• No results found

VERKEERSLEEFBAARHEID EN -VEILIGHEID 4.2.3

VERKEERSLEEFBAARHEID - OVERSTEEKBAARHEID

De toename van de verkeersstromen op de ontsluitende wegen van het projectgebied kan tevens zorgen voor een vermindering van de oversteekbaarheid op deze wegen.

Onderstaande tabel geeft hierbij voor de verschillende segmenten in de nabijheid van het projectgebied.

De focus ligt hier met name op de drie geselecteerde segmenten van de Uitbreidingstraat. De overige segmenten binnen het studiegebied zijn ofwel voorzien van verkeerslichten ofwel worden er ten aanzien van de realisatie van het project geen verkeerstoenames verwacht (Driekoningenstraat en Vredestraat).

Volgende segmenten worden onderstaand beoordeeld op vlak van impact op de oversteekbaarheid:

 Segment 6 Uitbreidingstraat (westelijk deel)

 Segment 12 Uitbreidingstraat (t.h.v. project)

 Segment 19 Uitbreidingstraat (oostelijk deel)

Voor de berekening wordt opnieuw gebruik gemaakt van het softwareprogramma Capacito en er wordt gerekend met een oversteeksnelheid van 1m/s. Voor de toekomstige breedtes werd worst-case de breedst mogelijke uitwerking verondersteld. Er wordt geen rekening gehouden met het effect van de nieuwe aanleg van de Uitbreidingstraat (“<”).

Het is duidelijk dat het effect van de bijkomende verkeersstromen nagenoeg geen effect heeft op de oversteekbaarheid. Meer nog, door de voorgestelde infrastructurele maatregelen wordt er een betere oversteekbaarheid gecreëerd op verschillende plaatsen.

SEGMENTEN (INTENSITEITEN OSP &

ASP IN PAE + AFSTAND)

REFERENTIETOESTAND OSP 465 245 245

ASP 481 48 48

AFSTAND 10.4 m + 0 P 7.2 m + 3.6 P 4.4 m + 2.3 P

PROJECTTOESTAND OSP <465 <245 <245

ASP <481 <48 <48

AFSTAND 10.4 m + 0 P 6.2 m 4.4 m + 2.3 P

Tabel 21: Oversteekbaarheid input

Tabel 22: Beoordeling oversteekbaarheid

OVERSTEEKBAARHEID (ABSOLUUT) 6 12 19

PROJECTTOESTAND OSP 0 +1 0

ASP 0 +1 0

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 71

VERKEERSVEILIGHEID

De nieuwe aansluiting zorgt voor een extra conflictpunt met het fietspad langs de R10. De aanleg van het kruispunt voorziet maximaal in een goede zichtbaarheid van en op het aankomend fietsverkeer. Dit door deze kruising verhoogd aan te leggen en een afslagstrook te voorzien aan de R10, zodat de snelheid van afslaand verkeer reeds geminderd is. Tevens zal de slagboom die voorzien wordt aan de toegang van de ondergrondse parking, bovenaan de helling voorzien worden, waardoor de beste zichtbaarheid gegarandeerd kan worden op mogelijks conflicterend fietsverkeer.

Op de overige segmenten kan gesteld worden dat door de eerder beperkte verkeerstoename en het feit dat de mogelijkse conflictpunten op dit hoger wegennet allemaal conflictvrij geregeld zijn, geen impact verwacht kan worden op vlak van verkeersveiligheid.

Als flankerende maatregel wordt voorgesteld de situatie ter plaatse kort op te volgen en bij te sturen indien nodig.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 72

SENSITIVITEITSTOETS

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 73

Bovenstaande beschrijving van de effecten die gepaard gaan met de realisatie van het project zijn gebaseerd op de verwachte toekomstige verkeersgeneratie van de verschillende functies die binnen het project voorzien worden. De aannames omtrent verkeersgeneratie en ontsluiting werden in samenspraak met de verschillende actoren opgemaakt en bevestigd als zijnde worst-case. De stad Antwerpen streeft in haar beleid namelijk naar een duurzame modal shift, waarbij het aantal autoverplaatsingen tot een absoluut minimum herleid moet worden.

Het is dan ook op vraag van de stad dat binnen bovenstaande effectenbespreking rekening gehouden wordt met de opgelegde modal split voor desbetreffende activiteiten in de nabijheid van een station.

Onderstaand een bondige bespreking van de robuustheid van de effectenbespreking in geval van een hogere verkeersgeneratie.

Op vlak van langzaam verkeer en openbaar vervoer wordt er geen impact verwacht door een verdere toename van de verkeersgeneratie. Een toename aan autoverplaatsingen zal gepaard gaan met een daling aan verplaatsingen van langzaam verkeer en openbaar vervoer. Dit doet echter niets af aan de goede bereikbaarheid van het projectgebied voor beide modi.

Voor het gemotoriseerd verkeer kan op basis van een eenvoudige berekening gesteld worden dat wanneer de verkeersgeneratie van het project en de cumulatieve ontwikkeling op de site van het Zorgbedrijf in omvang zou verdubbelen (+100 %) er nog steeds sprake zou zijn van een beperkt negatief (-1) effect op de verkeersafwikkeling. Gelet op de strenge parkeernormen en de parkeerregimes die de stad Antwerpen oplegt, zal een toename in de verkeersgeneratie van beide projecten echter onrealistisch zijn.

Op vlak van verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid kan gesteld worden dat een toename in de verkeersgeneratie en negatieve impact heeft op beide effectengroepen. Op vlak van oversteekbaarheid worden er in dit geval met name effecten verwacht op locatie zonder beveiligde oversteeklocaties. Voor het project blijft dit beperkt tot de Uitbreidingstraat, waar er geen bijkomende verplaatsingen verwacht worden door de projectrealisatie.

Op vlak van verkeersveiligheid blijft met name het nieuwe conflictpunt tussen fietsers op het fietspad lang de Singel en het de nieuwe ontsluitingsweg het belangrijkste aandachtspunt. Een toename van de verkeersgeneratie verandert hier niets aan.

Op vlak van parkeren kan gesteld worden dat een toename van de verkeersgeneratie ook gepaard gaat met een toename in parkeerbehoefte. Echter worden er in functie van de kantoren en bezoekers slechts 298 parkeerplaatsen voorzien. De overige 25 parkeerplaatsen zullen door middel van een huursysteem opengesteld worden voor de buurt. Daarnaast is er in de directe omgeving van het project sprake van betalend parkeren (donker groene zone). Het betalen voor een parkeerplaats werkt dan ook demotiverend in functie van het wagengebruik.

Gelet op bovenstaande, en het uitgangspunt van een hoog werknemersdichtheid voor de kantoren doet dan ook aannemen dat de verkeersgeneratie en bijhorende parkeerbehoefte uitgaat van een worst-casesituatie, eerder dan een best-casesituatie.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 74