• No results found

MILDERENDE EN VERBETERENDE MAATREGELEN

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 75

Het mobiliteitsverhaal binnen dit project is een eindproduct van een intensief traject met overlegmomenten met de stad Antwerpen, Agentschap Wegen en Verkeer, parkeerbeheerders… Hierdoor zijn veel van de oorspronkelijke milderende maatregelen reeds opgenomen in de plannen:

 Voldoende overdekte fietsenstallingen

 Lockers en douches

 Fietsherstelpunt

 Parkeerplaatsen delen met buurt

 Rechtstreekse aansluiting van de parking op de Binnensingel

 Verbetering aanleg omgeving: landing fietsspiraal, herinrichting Uitbreidingstraat, …

Bijkomend worden vanuit bovenstaande analyse volgende flankerende maatregelen opgesteld. De volgende maatregelen zijn aanbevelingen ter optimalisatie van de mobiliteit:

WERFFASE

 Er wordt aanbevolen om het werfverkeer buiten de spits te organiseren en om de uitgegraven gronden maximaal te benutten bij andere projecten in de onmiddellijke nabijheid van het projectgebied zodat het aantal gereden vrachtwagenkilometers voor de afvoer van het grondoverschot beperkt wordt.

 De ontsluiting van het werfverkeer zal gebeuren via de bestaande ontsluiting van het Bpost-gebouw. In functie van de veiligheid van de fietsers op het fietspad langs de Singel wordt aanbevolen om de situatie voor zowel het in- en uitrijdend vrachtverkeer als voor het fietsverkeer voldoende te duiden met de nodige signalisatie en wegmarkering.

EXPLOITATIEFASE

 De schuine aansluiting van de Uitbreidingstraat op de R10 Singel wordt beschouwd als een onveilige situatie, getuige het aantal ongevallen dat hier reeds plaatsvonden. Er wordt dan ook aanbevolen om na te gaan of dit kruispunt niet beveiligd kan worden, of zelfs kan worden afgeschaft , eventueel in combinatie met het verlengen van de aansluiting van het project op de Singel verder naar de Meibloemstraat.

 Hierbij dient uiteraard voldoende rekening gehouden te worden met het aantal ontsluitingsmogelijkheden van de achterliggende woonwijk als ook de effecten van de verschuiving van het sluipverkeer naar de overige assen en kruispunten.

 Het project voorziet in een nieuwe ontsluitingsweg rechtstreeks op de R10 Singel. Hierdoor wordt het fietspad parallel aan Singel belast met een extra potentieel conflictpunt. Ondanks de getroffen maatregelen om het fietsverkeer ter hoogte van de nieuwe kruising maximaal in beeld te brengen, wordt voorgesteld de situatie ter plaatse kort op te volgen en bij te sturen indien nodig.

 Ter motivatie van het niet volledig recupereren van het totaal aantal publieke parkeerplaatsen dat door de realisatie van het project zal verdwijnen, wordt aanbevolen een sterke onderbouwing op te maken.

Gelet op het feit dat het parkeeronderzoek plaatsvond op een moment met maatregelen ter bestrijding van COVID-19 en de slagboom van de parking van woonzorgcentrum Sint-Maria open stond, lijkt het aanbevolen een nieuw parkeeronderzoek uit te voeren op een representatief moment.

 Het parkeeraanbod binnen het project gaat uit van een duurzame modal split (20 % autoverkeer) maar houdt worst-case wel rekening met een hoge werknemersdichtheid. Hetgeen resulteert in een begrote parkeerbehoefte die groter is dan de parkeernormen die door de stad worden opgelegd. De voorziene

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 76

kantoorruimte zal gebruikt worden door verschillende bedrijven met elk een andere werknemersdichtheid. Het is momenteel dan ook niet mogelijk een correcte inschatting te maken van de werkelijke toekomstige werknemersdichtheid.

 Aangezien de parkeerbehoefte sterk afhankelijk is van deze werknemersdichtheid wordt voorgesteld de interne parkeerbezetting op regelmatige basis te monitoren en in samenspraak met de stad te evalueren. Indien er sprake blijkt van een overaanbod aan parkeerplaatsen voor de kantoorruimtes kunnen er steeds bijkomende parkeerplaatsen opengesteld worden ter ondersteuning van het buurtparkeren of kunnen deze parkeerplaatsen omgevormd worden tot extra fietsenstallingen.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 77

BESLUIT

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 78

De projectsite is goed tot zeer goed bereikbaar door alle vervoersmodi. Voetgangers kunnen gebruik maken van relatief brede voetpaden. Fietsers kunnen beroep doen op een uitgebreid bovenlokaal en lokaal fietsnetwerk. De Uitbreidingstraat is een lokale fietsroute zonder fietsinfrastructuur die toegang geeft aan de bovenlokale functionele fietsroutes en fietssnelweg. Twee frequent bediende buslijnen lopen langs de projectsite, met haltes op wandelafstand. Op ongeveer 500 meter ligt treinstation Antwerpen-Berchem die verbindingen aanbiedt naar de omliggende gemeenten, steden en regio’s. Antwerpen-Berchem fungeert ook als tram-en busknooppunt met tal van overstapmogelijkheden. Het gemotoriseerd verkeer moet slechts een afstand van ongeveer 1,6 km overbruggen tot de hoofdweg (E19). De kruispunten met de Singel kennen hoge verzadigingsgraden en dus vertraagd verkeer. De andere kruispunten kunnen vlot worden afgewikkeld. De verkeersleefbaarheid en -veiligheid is in de meeste straten van de wijk goed, maar op de wijkverzamelwegen is deze matig.

Voor de berekening van het mobiliteitsprofiel werd omwille van deze goede ligging een duurzame modal split opgelegd. Er werd ook gekeken naar de andere geplande ontwikkelingen in de omgeving.

Met behulp van verschillende rekenmethodes werd de doorstroming op de verschillende omliggende kruispunten berekend. Hieruit bleek dat de toename van de verzadigingsgraden op de meeste kruispunttakken een neutraal effect heeft, dit met uitzondering van de linksafslaande bewegingen op de westelijke tak (Singel) van het kruispunt Singel x Posthoflei en de rechtsafslaande beweging op de oostelijke tak (Singel) van het kruispunt Grotesteenweg x Singel.

Wat betreft de parkeerbalans is duidelijk dat binnen het project voldoende parkeerplaatsen en fietsenstallingen voorzien worden om de totale parkeerbehoefte op eigen terrein op te vangen. Bijkomend worden er binnen het project 25 vaste parkeerplaatsen voorzien die gebruikt kunnen worden door omwonenden. Daarnaast wordt de parking ook buiten de kantooruren opengesteld zodat ze gebruikt kunnen worden door omwonenden.

Doorheen de nota worden reeds verschillende maatregelen aangereikt die zorgen voor een betere verkeersleefbaarheid en –veiligheid.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 79

VECTRIS®

VITAL DECOSTERSTRAAT 67A – 0201 | 3000 LEUVEN | BELGIË +32 (0)16 31 91 00 | INFO@VECTRIS.BE | WWW.VECTRIS.BE