• No results found

NETWERK & DIENSTREGELING 2.2.1

NETWERK & DIENSTREGELING 2.2.1.

Door de nabijheid (wandelafstand 500 m) van het station Antwerpen-Berchem, een multimodaal knooppunt op hoog niveau van zowel het bus, trein, als tramverkeer, zorgt voor een zeer goede bereikbaarheid van het projectgebied op vlak van openbaar vervoer. Aan het station Berchem is er een ruim aanbod van tram- en buslijnen en nationale en internationale treinen: +/-40 treinen, +/- 22 trams en +/-50 bussen per uur.

Aanvullend wordt de halte ‘Berchem Meibloemstraat’ in de Uitbreidingstraat ter hoogte van het projectgebied, bediend door streeklijnen 21 en 32. Deze halte wordt circa 10 keer per uur bediend door één van deze lijnen.

 Lijn 21 (Rooseveltplaats - Middelheim – Neerland): overdag: elke 15 min.; spits: elke 10 min.;

 Lijn 32 (Rooseveltplaats – Berchem station – Edegem): overdag: elke 10 min.; spits: elke 8 min.

Deze bereikbaarheid vertaalt zich dan ook in een zeer goede knooppuntwaarde op vlak van bereikbaarheid openbaar vervoer.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 33 Figuur 24: Uitsnede knooppuntwaarde openbaar vervoer (Bron: Geopunt)

INFRASTRUCTUUR 2.2.2.

De halte ‘Meibloemstraat’, recht tegenover de projectsite, is enkel voorzien van een haltepaal; er is geen wachthuisje of fietsenstalling. De bus halteert er naast de rijweg. Een abri is wel aanwezig aan de verderop liggende halte ‘De Villegasstraat’.

Figuur 25: Uitrusting halte Meilboemstraat

De dienstregeling van het openbaar vervoer zal vanaf 1 januari 2022 aangepast worden conform het principe ‘Basisbereikbaarheid’. De Lijn heeft aangegeven dat het aanbod en de dienstregeling in de omgeving van het project nagenoeg niet verandert, waardoor er ook na het invoeren van de basisbereikbaarheid sprake blijft van een zeer goede bereikbaarheid van het projectgebied op vlak van openbaar vervoer.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 34

MOTORVOERTUIGEN 2.3.

NETWERK 2.3.1.

Volgende figuren geven het autonetwerk weer. Het hoger wegennetwerk is de Ring van Antwerpen en vervolgens de Singel en de N1 (Grotesteenweg). De wijkwegen zijn de Grotesteenweg (binnen de Singel) en de Posthofbrug. De hoofdstraten op wijkniveau zijn de Posthoflei, Boomgaardstraat en de Statielei. De buurtstraten zijn de Generaal Drubbelstraat en de Uitbreidingstraat.

Figuur 26: Autonetwerk (Mobiliteitsplan Antwerpen)

De Singel is in het RSV geselecteerd als primaire II. In het mobiliteitsplan Antwerpen wordt de Singel aangeduid als ‘steenweg’ (secundaire III). Steenwegen zijn wegen waarop het verkeer zo goed mogelijk kan doorstromen, met zo min mogelijk verstoring. Steenwegen hebben een verbindende functie voor het autoverkeer en ontsluiten veelal grootstedelijke functies. De Grotesteenweg buiten de Singel is in het RSPA geselecteerd als secundaire III. In het mobiliteitsplan Antwerpen wordt de Grotesteenweg binnen de Singel aangeduid als een ‘wijkweg’, (lokale weg type II). De Antwerpse Ring bevindt zich op slechts 1,6 km van het project.

De huidige ontsluiting van het projectgebied voor gemotoriseerd verkeer verloopt via de Uitbreidingstraat.

Aan de oostzijde ontsluit de Uitbreidingstraat rechtstreeks op de R10 Binnensingel. De Uitbreidingstraat is tussen de R10 en de Arthur Stercklaan ingericht als een enkelrichtingsstraat in westelijke richting. Dit maakt dat het enkel mogelijk is om via deze route naar het projectgebied te rijden. Aan de westzijde takt de Uitbreidingstraat aan op de N1 Grotesteenweg. Dit betreft een lichtengeregeld kruispunt. Vanuit de N1

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 35

wordt opnieuw rechtstreeks ontsloten op de R10 Binnensingel. Vanuit de Binnensingel en het nabijgelegen complex met de Ring, kan vlot ontsloten worden naar de verschillende hoofdwegen in de nabije omgeving (E19, E34, E313, A12).

In de wijk worden de Boomgaardstraat, de Statiestraat en de Stanleystraat als hoofdstraten geselecteerd, de Uitbreidingstraat en de Generaal Drubbelstraat als buurtstraten. De vlotte ontsluiting van en naar het hoofdwegennetwerk in combinatie met de circulatiemaatregelen (enkelrichtingsverkeer) op de achterliggende woonstraten zorgt er voor dat het aandeel bestemmingsverkeer van en naar het projectgebied doorheen deze achterliggende woonstraten tot een absoluut minimum beperkt blijft. In de Uitbreidingstraat en de volledige achterliggende woonstraten geldt een snelheidsregime van 30 km/u.

INFRASTRUCTUUR 2.3.2.

RIJDEN

De Uitbreidingstraat is een 2x1-weg, met aan beide zijden een strook voor langsparkeren. De weg is dubbelrichting en is ongeveer 6,5 m breed. De kruispunten in de omgeving zijn voorrangsgeregeld. De Uitbreidingstraat maakt deel uit van een zone 30.

Figuur 27: Kruispunt Uitbreidingstraat met Meibloemstraat (links)

PARKEREN

Aan beide zijden van de Uitbreidingstraat liggen langsparkeerstroken. De Uitbreidingstraat maakt deel uit van de donkergroene Antwerpse parkeerzone: met maximaal 10 uur parkeren, 1 euro voor het 1e uur + 1,40 euro voor elk volgend uur. Een dagticket kost 5 euro voor 10 uur. Ook aan de Singel zijn er langparkeerstroken, met dezelfde tarifering.

Op de parking van het woonzorgcentrum is er plaats voor minstens 90 auto’s.

Volgende figuur geeft een overzicht van het huidige publiek parkeeraanbod in de ruime omgeving van het projectgebied. Door de realisatie van het project zullen er in totaal ongeveer 50 publieke parkeerplaatsen verdwijnen ter hoogte van het projectgebied.

Zo zullen er ter hoogte van het projectgebied parkeerplaatsen verdwijnen aan beide zijden van de Uitbreidingstraat. Daarnaast zullen er aan de kant van de Singel ook enkele plaatsen verdwijnen in functie

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 36

van de realisatie van de uitvoegstrook van de nieuwe ontsluitingsweg. Bijkomend zullen langs de Singel ook extra parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden door de opheffing van de bestaande laad-en los zone van het Bpost-gebouw en het verdwijnen van het boomvak vlak bij de toekomstige ontsluitingsweg.

Figuur 28: Overzicht parkeerplaatsen omgeving

In kader van dit dossier werd een parkeeronderzoek uitgevoerd om de huidige parkeersituatie in de nabije omgeving van het projectgebied in beeld te brengen. Het parkeeronderzoek vond plaats op donderdag 29 oktober 2020. De parkeerbezetting werd op 6 verschillende momenten doorheen de dag geïnventariseerd (8u00, 10u00, 12u00, 14u00, 16u00 en 18u00). Deze gegevens werden aangevuld met gebruikersgegevens van bewonerskaarten aangeleverd door de stad Antwerpen. "Intussen werd het parkeeronderzoek opnieuw uitgevoerd op een werkdag en zaterdag in oktober 2021. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in bijlage."

Het parkeeronderzoek betreft een parkeerduuronderzoek waarbij de gemiddelde parkeerduur van de geparkeerde voertuigen in beeld wordt gebracht. Tevens wordt voor de verschillende onderzoeksmomenten ook de parkeerdruk van een bepaalde zone in beeld gebracht. Deze gemiddelde bezettingsgraad wordt als volgt beoordeeld:

 Bezettingsgraad van meer dan 100%: overbezetting, de vraag ligt hoger als het aanbod, hetgeen wijst op een aandeel foutparkeerders;

 Bezettingsgraad tussen 85% en 100%: hoge bezetting waarbij extra zoekverkeer verwacht wordt;

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 37

 Bezettingsgraad tussen 50% en 85%: normale bezetting;

 Bezettingsgraad lager dan 50%: lage bezetting waarbij er meer parkeeraanbod is dan parkeervraag.

Wanneer de gemiddelde bezettingsgraad op alle momenten van de dag/week lager ligt dat 50% kan gesteld worden dat er een overaanbod is aan parkeerplaatsen en is er dus de mogelijkheid een deel van de parkeercapaciteit op te heffen zonder problemen te verwachten.

Het parkeeronderzoek vond plaats op een moment waarop er maatregelen van kracht waren ter beperking van de COVID-19 pandemie. Op het moment van onderzoek geldden volgende maatregelen:

 Thuiswerken is de norm;

 Avondklok tussen middernacht en 5u;

 Geen evenenementen;

 Cafés en restaurants zijn gesloten (enkel afhalen mogelijk);

 Sporten is voor de meeste leeftijdsgroepen verboden in groepsverband.

Er kan aangenomen worden dat deze maatregelen een bepaalde invloed hebben op de onderzoeksresultaten. Zo zal het thuiswerk zorgen voor een grotere aanwezigheid van bewonersparkeren (langparkeerders) en een eerdere beperkte aanwezigheid van geparkeerde voertuigen in functie van kantooractiviteiten. Tevens wordt er minder rotatie verwacht door minder autobewegingen naar vrijetijdsactiviteiten enz. Tot slot dient opgemerkt te worden dat tijdens het onderzoek de slagboom van de parking van woonzorgcentrum Sint-Maria open stond wegens een defect, wat niet geweten was tijdens het onderzoek, waardoor men op deze parking gratis kon parkeren.

In het onderzoeksgebied zijn in totaal 754 publieke parkeerplaatsen beschikbaar. Hierbij wordt enkel rekening gehouden met de reglementaire publieke parkeerplaatsen:

 Gereserveerde plaatsen voor autodelen;

 Gereserveerde plaatsen voor mindervaliden;

 Parkeerplaatsen die ingenomen worden door aanhangwagens met geldig kentekenbewijs;

 Parkeerplaatsen met een parkeerbeperking (blauwe zone).

Wanneer de publieke parkeerplaatsen niet duidelijk afgebakend worden door middel van belijning, wordt er rekening gehouden met 6 lopende meter per parkeerplaats om de capaciteit te bepalen. Eventuele vrije ruimte voor een garagepoort werd niet meegenomen in het aanbod.

Onderstaande figuur geeft een overzicht van het parkeeraanbod in de nabije omgeving van het projectgebied.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 38 Figuur 29: Parkeercapaciteit

Volgende conclusies kunnen getrokken worden uit het onderzoek naar de parkeerbezetting:

 Er was gedurende de hele dag behoorlijk wat restcapaciteit aan de Singel en op de Uitbreidingstraat tussen het woonzorgcentrum en de A. Sterckxstraat. Samen waren tijdens de kantooruren minstens 110 plaatsen vrij. Om 18u nam de parkeerdruk in de Uitbreidingstraat wat toe, dit naar alle waarschijnlijkheid in functie van de nabijgelegen woningen.

 In straten met een hogere woondichtheid was de parkeerdruk groter dan in straten waar de woondichtheid lager ligt (Uitbreidingstraat, R10 Singel)

 Er is een duidelijke link tussen de verzadigingsgraden op de Driekoningenstraat / Statiestraat en de openingsuren van de plaatselijke (voedings)winkels. De dagbezetting is er significant hoger dan de ochtend- en avondbezetting.

 De wijk tussen de Uitbreidingstraat en de Statiestraat kende over het algemeen een hoge tot zeer hoge parkeerdruk. De Patriottenstraat was volledig bezet gedurende de hele dag.

Ter illustratie geven onderstaande figuren de parkeerdruk weer binnen het studiegebied voor zowel 14u00 als 18u00.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 39

   

Figuur 30: Bezettingsgraad 14u-15u en 18u- 19u

Voor het parkeerduuronderzoek wordt voornamelijk ingezoomd op de parkeerplaatsen aan de Singel en in de Uitbreidingstraat. Hierbij kunnen volgende conclusies getrokken worden:

 De overgrote meerderheid van het aantal parkeerplaatsen wordt bezet door bewoners, bezoekers maken maar een kleine fractie van het totaal uit.

 De wijk kent een hoog aantal langparkeerders, dit zijn zowel omwonenden als bezoekers. De woonfunctie op zich en de geldende maatregelen omtrent thuiswerk in functie van COVID-19 verklaren het langparkeren bij de bewoners. Bij bezoekers mag aangenomen worden dat het gaat om personeelsleden die in de buurt van het projectgebied tewerkgesteld zijn.

 De sectie rondom de Statiestraat kent een hoger aantal kortparkeerders, vanwege de functie als winkelstraat.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 40 Figuur 31: Binnensingel: bezettingsgraad door kort-/langparkeerders per meetperiode

Figuur 32: Uitbreidingstraat + zijstraten: bezettingsgraad door kort- / langparkeerders per meetperiode

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 41

GEBRUIK 2.3.3.

HUIDIG DRUKTEBEELD

Het huidig druktebeeld binnen het studiegebied wordt opgemaakt op basis van de meeste recente beschikbare verkeerstellingen. Dit betreffen verkeerstellingen uit 2018 die werden uitgevoerd in opdracht van zowel de stad Antwerpen als AWV. Aanvullend werd er gebruik gemaakt telgegevens van zowel het platform Straatvinken als het platform Telraam om de hiaten aan te vullen.

Onderstaande figuur geeft de verschillende segmenten weer binnen het studiegebied. Hierbij dient uiteraard opgemerkt te worden dat segment 20 en kruispunt G in de bestaande situatie nog niet bestaan.

1 Grotesteenweg Noord 11 Vredestraat

2 Boomgaardstraat 12 Uitbreidingstraat Midden

3 Grotesteenweg Midden 1 13 Statiestraat

4 Prins Albertlei 14 Stanleystraat

5 Grotesteenweg 15 Posthoflei

6 Uitbreidingstraat West 16 Singel Oost

7 Grotesteenweg Midden 2 17 Posthofbrug

8 Singel Midden West 18 Singel Midden Oost

9 Mechelsebrug 19 Uitbreidingstraat Oost

10 Singel West 20 Nieuwe ontsluiting

Figuur 33: Tellocaties kruispunttellingen

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 42

Onderstaande figuren geven de verkeersstromen weer binnen het studiegebied voor zowel het ochtend- als het avondpiekuur in pae4 per kruispunt (7 ‘blokken’), per tak (zijkant per blok) en per richting (cel zijkant blok) weer. Hierbij wordt onderstaande figuur toegevoegd als leeswijzer.

Figuur 34: Leeswijzer verkeersintensiteiten

Rode cijfers geven hierbij de intensiteiten weer die werden ingeschat op basis van de platformen Straatvinken en Telraam en de overige beschikbare verkeerstellingen.

Figuur 35: Telresultaten kruispunttellingen ochtendspitsuur (bestaande toestand)

4 PAE staat voor personenauto-equivalent en geeft aan hoeveel ruimte een gemotoriseerd voertuig inneemt in vergelijking met een personenauto, bv. auto = 1, bestelwagen = 1, vrachtwagen = 2,3 en bus = 2.

y x x x y x:   intensiteit per beweging

Totale intensiteit kruispunt

5123 632 885 885 1130 885 3007 956

C 185 G F E 119

152 Grotesteenweg x Singel 87 Singel x Posthoflei

788 621

1037 283

10 958 731 228 9 18 92 101 123 17

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 43 Figuur 36: Telresultaten kruispunttellingen avondspitsuur (bestaande toestand)

ONTLSLUITINGSANALYSE

Uit bovenstaande intensiteiten kunnen volgende conclusies getrokken worden:

 De Uitbreidingstraat heeft met name in de ochtendspits te kampen met sluipverkeer tussen de Singel en de Grotesteenweg. Dit verkeer tracht via de Uitbreidingstraat het lichtengeregeld kruispunt tussen de Singel en de Grotesteenweg te vermijden. In de avondspits is het aandeel sluipverkeer eerder beperkt.

 Er zit een groot verschil in de intensiteiten op segment 6 en 12. Dit verschil wijst er op dat de Uitbreidingstraat een belangrijke ontsluitende functie heeft naar de N1 Grotesteenweg voor het verkeer uit de achterliggende woonwijk. Zowel in ochtend- en avondspits is dit voornamelijk uitrijdend verkeer richting R10 Singel. Zoals weergegeven in onderstaande figuren is de Uitbreidingstraat samen met de Statiestraat de enige uitgaande routes richting hoofdwegennet zijn voor de achterliggende woonwijk.

Het is dan ook duidelijk dat het uitgaand verkeer op deze twee routes clustert, waardoor de overige

straten in de woonwijk autoluwer zijn.

Op het meest westelijk segment van de Uitbreidingstraat wordt dan ook al het uitgaand verkeer geclusterd richting R10 Singel van zowel de Patriottenstraat, de De Villegasstraat en de Anjelierstraat.

Bijkomend worden in onderstaande figuren ook de toegangspunten tot de achterliggende wijk geduid.

Figuur 37: Toegangen wijk

Bestaande toestand (2018)

5202 722 1086 1086 1134 1086 3544 840

C 306 G F E 132

153 Grotesteenweg x Singel 54 Singel x Posthoflei

1020 845

1283 202

10 599 510 176 9 18 173 166 232 17

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 44

VERKEERSVEILIGHEID EN –LEEFBAARHEID