• No results found

CUMULATIEVE ONTWIKKELINGEN 2.5

VERKEERSGENERATIE 2.5.1.

De verkeerstellingen die een beeld geven over het huidige druktebeeld dateren van 2018. Binnen de cumulatieve ontwikkelingen zal dan ook enkel rekening gehouden worden met de ontwikkelingen die op het moment van de verkeerstellingen nog niet gerealiseerd waren.

De kantorensites Roderveldlaan en het Groen Kwartier waren op het moment van de telling reeds gerealiseerd, waardoor aangenomen kan worden dat de verkeersgeneratie van deze projecten reeds zit openomen binnen de resultaten van de verkeerstellingen.

Het project Post X was op het moment van de telling slechts gedeeltelijk gerealiseerd, en is bij opmaak van voorliggende studie nog steeds in opbouw. Binnen de referentiesituatie wordt dan ook rekening gehouden met de verkeersgeneratie die gepaard gaat met de ontwikkelingen binnen Post X na 2018 (moment van verkeerstellingen). Op basis van de informatie van de vorderingen van het project en de verwachte verkeersgeneratie uit het MOBER Post X, geeft onderstaande tabel een overzicht van de verkeersgeneratie die cumulatief wordt toebedeeld aan het ontsluitende wegennet in functie van de volledige ontwikkeling van Post X binnen de referentiesituatie te begroten.

Tabel 4: Verkeersgeneratie projectontwikkelingen referentietoestand

ROUTEKEUZE 2.5.2.

Voor de routekeuze van de bijkomende verkeersgeneratie werd gebruik gemaakt van de toedeling uit de MOBER van Post X. Deze oorspronkelijke aanname uit het MOBER werd gevalideerd op basis van de

Projecten

totaal in uit totaal in uit

Post X 250 200 50 241 48 193

OSP ASP

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 46

halfjaarlijkse tellingen die uitgevoerd worden op de ontsluitende wegen van Post X. De waargenomen groei op de ontsluitende wegen bevestigen deze oorspronkelijke aannames omtrent de toedeling van het verkeer.

Figuur 39: Routekeuze en toedeling Post X

DRUKTEBEELD 2.6.

Op basis van het huidige druktebeeld en de verwachte verkeerstoename in functie van de verdere ontwikkeling van het project Post X, geven onderstaande figuren een overzicht van het gemodelleerde druktebeeld in de referentietoestand. De blauw gemarkeerde cellen geven hierbij de intensiteiten aan die wijzigen ten aanzien van de bestaande situatie.

Figuur 40: Referentietoestand kruispunttellingen ochtendspitsuur

Referentietoestand (incl. Post X, …)

5211 642 903 903 1148 903 3145 974

C 193 G F E 124

152 Grotesteenweg x Singel 87 Singel x Posthoflei

828 691

1037 283

958 731 258 92 101 143

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 47 Figuur 41: Referentietoestand kruispunttellingen avondspitsuur

VERKEERSAFWIKKELING 2.7.

Op basis van bovenstaande intensiteiten wordt onderstaand een overzicht gegeven van de verwachte verkeersafwikkeling van de kruispunten binnen het studiegebied in de referentietoestand.

Onderstaande tabel geeft in eerste instantie een overzicht van de afwikkeling van de voorrangsgeregelde kruispunten. Dit betreft enkel het kruispunt F, R10 Singel x Uitbreidingstraat. Ter hoogte van dit kruispunt is het enkel mogelijk om via een rechts afslaande beweging vanuit de R10 de Uitbreidingstraat in te rijden. Deze beweging kan, met uitzondering van kruisend fietsverkeer, conflictvrij gebeuren, waardoor er geen wachttijden verwacht worden.

Kruispunt Richting Wachttijd OSP Wachttijd ASP

F: Singel x Uitbreidingstraat Singel rechts-uit 0 sec 0 sec

Tabel 5: Verkeersafwikkeling voorrangsgeregelde kruispunten referentietoestand

De doorstroming op de verkeerslichtengeregelde kruispunten wordt met behulp van een theoretische berekening op basis van de bestaande lichtenregelingen berekend. De tabellen op de volgende pagina‘s geven de verzadigingsgraden weer per kruispunt en per tak. De kruispunten met de Singel kennen hoge verzadigingsgraden en dus vertraagd verkeer.

Referentietoestand (incl. Post X, …)

5286 761 1153 1153 1201 1153 3677 907

C 335 G F E 151

153 Grotesteenweg x Singel 54 Singel x Posthoflei

1030 862

1283 202

599 510 183 173 166 237

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 48 Tabel 6: Verkeersafwikkeling verkeerslichtengeregelde kruispunten referentietoestand ochtendspits

REFERENTIETOESTAND ‐ OSP

kruispunt tak richting PAE/u verzadiging

Grotesteenweg N RD (tram) 5 1%

Boomgaardstraat R 267 58%

Boomgaardstraat RD 3 12%

Grotesteenweg Z RD 464 28%

Prins Albertlei RD 150 42%

Prins Albertlei L 85 59%

Grotesteenweg N RD (tram) 5 6%

Uitbreidingsstraat R 68 12%

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 49 Tabel 7: Verkeersafwikkeling verkeerslichtengeregelde kruispunten referentietoestand avondspits

Voorgaande modelmatige benadering wordt bevestigd door volgende figuur, waarop ‘traagheidskaarten’

van Google Maps uit 2018 worden weergegeven. Deze kaarten geven een overzicht van de vertragingen binnen het studiegebied voor een typische dinsdagochtendpiek en -avondpiek.

REFERENTIETOESTAND ‐ ASP

kruispunt tak richting PAE/u verzadiging

Grotesteenweg N RD (tram) 5 1%

Boomgaardstraat R 215 50%

Boomgaardstraat RD 16 31%

Grotesteenweg Z RD 466 29%

Prins Albertlei RD 208 58%

Prins Albertlei L 89 62%

Grotesteenweg N RD (tram) 5 6%

Uitbreidingsstraat R 36 6%

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 50 Figuur 42: Traagheidskaarten (Google Traffic, 2018)

Tijdens het ochtendpiekuur is er licht vertraagd verkeer op de Singel. Tijdens het avondpiekuur geldt er sterk vertraagd verkeer op de ring en op de Singel, richting oosten. Ook verder naar het oosten wordt sterk vertraagd verkeer waargenomen. Ook in de Uitbreidingstraat worden er vertragingen weergegeven in ochtend- en avondpiekuur.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 51

MOBILITEITSPROFIEL

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 52

PROJECTTOESTAND 3.1.

PROJECTONTSLUITING 3.1.1.

Voor de ontsluiting van het project werd samen met stad Antwerpen en AWV gezocht naar een optimale aansluiting van de kantoren op de Singel. Doelstelling hierbij is een zo snel mogelijke ontsluiting van het bijkomend verkeer naar het hoger wegennetwerk. Daarom werd, na onderzoek van verschillende ontsluitingsmogelijkheden, een gebundelde (in en uit) ontsluiting voorzien rechtstreeks op de R10 Singel, ter hoogte van de Meibloemstraat. Het kruispunt met de Singel wordt ingericht met een in, rechts-uit aanslrechts-uiting. Er wordt gewerkt met een rechts-uitvoegstrook vanaf de Singel om het doorgaand verkeer op de Singel niet te hinderen. De nieuwe aansluiting op de Singel maakt geen verbinding met de rest van de wijk, aangezien er tussen de toegang van de parking van het project en de Uitbreidingstraat paaltjes worden voorzien. Hierdoor zal het verkeer van en naar het project niet door de woonwijk kunnen, maar zal de woonwijk ook geen gebruik kunnen maken van deze extra ontsluiting.

In functie van het in beeld brengen van het mogelijk conflicterend fietsverkeer langs de Singel, wordt het fietspad ter hoogte van deze toegang verhoogd aangelegd. De slagboom die voorzien wordt aan de toegang van de ondergrondse parking, wordt bovenaan de helling voorzien, waardoor de beste zichtbaarheid gegarandeerd kan worden op mogelijks conflicterend fietsverkeer.

In kader van het project wordt ook de landing van de fietsbrug over de Singel geoptimaliseerd zodat deze beter aansluit op het netwerk.

Figuur 43: Voorstel aanpassing voet fietsspiraal (Omgeving)

Ten slotte wordt ook de Uitbreidingstraat heraangelegd. Zo wordt de weg versmald naar 6,20 m (er werd niet verder versmald i.k.v. een goede doorstroming voor De Lijn), worden er verhoogde kruispunten voorzien alsook visuele versmallingen door groenborders.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 53 Figuur 44: Geplande wijziging ontsluiting gemotoriseerd verkeer

VERKEERSGENERATIE 3.1.2.

PROGRAMMA & REKENMETHODE

Omwille van de gunstige ligging nabij het station van Berchem (cf. andere ontwikkelingen in stationsomgevingen) en in overleg met stad Antwerpen, is voor de berekening van het mobiliteitsprofiel van de projectontwikkeling een duurzame modal split, met 20 % autogebruik, gebruikt. Dit is tevens ook opgelegd vanuit het ontwikkelingskader, nl. het nieuwe collegebesluit. Voor de overige kencijfers werd maximaal gebruik gemaakt van het Richtlijnenboek Mobiliteitseffectenstudies. De kencijfers werden op voorhand tevens afgetoetst bij de stad Antwerpen.

Tabel 8: Kencijfers mobiliteitsprofiel

m² wvo

bewoners/werknemers per eenheid bezoekers / eenheid

bewoners/werknemers per dag bezoekers per dag personen per dag

verplaatsingen per persoon verplaatsingen per bezoeker

verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag

autobestuurder autobestuurder

openbaar vervoer openbaar vervoer

(brom)fiets (brom)fiets

autoverplaatsingen autoverplaatsingen autoverplaatsingen per dag

OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen per dag

(brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen per dag

H H aandeel in ochtend- en avondspitsuur I I aandeel in ochtend- en avondspitsuur

autoverplaatsingen in OSP en ASP autoverplaatsingen in OSP en ASP autoverplaatsingen in OSP en ASP OV-verplaatsingen in OSP en ASP OV-verplaatsingen in OSP en ASP OV-verplaatsingen in OSP en ASP (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP

auto- en fietsbezit verblijfsduur

aantal autoparkeerplaatsen bewoners aantal autoparkeerplaatsen aantal autoparkeerplaatsen

aantal autoparkeerplaatsen werknemers

aantal fietsparkeerplaatsen bewoners aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen werknemers

AANTAL VERPLAATSINGEN IN OCHTEND- EN AVONDSPITSUUR

AANTAL PARKEERPLAATSEN

BEWONERS / WERKNEMERS BEZOEKERS TOTAAL

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 54 BRONNEN

CODE KANTOREN CO-WORKING A Initiatiefnemer Initiatiefnemer B Richtlijnenboek p.166 & praktijkcijfers Praktijkcijfers C Richtlijnenboek p.175 Richtlijnenboek p.175 D Oud Richtlijnenboek Oud Richtlijnenboek E Aanname (in en uit) Aanname (in en uit) F Afgesproken met stad Antwerpen

obv Richtlijnenboek p.168 ifv type gemeente

Afgesproken met stad Antwerpen obv Richtlijnenboek p.168 ifv type gemeente G Richtlijnenboek p.176 ifv type gemeente Richtlijnenboek p.176 ifv type gemeente H Richtlijnenboek p.171 (in en uit samen) Richtlijnenboek p.171 (in en uit samen) I Richtlijnenboek p.178 (in en uit samen) Richtlijnenboek p.178 (in en uit samen)

J NVT NVT

K Aanname obv richtlijnenboek p.178 Aanname obv richtlijnenboek p.178 CODE HORECA DIENSTEN

A Initiatiefnemer Initiatiefnemer B Praktijkcijfers Richtlijnenboek p.180 C Praktijkcijfers Richtlijnenboek p.181 D Aanname (in en uit) Aanname (in en uit) E Aanname (in en uit) Aanname (in en uit)

F Afgesproken met stad Antwerpen Afgesproken met stad Antwerpen G Praktijkcijfers Aangepast obv Richtlijnenboek p.183 H Praktijkcijfers Richtlijnenboek p.171 (in en uit samen) I Praktijkcijfers Richtlijnenboek p.185 (in en uit)

J NVT NVT

K Praktijkcijfers Aanname obv richtlijnenboek p.185 Tabel 9: Bronnen kencijfers

KLASSIEKE KANTOREN

Tabel 10: Verkeersgeneratie programma "klassieke kantoren"

m² bvo m² nvo

aanwezige VTE per 100 m² nvo bezoekers per werknemer per dag

aanwezige VTE bezoekers per dag personen per dag

verplaatsingen per werknemer per dag verplaatsingen per bezoeker

verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag

autobestuurder autobestuurder

openbaar vervoer openbaar vervoer

(brom)fiets (brom)fiets

autoverplaatsingen autoverplaatsingen autoverplaatsingen per dag

OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen per dag

(brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen per dag

18% 12%aandeel in ochtend- en avondspitsuur 7% 7% aandeel in ochtend- en avondspitsuur

87 57 autoverplaatsingen in OSP en ASP 18 17 autoverplaatsingen in OSP en ASP 105 74 autoverplaatsingen in OSP en ASP 152 100 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 1 1 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 153 101 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 152 100 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP 4 4 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP 156 103 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP

verblijfsduur (in uur)

aantal autoparkeerplaatsen aantal autoparkeerplaatsen aantal autoparkeerplaatsen

aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen

KLASSIEKE KANTOREN

AANTAL VERPLAATSINGEN IN OCHTEND- EN AVONDSPITSUUR

AANTAL PARKEERPLAATSEN

2,0

236 32 268

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 55

CO-WORKING SPACE

Tabel 11: Verkeersgeneratie programma "co-working space"

HORECA

Tabel 12: Verkeersgeneratie programma "horeca"

TOTAAL PROJECT Verkeersbewegingen

Op basis van deze kencijfers wordt er een verkeersgeneratie berekend van 163 fietsbewegingen en 110 autobewegingen in het ochtendpiekuur en 109 fietsbewegingen en 77 autobewegingen in de avondspits.

m² bvo m² nvo

aanwezige VTE per 100 m² nvo bezoekers per werknemer per dag

aanwezige VTE bezoekers per dag personen per dag

verplaatsingen per werknemer per dag verplaatsingen per bezoeker

verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag

autobestuurder autobestuurder

openbaar vervoer openbaar vervoer

(brom)fiets (brom)fiets

autoverplaatsingen autoverplaatsingen autoverplaatsingen per dag

OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen per dag

(brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen per dag

18% 12%aandeel in ochtend- en avondspitsuur 7% 7% aandeel in ochtend- en avondspitsuur

4 3 autoverplaatsingen in OSP en ASP 1 1 autoverplaatsingen in OSP en ASP 5 4 autoverplaatsingen in OSP en ASP 7 5 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 0 0 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 8 5 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 7 5 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP 0 0 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP 8 5 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP

verblijfsduur (in uur)

aantal autoparkeerplaatsen aantal autoparkeerplaatsen aantal autoparkeerplaatsen

aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen

COWORKING SPACE

AANTAL VERPLAATSINGEN IN OCHTEND- EN AVONDSPITSUUR

AANTAL PARKEERPLAATSEN

2,0

12 2 13

m² bvo m² nvo

aanwezige VTE per 100 m² bvo bezoekers per 100 m² bvo per dag

aanwezige VTE bezoekers per dag personen per dag

verplaatsingen per werknemer per dag verplaatsingen per bezoeker

verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag verplaatsingen per dag

autobestuurder autobestuurder

openbaar vervoer openbaar vervoer

(brom)fiets (brom)fiets

autoverplaatsingen autoverplaatsingen autoverplaatsingen per dag

OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen OV-verplaatsingen per dag

(brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen (brom)fietsverplaatsingen per dag

0% 5% aandeel in ochtend- en avondspitsuur 0% 10% aandeel in ochtend- en avondspitsuur

0 0 autoverplaatsingen in OSP en ASP 0 2 autoverplaatsingen in OSP en ASP 0 2 autoverplaatsingen in OSP en ASP 0 0 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 0 0 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 0 0 OV-verplaatsingen in OSP en ASP 0 0 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP 0 4 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP 0 4 (brom)fietsverplaatsingen in OSP en ASP

verblijfsduur (in uur)

aantal autoparkeerplaatsen aantal autoparkeerplaatsen aantal autoparkeerplaatsen

aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen aantal fietsparkeerplaatsen

HORECA

AANTAL VERPLAATSINGEN IN OCHTEND- EN AVONDSPITSUUR

AANTAL PARKEERPLAATSEN

1,50

1 7 8

2 11 13

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 56 Tabel 13: Verkeersgeneratie projectontwikkeling projecttoestand

Parkeervraag

Op basis van voorgaande kencijfers wordt tevens een inschatting gemaakt van de parkeerbehoefte van het project. De totale parkeerbehoefte van het project wordt begroot op 290 autoparkeerplaatsen en 454 fietsparkeerplaatsen. Gelet op het projectprogramma, en rekening houdend met de verwachte aanwezigheidspercentages wordt de parkeerbehoefte ’s avonds en in het weekend begroot op respectievelijk 35 en 22 parkeerplaatsen.

Tabel 14: Parkeervraag projecttoestand

DRUKTEBEELD 3.1.3.

Op basis van de verwachte bijkomende verkeersgeneratie door de realisatie van het project, geven onderstaande figuren een overzicht van het druktebeeld binnen het studiegebied na realisatie van het project. De blauw gemarkeerde cellen geven hierbij de verkeersstromen aan die wijzigen ten aanzien van de referentiesituatie. Binnen deze toestand worden logischerwijs ook het nieuw kruispunt (G) en het nieuwe segment (20) opgenomen.

Hierbij worden ook de keerbewegingen (u-turn) ter hoogte van de kruispunten mee in beeld gebracht.

Onderstaande figuur is hierbij opnieuw een leeswijzer.

Figuur 45: Leeswijzer intensiteiten projecttoestand MASTERPLAN (met modal shift)

ochtendpiekuur avondpiekuur ochtendpiekuur avondpiekuur

Klassieke kantoren 105 74 156 103

Co-working 5 4 8 5

Andere 2 3 5 6

Totaal KANTOORONTWIKKELING 110 77 163 109

KANTOORONTWIKKELING

AUTOBEWEGINGEN FIETSBEWEGINGEN

MASTERPLAN (met modal shift)

FIETS AUTO (max) AUTO (werkdag) AUTO (avond) AUTO (zaterdag) Klassieke kantoren 420 268 268 27 13 Co-working 21 13 13 1 1

Andere 13 8 8 7 8

Totaal KANTOORONTWIKKELING 454 290 290 35 22

KANTOORONTWIKKELING

y x x x y x:   intensiteit per beweging

Totale intensiteit kruispunt Kruispuntnummer

Naam kruispunt

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 57 Figuur 46: Projecttoestand kruispunttellingen ochtendspitsuur

Figuur 47: Projecttoestand kruispunttellingen avondspitsuur

VERKEERSAFWIKKELING 3.1.4.

Op basis van bovenstaande intensiteiten wordt onderstaand een overzicht gegeven van de verwachte verkeersafwikkeling van de kruispunten binnen het studiegebied in de referentietoestand.

Onderstaande tabel geeft in eerste instantie een overzicht van de afwikkeling van de voorrangsgeregelde kruispunten. Ten opzichte van de referentietoestand is hierbij ook het nieuwe kruispunten toegevoegd tussen de R10 Singel en de nieuwe ontsluitingsweg voor het projectgebied.

Kruispunt Richting Wachttijd OSP Wachttijd ASP

F: Singel x

Tabel 15: Verkeersafwikkeling voorrangsgeregelde kruispunten projecttoestand

Projecttoestand (incl. 3 blokken COR/ALI + nieuwe APARTE ontsluiting)

5267 643 1013 903 1254 1009 3253 1011

C 193 G F 53 E 124

152 Grotesteenweg x Singel 2 87 Singel x Posthoflei

865 692

1037 283

958 731 269 103 101 143

Projecttoestand (incl. 3 blokken COR/ALI + nieuwe APARTE ontsluiting)

5365 788 1234 1153 1205 1157 3719 909

C 343 G F 2 E 151

153 Grotesteenweg x Singel 39 58 Singel x Posthoflei

1031 889

1283 210

599 510 184 173 166 237

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 58

De voorrangsgeregelde kruispunten worden verwacht in de projecttoestand ook vlot te kunnen afwikkelen.

Enkel voor het rechts afslaand uitgaand verkeer vanuit het projectgebied richting Singel wordt er een kleine wachttijd (15 seconden) verwacht. De uitvoegstrook die voorzien wordt voor het inrijdend verkeer, zorgt er tevens voor dat er geen hinder verwacht wordt voor de doorstroming van het doorgaand verkeer op de R10.

De doorstroming op de verkeerslichtengeregelde kruispunten wordt opnieuw berekend met behulp van een theoretische berekening op basis van de bestaande lichtenregelingen. Zoals blijkt uit onderstaande tabellen zorgt de realisatie van het project voor een beperkte verkeerstoename op de verschillende ontsluitende kruispunten. Deze toename heeft echter slechts een beperkte impact op de verzadigingsgraad van de verschillende kruispunttakken. Hierdoor kan gesteld worden dat afwikkeling van de verschillende ontsluitende kruispunten in de projecttoestand gelijkaardig zal verlopen als in de referentietoestand.

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 59 Tabel 16: Verkeersafwikkeling verkeerslichtengeregelde kruispunten projecttoestand ochtendspits

PROJECTTOESTAND ‐ OSP

kruispunt tak richting PAE/u verzadiging ∆‐verz.

Grotesteenweg N RD (tram) 5 1% 0%

Boomgaardstraat R 267 58% 0%

Boomgaardstraat RD 3 12% 0%

Grotesteenweg Z RD 464 28% 0%

Prins Albertlei RD 150 42% 0%

Prins Albertlei L 85 59% 0%

Grotesteenweg N RD (tram) 5 6% 0%

Uitbreidingsstraat R 68 12% 0%

Uitbreidingsstraat L 397 71% 0%

Grotesteenweg Z R 168 42% 0%

Grotesteenweg Z RD 761 57% 0%

Grotesteenweg N R 121 44% 0%

Grotesteenweg N RD 207 39% 0%

Grotesteenweg N L 21 39% 10%

Singel O R 68 98% 0%

Singel O RD 643 97% 0%

Singel O L 193 50% 0%

Grotesteenweg Z R 269 62% 2%

Grotesteenweg Z RD 731 83% 0%

Grotesteenweg Z L 958 72% 0%

Singel W R 1037 86% 0%

Singel W RD 865 87% 4%

Singel W L 152 66% 0%

Posthoflei Z RD 290 39% 0%

Statiestraat R 172 51% 0%

Statiestraat L 40 36% 0%

Posthoflei N RD 338 38% 1%

Posthoflei N R 87 64% 4%

Posthoflei N RD 144 88% 0%

Posthoflei N L 308 25% 0%

Singel O RD 1011 67% 2%

Singel O L 124 58% 0%

Posthofbrug Z R 143 84% 0%

Posthofbrug Z RD 101 84% 0%

Posthofbrug Z L 103 54% 6%

Singel W RD 692 56% 0%

Singel W L 140 58% 22%

E

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 60 Tabel 17: Verkeersafwikkeling verkeerslichtengeregelde kruispunten projecttoestand avondspits

PROJECTTOESTAND ‐ ASP

kruispunt tak richting PAE/u verzadiging ∆‐verz.

Grotesteenweg N RD (tram) 5 1% 0%

Boomgaardstraat R 215 50% 0%

Boomgaardstraat RD 16 31% 0%

Grotesteenweg Z RD 470 29% 0%

Prins Albertlei RD 208 58% 0%

Prins Albertlei L 89 62% 0%

Grotesteenweg N RD (tram) 5 6% 0%

Uitbreidingsstraat R 36 6% 0%

Uitbreidingsstraat L 445 79% 0%

Grotesteenweg Z R 130 32% 0%

Grotesteenweg Z RD 613 46% 0%

Grotesteenweg N R 92 33% 0%

Grotesteenweg N RD 267 51% 0%

Grotesteenweg N L 16 29% 0%

Singel O R 62 86% 5%

Singel O RD 788 83% 3%

Singel O L 381 79% 10%

Grotesteenweg Z R 184 56% 0%

Grotesteenweg Z RD 510 67% 0%

Grotesteenweg Z L 599 69% 0%

Singel W R 1283 97% 0%

Singel W RD 1031 84% 0%

Singel W L 153 67% 0%

Posthoflei Z RD 313 41% 1%

Statiestraat R 207 52% 0%

Statiestraat L 47 47% 0%

Posthoflei N RD 536 53% 0%

Posthoflei N R 121 79% 0%

Posthoflei N RD 249 90% 0%

Posthoflei N L 449 29% 0%

Singel O RD 909 81% 0%

Singel O L 151 59% 0%

Posthofbrug Z R 151 84% 0%

Posthofbrug Z RD 237 83% 0%

Posthofbrug Z L 173 58% 0%

Singel W RD 889 111% 3%

Singel W L 58 20% 1%

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 61

ONTWIKKELINGSTOESTAND 3.2.

VERKEERSGENERATIE 3.2.1.

Zoals reeds aangehaald, wordt in de ontwikkelingstoestand gekeken naar mogelijke veranderingen in de omgeving.

Ten noorden van de Uitbreidingstraat ter hoogte van het project bevindt zich het woonzorgcentrum Sint-Maria. Het Zorgbedrijf gaat ook zijn site herontwikkelen. Het gaat hierbij over een mix van programma, bestaande uit een woonzorgcentrum, appartementen, kantoren en diensten.

Het gaat hierbij om een ontwikkeling waarvoor vandaag enkel het masterplan gekend is. Het mobiliteitsprofiel werd op basis van een voorlopig plan opgemaakt en is dus slechts een inschatting. De kencijfers werden (net zoals voor de projectontwikkeling in projecttoestand) met stad Antwerpen afgetoetst.

Tabel 18: Verkeersgeneratie projectontwikkeling ontwikkelingstoestand

DRUKTEBEELD 3.2.2.

De figuren op de volgende pagina’s geven de verkeersstromen in de ontwikkelingstoestand weer. De oranje cellen zijn de verkeersstromen waarbij een verandering plaats vond door het project in deze toestand.

Hierbij komen duidelijk de bijkomende verkeersstroom in de Uitbreidingstraat naar voor, alsook de groei van de verkeersstromen op het netwerk.

VERKEERSAFWIKKELING 3.2.3.

Volgende tabellen geven de berekeningen weer van de verzadigingsgraden op de verkeerslichtengeregelde kruispunten. Hierbij is duidelijk dat ook hier slechts op enkele takken een beperkt negatieve impact wordt berekend.

MASTERPLAN (met modal shift)

ochtendpiekuur avondpiekuur ochtendpiekuur avondpiekuur

ZORGBEDRIJF Huidig (WZC) 16 3 8 1

Toekomst (WZC) 8 4 13 1

Klassieke kantoren 9 6 13 8

Appartementen 3 4 5 5

Diensten 15 16 84 92

Totaal ZORGBEDRIJF 35 29 115 106

AUTOBEWEGINGEN FIETSBEWEGINGEN

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 62 Figuur 48: Ontwikkelingstoestand kruispunttellingen ochtendspitsuur

Figuur 49: Ontwikkelingstoestand kruispunttellingen avondspitsuur

Ontwikkelingstoestand (incl. WZB + GEEN knips)

5280 643 71% 1013 903 1263 1009 3266 1014

C 193 21% G F 58 E 124

152 Grotesteenweg x Singel 2 88 Singel x Posthoflei

868 695

1037 284

958 731 270 104 101 143

Ontwikkelingstoestand (incl. WZB + GEEN knips)

5384 788 66% 1234 1153 1218 1157 3738 913

C 343 29% G F 8 E 151

153 Grotesteenweg x Singel 39 59 Singel x Posthoflei

1036 894

1283 211

599 510 185 175 166 237

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 63

 

Tabel 19: Verkeersafwikkeling verkeerslichtengeregelde kruispunten ontwikkelingstoestand ochtendspits kruispunt tak richting PAE/u verzadiging ∆‐verz. PR ∆‐verz. REF

Grotesteenweg N RD (tram) 5 1% 0% 0%

Boomgaardstraat R 267 58% 0% 0%

Boomgaardstraat RD 3 12% 0% 0%

Grotesteenweg Z RD 465 28% 0% 0%

Prins Albertlei RD 150 42% 0% 0%

Prins Albertlei L 85 59% 0% 0%

Grotesteenweg N RD (tram) 5 6% 0% 0%

Uitbreidingsstraat R 68 12% 0% 0%

Uitbreidingsstraat L 406 72% 2% 2%

Grotesteenweg Z R 168 42% 0% 0%

Grotesteenweg Z RD 761 57% 0% 0%

Grotesteenweg N R 124 45% 1% 1%

Grotesteenweg N RD 208 39% 0% 0%

Grotesteenweg N L 26 47% 8% 18%

Singel O R 68 98% 0% 0%

Singel O RD 643 97% 0% 0%

Singel O L 193 50% 0% 0%

Grotesteenweg Z R 270 62% 0% 3%

Grotesteenweg Z RD 731 83% 0% 0%

Grotesteenweg Z L 958 72% 0% 0%

Singel W R 1037 86% 0% 0%

Singel W RD 868 87% 0% 4%

Singel W L 152 66% 0% 0%

Posthoflei Z RD 291 39% 0% 0%

Statiestraat R 172 51% 0% 0%

Statiestraat L 40 36% 0% 0%

Posthoflei N RD 339 38% 0% 1%

Posthoflei N R 88 64% 0% 4%

Posthoflei N RD 144 88% 0% 0%

Posthoflei N L 308 25% 0% 0%

Singel O RD 1014 67% 0% 3%

Singel O L 124 58% 0% 0%

Posthofbrug Z R 143 84% 0% 0%

Posthofbrug Z RD 101 84% 0% 0%

Posthofbrug Z L 104 55% 0% 6%

Singel W RD 695 56% 0% 0%

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 64

 

Tabel 20: Verkeersafwikkeling verkeerslichtengeregelde kruispunten ontwikkelingstoestand avondspits

  

kruispunt tak richting PAE/u verzadiging ∆‐verz. PR ∆‐verz. REF Grotesteenweg N RD (tram) 5 1% 0% 0%

Boomgaardstraat R 215 50% 0% 0%

Boomgaardstraat RD 16 31% 0% 0%

Grotesteenweg Z RD 471 29% 0% 0%

Prins Albertlei RD 208 58% 0% 0%

Prins Albertlei L 89 62% 0% 0%

Grotesteenweg N RD (tram) 5 6% 0% 0%

Uitbreidingsstraat R 37 7% 0% 0%

Uitbreidingsstraat L 457 81% 2% 2%

Grotesteenweg Z R 130 32% 0% 0%

Grotesteenweg Z RD 613 46% 0% 0%

Grotesteenweg N R 97 35% 2% 2%

Grotesteenweg N RD 268 51% 0% 0%

Grotesteenweg N L 23 41% 12% 12%

Singel O R 62 86% 0% 5%

Singel O RD 788 83% 0% 3%

Singel O L 381 79% 0% 10%

Grotesteenweg Z R 185 57% 0% 1%

Grotesteenweg Z RD 510 67% 0% 0%

Grotesteenweg Z L 599 69% 0% 0%

Singel W R 1283 97% 0% 0%

Singel W RD 1036 85% 0% 0%

Singel W L 153 67% 0% 0%

Posthoflei Z RD 314 41% 0% 1%

Statiestraat R 207 52% 0% 0%

Statiestraat L 47 47% 0% 0%

Posthoflei N RD 537 54% 0% 0%

Posthoflei N R 122 79% 0% 1%

Posthoflei N RD 249 90% 0% 0%

Posthoflei N L 449 29% 0% 0%

Singel O RD 913 81% 0% 1%

Singel O L 151 59% 0% 0%

Posthofbrug Z R 151 84% 0% 0%

Posthofbrug Z RD 237 83% 0% 0%

Posthofbrug Z L 175 59% 0% 1%

Singel W RD 894 111% 1% 4%

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 65

MOBILITEITSEFFECTEN

VECTRIS | CORES DEVELOPMENT | MOBER UITBREIDINGSTRAAT BERCHEM |17.12.2021 66

WERFFASE 4.1.

VERKEERSAFWIKKELING 4.1.1.

In functie van de aanlegfase worden volgende vrachtverplaatsingen verwacht:

 Grondvrachten voor het uitgraven van de bouwput en de betonvrachten voor de funderingen vinden plaats in het begin van elke bouwfase.

 Aansluitend vinden de vrachten plaats voor de aanvoer van beton en prefab delen voor de bouw van de ondergrondse parking en de bovengrondse delen.

 Naar het einde van elke bouwfase vinden vervolgens de vrachten plaats voor de plaatsing van de gevels, de afwerking en de plaatsing van technische installaties, etc.

Er kan worden aangenomen dat het werfverkeer voornamelijk gedurende de eerste maanden van de realisatie het grootst is, omwille van het grondverzet voor de uitgraving van de bouwput. Rekening houdend met een totaal grondverzet van circa 45.000 m³ en 15 m³ grond per vracht, wordt het aantal vrachten ingeschat op circa 3.000 vrachten. Rekening houdend met een realistische aanname aangaande de timing van uitgraven, zijnde 3,5 maanden of 77 werkdagen, wordt de worst-case verkeersgeneratie die gepaard gaat met het vervoeren van de gronden begroot op maximaal 39 vrachten en dus 78 vrachtwagenbewegingen per dag.

Met de aannames dat de vrachtbewegingen verspreid over de volledige werkdag zullen plaatsvinden (max.

10 % per uur), en dat één vrachtwagen equivalent is aan 2,3 pae, wordt het maximaal aantal vrachtbewegingen dat tijdens een uur zal gegenereerd worden begroot op maximaal 18 pae in beide richtingen of 9 pae per richting.

De ontsluiting van het werfverkeer gebeurt rechtstreeks op de Singel, dit ter hoogte van de bestaande toegang tot het projectgebied aan de leveringszone van het Bpost gebouw. Deze ontsluiting geniet de voorkeur op het gebruik van het bestaande kruispunt tussen de R10 en de Uitbreidingstraat (schuine aansluiting) en een ontsluiting via de achterliggende woonwijk.

Op basis van bovenstaande analyseschatting kan gesteld worden dat de impact van het project in de werffase beperkter zal zijn dan in de exploitatiefase.

Hierbij wordt wel aanbevolen om het werfverkeer buiten de spits te organiseren en om de uitgegraven gronden maximaal te benutten bij andere projecten in de onmiddellijke nabijheid van het projectgebied zodat het aantal gereden vrachtwagenkilometers voor de afvoer van het grondoverschot beperkt wordt.

VERKEERSVEILIGHEID 4.1.2.

Doordat de vrachtbewegingen via de Singel rechtstreeks aan en af rijden, wordt er geen wijziging verwacht op vlak van verkeersveiligheid in de achterliggende woonstraten. De nieuwe aansluiting op de Singel zorgt

Doordat de vrachtbewegingen via de Singel rechtstreeks aan en af rijden, wordt er geen wijziging verwacht op vlak van verkeersveiligheid in de achterliggende woonstraten. De nieuwe aansluiting op de Singel zorgt