdat de vrije tijd een terrein is dat zich kenmerkt door veel keuzemogelijkheden.’ Ook Krouwel en Boonstra zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst bij verschillende etnische groepen de behoefte bestaat om in de vrije tijd onder elkaar te verkeren.

De verwachting dat de structurele factoren de culturele factoren in de toekomst zullen over-stemmen is huns inziens niet terecht. Een citaat van Boonstra: ‘Misschien moeten we niet te veel verwachten van integratie door recreatie. Andere sectoren zoals onderwijs en arbeid spe-len een veel belangrijkere rol bij de bevordering van sociale integratie.’